Bijabonnement bij NS-jaarkaart: addertje

reiskosten mboEen tijdje terug postte ik een berekening van de toekomstige reiskosten van onze oudste zoon die een mbo-opleiding tot opleiding Game Developerwil gaan doen in Ede. De opleiding wordt helaas niet dichterbij huis aangeboden

Bijabonnement van OV-jaarkaart alleen buiten de daluren!

Voor onze portemonnee is dat minder leuk. Na veel uitzoekwerk kwamen we tot de conclusie dat een OV-jaarkaart ad 4297 euro per jaar voor mijn man in combinatie met een zogenaamd ‘bijabonnement’ ad 955,50 de goedkoopste oplossing was. Mijn man heeft al een ov-jaarkaart voor zijn werk, en zo’n bijabonnement leek een prima oplossing. Per maand zouden we daarmee 80 euro kwijt zijn aan de reiskosten voor onze zoon.

En dáár komt het addertje!

Aan het eind van die post schreef ik echter al ‘als er geen addertjes onder het gras zitten,’ en die dikke adder hebben we helaas gisteren ontdekt. Met zo’n bijabonnement mag je namelijk alleen in de daluren, oftewel tussen 9 en 16 uur, reizen. En aangezien onze zoon om 8.30 op school moet zijn, wordt dit dus niets.

Arriva jaarabonnement + NS trajectkaart

Dus vielen we terug op het eerste plan: een Arriva jaarabonnement Altijd Vrij ad 1030,- in combinatie met een maandtraject abonnement van de NS ad 1030,- voor het stukje tussen Arnhem en Ede. Dat brengt het totaal op 2060,- per jaar, oftewel 172 euro per maand.

Het valt me op dat de NS relatief erg duur is zeg! Voor dat kleine snertstukje Arnhem-Ede betaal je bij de NS evenveel als bij Arriva voor rondreizen door de hele provincie.

Ik ga die 172 euro per maand vanaf augustus wel missen hoor…

Hoewel mijn zoon eerst nog wel even moet slagen voor VMBO-TL!

Similar Posts

9 Comments

  1. Ik vind het ook enorme bedragen! En dat zou nog tot daar aan toe zijn als ze tenminste goede service boden! Gisteren moest ik mijn ook ineens weer ergens in Zevenaar ophalen omdat de trein niet verder ging!

 1. Wij hebben hier ook twee jaar lang het OV van jongste zoon moeten betalen. Dat was toen 130 euro per maand. Ja, jonge leerling en voor het MBO krijg je op je 16e geen OV-kaart.
  Het stomme was dat als hij naar Heerenveen was gegaan en dat was dezelfde afstand dat dat veel goedkoper was dan de reis naar Zwolle. Maar Heerenveen had helaas geen multimediavormgeving.
  Het openbaar vervoer is op het platteland echt hopeloos. Ik heb een zoon die vanavond uit Almere moet komen en dan houdt de trein op in Lelystad en mag hij wachten op een bus naar onze woonplaats. Die bussen gaan meestal maar één keer per uur. Zal wel tegen 8 uur vanavond worden.
  Nou, ja, hij hoeft niet meer te koken want zijn eten staat al klaar. Ben net ‘Mama Hotel’. Eten staat klaar, was is gedaan en blousjes gestreken. Maar gezellig dat hij graag thuis komt om weer even bij te tanken.

  Spannend met jouw zoon en de examens. Wat een stress. Ik weet het nog goed. Ook vond ik het heel spannend toen jongste zoon naar het MBO ging. Hij is met zijn oudere broer eerst een keer de reis met de bus gaan uitproberen zodat hij wist waar hij uit moest stappen enzo.
  Succes met je zoon! En idd sterkte met het consuminderen.
  Wij hebben hier heel dure kinderen en hebben mazzel gehad met de studiefinanciering. Bij ons doen ze eerst VMBO-tl, daarna MBO, daarna HBO uitwonend en er een jaar tussenuit :-P

   1. Ow, dat is wel dubbel spannend bij jullie!
    Veel succes voor je zoon en dochter!

    Hier is jongste zoon eruit. Hij wil niet meer terug naar school. Hij gaat thuis verder studeren (game art) omdat hij op school niet genoeg leert. Gelukkig heeft hij wel zijn propadeuse.
    Oudste is nu bezig met zijn jaarstage en daarna moet hij nog een afstudeerthesis maken. Dan is hij klaar en hoopt hij een baan te vinden.

    Groetjes, VeggieMo

 2. Daar krijgen mijn 2 zoons ook mee te maken. Voor hen beiden loopt in de tweede helft van dit jaar hun termijn van 5 jaar OV studentenkaart af. De NS heeft een aantrekkelijk bod voor hen. Maar de aantrekkingskracht daarvan komt grotendeels neer op buiten de spits reizen. En daar schiet je als laatstejaarsstudent niet veel mee op.

  1. Inderdaad! Dat is dus niet zoiets als dat zogenaamd aantrekkelijke bijabonnement. Veel ‘aanbiedingen’ van de NS blijken als je de kleine lettertjes leest helemaal niet aantrekkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.