Consuminderen met kinderen

Ondertussen is het me behoorlijk gelukt de rem op mijn uitgaven te zetten. Ik kom nog maar zelden op mijn grootste valkuil, eBay, en in de stad boeit het me niet veel meer. En daar ben ik blij om. Consumeerland heeft zijn bekoring verloren!

Maar nu de lente aanbreekt, blijkt mijn jongste dochter (12) toch echt wat nieuwe kleren nodig te hebben. Ze is anders gebouwd dan mijn oudste dochter, dus ik kan niet doorschuiven.

Daarom gingen we naar de stad, op zoek naar twee zomerse broeken, een paar schoenen, en iets van drie shirtjes. We bezochten Scapino, Bristol, Schuurman Schoenen, H&M, De Schoenenreus, Zeeman en de C&A, en toen hadden we maar liefst 1 broek (H&M), en 1 topje (Bristol).

Ik vind consuminderen met kinderen niet gemakkelijk. Heb ik mezelf net afgewend om dingen te kopen, moet ik het glibberige consumeerpad toch weer betreden. En als extra complicatie heb ik een heel andere smaak dan mijn dochter. Bovendien mag het ook niet ‘te duur’ zijn. Een broek van 19 euro is echt mijn maximum, en voor een shirt geef ik het liefst niet meer dan 8 euro uit.

Uiteindelijk heb ik vanochtend 31 euro uitgegeven: 17 euro bij de Bristol, en 15 euro bij de H&M. Maar van de H&M had ik nog een cadeaukaart, die de aankoop dekte. Dus wat uitgaven betreft valt het wel mee, maar we zijn niet echt veel opgeschoten met de aanvulling van de garderobe.

Maar na tweeëneenhalf uur hadden we allebei geen zin meer, en bovendien werd het heel druk in de stad rond 12 uur.

Ik vind consuminderen voor mezelf veel makkelijker dan voor mijn kinderen!

Als je kinderen een beugel moeten, gaat dit ook flink geld kosten. Zie ook: Beugel vergoed?

Hoe consuminderen jullie met kinderen?

Similar Posts

20 Comments

 1. Voor onze zoon heb ik tot die leeftijd altijd zijn kleding gemaakt. Daarna wou hij dat niet meer en gaven we hem kleedgeld. Dat ging heel goed, we vulden het nog wel aan met schoenen en een winterjas en gingen ook wel mee om uit te zoeken, maar dat duurde niet erg lang meer.

 2. Consuminderen is voor mijzelf niet moeilijk, om kleding geef ik weinig en ik doe ook lang met kleding ( hoewel ik uitzie naar de Livera linnenbroeken, want daar heb ik nog maar 1 van, help!! Meer broeken heb ik ook niet, dus dat betekend een rok of die broek, ha!).
  Mijn dochter van 15 krijgt kleding als het nodig is en mijn zoon van 19 heeft nu een goed inkomen dus die voorziet zichzelf en dat doet hij ook rijkelijk….
  Ik heb het al wel vaker op deze site gemaild, maar wij hebben geen auto en dat scheelt heel veel!
  Verder heb ik allerlei bijbaantjes, en die voorzien mijn eigen rekening van een lekker spaarpotje waar ik zelden tot nooit aankom. Ik ga het echt gebruiken als het moet.
  Wij moeten rondkomen van een laag loon, dus is het iedere maand een uitdaging om rond te komen, maar het lukt…soms niet hoor.
  Toch lijkt het me heerlijk om zo nu en dan onbezorgd te kunnen shoppen ( lees boodschappen doen ), even een bloemetje kopen zit er niet bij.
  Ik ben stilletjes best weleens jaloers hoor op al winkelende mensen met hun aankopen, daar ben ik heel eerlijk over. Maar het is niet anders.

