Boekentips zomer 2015

boekentips 2015

Boeken lezen moet concurreren met allerlei andere activiteiten. Maar als het zomer wordt lijkt het wel alsof iedereen meer gaat lezen! Op blogs en in tijdschriften zie je ineens allemaal rijtjes met boekentips voorbij komen. Ik denk dat dit te maken heeft met de vakantie. Veel mensen hebben toch wel een week of drie vrij, en dus meer tijd om te lezen.

Ook ik lees in de zomer (nog) meer dan in de winter. Dat komt omdat ik in de zomer lekker in het zonnetje kan gaan zitten lezen. In de winter vind ik lezen vooral gezellig als de houtkachel aan is. En overdag brand ik die niet, omdat ik zuinig wil zijn met het hout. En dus lees ik in die periode overdag minder.

Onderaan deze post vind je mijn boekentips voor de zomer van 2015! Maar eerst even wat interessante feitjes over ons leesgedrag in de zomer!

Ons leesgedrag in de zomer

Lees jij ook meer in de zomer? Dan ben je niet de enige. Bij bol.com hebben ze een interessant onderzoek gedaan naar ons leesgedrag in de vakantie. Daaruit blijkt dat voor ruim 80% van de mensen de vakantie het moment is om te gaan lezen! In de vakantie wordt er zo’n 1 tot 2 uur per dag gelezen. Sommige mensen doen zelfs bijna niets anders, en lezen meer dan 5 uur per dag. En vrouwen (88%) nemen vaker een boek mee dan mannen (78%) als ze op vakantie gaan.

11% van de mensen komt thuis simpelweg niet aan lezen toe, en haalt dit in de vakantie in.

Thrillers en romans zijn het populairst!

Hoe kies jij een boek uit?

Als ik een boek uit kies dan kijk ik naar de cover, titel, en lees vervolgens de achterflap. Als die me aanspreekt neem ik het boek mee. Als ik tijdschriften lees en er worden interessante boeken besproken of geadverteerd dan noteer ik altijd eventjes de titel en reserveer het boek in de bibliotheek. Hetzelfde geldt voor interessante blogposts over boeken!

In het onderzoek van bol.com keken ze ook wat andere mensen inspireert een boek te kopen:

 • Titel
 • Kaft of auteursnaam (30%).
 • Enthousiaste verhalen van vrienden en familie (23%)
 • Recensies (21%)

Mijn boekentips voor de zomer

Ik vroeg jullie wat jullie in de zomer graag nog eens op Huisvlijt zouden willen lezen, en een aantal mensen noemde boekentips. Nou vind ik boeken altijd vrij persoonlijk en erg afhankelijk van je smaak. Zo zitten mijn man en ik bijvoorbeeld totaal niet op één lijn. Sterker nog: hoe stommer mijn man een boek vindt, hoe groter de kans dat ik het wél leuk vindt.

Daarom waag ik me niet zo vaak aan boekentips. Maar aangezien het een verzoeknummer was, hier onder mijn boekentips!

Boekentips zomer 2015

Het meisje in de trein

het meisje in de trein

Mijn boek van jou

mijn boek van jouHet Rosie Effect

Intrigerend en humoristich kijkje in het denken van een autist.

het Rosie project

Pekingeend bij nacht van Sylvia Witteman

Eén van de eerste bundels met columns van Sylvia Witteman, en één van de beste wat mij betreft. Verplicht leesvoer voor moeders wat mij betreft.

pekingeend bij nacht

De nieuwe Becky Miller

Fijn leesboek over hoe een moeder haar draai vindt.

becky miller

Dan maak je maar zin

Informatieve en humoristische columns over het huwelijks leven die eerder in de Linda verschenen. Erg geschikt voor even tussendoor, of wanneer je je niet goed kunt concentreren.

dan maak je maar zin

Laat me met rust van Philippa Gregory

Intrigerend verhaal waarin een jonge vrouw langzaam maar zeker steeds meer wordt gedomineerd door haar schoonmoeder.

laat met met rust

De cirkel

Ben jij dol op social media? En deel je veel op Facebook? In het boek De Cirkel ben je zelfs asociaal als je niet je hele hebben en houden deelt op social media! Interessant en verontrustend boek!

de cirkel

De geheime tuin

Oké, dit is een kinderboek, maar ik lees het nog steeds graag. Het is heel sfeervol en prachtig geschreven!

de geheime tuin

Ietje’s hongerkuur

Dit is een oudje, maar altijd actueel. Ietje werkt zich in de schulden en doet er alles aan om financieel weer op orde te komen. Sfeervol en mooi!

ietje's hongerkuurHerken jij je in de resultaten van het onderzoek van bol.com? En welke van bovenstaande boeken spreekt jou het meest aan?

