Buitensporig vrijgevig vriendje

Schermafbeelding+2011 05 25+om+15.28.30

Het is zaliger te geven dan te ontvangen,’ zegt de bijbel, maar wat als de gever wel erg gul geeft? Zo gul zelfs, dat het de ontvanger ongemakkelijk maakt? Of in dit geval: de móéder van de ontvanger?

Mijn oudste zoon (14) heeft een vriendje dat hem voortdurend op dingen trakteert: grote flessen cola, snoep, kroketten, en voor zijn verjaardag gaf hij een leren telefoonhoesje van zo’n 25 euro. Dat vond ik een buitensporig duur cadeau.

Ik voel me er erg ongemakkelijk onder, en heb tegen mijn zoon gezegd dat hij het niet meer mag aannemen. Mijn zoon snapt dat niet: ‘Hij biedt het toch aan?!’
En dat is natuurlijk ook zo, maar soms heb ik het gevoel dat het vriendje de vriendschap probeert te bestendigen met zijn gulle gaven, en dat hoeft helemaal niet! Mijn zoon trekt toch wel graag met hem op.

Maar ik wil het vriendje natuurlijk ook niet voor het hoofd stoten, door zijn vriendelijke gebaar af te wijzen! Want het is natuurlijk wel heel erg aardig.

Wat vinden jullie van vriendjes die steeds maar trakteren?!
Is het nou terecht dat ik me ongemakkelijk voel, of moet ik me er gewoon niet mee bemoeien?!

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik begrijp je gevoel wel. Dat zou ik ook hebben. Je hebt toch altijd het idee dat je iets terug moet doen en dat kan natuurlijk niet altijd.
  Je zoon zou tegen zijn vriendje kunnen zeggen dat hij het zeer op prijs stelt dat hij zulke dure cadeaus krijgt maar dat hij datzelfde niet terug kan doen. Of als je zoon zich er ook ongemakkelijk bij voelt zou hij dat tegen zijn vriend kunnen zeggen. Maar ik begrijp dat je zoon het ‘probleem’ niet zo ziet. Ook zou jij tegen het vriendje kunnen zeggen dat je het erg aardig vindt van de dure cadeaus en de gulle traktaties maar dat het er bij jullie thuis soberder aan toe gaat. Misschien heeft dat vriendje meer te besteden door een bijbaantje? Dan zou je hem kunnen zeggen dat hij misschien beter een deel kan sparen voor later of voor iets nuttigs zoals een fiets. Aan de andere kant, als het vriendje er niet op uit is om vrienden te kopen (of er iets anders achter zit) maar gewoon een gul mens is, dan is er niets aan de hand en zou ik ze lekker laten genieten van de weelde. Succes!

 2. Voor wat betreft snoep en cola mag je daar als moeder zelf nog wel een opmerking over plaatsen (alleen chips in het weekend, geen cola want beugel etc) en dan benadrukken dat hij zelf altijd welkom is voor tea and sympathy. Voor wat betreft kado’s zal je zoon toch zelf moeten aangeven dat hij iets vergelijkbaars niet terug kan geven en dat hij de vriendschap boven het kado waardeert. En er op aandringen dat het niet weer zo’n groot kado wordt.
  Mijn dochter heeft ook iemand in de klas bij wie meerdere huizen en auto’s de standaard zijn. Ik vraag me wel af hoe zo’n tiener ooit leert met minder tevreden te zijn? Maar misschien erft hij later veel of wordt hij door zijn ouders onderhouden ;-)

 3. Logisch dat je hiermee toch wat problemen hebt er zijn grenzen aan zomaar een kado’tje. Bovendien rijst dan ook de vraag hoe komt dat kind al het geld voor zulke dingen ? Misschien is het een idee om met beide jongens eens om de tafel te gaan zitten en als dat niets oplost eens met de ouders te praten.Misschien weten die hier helemaal niets van . Je zorgen zijn geheel terecht.

 4. Moeilijke situatie. Ik zou in gesprek blijven met mijn kind over de vriendschap zodat hij wel jullie vertrouwen heeft. En door het vertrouwen en het in gesprek blijven wordt hij gestimuleerd kritisch naar hun vriendschap te kijken en leert hij uit zichzelf de minder leuke kanten of het feit dat de vrienschap misschien toch niet zo evenwichtig is in te zien. En vaak weten kinderen dat zelf ook wel, maar kan jullie zoon gewoonweg goed met de situatie omgaan. Kortom ik zou het zo laten, en mocht de situatie zich voordoen dat vriendje gezellig een keer komt eten een algemeen en luchtig gesprek aan tafel starten over vriendschap en wat dat begrip voor ieder inhoudt.

  Groetjes Isabelle

 5. Mijn eerste reactie is ; hoe komt de jongen aan al dat geld? Weten zijn ouders dat hij zo vrijgevig is?
  Misschien een gesprek met de ouders van de jongen??

 6. Ik zou me (naast waar het geld vandaan komt) vooral afvragen wat de reden is dat dit vriendje dat doet, probeert hij vriendschap te kopen, zit er iets anders achter. Doet hij dat alleen bij jouw zoon, of ook bij anderen?

  Ik kan me overigens erg goed voorstellen dat je je er ongemakkelijk onder voelt.

 7. Ik begrijp je ongemakkelijke gevoel! Waarom ga je niet eens met die moeder praten? Uitleggen dat dit echt niet hoeft, dat vriendschap gratis is… Moeilijk hoor!

 8. Ik zou me ook wel ongemakkelijk voelen. Maar ik zou mijn kinderen niet verbieden om het aan te nemen. Ik zou ze eerder uitleggen waarom grote cadeaus aannemen niet altijd handig is, zoiets. Denk ik…. maar ja, mijn kinderen zijn allemaal nog een stukje jonger, dan heb je makkelijk praten ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.