De 7 stadia van De Was Doen

de was
In ons huis in Arnhem stonden mijn wasmachine en droger in de berging achter de keuken. En dus vouwde ik de was op de keukentafel, en bracht daarna alle stapels naar de juiste kamer.

Toen verhuisden we naar Doetinchem, waar de wasmachine en droger op de eerste verdieping in de badkamer gestapeld werden. Daardoor vouwde ik voortaan het gewassen goed op de ‘echtelijke sponde‘, waarna ik alles opruimde. Mijn routine van de was doen veranderde dus.

Nu zijn de wasmachine en droger weer in een berging op de begane grond, en vouw ik weer was op de keukentafel. Dit bevalt me toch beter dan op ons bed!

Ik heb gemerkt dat er een aantal cruciale fases in het wasproces te onderscheiden zijn, namelijk:

De 7 stadia van De Was Doen

 1. Het verzamelen van alle vieze kleding en goed
 2. Sorteren op kleur van de vieze was
 3. De vieze was in de wasmachine doen en aanzetten
 4. De vieze was uit de wasmachine halen en in de droger doen of ophangen
 5. Alles uit de droger halen, of van de waslijn
 6. De schone was vouwen!
 7. De gevouwen stapeltjes naar de juiste bestemming brengen!

En in élk van deze fases kan er heel makkelijk stagnatie optreden!!!!

Zie ook mijn post Beste wasmiddel witte was!

De vieze was

Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld erg laks met inleveren van hun was, waardoor de inzameling slecht loopt. Het sorteren gaat bij mij gelukkig wel goed, aangezien ik 3 wasmanden heb voor de 3 soorten was: donkere was, lichtbont en kookwas. De vieze was in de wasmachine doen, en die aanzetten gaat ook nog prima.

De schone was

Ophangen

Vervelend wordt het als ik de schone was vervolgens uit de wasmachine moet halen, want dan moet ik meer doen dan op een knopje drukken. Ik moet het namelijk ophangen! Overhemden, truien, shirts, jurken en rokken hang ik meteen aan een kledinghanger aan mijn waslijn. Zo hoeven ze als ze droog zijn, alleen nog maar in de kast worden gehangen! Ik heb zowel binnen als buiten een waslijn. De waslijn binnen is zo’n uitrekbaar geval van Leiffheit, die permanent is uitgerekt. (Zie foto linksboven)

Het ‘kleine grut’ zoals ondergoed, vaatdoeken, sokken etc. doe ik in de droger. Die droger doe ik pas aan als ik diverse wassen heb gedraaid, zodat ik alles in één keer kan drogen.

Vouwen

Dan komt het moment dat alles droog is. De droge was uit de droogmachine halen is niet zo’n punt, maar de volgende fase, waarin het schone goed in de wasmand ligt kan bij mij nogal uitlopen. Ik moet me er echt toezetten om die wasberg netjes op te gaan vouwen. In principe heb ik hiervoor de dinsdag- en donderdagmiddag gereserveerd.

In de kast

Is alles eenmaal netjes opgevouwen, dan vlei ik de stapeltjes in de wasmand in volgorde van verdieping. De tweede verdieping bovenop, en de schone spullen voor de zolderverdieping onderop. Helaas loopt ook deze fase bij mij vaak uit. Dan staat die wasmand met die keurig gevouwen was treurig in de gang te wachten tot hij wordt leeggeruimd.

Kinderhulp!

Gelukkig heb ik hier een briljante oplossing voor gevonden! Ik vouw de schone was, en maak er stapeltjes van, maar dan doe ik de stapeltjes niet in de wasmand. Nee, ik roep mijn kinderen! En dan sommeer ik ze hun eigen stapeltje in hun eigen kast te leggen. Dat scheelt mij een heleboel werk, en het gaat lekker vlot. Ik ben erg blij met deze nieuwe strategie.

Conclusie over de was

Ik heb het meeste moeite met de schone was, oftewel punt 4, 5, 6 en 7.

Lees ook mijn post over je wasmachine reinigen! en mijn review van het boek Schat, zal ik de was doen?

Waar zitten jouw ‘uitdagingen’ bij de was doen?
Heb je ook een briljante tip om het makkelijker te maken?

Similar Posts

42 Comments

 1. Nou ik lees het al, wij zitten in zelfde stadia. Ook mijn kids moeten hun eigen schoon en fris gewassen kleding zelf in de kast opruimen.
  Strijken doe ik ook bijna niet, overhemden etc hang ik nat op hangertjes en kunnen zo de kast in. Super.
  gr. Imre

 2. Bij mij zit in elke fase wel vertraging. Ik laat de vuile was te lang liggen, ik laat de schone was te lang in de masjien liggen (waardoor het gaat stinken en nog eens gewassen moet worden), alles hangt minstens twee dagen aan de lijn, ook als het allang droog is. En vervolgens staat ook de mand met schone was een aantal dagen te wachten om opgevouwen te worden.
  Ik ben nog echt zoekende naar een goed systeem om dit op te lossen.

