Boeken

In haar boek Een boek per dagboek heeft Nina Sankovitch het over het uitlenen van je eigen boeken. Bijvoorbeeld omdat je een boek zó mooi vindt dat je het wilt delen. Nina schrijft dat je met het uitlenen van een boek ‘je ziel blootstelt’. Zo had ik het eigenlijk nog nooit bekeken!

De laatste jaren heb ik eigenlijk zelden meer boeken uitgeleend. Vooral omdat ik me ervan bewust ben dat ík een boek weliswaar leuk vindt, maar dat dit voor een ander niet het geval hoeft te zijn. Daarnaast misschien toch ook wel vanuit een zekere kwetsbaarheid: Als ik helemaal dol ben op een boek, en het een ander niet alleen aanraadt maar zelfs léén om het ook te lezen, en die ander vindt er geen zak aan, dan is dat toch wel jammer. Bijna alsof je een cadeau hebt gegeven, waarvan de ontvanger zegt: ‘Ik vind er niks aan.’

Dit zegt Nina Sankovitch er over:

‘We zijn wat we graag lezen, en als we bekennen een boek goed te vinden, bekennen we dat dat boek een bepaald aspect van onszelf weergeeft, of het nu is dat we van romantiek houden, naar vontuur verlangen of een heimelijke fascinatie voor misdaad hebben.’

Toon mij uw boeken, en ik zeg u wie u bent?

Er is een gezegde: ‘Toon mij uw vrienden, en ik zeg u wie u bent,’ maar zou hetzelfde niet opgaan voor boeken?! Stiekem zou ik het leuk vinden als ik alle eerlijkheid kon beweren dat ik mijn dagen slijt met het lezen van zware literatuur, en het hele literaire werk van Ernest Hemingway uit mijn hoofd ken.

Dat klinkt toch veel beter dan zeggen dat ik dol ben op de shopaholic boeken van Sophie Kinsella? In het eerste geval klink ik als een intelligent, goed belezen persoon, in het tweede geval als een lichtgewicht. De boeken die je leest zeggen dus iets over je, en dat hoeft niet per sé fijn te zijn.

Een andere reden dat ik zelden boeken uitleen, is het tijdgebrek van iedereen om mij heen. Tegen iemand die met de vlekken in de nek vertelt hoe druk ze het heeft, zeg ik niet zo gemakkelijk: ‘Hier ik heb een leuk boek. Moet je echt eens lezen!’ Ik zou niet graag verantwoordelijk zijn voor nog een item op de ‘to-do list’ van zo iemand.

En last but not least, leen ik nauwelijks boeken uit omdat ik ze tegenwoordig zelf allemaal leen: uit de bibliotheek!

Leen jij je boeken uit?
Waarom wel of juist niet?
En weerspiegelen jouw favoriete boeken je persoonlijkheid?

Over ‘Een boek per dag’

Een boek per dag is bij Bol.com te koop voor 18,95. Ik was vooral benieuwd hoe Nina Sankovitch het voor elkaar ging krijgen op elke dag een boek te lezen, en daar dan ook nog eens recht aan te doen. Maar het is Nina gelukt, dat blijkt wel uit de recensies die ze elke dag na het lezen van een boek schreef.

Het boek is een mengeling van herinneringen van Nina, en een verslag van de boeken die ze gelezen heeft. Het grootste nadeel vond ik dat ik de meeste boeken die ze noemt niet ken, en dat ze hier ook niet in de catalogus van de bibliotheek te vinden zijn. Ik denk dat het boek leuker is, als je de beschreven boeken al kent. Anderzijds kun je natuurlijk ook juist op goede ideeën komen!

Wat mij het meest aansprak in dit boek was de sfeer, en het feit dat Nina gewoon de tijd inruimt om elke dag een boek te lezen. En dat noemt ze dan ook nog ‘werken’. Het inspireert mij om mezelf ook meer tijd te gunnen een boek te lezen!

13 Responses to Boeken

 1. Ik leen uit aan mijn zus. Wij hebben veel interesses die we delen en ik leen ook alleen die boeken waarvan ik gewoon weet dat zij ze waarderen zal. En dat is ook altijd zo. Deze boeken zeggen denk ik idd wel iets over hoe wij zijn. Ik lees wel meer dan zij, ook uit de bibliotheek.
  Ik geef weleens leestips (dus zonder uit te lenen)aan anderen, waarvan ik weet dat zij ongeveer dezelfde smaak hebben. Ik hoor ook graag van hen wat de moeite waard is.

