Boekenkast

Gisteren was ik op bezoek bij een vriendin en bewonderde haar boekenkast: haar boeken stonden geordend op kleur!

Thuisgekomen bekeek ik kritisch onze eigen boekenkast, die duidelijk níét is geordend op kleur. We hebben twee hoge, grote kasten die afkomstig zijn uit mijn vaders oude kantoor.

Onze boeken staan op ‘rubriek’ en vervolgens op ‘alfabet’. Zo is er een hoekje voor mijn dierbare kinderboeken, een sectie Engelstalig, een sectie romans, en een sectie non-fictie.

Op kleur geordend staat rustiger en mooier, maar het lijkt me dan zo lastig om een bepaald boek te vinden.

Overigens ben ik dol op boekenkasten in huizen, en ik mag ze graag ‘lezen’. Boekenkasten vertellen veel over de bewoners van een huis, en ik vind het ook het nog eens supergezellig staan. Als ik in een huis kom waar een boekenkast ontbreekt, dan vraag ik me altijd af waar ze hun boeken toch bewaren.

Of zou de boekenkast uiteindelijk helemaal uit het interieur gaan verdwijnen door de opkomst van de eReader?

Heb jij een boekenkast in je huis?
Heb je een speciaal boekenkastsysteem, zoals een Billy van Ikea?
En hoe heb jij je boeken geordend?

Similar Posts

19 Comments

 1. Hier nog wel een boekenkast niet van ikea. Ik heb mijn boeken op rubriek geordend. Maar ik denk wel dat de meeste boekenkasten gaan verdwijnen. Veel is op het net te vinden en wat je zegt een e-reader is een vervanging van.

 2. Onze boekenkast is een groot donker teakhouten vehikel, dat zelfs op marktplaats nog niet van de hand wil. Er kunnen een hoop boeken in, maar tegen de koopkracht van mijn vriend is geen kast bestand. Met de verbouwing afgelopen jaar hebben we de kast leeggeruimd en de boeken staan nu nog altijd in dozen in de schuur. En de boekenkast? Die zit alweer vol. Ik denk nu toch: de witte Billy.
  En een consequenter kringloopbeleid. (dwz: náár. Niet ván.)

 3. Onze boekenkast staat op onze slaapkamer – niet bepaald dé kamer waar het bezoek rondhangt, maar wel de kamer waar wij lezen – weet je dat ook weer ;-)

 4. Er komt hier hopelijk binnenkort een boekenkast hoewel ik veel te veel boeken heb. Die kunnen nooit in dit huisje.

  Ik denk niet dat de boeken ooit echt verdwijnen. Ik neem mijn e-reader bijvoorbeeld niet mee in bad. ;)

 5. Leuk; toen wij nog in N’land woonden, had ik ook al onze boeken op kleur geordend.
  In een wit wandmeubel, wel van Ikea, geen Billy.
  Het stond idd erg rustig en mooi.
  Het grappige is, dat, misschien omdat ik ze zelf geordend had, als ik een bepaalde titel zocht, vrijwel altijd goed wist hoe de rug eruit zag, en waar ik dus moest zoeken.

  Hier in Spanje hebben we alleen nieuwe aanwas boeken staan (rest is nog niet meeverhuisd) en dat staat in een hand gemaakte oud-houten kast; meegehuurd met het huis. De enige ordening nu is: wel gelezen / nog niet gelezen. Zoveel

 6. Wij hadden een boekenzolder, helaas heeft die het veld moeten ruimen met komst van kindje 3. Nu staan er drie halve Billys op de kamer van oudste met alle kinderboeken erin. En die is vol ook! EN op dochter dr kamer hangt een kast van 1,5 meter en daarin staan ook allemaal kinderboeken. Verder hebben wij op onze kamer 2 planken bomvol boeken (ca. 1,5 m totaal) en nog ergens het rijtje Harry Potter boeken voor de sier :-) En dan staat er op zolder nog een krat boeken die allemaal op Bol.com staan.

  Veel boeken dus maar er zijn er ook heel veel weggedaan.