 3. Mijn uitdagingen? Ik heb 2 kindertjes onder de 4 jaar dus aanzienlijk veel was. Maar 2 wasrekken dus het is altijd eerst de was eraf halen voordat de volgende erop kan. Gruwelijk irritant. (ff wasrek halen bij de kringloop).

  Het ergste is het vouwen. Alhoewel ik geen hekel aan vouwen heb, stapel ik toch alles op en sta ik aan het einde van de week 4 of 5 wassen achter elkaar weg te vouwen.

  En dan blijft het weer een week in de wasmand staan alvorens het in de kast opgeborgen wordt.

  En de badkamer ligt ook altijd bezaaid met kledingstukken.

  Strijken? Begin er niet eens aan.

 4. Ik heb een hekel aan vuile was. Daarom zijn de wasmanden iedere week wel één keer tot op de bodem leeg. -toen de kinderen nog thuis woonden drie keer per week-. Drogen is voor 99% de droogtrommel. Mooie was 10 minuten en dan op hangertjes of nog even aan een rekje (hoef je niet te strijken). Maar een wasmand met schone was…….*bloos* blijft soms erg lang staan. Ik veeg even mijn eigen straatje schoon; schone was kun je uit de mand pakken en dragen, met vieze was kun je geen kant uit. En hier is/was het zo, niet in de wasmand wordt niet gewassen !
  Verschillende punten zijn onder dit dak heel herkenbaar.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 5. Ja en dan staat daar een mand opgevouwen, schone was een week. Ik zie het probleem niet …. Pas als je geen schone kleren meer kunt aan doen heb je een probleem(pje) in mijn ogen.
  Met 5 kinderen zou ik geen was ophangen, maar altijd de droger gebruiken! Of meer kleren kopen! (tweedehands voor een prikkie op MP;)

  1. ‘t Wordt wel irritant als je die mand iedere avond bij het avondeten moet verplaatsen naar je bed, en dan ga je weer slapen en moet je WEER die mand verplaatsen naar de tafel. ;)

  2. Maar als ik de droger gebruik Zena, dan kreukt het, en zou ik het moeten strijken! Bovendien is het dan veels te snel klaar, en moet ik het veel sneller opvouwen. Een waslijn geeft me al gauw twee dagen respijt!

 6. Uit de droger meteen opvouwen, anders gaat het nog kreuken en kan ik alsnog gaan strijken. Dan gaat de volle mand naar boven en daar blijft-ie dan gerust een paar dagen staan, idd. Maar als ik ‘m dan leegruim, leg ik de stapels goed voor de meiden gewoon in hun slaapkamer, die ruimen ze zelf op. Voor de jongens doe ik het wel zelf.

 7. Tussen mijn wasmachine en de droger heb ik een uitschuifplank,(i.kea) en daarop vouw ik was uit de droger direct op. In stapeltjes per kast. Tijdens het drogen hang ik over een wasmand alle tere spullen, die door de warmte van de droger tegelijk met de was klaar zijn.

  Het beste vouwmoment is voor mij tijdens het koken.

  was ophangen doe ik bij voorkeur ‘ochtends. Liefst buiten en anders in het trapgat, waar het vaak ‘s avonds al droog is, zodat ik het kan afhalen en er geen etensluchtjes in mijn was gaan zitten. Voorzie ik dat dat niet gaat lukken, dan hang ik het ‘s avonds op zodat het de volgende dag droog is.

  Maar het belangrijkste is dat er zo min mogelijk tijd in gaat zitten!dus een zo’n effecient mogelijk systeem verzinnen.

  Groetjes Jacq.

 8. Punt 7, daar stagneer ik. Soms ligt het twee dagen opgevouwen in de wasmand. Dom hè? Inplaats dat ik het gelijk naar de plaats van de bestemming breng.

  Mijn oudere meiden strijken zelf hun kleren; dat scheelt.

 9. ja heel herkenbaar allemaal bij ons blijft de schone was vaak onnodig opgevouwen en al in manden wachten om in de kast gelegd te worden. En de strijk laat ik ongewild ook vaak oplopen. heb het net weer even aangepakt en probeer dus de manden direct op te ruimen en als er maar weinig strijk is toch te strijken.

