Pleinwacht vergeten? Dat is dan 20,- boete!

pleinwacht

De oudste dochter van mijn zusje bezoekt een basisschool waar ouders tussen de middag pleinwacht hebben. Ouders worden hier ongevraagd voor ingedeeld.

De bedoeling is dat ze de boel in de gaten houden, en ruzietjes en opstootjes in de kiem te smoren. En dat is nog heus niet altijd zo makkelijk, vertelde mijn zusje, want de kinderen accepteren de inbreng van die arme ouders niet zonder slag of stoot.

Pleinwacht vergeten? 20 euro boete!

Helaas vergat mijn zus een keer dat ze aan de beurt was, waarop ze een boete van maar liefst 20 euro moest betalen! Mijn mond viel open toen ik dat hoorde.

Nog even afgezien van het vraagstuk of scholen ouders mogen verplichten op het plein te komen als oppas, vind ik een boete bij verzuim echt te ver gaan! En 20 euro is nog een behoorlijk bedrag ook.

Zie hier een voorbeeld van een school die dit van ouders verwacht.

Leestip: Kinderen naar school brengen

Kennen jullie het fenomeen van 'verplichte pleinwacht'?
En wat vind je van een boete van 20,-?

Deze post verscheen voor het eerst in 2012 en is geüpdate.

Vergelijkbare berichten

32 reacties

  1. Dat mag helemaal niet. Maar als het een bijzondere school is (dus alles wat niet openbaar is) kunnen/willen ze ouders tot meer verplichten dan op een openbare school. Het is een grijs gebied waar het nodige gemanipuleerd en gerommeld wordt. Boete is, behalve intimiderend en beledigend, ook echt juridisch gezien onzin, daar is de school helemaal niet toe bevoegd. Ik zou poot stijf houden en boete weigeren te betalen. Maar er zal wel het nodige gepreek en gemoraliseer (sorry, moet het toch even zeggen) om heen hangen...
    Groet, Hsm.

  2. Ik vind het belachelijk en zou er ook niet in mee gaan. Maar dat geldt ook voor die pleinwachtdienst. Is dat soort overblijfdienst ofzo? Als school zou ik die mogelijkheid afschaffen als geen ouder toezicht wil houden. Het is iets voor hen, niet voor de school. Bij ons was overblijven ook een optie, maar alleen voor kinderen die ver weg woonden. Maar die ouders waren dus wel ook af en toe aan de beurt om overblijfmoeder te zijn. (Waren meestal moeders)

    1. Sinds een jaar of 4 is de overblijf wel de zorg van de school om dit te (laten) organiseren. Zo vrijblijvend is dit dus niet. Dat ouders verplicht per tourbeurt pleinwacht moeten zijn en bij een vergeten beurt een boete krijten vindt ik belachelijk en ik zou mijn kind niet op een dergelijke school doen. Overigens geeft mijn tante les op een school waar de ouders bij tourbeurt schoonmaken (elke dag) dat wordt heel duidelijk als voorwaarde verteld bij inschrijving. Dus dan kun je een bewuste keuze maken en moet dan niet piepen achteraf.
      Groetjes Saar

  3. Ik zou dat niet accepteren, is toch belachelijk. Twintig euro!! voor de 1 misschien weinig (vast degene die het bedrag bedacht heeft) voor de ander een nodige boodschappenmand vol.
    Ik heb er wel vaker van gehoord pleinwacht maar dan vrijwillig. Ik zou het zeker niet betalen.

    Groetjes Isabelle

  4. Wat belachelijk, pleinwacht valt onder de taken van de leerkrachten, het moet toch niet gekker worden.
    Ik snap dat de school voor deze taak geen vrijwilligers kan vinden maar een boete gaat echt te ver, dit lijkt me ook niet bevordelijk voor de sfeer tussen ouders en de school.
    Laat je zus de 20 euro maar inhouden op de ouderbijdrage die ze moet betalen. Groetjes Yvonne

  5. Volgens mij mag dat helemaal niet, en het overblijven tussen de middag moet door de ouders/bedrijf worden geregeld waar hele duidelijke regels over zijn omdat de leerkrachten tussen de middag pauze houden (de onverlaten ;-)maar daar moeten hele duidelijke regels voor op papier staan.

  6. Leraren kunnen toch gewoon om de beurt daar gaan staan? Deden ze vroegah bij ons ook. Tenminste, om 1 uur stond er een leraar, om half 2 begon school weer. Die boete dat kan je toch niet serieus menen? Die zou ik echt nooit betalen.