 3. hier in de buurt hebben we erg leuke 2e hands kinderkleding winkeltjes, waar ik best een hoop koop. en ook bij wibra en zeeman kan ik nu nog leuke dingen meenemen.. maar ik vrees dat als ze gaan puberen ik het daar toch ook moeilijker ga krijgen..
  Ik ga liever alleen op pad dan met het kind samen want dan is het echt veeeel moeilijker om ze tevreden te hebben, ze zien dan allerlei leukere dure kleding waar ze hun zinnen op zetten.. Als ze bij thuis komst uit school iets nieuws op hun bed vinden zijn ze veel enthousiaster! (en anders kan ik het altijd nog ruilen)

 4. Misschien zoeken op M.P.
  Voor mijn dochter koop ik ook veel bij de Hema.
  Heb deze maand veel uitgegeven, hebben namelijk een bruiloft.
  Maar nu gaat de hand weer op de knip.

  Groeten Herma

 5. Gewoon kleding kopen zónder mijn dochter vind ik ook zo gek nog niet! Maar ik zit er vaak zo ontzettend naast, met de kleding die ik dan uitzoek…

  Marktplaats vind ik vaak nog best prijzig, en bovendien altijd zo’n gedoe met verkopers die niets van zich laten horen.

 6. Idd, voor mezelf is het veeeel makkelijker. Ik geef niet zo heel veel om kleding, heb maar een paar stelletjes voor net, door de week draag ik bijna altijd een spijkerrok met shirt en vest. Oudste dochter krijgt 50,- per maand kleedgeld, alleen ondergoed en sokken koop ik nog voor haar. Zij is niet zo’n uitgever dus het gaat goed. Middelste is heel anders, ziet altijd weer iets leuks…(zucht), kan ik dus lang niet altijd doen. Jongste is hard gegroeid, moet nog wel iets nieuws. Denk (hoop?) dat ze bijna uitgegroeid is. Voor de jongens krijg ik weleens wat en slaag ik ook wel bij kringlopen. En ik doe aan doorschuiven.
  Groetjes Jolanda

 7. Consuminderen voor jezelf is denk ik minder moeilijk. Maar als je iets nodig hebt, heb je iets nodig en ik denk dat het voor je dochter juist fijn is dat niet alles wordt doorgeschoven. Misschien vind jij het minder belangrijk, maar zij wel leuk! Als het uit noodzaak is, hoor je mij niet, maar uit princiepe vind ik het soms wat ver gaan..je kan ook genieten van je aankopen, toch? Nee, het is niet het belangrijkste in het leven, mee eens, maar soms kan je -wanneer je het nodig hebt- je er ook aan overgeven en ervan genieten

 8. Voorlopig kies en koop ik nog alles voor hen (ze zijn 3 en 5 nu ) – maar hoe ik dat in de toekomst ga aanpakken heb ik nog niet uitgevogeld ;-)

 9. Wij consuminderen moeilijk met kinderen. Zeker nu net onze kleine ukkepuk ter wereld is gekomen. Rompers en was- en bedartikelen hebben we nog van onze zoon, maar kleertjes zullen toch echt aangekocht moeten worden. En dat valt (ondanks het ieniemienie maatje) qua prijs best tegen!
  Gelukkig hebben we in de kraamtijd een heleboel kleertjes mogen krijgen, maar dat is pas voor over een maand of drie. Voor nu dus even bikkelen.
  En ook zoonlief is aan nieuwe kleding en schoenen (aarrgghh!) toe. Al hoorde ik gister over een schoenenactie bij o.a. Scapino en Dolcis: lever je oude schoenen in en ontvang een tegoed van € 10,00. Misschien een tip ook voor anderen?

 10. Ik wil nog even reageren.
  Ik verkoop de kleding van o.a. onze kinderen op Marktplaats, dat geld wat ik dan ontvang krijgen zij van mij.
  En wat helemaal leuk én gezellig is, spullen verkopen op Koninginnedag, dus ook kleding. Na een dag heb je soms zo maar 100 euro! Ik maak tussen 2 lantaarnpalen een waslijn waar ik alle kledingstukken aanhang. Broodjes en een thermoskan met thee mee en verkopen maar. Ieder jaar wordt er meer verkocht, dus ik denk dat heel veel mensen door de recessie wat meer gaan snuffelen op dit soort dagen en op markten en tweedehandswinkeltjes.
  Trouwens, toen onze kinderen nog klein waren kocht ik bijna al hun kleding bij dit soorten winkeltjes en ze zagen eruit als nieuw!

