De helende kracht van huishoudelijk werk

In drukke tijden, als het werk zich blijft opstapelen, denk ik wel eens in wanhoop:’Ik heb een werkster nodig! Dat stomme huishouden kan ik er echt niet óók nog bij hebben!’

Maar als ik me dan zuchtend naar de keuken begeef, en het aanrecht schoonschrob, dan merk ik dat mijn gedachten tot rust komen. De fysieke arbeid van het huishoudelijk werk is een welkome afwisseling van mijn werk achter de computer. En ik zie de resultaten onder mijn handen verschijnen: het aanrecht wordt schoon en de keuken ziet er fris en opgeruimd uit.

Ik verwijder de dode bloemen uit de vaas, en schik de overlevers in een kleiner arrangement, waarna ik ze op de schone tafel zet. Ik neem het stof af, dat gedurende de week is neergedwarreld, en maak zo onze ‘lei’ weer schoon. Daarna voelt ons huis weer verwelkomend en prettig.

En ik voel me ook weer opgefrist en kwiek: klaar voor mijn ‘geestesarbeid’.

Hoe kijk jij naar huishoudelijk werk?
Heb je een werkster? Waarom wel of niet?

Similar Posts

14 Comments

 1. Dat verdien ik liever zelf, ik moet er niet aan denken. Ik zie al mijn goeie spullen al door een werkster vul maar in… Deze week was ik op visite en daar kwam de glazenwasser 1 keer in de 2 maanden voor 25 euro, dat steek ik liever zelf op zak zolang als ik het nog zelf kan natuurlijk.

 2. Ik doe heel graag het huishouden, vooral strijken en stofzuigen vind ik erg ontspannend werk.
  Een werkster of liever gezegd ‘hulp in de huishouding’ zou ik alleen ‘nemen’ als het niet anders kan, bijvoorbeeld door ziekte.
  Maar een opgeruimd fris huis geeft mij een heel prettig gevoel.

 3. Ik heb altijd een hekel gehad aan huishoudelijk werk, maar ik kan het nu ook niet meer. De “familiehulp” hebben we dus niet uit luxe.
  In de tuin probeer ik nog wel alle vierkante meters, stuk voor stuk onkruidvrij te houden, zittend op een melkkrukje of knielkussen.

 4. Ik zou wel een werkster willen hoor. Voor die rotklussen zoals ramen lappen, badkamer en keuken. Ik heb er een hekel aan. Ik word er sjachereinig van en ik baal als ze het gelijk weer vies maken.

 5. Als ik weer eens 3 manden met wasgoed heb weggestreken geeft me dat wel een voldaan gevoel maar het schrobben/afstoffen vind ik nog steeds niet leuk. Als alles weer eens lekker schoon is, is het maar voor even…. Als de kinderen thuiskomen na een paar dagen logeren (en mijn huis opgeruimd is en blíjft!) is het binnen de kortste keren weer of er een bom is ontploft…. hoe doen ze dat toch?

 6. Ik kom net thuis uit mijn werk,en mijn huisje is weer helemaal span &span. Mijn hulp is weer geweest!!!!!!.Jaren lang heb ik zelf als hulp gewerkt tot ik weer ben gaan studeren.Toen was ik erg druk met stage lopen ,werken en naar school gaan.En heb ik zelf een hulp genomen. Nu heb ik mijn diploma,s, maar de hulp mag blijven. Ik vind het heerlijk.

 7. Onze hulp komt eens per vier weken. Echt de grote klussen dus. Toen ik nog werkte had ik hulp en nu we “van Drees” krijgen vind ik het nog steeds heerlijk. Het voelt als vrije tijd kopen.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Herkenbaar. Als klein jongetje slaapt en klein meisje speelt of wat youtubet kan ik goed de keuken doen en kastjes opruimen.

  Lekker met mijn linkervoet op mijn rechterknie afwassen ofzo. (familiedingetje maar ik zie het vaker :))

  Ik haat allen strijken, dus dat doe ik niet.

  Vind het fijn een opgeruimd en schoon huis te hebben met iets te eten als liefje thuis komt.

 9. Ik vind het altijd erg fijn als alles weer schoon en netjes is, soms zie ik er wel tegenop om aan de klusjes te beginnen. Maar eenmaal gedaan geeft dat wel een voldaan gevoel.
  Ik vroeg me af of je een beetje blij bent met de award die ik je heb gegeven. Als je er niet van gediend bent moet je het ook zeggen hoor. Nou ja, misschien hoor ik het nog.
  Groeten, Dagmar.

 10. Grappig deze post ;)
  Ik hoorde eens iemand zegge tegen mij toen ik wilde gaan mediteren om mijn hoofd leeg te krijgen.
  Pak je stofzuiger en ga met een muziekje op eens lekker door je hele huis . Maar er iets fijns van. Dat ruimt lekker op , je gedachtes verdwijnen als sneeuw voor zon.
  Zit inderdaad wel wat in vaak als ik aan het huishouden ben dan denk ik minder.
  Spiritueel stofzuigen dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.