  7. Bij ons betalen de ouders 2 euro voor overblijven. Dat krijgen de ouders dan die opletten en de kinderen in de gaten houden. Ik zou inderdaad het geld inhouden van de vrijwillige ouderbijdrage.

  8. hmm ik weet niet hoe het geregeld is met de ouders.... idd moeten de leerkrachten ook pauze hebben( wettelijk) ...
    Op de peuterspeelzaal waar mijn oudste ooit heen ging, was het zo geregeld dat elke ouder 1 x per maand een ochtend mee moest draaien, onderling mocht je natuurlijk ruilen, maar zo bespaarde de peuterspeelzaal een extra kracht, en alle ouders ehmm 20 gulden( ofzo, het precieze bedrag ben ik ff kwijt hoor na al die jaren).Je kon dus ook je inzet "afkopen "door extra 20 gulden te betalen.( en bij niet opdagen zonder reden kreeg je dus 20 gulden in rekening, soort boete dus)Zou het wellicht zo kunnen zijn dat de school van je zus het ook op soortgelijke manier oplost?

  9. Belachelijk zeg!! Bij ons blijven de kinderen ivm continu-rooster allemaal (verplicht) over. Daar betaal je als ouder een jaarlijkse bijdrage voor. Met dit geld "huurt" de school ouders in die vrijwillig willen helpen met overblijven. Eten doen de kinderen al in de klas dus je hoeft inderdaad maar een half uurtje op het plein toezicht te houden. De kinderen gaan in twee groepen naar buiten dus je werkt als overblijfouder een uurtje. Als vergoeding krijg je daar 7 euro voor. Het is niet makkelijk om als school ouders te vinden die willen overblijven maar tot nu toe krijgen ze het toch elke keer rond. Maar verplichten zou ik een hele vreemde zaak vinden, en dan ook nog boetes uitdelen?? Te zot voor woorden!

  10. Een mens kan zich altijd blijven verbazen.
    Zo ook nu weer. Ik kan daar erg van genieten maar vraag me wel steeds vaker af waar het gezonde verstand is gebleven. In een week tijd lazen we over schoolavonden, schoolreisjes naar verweg en nu dit weer.
    Het meest verbaas ik me er over dat "iedereen" er in mee gaat anders zou het niet zo zijn toch?

  11. Natuurlijk hebben de leraren pauze tussen de middag, lijkt me normaal.
    Maar bij ons lopen er tijdens de overblijf overblijfmoeders, die dat vrijwillig doen en er ook een vergoeding voor krijgen. En ouders betalen uiteraard geld als hun kind overblijft.
    Volgens mij kunnen ze dit nooit en te nimmer verplicht stellen. Hoe zou ik in hemelsnaam tussen de middag toezicht kunnen houden als ik dan op mijn werk zit. Mijn kids zitten niet voor niets op de overblijf. Ik MOET werken, geen vrije keuze. En die boete is natuurlijk onzin.

  12. Tja, zal ik dan maar als eerste reageren dat ik het niet zo raar vind. Ik ga er dan wel van uit dat het bij wel ergens terug te vinden is en dat je er dus bij de keuze voor deze school mee ingestemd hebt. Leraren moeten ook pauze hebben anders kunnen ze niet goed en fris een hele dag lesgeven en kinderen iets bijbrengen.

    Bij ons is het bij de voetbal verplicht om een (aantal) diensten te draaien. Kantine/schoonmaak of achter de schermen of bij een kamp oid te helpen. Heb je hier geen zin in/geen tijd voor. Dan kan je dat afkopen (dat kost je 50 euro per kidn). Dat houdt het eerlijk tegenover de mensen die het wel doen. Met zn allen moet je het doen.

    Als een school hier mensen voor zou moeten inhuren (zo is dat bij ons met overblijf geregeld, dat wordt door een kinderopvangorganisatie geregeld omdat er geen vrijwilligers voor te vinden waren> die overigens 11 euro per uur vrijwilligersvergoeding kregen) en daarom kost overblijven bij ons op school nu 3,75 per kind per keer voor alleen een uur toezicht!.

