Boekreview: Natuurlijke cosmetica zelf maken

In het boek Natuurlijke cosmetica zelf maken geeft Cyrille Saura Zellweger 100 recepten voor allerhande, natuurlijke verzorgingsproducten!

Waarom eigen cosmetica maken?

Maar waarom zou je je eigen cosmetica maken, als de winkels vol liggen met kant en klare producten? Zellweger geeft de volgende redenen

 1. Dan weet je wat er in zit.
 2. Het is leuk om te doen
 3. Je bespaart er geld mee

Van dat laatste ben ik niet helemaal overtuigd, want er komen nogal wat ingrediënten aan te pas. Zellweger heeft maar liefst 17 bladzijden nodig om alle basismaterialen en benodigdheden op te sommen.

En hoewel de recepten veelbelovend klinken, vond ik ze best gecompliceerd! En ik was al zo slecht in scheikunde op school!

Recept voor ‘Linnenspray met lavendel’

Het simpelste recept dat ik kon vinden is voor ‘Linnenspray met lavendel’.

Ingrediënten voor een fles van 200 ml

 • 200 ml gedistilleerd water
 • 60 druppels etherische olie van lavendel

Instructies

 1. Vul een fles met verstuiver met 200 ml gedistilleerd water en voeg de etherische olie toe
 2. Meng en laat 2 tot 3 dagen rusten voor gebruik
 3. Goed schudden voor gebruik om een emulsie te krijgen

Conclusie

Ik denk beslist dat mensen die hun eigen cosmetica willen maken veel zullen hebben aan dit boek. Wel denk ik dat een enigszins scheikundige achtergrond behulpzaam zal zijn, hoewel iemand die een hele goede kok is wellicht ook wel uit de voeten zal kunnen met de recepten.

Voor mij, een nul in scheikunde, en slechts een eenvoudige huis-tuin-en-keuken kok, schrikt de moeilijkheidsgraad af. Dat, en de investering in ingrediënten die ik zou moeten doen. Dan is zo’n potje nachtcreme van de Aldi toch goedkoper.

Praktische informatie

Het boek is op Bol.com voor 15,95 te koop; tweedehands is het op het moment van deze review nog niet verkrijgbaar.

Maak jij je eigen cosmetica/verzorgingsproducten?
Waarom wel, of juist niet?

8 Responses to Boekreview: Natuurlijke cosmetica zelf maken

 1. ‘k Zie dat ik de 1e ben met een reactie; zegt waarschijnlijk al genoeg?
  Mijn dochter doet de opleiding apothekersassistente, voor haar zou het een peuleschilletje zijn. Zalfjes met kruiden kan ze ook maken.
  Ik zal eens kijken of ze het boek ook in de bieb hebben/krijgen, dan kijken we het eerst wel gratis door.
  Groetjes Jolanda

 2. Ik heb wel eens een lippen creme gemaakt van goudsbloem. Had toen een of andere creme (ben de naam vergeten) nodig dat je kon kopen bij de apotheek. Ze deden ontzettend moeilijk daarover en wilden het ook niet verkopen.
  Heb toen uiercreme gebruikt.
  Moest het bewaren in de koelkast dat weet ik nog wel.En wat niet minder belangrijk is ik vond het leuk om te doen.

 3. Dit boek heb ik via de bieb gelezen. Het is wel interessant om te weten wat er nou in smeerseltjes kan zitten. Ik zocht een oplossing voor kleine dochter met eczeem die gek van de jeuk wordt na het harenwassen (met zeepvrije shampoo). In dat kader waren de kosten voor het maken van shampoozeep niet de belemmering. Wel de veiligheid voor de andere kinderen (voor maken van zeep heb je een bijtend middeltje nodig waarvan ook gootsteenontstopper wordt gemaakt) en de duur (zeep moet 4 weken uitharden, onderwijl moet je ook regelmatig de kristallen verwijderen). Waar is er een veilig, ventilerend, plekje met een slot op de deur? Maar het blijft wel een leuk idee.

 4. Ik heb een aantal vergelijkbare boeken, en volgens mij een eerdere uitgave van deze. Ik vind het heel erg leuk. Maar goed, ik ben dan ook scheikundige, en een goede kok, en ik vind het gewoon heel erg leuk. Ik denk ook niet dat het goedkoop is, de meeste ingredienten zijn best prijzig als je het serieus wilt doen. Het is meer een leuke hobby.

 5. Een vriendin van mij gebruikt gewoon olijfolie als gezichtscrème en is erg tevreden.
  Andere vriending: i.p.v. shamppo een mengsel van water met bakpoeder. Het bevalt hen wel. Vooral het gevoel niet te weten wat voor troep er in deze goedjes zit. Maar ik weet weer niet precies wat er in bakpoeder zit, daar ben ik niet genoeg scheikundig voor.

 6. Een paar jaar terug was er op de BBC de serie “Grow your own drugs”.
  Een goede serie waarin alles duidelijk werd uitgelegd en ze meteen lieten zien hoe je het moet maken. Het ging dan niet echt om cosmetica, maar meer hulpmiddeltjes tegen jeuk of verkoudheid.
  En hoewel we er best iets mee zouden willen doen, komt het er niet echt van. Behalve dan wat weegbree in de tuin plukken tegen de jeukbulten van de muggen, maar dat deden we altijd al.
  Hier is een link naar de serie, helaas niet meer te zien, maar misschien als je goed zoekt op internet nog wel ergens te vinden.
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b00s8f4h#synopsis

 7. Ik ben zeker geen scheikundige maar zeep en crème maken is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. En er is lectuur die ook duidelijk is voor leken zoals ik 😉

 8. Kwam dit artikel tegen in mijn zoektocht naar recepten. Ik las iets over de bakpoeder. Dat is baking soda, voor een paar euro te koop bij de toko of bij de Tuinen. Ze gebruiken het voor verschillende dingen maar vooral voor de No poo methode (wassen zonder shampoo). Leuk om mee te experimenteren en te kijken wat werkt. Ik gebruik tot grote hilariteit van mijn dochters ook vaak olijfolie. Ik ben vooral fan van de eenvoudigere tips.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.