Brood onder vuur

broodIk ontbijt elke ochtend met anderhalve bruine boterham. En voor de lunch een bruine boterham met kaas.

Maar steeds meer mensen kiezen voor een ander soort ontbijt. Of eten alleen nog maar zogenaamd spelt brood. Een belangrijke reden hiervoor is dat er de laatste tijd veel kritiek is op brood. Mensen zouden er klachten van krijgen. Zoals een broodbuik! Maar in een artikel in de Quest werd hier weer korte metten mee gemaakt:

‘Volkorenbrood is zelfs bijzonder gezond. Dat bleek begin dit jaar ook uit een studie van Harvard University naar de gezondheid van 118.000 Amerikanen over een periode van 25 jaar. Over de hele linie bleven mensen die volkorenproducten aten langer in leven.’

Omdat ik brood zo’n gemakkelijke vorm van ontbijt vind, maak ik me daar wel eens zorgen over. Want ik ben geen fan van cruesli of een smoothie als ontbijt.

Maar in dit filmpje wordt alles over brood haarfijn uitgelegd!

Zo zeggen ze dat speltbrood niet gezonder is, maar vooral anders smaakt.

Op de website brooddaarzitwatin.nl vind je nog meer informatie over brood.

Eet jij nog veel brood?

Similar Posts

34 Comments

 1. Hier ook gewoon 2x een broodmaaltijd hoor. Ik lust graag brood en de kinderen ook. Ik vind het best lekker om eens een keertje met cruesli te ontbijten, maar dat hoeft van mij niet te vaak.
  Ik zie mij ook nog niet veranderen wat brood betreft. Een smoothie vinden we allemaal lekker, maar om daar nu iedere dag mee te ontbijten….. Alleen voor de kosten zou ik het al laten. Want om voor 8 man een voedzame smoothie te maken heb je aardig wat ingrediënten nodig. Dan heb ik het nog niet over het werk om dat allemaal klaar te maken.

 2. Ja, in de ochtend, middag en bij warm weer ook nog regelmatig als avondeten. Wel afwisselende broodsoorten overigens. Spelt, mais, volkoren, wit… Toen ik zwanger was van de jongste had ik ook echt een broodtic. Ik moest elke dag brood met kipfilet en kaas hebben, anders werd ik gek! Ik heb inderdaad ook niet zoveel met muesli oid. Wel neem ik zo nu en dan vanilleyoghurt met een appel erin.

 3. Ik ontbijt altijd met fruit muesli en yoghurt, want dat vind ik ‘s morgens lekker fris. Maar ‘s middags ook altijd brood hoor. Ik ben altijd opgegroeid met brood eten en ik ben er goed groot van geworden ;-)

 4. als ik moet werken eet ik smorgens yoghurt , omdat ik al om 6 uur opsta en dan nog geen boterham lust en yoghurt is sneller, maar savonds eet ik wel brood en in het weekend ontbijt ik ook met brood en eet dan soms smiddags en savonds brood, ik vind brood namelijk erg lekker.

  1. Ik vind vooral het beleg lekker. De boterham is meer een vehikel om het beleg tot mij te nemen! Ik houd meer van de warme maaltijd.

   Maar mijn man vindt brood wel erg lekker. Hij bakt in het weekend altijd zijn eigen brood en zit dan helemaal te smullen. Ik snap daar dan niks van.

 5. Er is niks lekkerder dan een boterham met pure chocoladepasta of oude kaas er op. Jammie! En wat de zogenaamde geleerden er ook over zeggen of dat wel of niet goed voor je is: het zal mij een zorg wezen. Ik laat het er echt niet voor staan. De ene week ga je dood van sla en de andere week ga je dood van melk. Het is nooit goed. Ik eet en drink gewoon wat ik lekker vind.

  1. Laat het dan gewoon aan je voorbij gaan. Waarom zou je je er iedere keer onzeker en ongerust door laten maken? Echt, als je alles zou doen of niet doen wat er wordt gezegd of geschreven over voeding, dan ga je alsnog niet dood aan sla of melk, maar aan stress. Laat je toch niet zo beïnvloeden. Gewoon eten en drinken wat jij lekker en goed vindt voor jezelf en niet wat al die zogenaamde geleerden erover zeggen. :-)

 6. Ik bak al jaren voor het populair werd speltbrood. Gewoon,omdat ik het lekker vond. Ik was een grote broodeter. Nu heb ik brood deels verruild voor groenten. En moet zeggen,dat ik minder bloedsuiker dips heb.