 7. Wij hebben diverse boekenkasten in ons huis. Op het kantoor van mijn man, in de eetkamer en in een kelderruimte met albums en films. Momenteel zijn we de balans aan het opmaken en er staan al zeker 10 dozen met boeken klaar voor de kringloopwinkel. De kasten zelf zijn niet van Ikea. Daar kom ik eigenlijk nooit.

 8. Herkenbaar. Ik vind op kleur ordenen -voor mij persoonlijk- helemaal niet handig. Ik sorteer op land (“Nederlandse literatuur”, “Italiaanse literatuur” etc.) en onderwerp (“management”, “kunstgeschiedenis” etc.).

 9. Voor mij werkt op kleur net veel beter. Ik heb een nogal visueel geheugen en weet eigenlijk veel beter hoe een boek er uit ziet dan wat de titel of wie de auteur is. Dus wanneer ik me de dikte van het boek en de kleur van de rug voor de geest kan halen, heb ik het zo uit de kast gepikt (een IKEA model, uiteraard)

 10. Hier vind je geen boekenkast. Mijn boeken staan op zolder, maar meestal lees ik van de bieb…
  Daar hebben ze pas grote boekenkasten. :)

 11. bij ons heeft ooit een timmerman planken langs de muur en boven de ramen getimmerd. door al die ramen heb ik weinig muur,dus dat is mooi opgelost.
  ik zou m’n boeken nooit op kleur willen zetten, mijn huis is geen showroom.
  bij mij staan m’n lievelingsboeken bij elkaar,ook gesorteerd op schrijver, de boeken die ik rond m’n twintigste kocht staan op de bovenste plank, die lees ik eigenlijk nooit, maar vind zonde om ze weg te doen.
  dan is er nog een grote hoek ongelezen, kringloop, weggeefwinkel of miskopen.
  als er weer een weggeefwinkel komt, breng ik die boeken weg.

 12. Je wil niet weten hoeveel boeken wij hebben, die staan oa in ikea ( idd billy) kasten, zowel witte als beuken. Maar ook in doe-het-zelf-zaak boekekasten ( beukenkleur), in kringloopkasten ( donkere kleur) in gekregen kasten, in meegenomen van ouderlijk huis kasten, in erfenis kasten, op planken en op stellingkasten van zowel metaal als hout. Dit alles gepoogd te sorteren naar rubriek. En de peuter/ kleuter/voorlees boeken zitten inmiddels in dozen. Net als de kasten komen de boeken uit meerdere plaatsen en hebben sommigen een hele geschiedenis achter zich. Een e-book vervangt een boek niet voor mij, je kunt er minder goed in bladeren, even iets snel teruglezen. En ik neem hem juist wel mee in bad.
  Henriette

 13. Lundia(sinds studententijd plank voor plank bijeengespaard) en de boekenkasten staan in alle kamers, behalve de ouderslaapkamer.
  Rubricering ruwweg op alfabet en verder op afmeting. En ja met onze voorraad is het wel eens voorgekomen dat een boek uit de bieb werd geleend, terwijl het ook al in eigen bezit was ;-)

 14. Een kleine eikenhouten boekenkast in onze kamer daoor manlief gemaakt. Er staat van alles wat in. En in een andere kamer bewaar ik ook nog wat. Maar ik heb veel boeken opgeruimd -met pijn in het hart- maar als je ouder wordt dan moet je wat. Als iemand boeken weg wil doen denk dan niet alleen aan de kringloop. Zorginstellingen zijn vaak blij met boeken en ook seniorenappartementen.
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 15. Ondanks dat dit artikel van 2011 is vind ik het fijn om hier nog iets achter te laten.
  Ik heb namelijk echt iets met boeken, ja ook nog in 2014!
  Mijn vader zei ooit ‘als je bij iemand in zijn boekenkast kijkt leer je die persoon beter kennen’. Verder vind ik het heel ongezellig als er geen boeken in de huiskamer staan. Heel onpersoonlijk , en ik kijk natuurlijk graag naar de interesse van de bewoner!
  En om niet te veel boeken te verzamelen hou ik me tegenwoordig aan de regel: 2 boeken er uit ,dan pas 2 boeken er in! En leve de kringloop!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.