 2. Ik leen niet alleen uit, ik leg ze ook zomaar op straat! Ik ben nl. bookcrosser. Op bookcrossing.nl kun je er alles over lezen. Ik ben ermee begonnen toen ik zelf een boek in het wild vond. Zomaar op Utrecht CS. In het boek stond een nummer (een soort code) en als je dat intikte op de site dan kon je zien wie het boek daar neergelegd had en of het al meer op reis was geweest. Omdat onze boekenkasten overvol waren leek het mij een leuke en avontuurlijke manier om boeken kwijt te raken. Inmiddels heb ik al 578 (heb het net even nagekeken) in het wild losgelaten! Meestal op stations of in de trein, zomaar op een bankje (eventueel in een plastic zakje) en soms zoek ik ook een aparte plek voor een boek zodat de plek past bij de titel. Bv.een boek over waar de kindertjes vandaan komen bij de boerenkool in de AH of een boek over hoe verhoog ik mijn IQ op het Domplein in Utrecht. Het is nu een hele leuke hobby geworden en ik ga soms naar meetings van bookcrossers en kom dan weer thuis met ladingen boeken die ik eerst zelf lees en dan weer ergens neerleg. Zo zie je, je kunt nog veel verder gaan dan het uitlenen van boeken! Aangezien ik vanalles lees van literatuur tot af en toe een Kinsella zou je kunnen zeggen dat je kunnen zeggen dat ik een wispelturig mens ben?

 3. @Mirjam: wauw! Hier had ik nog nooit van gehoord maar ik vind het geweldig! Ik lees ook graag van alles en nog wat, heb idd gelezen van Sophie Kinsella maar ook van Shakespeare. Favoriete Nederlandse schrijver is en blijft Olaf J. de Landell. Wat dat over mij zegt? Geen idee. Ik kan gewoon lekker hardop lachen als ik Ave Eva lees, of Het klooster van de lichtgroene paters. Ben nu bezig aan de Porseleinboomtrilogie. Verder heb ik een grote voorliefde voor boeken van mensen die schrijven over hun emigratiebelevenissen met dan weer een extra voorkeur voor emigranten naar Italië. En ja, geschiedenis. Zo kocht ik onlangs nog Het achterhuis van Anne Frank. Als kind had ik dat gelezen maar ik wilde het zo graag nog een keer lezen én hebben, dat ik het nu dus gekocht heb. Met uitlenen ben ik jaren geleden gestopt. Ik kreeg sommige boeken nooit meer terug. Vond ik heel erg want ik ben er zelf zuinig op en ik kan het niet goed hebben dat anderen er dan zo laks mee omgaan dat ze niet eens meer weten van wie ze het boek geleend hebben.

 4. Leuk dat je Ernest Hemingway noemt, heb ik gelezen alhoewel een stuk of drie te weten, o.a. “For whom the bell tolls, over de Spaanse Burgeroorlog en Farewell to arms over de 1e wereldoorlog in Italië klinkt zwaar maar is meer een liefdesverhaal dat slecht afloopt, geliefde raakt zwanger maar sterft met baby in het kraambed. Volgens mij wordt hij niet echt als zwaar gezien, hij zit er een beetje tussenin. Een boek per dag lijkt mij een beetje veel omdat je dan teveel consumeert zonder dat je de tijd hebt om het te ‘proeven’. En dat vind ik niet passen. Gr. Miriam

  • Miriam, dat dacht ik dus ook toen ik aan dit boek begon. Een boek moet toch ook een tijdje ‘inzinken’. Maar Nina schreef de dag er na een boekbespreking, en van wat ik ervan begrijp waren die ‘doorwrocht’.

 5. Ik leen wel boeken uit en meestal aan 2 vriendinnen. Een vriendin weet precies wat ik graag lees, als zij een leuk boek heeft gelezen of een recentie dan mailt zij mij want ze kent mij als geen ander. En mijn boekenkast met favorieten zegt zeker weten veel over mij. Ik kijk ook graag bij een ander in de boekenkast om meer over de persoon te ontdekken (ik vind dat leuk)
  Ik lees gem. 1 a 2 boeken per week.

  Groet Isabelle

 6. Meestal geef ik ze weg. Ik heb ze gelezen en wat een ander er dan mee doet mag zij weten. Vroeger hebben we weleens boeken uitgeleend maar de helft terug gekregen. soms weerspiegelen ze mijn persoonlijkheid.

 7. Sinds ik een eerder heb lees ik weer heel erg veel. Heerlijk!
  Ben zo blij met dat ding!
  Uitlenen is er dus niet meer bij, daarvoor wel, eenmaal gelezen las ik het boek toch geen tweede x meer.
  Verder lees ik alles wat los en vast zit,
  Heb laatst de serie van de Hongerspelen gelezen. Die 3 boeken zijn zo goed geschreven. En zo heb ik echt nog een hele waslijst aanraders, maar ieder zijn smaak is verschillend!

 8. Ik lees van alles en nog wat, van Maria Oomkens tot David Hewson, van Diana Gabaldon tot Jean Auel, van Agatha Christie tot David Baldacci, van Bertrice Small tot de Bijbel, dus wat dit over mij zegt, ik heb geen idee! 🙂
  Uitlenen van boeken doe ik voornamelijk aan familieleden waarvan ik weet dat ze bepaalde boeken graag lezen. Ik leen niet zo maar meer aan iedereen uit, want ik vergeet dan aan wie ik wat heb uitgeleend en kreeg de boeken dan soms niet meer terug.
  Alvast een fijn weekend.
  Groetjes,
  Thara

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.