Besparen: vele kleintjes maken één grote

Soms krab ik mezelf wel eens achter het oor, als ik nadenk over mijn bezuinigingen.

Dan vraag ik me af: ‘Wat heeft het eigenlijk voor zin om 1 euro per week te bezuinigen op douchen?’ of: ‘Wat heeft het eigenlijk voor zin om via Bol.com een boek te verkopen als me dat maar 1,50 oplevert? Ben ik niet aan het rommelen ‘in de marge’?’ Heeft al dat besparen wel zin?

Juist kléine besparingen zijn goed

Ik was dan ook erg blij toen ik in het boek Crisis Checklist van Marieke Henselmans las dat júist kleine besparingen geweldig zijn. Ze geeft daarvoor de volgende redenen:

 1. Er zijn er heel veel van. Je kunt dus uit een groot aantal kleine besparingen kiezen
 2. Ze komen vaak dagelijks terug, en tellen lekker op!

Van grote besparingen zijn er daarentegen vaak maar weinig: je doet bijvoorbeeld die tweede auto weg, of stopt met je dure sportschoolabonnement, maar dat is het dan wel.

Mijn grootste besparing is

Vroeger had ik zelfs een werkster! Dat vind ik nu wel een erg grote luxe, en haar wegbezuiniging vind ik een grote besparing. Bovendien moest ik voor de werkster kwam het huis zo grondig opruimen, dat ik wel eens dacht: ‘Nu ben ik al zo ver gekomen, dat even de dweil er door heen halen, nauwelijks extra werk is.’ Kortom, de vóórbereiding op de werkster voelde al als méér dan de helft van het werk.

En als ik nu een stofdoek over onze spullen haal, dan denk ik vergenoegd aan het geld dat ik uitspaar. Zo heb ik zelfs nu nog plezier van mijn werkster!

Verder zie ik bij ons inderdaad geen mogelijkheden voor andere grote besparingen: we hebben maar één auto, gaan niet op vakantie, niet uit eten, en we doen geen dure uitjes. Ik moet het dus wel van de kleine besparingen hebben.

Tellen in kopjes koffie bij de Hema

Als ik nu iets de moeite bijna niet vind, bijvoorbeeld dat boek dat slechts 1,50 oplevert, dan houd ik mezelf voor: ‘Dat is toch een kopje koffie bij de Hema!’ Dat kopje koffie maakt het ineens de moeite waard, want dat betekent dat ik niet aan mijn ‘gewone’ geld hoef te zitten, en mijn lopende rekeningen onaangetast blijven. Tellen in kopjes koffie helpt mij het kleine te eren!

En zegt niet het spreekwoord: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’?!

Lees ook mijn post over Scoupy! Daarmee krijg je cashbacks op je boodschappen.

Kun jij nog grote besparingen doen? Welke?
En wat zijn jouw kleine besparingen?

Crisis-checklist
Crisis-checklist
Marieke Henselmans

Similar Posts

14 Comments

 1. Ja dat is helemaal waar vele kleintje… Afgelopen jaar heb ik op grote dingen ook flink bezuinigd, zoals een 2de hands wasmachine en dtoger. Wat te denken van zelf haarknippen,

 2. Het is zeker de moeite waard. Om op je elektriciteit of water te letten is een kleine moeite. Maar het levert wel wat op. En vele kleintjes maken een grote.

  Liefs Frederique

 3. Die rare gewoonte heb ik ook, maar ik tel in Linda’s, dat is één van de luxes die ik mijzelf maandelijks wil blijven permitteren. Dus elke keer als ik weer ergens een paar euro heb uitgespaard/opgespaard, denk ik “dat ik toch weer 1/3 Linda” of zo:-).
  Groetjes,
  Jemma.

 4. Herkenbaar, je huis poetsen voor de werkster ;)

  Denk wel dat het pas echt zin heeft om op die kleine dingen te bezuinigen als je verdere financiën op orde zijn. En dat is vaak erg ingewikkeld dus beginnen mensen er niet aan?

  Je wordt wel lekker creatief van bezuinigen op kleine dingen moet ik zeggen.

 5. Ik vind op kleine dingen bezuinigen juist wel heel prettig; er zijn er inderdaad heel veel van, als je een keer de mist in gaat, is het minder dramatisch en je wordt zo (ik tenminste) veel blijer van kleine dingen. Grote dingen zijn precies dat: groot. En dus vaak ook sporadisch en zo weer over.

 6. Heel herkenbaar gevoel Huisvlijt. Ik heb vanmorgen onze 2e auto naar de garage gebracht en met de fiets weer terug :-) En sinds 1 januari ben ik actief straatjutter. Ik raap statiegeldflessen op, ik haal ze uit de struiken, ik raap kapotte houten paaltjes op voor in de kachel etc. Als je bukt voor een muntje van 5 cent, waarom buk je dan ook niet voor een leeg bierflesje van 10 cent?? Vele kleintjes tellen wel degelijk hard op!

 7. Jawel, ik geloof wel heilig in die vele kleintjes!! Ook in koopjesjagen en wachten tot je het (voor bijna) nop kunt krijgen bij grotere aankopen.
  Zo wachten we nog steeds op nóg goedkopere flatscreens. En tot ons bakbeest het begeeft.
  We zitten op afdankertjes samen koffie te drinken en bol.com heeft bruto ruim 1200 euro inmiddels opgeleverd (ex verzendkosten dus) netto zeker 800 euro in twee jaar tijd.
  MP is ook nog steeds een leuke bron voor extra geld!

 8. Wat herkenbaar! Ooit had ik ook even een wekster en ik was een avond ervoor ook zo hard aan het werken dat het werkelijke werk een peulenschilletje nog was! Zag ik dan de platgetrapte rozijn nog op de vloer geplakt zitten, dacht ik dat dat mij zelf niet was overkomen met schrobben en dweilen. Ik heb het snel weer zelf op me genomen! Het is inderdaad de voorbereiding die meer tijd kost dan het poetsen zelf.

  Ja al die kleine dingetjes… dan lees je hele grote besparingen bij anderen, honderden euro’s soms wel. Dan is het soms moeilijk om met die kleine bedragen ook door te gaan als besparing en wil je ook eens graag uit de band springen. Al is het maar met dat kopje koffie bij de Hema ;-)

 9. Wij bezuinigen al sinds mijn man opnieuw voor zichzelf begon na de verkoop van onze fotozaak in 1997. Geen abonnementen meer, geen loterijen (op 1 na), 1 auto minder, geen etentjes of uitstapjes en nauwelijks kleding aangeschaft in die 14 jaar. Nu ook nog zonder rokertje. We gaan vast geld overhouden. :o)

 10. Dit berichtje komt net op het juiste moment. Op Marktplaats krijg je niet echt veel voor je spullen en ik had inderdaad dezelfde gedachte. Misschien moet ik ook maar in iets gaan tellen.
  groetjes,
  goedgenoegmama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.