 11. Onze meiden hebben altijd kleedgeld gehad. 70 euro per maand. Lijkt misschien veel, maar van dat kleedgeld moeten ze ook alles wat kleding aan gaat kopen. Dus ook jassen en schoenen. En dat betekent dat er soms ook wel een maandje gespaard wordt. Jongste krijgt geen kleedgeld. Anders is dat geld zó op aan computerspelletjes… En hij gaat nooit mee naar de stad. Heeft er een hekel aan. Ik koop z´n spullen, of Wehkamp gaat aan op de comp. en dan zoeken we het samen uit. Wel met geldlimiet natuurlijk. Spijkerbroeken boven de 40 euro komen er niet in en truien boven de 30 ook niet. Is tóch nog een beetje oefenen….

 12. En.. oh ja ´t is onze meiden en husband en mij óók niet vreemd 2de hands te kopen. Hélemaal leuk als je dan eens spotgoedkoop uit bent, tóch…

 13. Onze zoon kunnen we makkelijk onderhouden van de kinderbijslag. En dan bedoel ik de kleding en het eten. Hahaha. Hij groeit langzaam en draagt alles goed af.Ook gaat hij altijd graag mee om kleding te kopen. We maken er altijd een leuk dagje van. Broeken kosten niet meer dan 20 euro’s en shirts rond de 10 euro.Hij let zelf ook goed op de prijs en geeft niets om merkkleding. Soms zoekt hij een duurder shirt uit maar die doet hij dan alleen op zondag aan. Jassen kopen we in de uitverkoop en kleding ook vaak. Voor onszelf kopen we alleen kleding als het echt nodig is.Gaan niet meer dan 4 keer per jaar kleding kopen meestal minder.

 14. Gisteren naar een kofferbakverkoop geweest in Hoek van Holland en superleuke kleding gekocht voor geen geld, onder anderen EDC-blouse voor 1 Euro!

 15. Kleedgeld is handig en leerzaam, maar dan is het de vraag weer hoeveel en wat ze daar dan van moeten kopen. Wij doen nog een goede jas en en goede schoenen en sportschoenen voor de kinderen, de rest doen ze zelf van hun kleedgeld. Slagen ze er in iets op MP te verkopen dan is de winst voor hen. Maar in de grotere kindermaten is vraag en aanbod aanmerkelijk minder dan bij de kleinere. Duurdere shirts blijven trouwens vaak mooier (minder muizentandjes,losse zomen etc na het wassen) maar tja kleedgeld is ook leergeld. De kinderen gaan er goed mee om en stellen het op prijs dat we met kleedgeld vertrouwen tonen in hun beoordelingsvermogen.

 16. Mijn (nu volwassen) dochters hebben vanaf groep 8 kleedgeld gehad. Het eerste jaar (min of meer) onder begeleiding. Je zult versteld staan hoe snel kinderen daar op ´n goede manier mee om gaan.

 17. Ik koop bij(online)winkels de “dure” merken in de uitverkoop. Ben een koopjesjager in de betere winkels. Mooie kwaliteitskleding voor een redelijk bedrag. Ik betaal nooit teveel en de jongens zijn blij. Datzelfde doe ik met spullen voor in huis, serviesgoed, beddengoed en meubels.

 18. Ik ga ook voor de duurdere merken, maar alleen in ernstige opruiming (70% korting) of in de kringloop. Er zijn gewoon merken waarvan de kleding altijd lekker zit en goed staat bij mij (cecil, street one) maar dat ga ik dus niet nieuw / voor de volle prijs kopen. Ik leer onze meiden – die maandelijks 55 euro kleedgeld krijgen, en daar OOK schoenen en jassen van kopen – ook dat de kringloop zo gek nog niet is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.