    1. Ik vind er wel een verschilletje van een kilometer of wat zitten tussen een school (waar je niet voor kunt kiezen, want kind is leerplichtig, probeer maar eens thuisonderwijs te verzorgen!) of een voetbalkluppie of kerk or you name it, waar inderdaad eigen regels gelden. Naar school gaan is verplicht, je kunt je er niet aan onttrekken. En zelf er voor gekozen? (Zucht, die heb ik te vaak gehoord). Zodra scholen een acceptatieplicht hebben kun je daar van spreken. Maar eerder niet. En zover is het nog niet.
      Een publieke instelling met publiek geld gefinancierde school, die doet alsof ze ouders kunnen verplichten tot onbetaalde dwangarbeid (toezicht op het plein, maar ook schoonmaakdiensten zoals wc's boenen zoals ik heb gehoord) en daar ook nog boetes voor gaat uitschrijven, te zot voor woorden.
      En ja, overblijven kost geld. Heel gewoon. Mensen die dat niet willen halen tussen de middag de kinderen op.
      Iets anders: dat ouders laten meedraaien op school is vanuit pedagogisch oogpunt bekeken ook lang niet altijd zo'n succes. Lang niet alle ouders hebben het talent om met groepen van 30 of meer kinderen (tegelijk) om te gaan. Er zijn combinaties van ouders en kinderen te bedenken waar het altijd mis gaat (heeft vaak wel met iets met pesten, favoriete kinderen of juist de pik op iemand hebben te maken Of met vriendjes van je eigen kind voortrekken).Iemand die er voor opgeleid is om daar goed mee om te gaan, lijkt me een stuk beter.Niet voor niets moeten overblijfouders nu verplicht cursussen volgen.(Of die cursussen zo veel toevoegen laat ik even in het midden..)
      Continurooster is natuurlijk ook een optie, dan zijn er geen overblijfouders nodig. Maar voor wie er meer over wil lezen, bezoek de forumgroep 'ouders en school' van http://www.ouders.nl. Daar staan heel wat draden (even in het archief zoeken) over de zin en onzin van 'vrijwillig verplicht' hulpouderschap op school. Groet, Hsm.

  13. Het lijkt wel een tennisclub! Maar bij mijn dochters waren er overblijfmoeders die op een vaste dag met de kinderen kwamen eten van echte borden en met bestek. Die de boel van tevoren klaar zette, na het eten toezicht op de kinderen hielden en de boel ook weer opruimde en schoonmaakte. Daar moest een bedrag voor betaald worden en van dat bedrag werd er speciaal speelgoed gekocht voor de overblijf en de dranken die de kinderen kregen werden er van betaald. En daarnaast kregen de overblijfmoeders nog een kleinigheidje, waar ze misschien een bos bloemen van in de maand konden kopen. Maar dat was voordat scholen verplicht waren tussenschoolse opvang te regelen.

    Mijn dochter werkt in de buitenschoolse opvang, tussen de middag is zij via haar werkgever op een school ingehuurd om met de kinderen te eten en toezicht te houden. Ik vind het raar dat ouders ongevraagd worden ingedeeld worden om toezicht te houden. Niet alle ouders zijn geschikt om grote groepen kinderen te begeleiden, daarvoor hebben ze ook een ander vak gekozen. Kinderen voelen haarfijn aan dat ze nu hun gang kunnen gaan, ik zou het niet prettig vinden om mijn kinderen bij een onervaren begeleider te laten. Ik heb al zo vaak bij begeleidend lezen gezien, dat sommige ouders niet eens een klein groepje in de hand kunnen houden, en dat ze het vertikken om de hulp van de leerkracht in te roepen, want dat wordt gezien als falen. Normaal gesproken zou je je kind toch ook niet bij incapabele mensen achter laten. Waarom zou je er in dit geval dan mee accoord gaan? En ik zeg niet dat het incapabele ouders zijn, maar het is nu eenmaal zo dat niet iedereen voor een groep kan staan.

  14. Mijn man is leerkracht op een basisschool. Vandaag heeft hij ADV en ik legde hem deze situatie net voor. "Belachelijk" zei hij. Dat kun je als school de ouders nooit verplichten. Bij hem op school hebben de leerkrachten om de beurt pleinwacht. 's Morgens vanaf 8.15 u. en tussen de middag vanaf 13.00 tot de school begint. En zo ook in de ochtendpauze. Als ieder dit om de beurt doet is er geen probleem en hoeft er geen ouder ingeschakeld te worden, om van die boete helemaal maar te zwijgen. groetjes Lisa

  15. Hier hebben de kinderen die overblijven, gediplomeerde leidsters om op hen te letten. Daar betaal je voor als ouder (27,50 voor tien keer overblijven). Dat vind ik een stuk logischer.
    En een boete betalen? Voor iets vergeten? Belachelijk...zeker als je ongevraagd wordt ingedeeld. Bij onze school zijn ze wel gewend lijstjes op te hangen als er bijv. vervoer of hulp nodig is tijdens de sportdag, maar dat wordt NOOIT verplicht gesteld. Ik zou graag willen helpen, maar ik heb een kleintje hier thuis en daardoor gaat dat gewoon niet. Maar als het verplicht zou zijn, zou ik een groot probleem hebben...