 7. Tja, brood daar zit wat in, dat is natuurlijk gewoon een bedrijfstak site, niet heel erg objectief.
  Wij eten steeds minder brood, vinden het gewoon niet zo lekker zo’n droog ding dat weer opgeleukt moet worden met iets er op.
  ‘s morgens vaak wat rijst of pasta dat over is van de vorige avond, liefst warm natuurlijk.
  Bij de lunch eten we meestal een warm gerecht met rijst of pasta of linzen en ‘s avonds eten we weer warm. Gewoon op school en op het werk.
  Brood ongezond, voor de meesten onder ons niet, maar voor een beperkte groep wel.

  1. Rijst of pasta ‘s morgens, dat heb ik nog nooit gehoord. Mijn dochter springt een gat in de lucht als ze dit hoort,

 8. Ik ontbijt elke ochtend met een volkoren boterham met hagelslag en dat al heeeel erg lang.
  Er zijn dagen bij dat we wel 3x op een dag brood eten, vooral als manlief niet thuis eet. Want warm eten houd de zoon niet van en om dan te gaan koken. Nee niet echt zin in.
  Wat ik elk jaar wel heb zo in mei/juni, afhankelijk hoe warm het buiten is dat ik geen zin meer heb in brood en eet dan vaak crackers of beschuit. Dan staat het brood eten mij zo tegen. Ach en na een paar weken is het weer over en ga ik weer brood eten.

 9. Al heel lang ontbijt ik met havermout. Als kind was ik daar al verzot op. Met sojamelk (hou niet van melk) of in een beker met ei en banaan , zo’n mugcake . Ik vind brood best lekker maar heb snel last van darmklachten. Wanneer ik minder brood etc. eet heb ik daar ook minder last van. Maar af en toe een lekker volkorenbolletje met oude kaas, mmmm ! ‘sMiddags warm en ‘s avonds een paar rijstwafels met een ei of zo.

  1. Dat valt wel mee ! Ik probeer af te vallen, dat lukt tot nu toe aardig. Als ik ‘s middags warm eet heb ik overdag niet zo’n honger. En bij die eieren (van onze eigen kippen, mmm) eet ik ook nog een grote tomaat of andere groente.

 10. Hier worden ‘s ochtends gewoon boterhammen gegeten, althans door de kinderen. Niks mis mee ben ik van mening. Ik zelf vergeet meestal te ontbijten en eet dan rond 10.00 wat fruit. Mijn man eet vaak havermout in de ochtend en ‘s middags eten we ook gewoon brood. Het zal vast allemaal heel slecht voor je zijn, net als gluten, koemelk en heel veel andere dingen ;-)

 11. Ik ben sowieso niet zo’n ontbijter, maar met brood helemaal niet. Dus ‘s morgens eten we allemaal yoghurt met havermout, rozijntjes en wat banaan. Daar komen we de ochtend prima op door. Tussen de middag eten we wel (zelfgebakken) brood. Als ik tenminste geen restje rijst of pasta meeneem naar mijn werk.

  Verder zal het allemaal wel met de ‘gezondheidskwestie’. In de VS is er volgens mij al een poosje zo’n no- carbs hype. Nou…. ik ben dól op koolhydraten! ;-)

 12. Wij eten steeds minder brood, eigenlijk. Eerst aten we het als ontbijt en als lunch. Maar Sander is dus gestopt voor het ontbijt en drinkt nu groentensap. Zelf eet ik als ontbijt yoghurt met cruesli. Ik heb moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen en in brood zit toch vooral koolhydraten. ‘s Middags eet ik nog wel brood.

 13. Speltbrood werkt voor mij . Heb een tarwe intollerantie en wordt er niet vrolijk van als ik normaal brood eet ( de wc-papier leverancier wel :( ).

  Eet in de morgen een bordje met granola en yoghurt, in de middag 2 sneetjes speltbrood en voor de rest niets meer.

 14. Ik geloof sterk in de kracht van afwisselen. Zoals mijn bijna 95 jarige oma regelmatig zegt ‘dan is een voedingsmiddel weer goed en even later weer slecht, geen peil op te trekken’. Haar voorbeeld is altijd de appel: goed wegens vitamine c – slecht vanwege gif op de schil – goed vanwege de vezels – slecht wegens teveel suiker – enz enz.
  Ik ontbijt op werkdagen met gevulde yoghurt (losse muesli, extra havermout, (gedroogd of vers) fruit en soms wat gember) in de zomer en havermoutpap (liefst met appel en veel kaneel) in de winter. Ik lunch doordeweeks zeer gevarieerd maar soms ook gewoon simpel met belegde crackers. Ik eet alleen (zelf gebakken) brood in het weekend. Bij het ontbijt vaak met avocado of tonijn en tijdens de lunch met dat wat mijn vriend verzint (nu favoriet: rosbief/rucola en kaas/radijs).

