De eerste schooldag

Eerste schooldag
Daar gaat hij. De jongste voor het eerst naar de middelbare school. (Foto gemaakt door mijn oudste dochter)

Met vijf kinderen moet ik soms best goed nadenken wie ook alweer waar moet zijn. Voor deze eerste schooldag na de grote vakantie was het schema:

 • Mijn middelste zoon Ot moest om 10.30 op zijn nieuwe school zijn. En ik ook voor de informatie ochtend.
 • Mijn jongste zoon Piet moest om 11.30 beginnen op zijn nieuwe school. Dat vond ik wel een beetje jammer, want ik had hem graag uitgezwaaid op zijn allereerste schooldag op de middelbare school. Maar ik moest dus al ergens anders zijn. Zie ook Mijn zoon is jarig vandaag.
 • Mijn jongste dochter Teuntje begon om 11.20 en heeft als enige al een echte lesdag.
 • Mijn oudste zoon moet morgen weer beginnen. Maar hoe laat is een groot raadsel. In een brief van de school staat 10 uur. Op de website van de school staat 13 uur en in zijn rooster staat dat hij pas op vrijdag les heeft…
 • Mijn oudste dochter studeert via de LOI, dus die hoeft alleen maar op tijd op haar werk bij het asielzoekerscentrum te zijn.

Het voelt een beetje chaotisch in mijn hoofd! Ik zal blij zijn als alles weer echt gaat lópen.

Hoe houd jij bij wie waar moet zijn? Heb je een familieplanner? Of zet je alles in je smartphone?

Similar Posts

23 Comments

 1. Hier hier huis een grote papieren agenda (die grijze ringband v d Hema) waarin alles staat. Roosters van de kinderen hangen in de keuken aan het whiteboard. Verdere afspraken (muziekles, activiteiten, afspraken, ergens eten, iemand hier eten) móet in die agenda staan “anders bestaat het niet”.
  Vroeger toen kind 1 en 2 nog klein waren mee begonnen, en als Man of ik er inschreven dat we die avond iets hadden, was het pech voor de ander. Auto weg en de ander kon niet weg of moest oppas regelen.
  Die agenda is onveranderd, soms zie ik opeens om 5 voor 6 erin gekriebeld door een puber “eet bij Pietje” of “Jantje komt eten” met nog natte inkt. Daar doen we dus niet aan, overigens mag iedereen altijd mee-eten hoor!
  Een smartfoon agenda hebben ze zelf voor hun afspraken. Ik kan er niet mee werken en heb mss wel geen goed agenda programma, ik wil het overzicht van de week op paier zien, zal wel met mijn leeftijd te maken hebben.

 2. Ik kan me voorstellen dat je het jammer vind als je een kind niet kunt uitzwaaien op de dag dat hij voor het eerst naar de middelbare school gaat.
  Het zal wel weer even wennen zijn aan al die verschillende roosters en tijden.
  Volgende week beginnen onze zoons ook weer aan hun nieuwe studiejaar. En de jongste ook met zijn stage op het mediapark.

 3. Ik kijk er ook al tegenop, bij ons begint volgende week dinsdag de school weer terug. Weer dat hectisch gedoe ‘s morgens en kinderen naar drie verschillende scholen brengen… ik ga nog maar even genieten van de vakantie, denk ik.

 4. Dat is weer wennen. En wat lijkt me het pittig om te zorgen dat alle 5 de kinderen op tijd op hun plek zijn. Ik gebruik een weekplanner van de HEMA. Dit is een kalender met 4 rijen voor elk persoon in ons huishouden één. Hier staan alle afspraken en activiteiten van iedereen op. Hij hangt op een goed zichtbare plek in de woonkamer. En voor mezelf heb ik nog een zelfgemaakte planner en daarin staan ook alle afspraken. Als we nu nog iets vergeten…….

 5. Ik had vroeger een tijdje een briefje waarop het rooster stond van mijn zoons.
  Met vier kinderen lijkt het me een stuk ingewikkelder. Stoer zeg, nu je alle kinderen van de basisschool af hebt.

 6. Hier heb ik met 1 dochter al zoiets van hoe ga ik dat doen volgende week. Nu is het wel een bijzondere omstandigheid midden in een verhuizing. Ik heb haar huidige juf vandaag gesproken en die raadde me aan haar gelijk in het nieuwe dorp naar school te laten gaan. Dus morgen maar even contact leggen met de nieuwe school en dan goed nadenken of ik haar al voor de verhuizing naar school laat gaan of haar nog een weekje thuis hou??

  1. Dat is niet ideaal inderdaad: een verhuizing en een nieuwe school. Ik zou dénk ik mijn dochter voor de verhuizing alvast naar school laten gaan. Dan is die onbekende factor in ieder geval alvast weg.

 7. Hier ‘maar’ twee kids, op één school dat scheelt.
  Al moet ik zeggen dat ik soms ook een beetje vast loop door sporten, speel afspraakjes en medische bezoekjes van onze oudste… maar alle afwijkende zaken zet ik in mijn agenda, hoop dat het goed blijft gaan ;)

  Succes met de variabele planning van de kids!