Similar Posts

20 Comments

 1. Met stip: Sylvia Witteman. Ik ben groot fan van haar en heb alle boeken gelezen. Nu ben ik “Magdalena” van Maarten ‘t Hart aan het lezen.

  1. Ik vond haar laatste boek iets minder leuk. Heette dat niet iets met zeemeeuwen of zo? Maar ze heeft inderdaad een enorm humoristisch schrijfstijl : )
   Bij Pekingeend bij nacht heb ik me echt tranen gelachen.

   1. Het heette toch niet “de troost van een warm visje”? Ik heb me kapot gelachen! Daarna álles van haar verslonden. Geweldig!

 2. Ietjes hongerkuur van Sanne van Havelte ! Mijn moeder had de hele reeks van Sanne van Havelte, gekocht toen ze verschenen, vanaf eind jaren ’40. Heerlijke boeken,ik heb ze vaak herlezen. Vooral de eerste delen (Hun geheim o.a.) spelen zich eind dertiger jaren af, zo leuk om te lezen ! Ik lees nu Magdalena van Maarten het Hart, daarvoor Ik kom terug van Adriaan van Dis. Allebei aanraders en allebei zijn het boeken over hun moeder.

  1. Ik heb alle boeken van Sanne van Havelte in mijn kast staan. Ze geven echt een heel mooi tijdsbeeld ook vind ik!

   Zijn Maarten van ‘t Hart en Adriaan van Dis positief over hun moeder? Of is het een staaltje ‘mommy bashing’?

 3. Hé heb jij De Geheime Tuin in je lijstje staan?! Ik heb precies zo’n exemplaar van het boek, lees ‘m nu voor aan de kinderen. Zelf heb ik ‘m niet gelezen als kind, maar ik heb wel toen ik kind was een filmuitvoering er van gezien en die heeft heel veel indruk gemaakt. Het staat in mijn geheugen geprent.
  Ik heb net De Leestip van Shelley King uitgelezen. Voor iedereen die van boeken en katten houdt :-)

 4. Ha, Ietjes hongerkuur…. De hele serie over de families Ter Hegge en Van Eek heb ik als puber (stuk)gelezen en nog eens gelezen. Ik vond het geweldig, mijn favoriet was toch wel ‘Mieks moeilijkheden’….!Zelfs de achternamen kan ik dus gewoon nog uit mijn mouw schudden hahaha
  Vorige week heb ik het Rosie project gelezen, leuk boek!

 5. Er zitten wel een paar leukerdjes tussen denk ik zo…
  Ik ga ze even opschrijven en dan zien of ik er aan toe kom…
  Gelukkig ben ik lid van de bieb, want boeken kopen dat wil ik niet meer…
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

 6. Leuk dat je allerlei verschillende boeken laat zien.
  Ik heb er een aantal genoteerd. Sylvia Witteman vind ik geweldig en haar kookboeken liggen al eeuwen naast mijn bed om zo af en toe door te bladeren.

 7. Ik wil de cirkel graag nog lezen. Ben ik heel benieuwd naar. Ik ben net begonnen aan een boek van Ken Follett. Dat is mijn favoriete schrijver.

 8. Ach, Sanne van Havelte. Heb ik ook vroeger gelezen bij mijn tante. En Rosies Project zag ik liggen zaterdag en heb nu spijt dat ik het niet gekocht heb…. Die met die schoonmoeder vind ik intrigerend. Maar voor de vakantie heb ik boeken genoeg: een kookboek over gezond eten, een boek over bloggen ;-), eentje over darmen en 4 stuiverromannetjes. Ik heb er zin in!

 9. Ik kies meestal boeken waar ik over gehoord heb via een ander. Dus ook hier staat wel een boek tussen dat ik graag wil lezen, altijd fijn als je tips krijgt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.