  16. In een ver verleden ben ik ook overblijfmoeder geweest. Pleindienst was een taak die daar bij hoorde als de overblijfkinderen met goed weer na het eten buiten wilden spelen. We waren altijd met meerdere moeders. 2 gingen er naar buiten en 2 bleven er binnen. Als overblijfmoeder kreeg je toen een kleine vergoeding.

    Maar een boete opleggen? Het moet toch niet gekker worden!

  17. Volgens mij zijn scholen wettelijk verplicht de TSO (tussenschoolse opvang) te regelen. Niet te betalen. Daarvoor wordt een bijdrage van de ouders gevraagd. De regeling bepaalt ook de hoogte van de bijdrage.
    (Soms ouders waar je dan wel van op aan moet kunnen, soms via een uitzendbureau of i.d.)
    Bij die opvang hoort ook een pleinwacht tot een kwartier voor aanvang van de lesuren. Je kan niet van leerkrachten verlangen dat ze ook de TSO op zich nemen. Ze doen al vaak in hun eigen pauze andere dingen voor hun groep. Je kan ouders niet verplichten om dingen te doen, je kan vrijwilligers vragen. Maar als je daarin toestemt moet je je daar ook aan houden. Maar een boete en dan ook nog zo'n bedrag, belachelijk!
    Ik zou maar eens gaan praten en anders ev. omzien naar een andere school.
    Maar het is wel zo dat een school alleen maar de "leuke dingen" bij de lessen en om de lessen heen kan doen als er vrijwilligers zijn. En dus ook wel flink die ouderbijdrage en akties van school sponseren anders is daar geen budget voor. Tjonge wat een verhaal. Misschien heb je er iets aan.

  18. Op onze school is er in overleg met de ouders een regeling getroffen. Het is een streek school en alle kinderen blijven over. Ze hebben dus gewoon een grote pauze. Ze eten in de klas met de juf of meester en gaan daarna buiten spelen onder toezicht van een overblijfouder. Alleen bij de kleuters eet de overblijfmoeder met de kids. Sinds de regering verplicht heeft gesteld dat een overblijf een diploma moet hebben, hebben verschillende ouders (op school en ook op kosten van school) ehbo of tso cursussen gevolgd. In overleg met de ouders is deze regeling besloten om zo de kosten voor officiele tso te besparen. Alleen ouders die extra pleinwachten lopen krijgen voor die extra keren een vergoeding. De rest doet het vrijwillig. Als je echt niet wilt kun je het afkopen voor 200 euro per seizoen. Dit om te voorkomen dat steeds dezelfden ervoor opdraaien. En ook om die reden krijg je een boete als je het te vaak vergeet. Anders is het wel heel makkelijk om je ervanaf te maken.
    Dus als het goed is zou de school van je zusje dan ook zo'n soort regeling kunnen hebben. En dit lijkt mij echt niet belachelijk.

  19. Vreemd zeg!
    Hier bij ons doen ze het zo:Kinderen uit de hogere klassen(bij ons is dat de High School 12-15 jaar,)die bij lunch time in de klassen blijven zodat de teachers samen kunne eten. Dus 2 of 3 grotere kinderen in de klas. Werkt perfect.Niet luisteren ,komt je naam vermeld te staan!!
    Kinderen krijgen een of tweekeer per jaar een lunch aangeboden.
    Na lunch nemen de teachers het weer over,buiten dus.Zij zijn verantwoordelijk en binnen is er natuurlijk in geval van nood iedereen bereikbaar!
    En overblijven kost niets per jaar.
    Groet, Wilma

  20. ps:
    bij ons doen ze trouwens niet moeilijk als je het eens een keer echt per ongeluk vergeet hoor. Zou je zusje niet kunnen vragen of ze voor die ene keer dat ze het vergeten is niet door de vingers zien? ik begrijp uit je verhaal dat ze normaal wel gewoon komt als ze aan de beurt is..

    Wat ik moeilijk vind uit dit stuk en een aantal reacties is dat er meteen zo denigrerend over de school gedaan wordt terwijl blijkbaar niemand weet hoe het systeem van de school werkt.. En dat lijkt me toch wel iets wat je bekijkt als je een school voor je kids uitzoekt.. Dus waarom niet eerst uitzoeken voordat al dat commentaar geleverd wordt..

  21. Tsja, ik snap de reacties wel. Dat komt gewoon door die boete van 20 euro! Die schiet mij ook in het verkeerde keelgat. Probeer je zuinig te leven, en vergeet je een keer iets, moet je 20 euro neer tellen...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.