De Gun Factor: gun jij bloggers inkomsten voor hun inzet?

Gisteren kwam er een (stomme) reclame met Isa Hoes, de weduwe van Antonie Kamerling voorbij.

Alleenstaande moeder

En omdat zij het was luisterde ik geduldig naar haar praatje over een of andere gezichtscrème. Niet omdat ik een fan ben van Isa Hoes, maar ik stel me zo voor dat het als alleenstaande moeder niet meevalt de eindjes aan elkaar te knopen, dus als ik haar in een reclame zie dan denk ik: ‘Fijn voor haar! Zo heeft ze in ieder geval weer inkomen!’

Mislukt emigratie avontuur

Een klein beetje hetzelfde heb ik met de zus van Antonie Kamerling, Liesbeth Kamerling. Zij emigreerde een aantal jaren geleden naar een of ander tropisch eiland en begon daar met haar man een café. Dat mislukte jammerlijk, en nu is ze weer terug in Nederland. Dus als ik haar zie opdraven in een irritante reclame over opvolgmelk dan denk ik bij mezelf: ‘Ze zal het geld wel echt nodig hebben.’

Dat heb ik dan weer helemaal niet bij Daphne Deckers en Sylvie van der Vaart, dus als ik die in een reclame zie, dan flits ik gauw weg want die hebben volgens mij toch geld zat.

De Gun Factor

Ik denk dat het te maken heeft met de Gun Factor. Gun je iemand de inkomsten?

Zou hetzelfde gelden voor bloggers? Reclame op blogs kan een gevoelig punt zijn.Sommige mensen ergeren zich er echt aan, anderen halen hun schouders op en kijken er gewoon langs, en weer anderen kunnen de extra info eigenlijk zelfs wel waarderen.

Als ik op een blog kom met een advertorial of een Google ad, dan denk ik: ‘Fijn voor haar!’ en dan klik ik even op de google ad. Want laten we wel zijn: niemand zet advertenties op zijn of haar blog omdat ze zo mooi zijn. Het is vrijwel altijd een kwestie van ‘het geld goed kunnen gebruiken’, ja misschien zelfs wel nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Ik denk dat als je als Blogger maar genoeg goede posts schrijft, mensen advertorials en advertenties wel op de koop toenemen. Maar wanneer je hele blog bestaat uit schreeuwerige advertenties, en advertorials, dan daalt de Gun Factor tot een minimum en zullen mensen afhaken.

Hoe sta jij tegenover advertorials en google adsense?
Gun jij de bloggers die je bezoekt hun inkomsten?

Similar Posts

28 Comments

 1. Eerlijk gezegd interesseerd het me niet zo.
  Vroeger met al die popups was het mega-irritant.
  Nu kijk ik er eigenlijk gewoon overheen.
  Als het zo erg wordt dat het me gaat storen dan blijf ik weg.

  Op m’n eigen blog kan het geloof ik ook, maar ik vind het wel goed zo

  1. Pop-ups zijn inderdaad vervelender dan gewone advertenties. Soms ben ik zo’n pop-up echt over het scherm aan het ‘najagen’ om hem weg te kunnen klikken. Zo’n soort advertentie irriteert echt. Evenals advertenties die over de tekst staan! Grr.

 2. Hmm… Over de BN’ers heb ik op die manier nooit nagedacht, maar je hebt wel gelijk, ik gun het sommige BN’ers ook meer dan anderen (al weten we natuurlijk nooit hoe hun leven eruit ziet)

  Wat betreft de blogs ben ik het ook met je eens. Ik heb ook advertenties op mijn blog staan. Niet omdat ik er nou zo nodig geld aan moet verdienen, maar bij andere bloggers vind ik het vaak een kwestie van een extraatje omdat zij ook hun tijd en energie in hun blog steken. Al moet ik ook weer bekennen dat ik vaak alleen klik als ik iets echt interessant vind.
  Maar ik erger me er dus niet aan.

 3. :-) advertorials, op tv of blog of waar dan ook, als ze grappig/licht informatief zijn bekijk ik ze wel eens een keertje( nouja geen tv wamt ik kijk weinig-geen tv).
  Enne als het me echt niet boeit, kijk ik erlangs/overheen what ever, mij storen ze iig niet….en kom ik een ander keertje wel weer eens een blogje lezen ofzo….
  Soms vind ik het wel een (vreemdsoortig)compliment als ene bedrijf je blog/schrijfdingen blijkbaar zo geinig vindt dat je een advertentie mag plaatsen, met verdiensten :-D.

 4. Ik klik meestal ook even en er zijn ook bloggers wiens links ik gebruik om wat te bestellen, als het iets is waar ik zelf geen programma voor heb. En ik hoop dat mensen dat ook weer bij mij doen en zich niet te erg storen aan de advertenties. Hier is het ook een kwestie van het geld goed kunnen gebruiken en elke klik, referral of wat dan ook is vaak toch weer een boterham op de plank. Sites die bomvol staan met advertenties en eigenlijk verder niets bieden, gebruik ik meestal weer niet om op te klikken, dus wat dat betreft heeft het zeker wel wat met gunnen te maken.

  1. Ja sites, die echt alleen maar zijn gemaakt om er geld mee te verdienen hebben mijn sympathie ook niet. Maar die zijn dan vaak ook niet zo interessant om te bezoeken omdat er weinig echt inhoudelijke aandacht aan wordt besteed.