 8. Zo te lezen gaat jullie week meteen druk van start. Jammer dat je je zoon niet uit kon zwaaien. Wij hebben zelf een planbord in de keuken waar ik alle afspraken van de week op zet. En als de voorraad op is van een bepaald product zet ik dat ook op het planbord, zodat ik niet vergeet het op mijn boodschappenlijstje te zetten.

 9. Het lijkt mij een hele toer om van vijf kinderen bij te houden waar ze wanneer moeten zijn…. Ik vond het met twee kinderen al een uitdaging om ze op tijd op school te krijgen. Hun lesroosters hing ik op het prikbord in de keuken. Om te voorkomen dat ik een kind wekte dat het eerste uur vrij had! Nu heb ik nog maar 1 thuiswonend kind. Als hij straks weer colleges gaat volgen heeft hij zo’n afwisselend programma dat ik hem gewoon elke dag vraag of, hoe laat en hoe lang hij de volgende dag college heeft. Ik hoef hem niet meer aan te sturen, maar ik vind het wel handig om te weten of we misschien op dezelfde tijd de auto nodig hebben of hoe laat hij thuis komt om te eten.

 10. We hebben een kalender hangen in de kast waar de sleutels liggen. Dat werkte prima, tot zoon kwam… E zijn gewoon meer afspraken en ook is het regelmatig nodig dat ik op mijn werk weet hoe ik thuis zit met afspraken en andersom. Daarnaast had ik een tijdje een planner op internet. Alleen heb je daar niks aan als je zonder internetabonnement bij de logopediste, tandarts of weet ik wat zit.

  Ik ga er dus een papieren agenda bij kopen om op en neer te slepen. Hopelijk is dat afdoende.

 11. de agenda in mn mobiel gebruik ik nauwelijks, vindt t totaal geen overzicht geven nl.. verschrikkelijk, maar mn agenda staat dan ook altijd bomvol. het is niet zozeer druk, wel chaotisch omdat ik flexibele opvang bied als gastouder en mijn werkdagen dus letterlijk elke dag anders zijn.. ik heb daarom ook altijd de peuterspeelzaaltijden, schoolzwemmen, schoolgym, afspraken van de kids etc in mn agenda staan en mn eigen en belangrijke afspraken van man, zodat ik zo min mogelijk problemen krijg met de haal en brengtijden van mn opvangkinderen (laat ze desnoods bij school ophalen of afzetten, maar zo heb ik de tijden op een rijtje :p ) heb hiervoor een familie agenda gekocht. echt ideaal! 1 vakje voor al mn opvangkindjes, 1 voor mij, 1 voor man, 1 voor zoontje en 1 voor dochter. vind het heerlijk ojm een hele week per keer te kunnen zien met duidelijk omschreven welke afspraken en waar enz, ipv klein schermpje op smartfone, ehct onoverzichtelijk met zoveel afspraken.. vandaag was ook een dag met een redelijk strakke planning.. ;) 8.30 dochter voor t eerst naar groep 3, stikzenuwachtig, 8.45 achterbuurmeisje ophalen en met haar en zoontje naar psz, hierna boodschappen (en even bijgekletst met 2 buurvrouwen.. met de nodige tranen door verliezen en spannende afspraken bij ons alle 3) snel boodschappen opgeruimd en koffie erin gegooid, naar psz met zoontjes tratkatie, daarna dochter uit school gehaald, geluncht, zoontje op bed gelegd, man is thuis, dus dat kon gelukkig. dochter naar school gebracht, ff pauze, wat opgeruimd enz, zwemtas klaargezet voor dochter en pakjes drinken en koekjes, hierna dus dochter opgerhaald uit school, in haar klas gekeken, snel naar huis (al dacht dochter daar anders over :p) naar zwemles, voor t eerst in badje 4! man ging iets eerder naar huis om te koken, dus gegeten, kids naar bed, en nu even klaar met plannen/leven op de klok ;)

   1. vond het juist enorm meevallen.. wel even plannen/op de klok letten, maar alleen even eigen kids, had de dag bewust vrijgehouden van mn opvangkids. eigen kids verdienen ook soms even 100% alle aandacht :) zeker een spannende eerste dag in groep 3! heel blij met die beslissing ook!

 12. Wij hingen ons rooster met lestiijden op het prikbord. Verder hing er een papiertje waar we op schreven wanneer we weg waren voor sport, arts, tandarts.
  Als mijn ouders dachten dat we thuis zouden zijn en we waren het niet keken ze daar of we een afspraak hadden. Als daar niets stond kregen we een telefoontje.
  Mijn moeder wist echt niet of ik nou om half acht of om acht uur naar school vertrok. Net zo min dat mijn vader uit zijn hoofd kon zeggen wat ik op donderdagavond deed.
  Meestal ontdekten mijn ouders dat we naar school waren geweest door de stapels met boeken die we aan het kasten waren.
  Echt niet dat mijn vader me uit bed riep als ik het niet vroeg.

  Mijn ouders gingen tot we 10 waren mee naar tandarts en huisarts. Daarna gingen we alleen. We leerden al vlot dat we de enigen waren die nooit als excuus gaven mijn vader of moeder heeft het vergeten. We waren gewoon zelf verantwoordelijk.

 13. Zelf hoef ik alleen rekening te houden met mij en M. Dus een familie planner is niet nodig. Ik hou alles bij in m’n smart phone en in een papieren agenda. Toch nog het fijnste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.