Bespaartip: bezoek maar 1 supermarkt

tipIn de Elsevier (no. 40) stond een heel artikel met maar liefst 108 bespaartips. Gemiddeld leveren we in 2013 0,75% aan koopkracht in volgens het artikel. Maar door de 108 bespaartips toe te passen hoef je dit niet in je portemonnee te voelen.

Bespaartips

De meeste bespaartips kende ik al wel, zoals het door midden breken van afwasmachineblokjes en: ‘kies seizoensgroente’. Een aantal tips waren hadden een hoog ‘Duh-gehalte’ zoals: ‘Ga naar de bibliotheek,’ ‘Koop in de uitverkoop,’  en ‘ Leg een buffer aan’. Een beetje bizar vond ik de tip: ‘Sla de wijnkaart over’! Ik vind het al weinig zuinig om uit eten te gaan, laat staan daar dan ook nog een dure wijn bij te nuttigen.

Maar één tip verbaasde mij vooral, en dat was de tip om slechts naar 1 supermarkt te gaan. Ik heb namelijk de gewoonte om eerst naar de Aldi of Lidl te gaan, en alles wat ik daar niet kan vinden vervolgens bij de Jumbo of C1000 te halen. Dat doe ik uiteraard met het idee zo geld uit te sparen. En daarnaast heb je natuurlijk ook het principe dat verschillende supermarkten verschillende aanbiedingen hebben, en dat je dus door producten bij verschillende supermarkten te halen veel geld uitspaart.

Wat is de redenering achter deze tip?

De motivatie achter deze tip is: ‘U koopt per saldo meer en moet er vaak voor omrijden.’ Dit is voor mij niet van toepassing, want de Lidl zit naast de Albert Heijn, en de Aldi bij de C1000. Alleen voor de Jumbo moet ik inderdaad weer in de auto stappen.

Ik zou moeten uitrekenen wat het me aan benzine kost als ik daar eerst naar toe moet rijden, maar uiteindelijk geloof ik toch dat ik wel degelijk goedkoper uit ben door twee supermarkten te bezoeken!

Hoeveel supermarkten bezoek jij gemiddeld per week?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik las laatst ook ergens dat het onvoordelig is om naar verschillende supermarkten te gaan. Ik vraag me toch af of dat zo is. Ik ga meestal naar de Aldi/ Lidl en afhankelijk van wat ik nog nodig heb of welke aanbiedingen er zijn nog naar een andere supermarkt. Wij wonen vlak bij de stad en ik heb hier dus veel keus. Sinds mijn dochter op woensdagmiddag naar muziekles gaat loop ik even door naar de Xenos, ze hebben daar heel vaak spullen die op moeten voor de datum. Ze zijn hier nogal van de kauwgom en gister had ik 6 pakjes voor 50 cent:-).
  Maar goed ik kan me toch moeilijk voorstellen dat het goedkoper is om maar naar 1 supermarkt te gaan. Ik zal ook nog eens zoeken waar ik dat nu gelezen had.

 2. Wij hebben er twee vlak bij elkaar zitten, en ik houd van beide de aanbiedingen in de gaten. Voor zover dat tenminste om artikelen gaat die op mijn standaard boodschappenlijst staan, want anders heb je er nog geen voordeel van.

 3. Het gaat er vooral om dat je dan meer verleidingen hebt om dingen buiten je lijstje te kopen. Als je je echt aan de aanbiedingen en je lijstje houdt is meerdere supermarkten goedkoper.

 4. Volgens mij was het op de folder van de Jumbo, maar als je even zoekt in google dan kom je veel tegen. Het gaat er idd om dat als je naar meerdere winkels gaat je meer gaat kopen en verleidt wordt door aanbiedingen van producten die je anders niet koopt. Maar daar ben je zelf bij denk ik dan. Soms koop ik het wel omdat het dan een traktatie is van iets dat we anders niet hebben, maar dan wel bewust. Ik blijf lekker naar mijn verschillende winkels gaan, want ook de Aldi/ Lidl zijn niet altijd het goedkoopst.

