Boer zoekt vrouw: waarom is het toch zo populair?

1001004011653570

Elke zondagavond om kwart over acht zitten mijn man en ik er klaar voor, want dan begint Boer zoekt Vrouw.

Hoewel de eerste seizoenen langs mij heen waren gegaan, vielen mijn man en ik vorig jaar alsnog voor de charmes van dit programma. We genoten van schuinsmarcheerder Richard, en keken met kromgetrokken tenen naar Sonja die boer Marcel hélémaal zag zitten, waarop hij haar vervolgens als eerste wegstuurde. Ik vond het zo leuk, dat ik alle voorgaande seizoenen via de computer inhaalde!

Waarom is Boer zoekt vrouw zo populair?

Menig expert heeft zich al over de vraag gebogen: waarom is Boer zoekt vrouw toch zo populair? In tegenstelling tot de meeste andere reality programma’s gaat het er namelijk opmerkelijk rustig aan toe. er is weinig spanning en sensatie. Maar filosofe Eva-Anne Le Coultre ging nog een stapje verder op zoek naar  het antwoord op de populariteit van Boer zoekt Vrouw: ze wijdde een heel boek aan het fenomeen:  Boer Zoekt Dito Vrouw.

Het antwoord: Boer zoekt Vrouw laat ons zien wat normaal is

‘Doe toch normaal’ beet Wilders premier Rutte toe, die onmiddellijk de bal terugkaatste: ‘Doe zelf normaal man!’

Maar anno 2012 is ‘normaal’ niet langer zo duidelijk gedefinieerd als vroeger, toen kerken verenigingen vertelden hoe je je moest gedragen. Doordat die regels zijn weggevallen moet je het allemaal zelf bedenken: ‘Het is veel moeilijker om jezelf een norm te stellen dan om simpelweg etiquetteregels te volgen.’

Boer zoekt vrouw biedt ons houvast, en is een baken van normaliteit, schrijft Eva-Anne. Boer zoekt Vrouw laat zien wat er in Nederland als normaal wordt beschouwd. Niet alleen door er naar te kijken, maar vooral door er over te praten.

‘De deelnemende boeren worden voortdurend publiekelijk langs de lat gelegd om de kijkers te laten zien wat wel normaal gedrag is en wat niet. Daarmee wordt Boer zoekt Vrouw niet alleen en programma dat je gezien moet hebben om over Frank, Richard of Annemarie mee te kunnen praten. Je mist als je niet kijkt ook iets anders: wat vijf miljoen mensen op dat moment samen tot norm aan het verheffen zijn.’

Daarnaast is het zo populair om dat het geschikt is voor alle doelgroepen en het het concept van een datingshow combineert met het  moderne jasje van de realitysoap.

Conclusie

Boer Zoekt Dito Vrouw is een superleuk boek om te lezen, zeker als je het programma Boer zoekt Vrouw kijkt. Eva-Anne gebruikt voorbeelden uit het vijfde seizoen van Boer zoekt Vrouw, en beschrijft hele conversaties, waarna ze die analyseert. Echt geweldig.

Daarnaast heeft Boer Zoekt Dito Vrouw ook een diepere, filosofische laag. Volgens Eva-Anne hebben we andere mensen nodig om te bepalen hoe we ons moeten gedragen en om ons ‘zelf’ vorm te geven.
Je kunt Boer Zoekt Dito Vrouw lezen als een heerlijke analyse/exposé van de populariteit van het programma Boer zoekt Vrouw, maar ook als een filosofisch werk over de maatschappij anno 2012.

Kijk jij naar Boer zoekt Vrouw?

Praktische informatie

Boer Zoekt Dito Vrouw is voor 19,95 te koop bij Bol.com en wordt daar tweedehands ook aangeboden voor 15 euro.

Handig: vul hier onder je mailadres in, en krijg een berichtje als er weer een nieuwe post is op Huisvlijt!
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Similar Posts

8 Comments

  1. Ik heb jaren geleden eens een keer gekeken maar dat was ook gelijk de laatste keer ;) Niet mijn genre.

    Groet Isabelle

  2. Ik heb nog nooit gekeken, wel eens fragmenten er van gezien in andere uitzendingen, en die vond ik .. saaaai. Sorry. Groet, Hsm.

  3. Ik heb de afgelopen jaren gekeken, het werkte wel verslavend omdat je wilt weten hoe het verder gaat met de mensen en welke keuzes er gemaakt worden. Vorig jaar kreeg ik er al een beetje genoeg van omdat er weinig verrassends meer in zat, dit jaar dus met opzet niet gekeken. Van collega’s hoor ik wel eens dat ik niets mis, en de meesten zijn ook afgehaakt. Lisa

  4. Ik kijk alleen naar de grappige voice overs van Lucky tv.
    Het programma zelf vind ik stomvervelend. Interesseert mij het nou of die gasten iemand vinden of niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.