Cadeautjes: met Sinterklaas of Kerstfeest?

images 3

Sinterklaas heeft ons gezin bezocht met een jutezak vol cadeautjes en surprises, en nu verkeren we in aangename zondagsrust. De kinderen zitten lekker te spelen, en kunnen afkicken van alle spanning.

Het is me dit jaar goed gelukt niet te veel zooi voor de kinderen te kopen. Eerdere jaren ging ik me nog wel eens te buiten aan cadeau’s bij de Kruidvat en de Action, omdat het allemaal zo goedkoop was. Maar vaak was het van dat spul dat al kapot ging als je er naar keek.

Dit jaar heb ik mezelf strak gehouden, en alleen goede dingen gekocht, maar bovenal: niet te veel.

Sinterklaas is tenslotte een soort ‘plaagfeest’ met surprises en gedichten, en ik wil dat dit aspect centraal staat als we het vieren, en niet de hoeveelheid cadeau’s. Minder consumptie, en meer persoonlijke suprises en gedichten!

En dus heb ik me een slag in de rondte geknutseld, en Zwarte Pieten gemaakt, een bloemkool van karton, een brandweerhelm veranderd in een ‘thinking cap’ en mijn eigen zilvervloot gebouwd.

Om die reden zal ik ook niet gauw Kerstmis tot cadeaufeest bombarderen. In de eerste plaats omdat ik Kerstmis ‘het feest van de geboorte van het kindje Jezus’ vindt, en in de tweede plaats omdat cadeautjes met Kerstmis niet gepaard gaan met het vermanende vingertje.

Dus geniet ik ieder jaar van de Sinterklaaspret en maak mij vervolgens op voor het meer verstilte Kerstfeest.

Ik vond dit interessante stukje over de achtergrond van Sinterklaas!

‘Sinterklaas is een feest van de moraal. De grenzen tussen goed en kwaad worden nog maar eens benadrukt. Vroeger werd de Sint door ouders vaak gebruikt om raddraaiers in het gareel te houden.

Wie zich niet gedroeg, kreeg geen cadeautje. Wie ongehoorzaam bleef, kon rekenen op een enkeltje Spanje in de zak van zwartepiet. “Dreigen met Sinterklaas is inmiddels taboe. Toch wordt Sinterklaas nog steeds als opvoedingsmiddel gebruikt”, stelt dr. Goedroen Juchtmans.

“Anders dan de Kerstman is de Sint geen lieve-opa-figuur. De Sint beslist over braaf en stout en zou rechtvaardig in dat oordeel zijn. Angst en onzekerheid horen bij de komst van Sinterklaas.” Niet alleen kinderen worden door de Sint op goed of verkeerd gedrag gewezen.

Ook volwassenen worden met hun neus op slechte eigenschappen gedrukt. Aan de hand van surprise en gedicht roepen we onze naasten tot de orde. Juchtmans: “De surprise hoeft niet vleiend voor de ontvanger te zijn.

Integendeel: zwakke punten worden op een ludieke manier uitvergroot en bekritiseerd.” Eenmaal per jaar kun je de Sint laten zeggen dat je vader er een potje van maakt en je baas geen ruggengraat heeft, om alle 364 dagen daarna weer gewoon hun gezag te erkennen.’

Leestips

Lees ook: Zwarte Pieten spel.

Geef jij cadeautjes met Sinterklaas of juist met Kerstmis?
En wat betekenen de verschillende feesten voor jou?

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh