Reacties

De kunst van het ontvangen — 25 reacties

  1. Ik ga geen discussie aan over het krijgen van een cadeautje.
    Bedanken en je waardering over de persoon uitspreken is het minste wat je kunt doen.
    Dat is ook voor mij het doel van een cadeau wederzijds vertrouwen. Hans

  2. Een van mijn beste vriendinnen en ik kennen elkaar al heel lang - onze moeders zijn ook bevriend. Ik kan me herinneren dat zij eens zo'n gesprek voerden en dat wij elkaar aankeken en samen besloten NOOIT die discussie te gaan voeren. Daar houden we ons tot de dag vandaag trouw aan!

  3. Dankbaar zijn is zo belangrijk! Maar die gesprekken zijn zo herkenbaar. Zeker in deze tijd: kerst, verjaardag etc. Ik voel mij bijna schuldig als ik iets krijg van bijvoorbeeld mijn ouders. En daarnaast heb ik echt niets nodig. Ik heb al alles wat mijn hartje begeerd.

  4. Ik krijg niet graag cadeaus. Ik wil niet te veel dingen in mijn huis en kasten hebben en vind het vooral zonde als mensen mij een duur cadeau geven wat ik niet mooi of handig vind. Dan had ik dat geld liever besteed aan iets wat ik wel goed kan gebruiken.
    Voor anderen cadeaus kopen vind ik ook lastig. Ik wil anderen niet opzadelen met bijv. een boek wat ik prachtig vind maar zij niks aan. Dus ik geef en ontvang graag bonnen, die je naar eigen inzicht kunt besteden. Als mensen mij toch een cadeau geven dan probeer ik wel hartelijk te bedanken. Ik ga mensen niet bekritiseren omdat zij een cadeau geven en ik ga ook niet afgeven op het cadeau zelf. Ook al vind ik er niets aan. Ik heb ergens gelezen dat je altijd hartelijk moet bedanken voor de moeite die iemand zich getroost heeft om jou iets te geven. En als de gulle gever weg is, mag je met het cadeau doen wat je wilt. Je hoeft het niet voor altijd te bewaren omdat het iets heel duurs is wat je gekregen hebt. Je mag het meteen naar de kringloop brengen of desnoods in de kliko gooien. Die gedachte geeft me rust!

    Groetjes, Alice

  5. Ontvangen heb ik in de loop der jaren moeten leren. Ligt er trouwens wel aan wat en van wie nu nog hoor, hoe ik reageer. En ik vind het veel makkelijker (en leuker, maar is dat door dat ongemak anders?) om iets kleins te ontvangen. Liever iets kleins met een lief gebaar dan iets groots om het 'af te kopen'.

  6. Heel lang geleden heb ik deze woorden van een vriend '' geleerd'' Ik gaf hem spontaan een cadeau en hij gaf deze reactie ,ik ga niet zeggen dat had je niet moeten doen want je doet het en ik ben er heel erg blij mee. Ik zeg nooit meer ,dat had je niet moeten doen .

  7. Absoluut dat ik kan ontvangen en ben daar altijd oprecht dankbaar voor! Sterker nog, soms vinden we de dingen zomaar, die wij nodig hebben of graag willen, mettertijd, en als je dat ook kenbaar maakt om je heen, dan komt het vaak als vanzelf naar ons toe! Altijd ben ik daar dankbaar voor.

    Maar! Ik geef net zo lief ook weg! Dingen die blijven en waar ik zelf niets meer mee doe, te mooi of nog te goed om zomaar naar een kringloop te brengen, er komt altijd wel iemand langs ergens die iets nodig heeft en ik heb het staan en het mag weg. Dan is die ander ook weer blij!

    Kortom, beiden zitten als van kleins af aan in mij. Kerstkaarten, jaren niet kunnen versturen ivm de middelen, nu kan het weer, vorig jaar weer gedaan, en het ontvangen is begonnen! ;-)

    Wat betreft het stukje gebak, kan ik begrijpen zelfs, sterker nog, ik heb 1 vriendin die zo min mogelijk suiker tot zich neemt. Heb daar respect voor, en dan pas ik de hapjes eventueel aan, en mijn gerechten als ik weet dat zij komt. Thee is haar ding, hoe meer kruiden hoe beter, en dan gaan we gezellig samen aan de thee, grote potten en kletsen maar :D

    X

  8. Ik heb geen moeite met ontvangen. Maar ook niet met geven. :-)
    Het valt mij altijd op dat mensen complimentjes afvlakken. Dan zeg ik: ‘Wat heb je een leuke trui aan.’ En dan zegt de ander: ‘Oh, die is al heel oud’. Moet er altijd om lachen. Dat vraag ik toch niet? Ik zeg gewoon ‘Dank je’ en neem alles aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder