Centrale kamerthermostaat versus individuele bediening

Schermafbeelding+2012 02 05+om+13.34.09

In ons oude huis werd de temperatuurregeling geregeld door een kamerthermostaat. Daarop gaf ik aan welke temperatuur ik wenste in de woonkamer, en dat had consequenties voor de rest van het huis. Je kon weliswaar de radiatoren dichtdraaien op andere plekken, maar daar geen temperatuur mee instellen.

In ons nieuwe huis kan ik elke radiator apart bedienen: er is geen centrale kamerthermostaat, en de individuele radiatoren hebben draaiknoppen met daarop mogelijke temperaturen. Als iemand die nogal dol is op het luchten van het huis, vind ik dat eigenlijk wel prettig. Ik kan nu luchten, zonder dat de kamerthermostaat als een gek begint te stoken.

Voordeel is ook dat als ik de houtkachel aan doe, en de temperatuur in de woonkamer stijgt, het niet zo is dat de radiatoren op de slaapkamers van de kinderen ‘niets’ meer doen.

In de studentenflat die ik bewoonde in Utrecht was de centrale kamerthermostaat zo’n draaiknop, maar in ons laatste huis, een twee-onder-één-kapper uit de jaren zeventig, had ik een computerachtige kamerthermostaat. (zie plaatje)

Ik vraag me af of ons huidige systeem achterhaald is, aangezien dit huis wat ouder is, en alle modernere woningen zo’n centrale thermostaat hebben.

Leestip: bespaar op je energierekening met een radiator ventilator

Hoe is de cv bij jullie geregeld?

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik heb een thermostaat die ik zelf op het aantal graden zet wanneer ik dat wil. Ik ben altijd thuis en zo kan ik een groot deel van het jaar met zonnig weer de woonkamer warm krijgen. Verder vind ik het gewoon fijner om het zelf te regelen.
  Op één van de slaapkamers hebben we een radiator met een thermostaatknop. Die is er gekomen toen één van onze zoons heel veel op zijn kamer moest werken en de radiator de kamer niet warm kon krijgen. We hebben er toen een nieuwe radiator in laten zetten en daar meteen zo’n knop op laten zetten. Dure grap, maar het was nodig.

  Groetjes, VeggieMo

 2. Wij hebben een draadloze thermostaat. Op de radiatoren hebben wij ook thermostaatknoppen. Als de houtkachel in de kamer aan staat en de kinderen het warm op hun slaapkamer willen hebben, dan nemen ze de thermostaat mee, de kranen in de kamer staan dan dichtgedraaid. Andere kamers liften mee op de thermostaat. Iedere ruimte heeft zo de gewenste temperatuur en de woonkamer wordt alleen door hout verwarmd. Het was even wennen in het begin, je moet even nadenken, vooral het aan het einde van de avond terugzetten van de thermostaat in de kamer, zodat de kamer ‘s morgens toch minimaal 15 graden is. Dit was volgens onze installateur de goedkoopste manier van stoken.

  groetjes, Ina

 3. Wij hebben een knop op de muur met een maan en een zonnetje erop. CV aan betekent knop op het zonnetje draaien. Vervolgens moet ik elke cv in het huis dan apart aanzetten. Hier zijn geen graden op te zien alleen stand 1 t/m 5. Heel lastig want weet nooit hoe warm het is in huis.

  Groet Isabelle

 4. Wij hebben een thermostaat in de woonkamer en een houtkachel. De houtkachel hebben wij vaak aan waardoor het in de andere vertreken erg koud blijft. De laatste 2 dagen zetten wij ook de verwarming maar een beetje meer aan om het in het hele huis een beetje aangenamer te krijgen. Vooral in de badkamer was het ijzig koud, niet erg fijn als je een douche wilt nemen.

 5. wij hebben een geprogrammeerde thermostaat. Dat betekend dat het in de woonkamer van ‘s morgens 7 tot 10 uur ‘s avonds 18 graden is. Ga ik langdurig het huis uit dan zet ik zelf de cv naar benenden en heb ik het koud dan gaat hij gewoon een graadje hoger. Maar om 10 uur ‘s avonds is het hier weer 15 graden. De gang, wc, badkamer en slaapkamers hebben een verwarming met thermoknop. Normaal staat die uit (tenzij de kids boven zijn) maar nu zijn alle knoppen iets open ivm de koude.

 6. kan dat, zowel een centrale thermostaat als ook thermostaatknoppen op de afzonderlijke verwarmingen? Je kan dan zeker wel instellen dat het kouder is dan de centrale thermostaat. Maar niet warmer. Weet iemand hoe dat werkt?

 7. Achter mijn eerste eigen voordeur had ik zo’n computergestuurd geval dat je voor een hele week kon voorprogrammeren.
  Leek hartstikke handig.
  Na een half jaar raakte ie van slag en werd het elke nacht 34 graden.
  Ik heb hem er linearecta afgesloopt en heb sindsdien weer een handbediende.
  Scheelt megaveel in stookkosten, want ik zet hem nu pas hoger als ik het koud heb en niet omdat het tijd is volgens de computer.

  Ik woon alleen en verwarm een deel van mijn huis niet, behalve als ik er langdurig moet zijn, de verwarming staat daar wel een halve slag open op advies van de WBV.
  Heb je geen last van vocht e.d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.