 15. Nee ik eet geen brood meer. Ik vind het heerlijk hoor maar ik had altijd en eeuwig buikpijn en darmklachten. Ik heb me laten testen op coeliakie en daar kwam niets uit. Stop toch eens een tijdje maar met brood eten zei de diëtiste toen die ik had geraadpleegd voor mijn klachten, en dat deed ik. Weg buikpijn en darmklachten. Ik ben dus glutenintolerant zoals dat tegenwoordig zo modieus heet.
  Maar het is echt geen geintje om te hebben hoor, want er zitten gluten in veel producten en ik word echt ziek als ik het nu wel eens per ongeluk binnen krijg.
  Bovendien word er vaak lacherig over gedaan omdat geen brood eten als een hype wordt behandeld maar er zijn gewoon echt heel veel mensen die ziek worden van tarwe of gluten en niet weten dat het daaraan ligt.

  Dus brood is hartstikke lekker maar zeker niet voor iedereen gezond.

 16. Ik ben dol op brood! Makkelijk, lekker. Als tosti, warme harde broodjes, gewoon volkoren boterhammen. Super.

  Maar chocolade cruesli kan ik ook niet van af blijven. Hoewel dat meer op chocola lijkt dan op een gezond ontbijt…

 17. Over die Harvard studie las ik onlangs dat het niet zo zeer liet zien dat volkorenbroodeters gezond(er) waren, maar dat ze iets minder ongezond waren dan de wittebroodeters. Maar ik kan het niet meer vinden.
  Och ja, ieder moet het voor zich weten. Zelf eet ik liever een salade of smoothie met een gebakken ei, omdat ik dan ‘s middags geen trek krijg, me niet moe voel en me over het algeheel beter in mijn vel voel.

 18. Vanwege mijn cvs/me ben ik gestopt met eten van suiker en snelle koolhydraten. Onder die laatste valt ook brood. Ik eet het max. 1x per week. Soms mis ik het wel, want een verse bruine boterham met kaas vind ik nog steeds de lekkerste lunch die er is. Door het veranderen van mijn voedingspatroon heb ik geen nare energiedippen meer. Een hele verbetering!

 19. De meisjes en man in huis eten wel twee keer per dag brood, ikzelf niet… ik hou van afwisseling. Ik wissel crackers, ontbijtkoek, drinkontbijt, kwark of yoghurt met cruesli af gewoon omdat ik het lekker vindt en afwisseling voor mij positief werkt op mijn gewicht.

 20. Zelf eet ik ‘s morgens haver maar meestal eet ik later op de ochtend nog een boterham en minstens één maaltijd per dag met boterhammen. Ik lust alle soorten brood maar voel me het best bij bruin brood. Mijn moeder krijgt last van haar maag bij het eten van bruin brood. Dus ik denk dat je het gewoon zelf moet aanvoelen en wat experimenteren.

 21. In veel speltbrood zit een deel tarwe, mag van de wet blijkbaar. Dan is het brood goedkoper en het bakt mooier. Ik heb het filmpje niet gezien. Ik weet wel dat spelt minder allergeen is omdat de gewone tarwe nogal is doorveredeld op bakresultaten.
  Helaas heb ik glutenproblemen en eet ik al jaren geen brood. Ik mis het nog steeds. Glutenvrij brood haalt het voor mij niet bij gewoon brood. Behalve pain campagnard. Maarja, die kost 3,50 voor vijf boterhammen.
  Vanwege mijn gezondheid ben ik nogal aan het experimenteren. Ik heb onlangs het boek ‘The Starchsolution’ gekocht van Dr. McDougal. Die adviseert juist veel koolhydraten. Hij adviseert voeding dat bestaat uit aardappelen, rijst, andere granen, peulvruchten, groente en fruit. Op youtube zijn veel interessante filmpjes te zien, al is het wel handig om vooral die van hem te zien. Ik zie nl ook wat anorexia achtige filmpjes voorbij komen als het gaat om koolhydraatrijke voeding. Ben ik niet voor en McDougal ook niet.

 22. Hi! Ik zie geen filmpje :) Overigens is het een wat vreemde conclusie dat brood dus gezond zou zijn omdat mensen die volkorenproductenproducten langer leven. Dit is slechts een constatering, maar hier kun je echt geen conclusies aan verbinden. Er zijn immers nog miljoenen andere factoren die meespelen in levensduur, maar die kun je onmogelijk allemaal meenemen in onderzoek, vooral onderzoek onder mensen niet. Ik heb er laatst een artikel over geschreven op mijn blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.