 5. Als ik eraan herinner wordt (zoals nu) dan zet ik adblock even uit en klik hier en daar wat. De meeste advertenties op blogs vind ik ook niet irritant tenzij het of niet als advertentie gebracht wordt, of als het product in kwestie veel wrevel opwekt. Bloemetjesmaandverband en leningen enzo.

 6. om eerlijk te zij ben ik eigenlijk anti reclame door wie dan ook gemaakt, over het algemeen vind ik ze irritant ,maar wie er wat aan verdient boeit me eigenlijk niet zo, al vind ik het wel jammer dat mensen die al veel verdienen dan ook nog verdienen aan reclame,maar ja wat is er nu wel rechtvaardig als het over geld verdienen gaat. maar goed ik kijk dus eigenlijk zelden naar reclames op tv zap ik weg en op internet en in bladen lees ik eroverheen.

 7. Leuk onderwerp…een advetorial zoals jij deze week had vind ik niet hinderlijk,je kan het lezen of niet,dus het heeft met vrijheid te maken en de reclame wordt je niet opgedrongen,prima als je daat wat mee verdient.
  Anders is het bij veel reclames zodat het inderdaad op een kerstboom lijkt ,ik kwam veel op “consuminder”blogs en wat gebeurt er?
  Juist die blogs adverteren heel veel en dat terwijl Blogger gratis(!) is,dat maakt meteen je eenvoudig en sober leven blog ongeloofwaardig dus daar kom ik niet meer.

  Dus ja,reclames zijn hinderlijk,vooral als ze knipperen.

  1. Fijn om te lezen dat een advertorial zoals er deze week op Huisvlijt stond niet hinderlij is! Soms komen er wel eens wat zurige comments op, en dat vind ik dan akelig.

   Als ik een advertorial zelf schrijf, probeer ik er ook altijd echt nog een leuk artikel van te maken. Andere advertorials worden kant-en-klaar aangeleverd.

 8. Ik heb er ook advertenties opstaan en verdien daar soms wat mee.
  Maar ik twijfel soms heel erg om het eraf te halen wat ik haat die commerciele shit. Wat een discrepantie

 9. het lijkt inderdaad een beetje hypocriet een consumindersite en dan reclame maken,maar aan de andere kant zullen er ook een heleboel consuminderaars bij een bedrijf of instelling werken waar juist consumeren gepromoot word of waar er flink verdiend word aan consumeren, we moeten ten slotte allemaal wel rekeningen betalen, dus ik trek me er niet zoveel van aan wat anderen doen. zolang je jezelf maar in de ogen kunt blijven kijken zou ik zeggen, gewoon zelf die keuzes blijven maken en niet je leven door wat anderen zeggen te laten dicteren.

  1. Dat lijkt inderdaad een wat wonderlijke combi: een consumindersite met advertenties. Aan de andere kant, hebben veel consuminderaars wellicht de inkomsten gewoon nodig. Het is een evenwicht zoeken tussen je principes, en kunnen eten!

 10. Toch denk ik dat bezoekers wegblijven,het is net het wasmiddel die de vlekkenverwijderaar ook aanprijst,het merk helpt zijn eigen product om zeep.

  Op een blog kom je om lekker te lezen zonder geflikker aan de ogen en opgedrongen reclames.

  Zelf heb ik 5 jaar een weblog gehad en toen er vanuit de beheerder zomaar reclames werden geplaatst ben ik naar Bogger verhuisd,wat een rust.

  De blogs die ik bedoel hebben gewoon banen ,dus zijn niet werkeloos,eigenlijk gaat het daar ook niet om,Blogger is gratis,waarom dan nog geld binnenharken?

  Een paar blogs gaan nog verder,prijzen familiebedrijven aan in advertenties,of krijgen korting bij een produkt in ruil voor een advertentie op hun blog.

  Leven en laten leven,prima hoor en gelukkig blijven er genoeg leuke blogs over.

  1. Dat zou ik ook echt heel vervelend vinden, als ik ongevraagd reclames op mijn blog zou krijgen van een beheerder. Ik kan me voorstellen dat je naar Blogger geswitcht bent! Daar heb je tenminste de keuze.

   Een interessant vraagstuk trouwens! Als Blogger gratis is, mag je er dan wel geld aan verdienen? Wat Blogger zelf betreft denk ik wel, want ze maken het installeren van Google Adsense echt supermakkelijk. Bij WordPress vind ik dat best een heel gedoe!

 11. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze meestal niet zie, omdat ik chrome met adblock heb – vanwege een forum waar ik graag kom, en waar de advertenties echt naar zijn gewoon. Op blogs heb ik me er nooit aan gestoord, en soms ook wat geklikt, omdat ik het zie als extraatje omdat iemand toch moeite in een blog steekt, en wat dat betreft vind ik het jammer dat ik niet kan filteren (of nog niet ontdekt heb hoe) waar ik adblock wil en waar niet. Nu heb ik ze er zelf niet op staan, maar ik zit na deze zomer zonder stufi en zou het dan goed kunnen gebruiken – alleen voelt het dan ook weer verkeerd als ik het bij anderen niet zie. Dus…

 12. Het is niet dat ik het je niet gun, ik vind het alleen wel eens verwarrend als ik de tekst ‘advertorial’ niet gelezen heb. Vandaar ook laats mijn reactie of je soms reclame zat te maken. Als ik gelezen had dat het een advertorial was, had ik die reactie niet geplaatst.
  Sorry als ik je daarmee gekwetst heb want dat is nu ook weer niet de bedoeling:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.