 10. Ik heb er negen.
  – was sorteren in strijken / niet strijken
  – strijken

  Van die negen doe ik er meestal acht.
  Stap strijken doet meestal manlief … :-)

 11. Ik blijf nogal eens steken bij 7….staan die wasmanden boordevol met schone was boven in de weg en dan durf ik nog…zeg maar ‘kattig’ te worden als er in gegraaid wordt voor nieuw goed…nu ik dit zo zwart op wit zie…neeem ik me voor het beter te gaan doen….
  Goed weekend!
  Groetjes, Corine

 12. Mijn grootste stagnaties treden op bij 6 en 7. Een bult schone was op de vloer voor de droger (ik heb geen ruimte voor een binnenwaslijn. De droger heeft ervoor gezorgd dat stagnatie bij 4/5 is verdwenen (min of meer). En dan een hele stapel gevouwen en gestreken was in de woonkamer (ik strijk en vouw bij een Engels detectiveje op wo en za als het lukt) die maar niet in de juiste kasten komt. Of in de wasmanden die daarna weer een zooitje worden omdat er steeds wordt gefrut in de stapels. Als manlief de was verwerkt gaat het precies zo trouwens, dus ook dat is niet een oplossing die ik je kan aanreiken :)

 13. Pfff, de was… net druk mee bezig… nu het laatste onderdeel de mini-heuveltje aan strijk wegwerken… en dan ben ik weer waar ik was voordat mijn strijkplank instortte… dat ding heeft meer invloed dan ik dacht…

 14. Ik legde de opgevouwen/gestreken schone was bij ieder kind op bed. Alleen dochter legde alles in haar kast, maar bij de jongens belandde de stapel meestal van bed naar buro naar grond en dan: Ma waar zijn mijn sokken, onderbroeken etc.? Nu zoeken ze het maar lekker zelf uit!

  Straks alles weer buiten drogen, heerlijk, scheelt ook weer een boel stof en vocht in huis!

  Maar al met al, ik heb helemaal geen hekel aan wassen en wat daar nog bij komt behalve…, zie mijn blog van gisteren.

 15. Heb het veranderd door direct als het uit de droger/waslijn komt gelijk op te vouwen. Strijkgoed hang ik even over de strijkplank en als er een paar dingen meer zijn strijk ik het weg.
  SOms blijft de wasmand even staan,maar anders sliert de was door de badkamers(hebben er 2) en staat ook zo raar als er iemand anders naar het toilet moet(heb er daar wel 3 van).
  Dus ook met help van de kids even wegleggen en ook checken of ze het wel goed wegleggen. Want in de kast knikkeren kan ik ook zelf wel.
  Heb niet echt een hekel aan de was hoor.’s zomers wel leuker als in de winter.Lekker even naar buiten en zeker als je hem ‘s nachts draait en ‘s morgens vroeg ophangt.
  Succes dames!
  groet, WIlma

 16. Kom uit een gezin waar de was op alle punten een probleem was. Als je dan een week droge was moet strijken (van 9 personen)die door iedereen al overhoop gehaald was en daardoor erg kreukelig, geloof me dan is de was in enen geen punt meer. Hier wordt iedere volle wasmachine benut, meteen opgehangen, gevouwen of gestreken en beland nog dezelfde dag in de was. Mijn zoon zegt “een dag niet gewassen , is een dag niet geleefd”. Maar het gaat gewoon tussen de bedrijven door. groetjes

 17. Hier stagneert het altijd op punt 7. Ik dacht vandaag nog, toen ik was aan het opvouwen was en in de mand deed: “als we nog eens een nieuw huis krijgen, dan wil ik alle kasten in mijn washok, dan kan ik de was meteen in de kast opbergen”. Mijn manden staan soms wel een week vol met schone gevouwen was(beneden in het washok) en ik heb gewoon de zin niet om ze naar boven te brengen en de was op te bergen in de kledingkasten. Ik had het er laatst op school met een aantal moeders over en bij hen stagneert het ook op punt 7, erg herkenbaar dus. Groetjes Wendy

  1. Wonderlijk toch, dat juist op het laatst het wasproces nog blijft steken!!! Ik heb daar zelf ook heel erg last van, terwijl je toch zou denken: ‘Ik ben al zo ver gekomen, nu maak ik het even af.’ Maar niet dus…

 18. Ik hang de was op de wasrekken en de sokken/ondergoed in de droger. Als alles droog is zet ik voor ieder kind een klapkratje neer, ik haal de was van de lijn en gooi het in de mand van wie het kledingstuk is. Als ik tijd en zin heb vouw ik het per kratje nog even voor ze op. Ik zet het opgestapeld bij de trap en iedereen neemt zijn eigen kratje mee naar boven. Strijken: Vanaf 16 jaar strijk ik voor niemand meer. Vanaf die leeftijd krijgen ze van mij strijkles. Sokken kunnen ze heel goed zelf vouwen. Als ze dit niet doen, lopen ze zelf voor joker met 2 verschillende sokken. Ik hou hierdoor meer tijd en energie over om iets leuks met de kids te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.