 5. ik ga naar een supermarkt en naar een grote toko, eigenlijk is dat ook een supermarkt maar zonder folder en zonder aanbiedingen. Veel is daar altijd goedkoper: tofu bijvoorbeeld: 90 cent voor een groot stuk uit het vat.
  Dat shoppen in meer supermarkten duurder zou zijn had ik ook ergens gelezen, misschien op een ander blog?, en heeft inderdaad te maken dat je je dan niet aan je lijstje houdt maar overal aanbiedingen meeneemt die vervolgens een half jaar in de kast blijven staan.

 6. Ik denk dat het iets psychologisch is. Kom je bij de 2e supermarkt aan, doe je toch minder in je kar dan wanneer je maar naar 1 supermarkt gaat. Dan ben je wellicht geneigd om er nog iets extra’s in te gooien.
  Ik althans wel, maar ik heb een boodschappenlijstje en weet het van mezelf dus ik kan er mee omgaan.
  Omrijden? Geen rijbewijs, doe alles lopend en met de fiets. Winkelcentrum ligt aan het einde van mijn straat, dus….

 7. ik haal de boodschappen op de fiets, ga eerst naar de plus of ah en daarna bij de aldi,we hebben geen auto daar bespaar je heel veel mee

 8. Ik had het artikel ook gelezen en snapte deze tip inderdaad ook niet. Ik koop niet ineens meer als ik naar meer supermarkten ga. Kwestie van een boodschappenlijst gebruiken, zou je toch denken. Ik heb hier in een straal van 2,5 km 4 supermarkten zitten, dus extra benzine kost het ook nauwelijks. Misschien kwamen ze nog net een tip tekort en hebben ze deze bedacht…

 9. Als je koopt wat je nodig hebt op je lijstje dat je thuis hebt gemaakt, dan koop je echt niet meer. Als we boodschappen doen gaan we met de auto (want 12 km verder) en dan maakt die 500 meter verder naar de jumbo weinig meer uit, maar ik haal er wel alleen die dingen die de lidl niet heef, en dus niet nog lekker een kaasje, luxe broodjes en een tijdschrift, want dan ben je idd zo 15 euro verder.

  Ik vond het wel rijke-mensen-bespaartips hoor, die in de Elsevier. In die van vorige week stond ook nog een mevrouw die heel trots was op de pilaren van versteend hout in haar huis oid, want zo zei ze ”iedereen kan gewoon marmer kopen”. ^^ Wat een gekkie, die mevrouw :) Ik denk dat zij wel wat aan de bespaartips zou hebben, en het overslaan van de wijnkaart al redelijk extreem zou vinden!

  1. Ik denk dat de Elsevier ook meer iets is voor de rijkere klasse. Ik zie hem niet passen bij jan modaal qua interesses (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

 10. Voor mij gaat deze bespaartip ook niet op. Omdat ik alle boodschappen op de fiets haal moet ik sowieso 5 keer per week boodschappen halen, ik krijg het nou eenmaal niet in één keer mee naar huis. Dus ga ik de ene keer linksaf naar de C1000 en de volgende keer rechtsaf naar AH of de Aldi of Lidl. En omdat ik goed op de aanbiedingen let, stem ik mijn boodschappenlijstje daarop af. Scheelt wel dat ik geen impulsaankoper ben. Groet, Greetje54

  1. Zo kom je nog eens ergens! Toen ik nog studeerde deed ik ook vaak dagelijks de boodschappen, maar toen woonde ik ook vlakbij een groot winkelcentrum. Dan was dat dagelijks een leuk wandelingetje.

 11. Ik heb geen auto, dus van benzineverbruik is geen sprake. Verder koop ik bij elke winkel wat daar het goedkoopste is. Voor sommige dingen ben je goedkoper uit bij de Aldi, voor sommige goedkoper bij de AH. Ook zijn dingen die ik wil kopen niet in het assortiment en ga ik daarom naar een andere winkel.

 12. Ik ga naar een supermarkt (C1000 of AH, nooit alle twee) en dan de (Turkse) groenteboer en de slager (koop heel bewust wat ik alleen nodig heb waardoor het bijna altijd goedkoper is dan wanneer ik meer haal in de supermarkt) . Voor mij is dit wel een bespaartip.
  Wij hebben geen auto en wanneer wij dan als uitzondering wel naar bijvoorbeeld de Lidl gaan wanneer wij een auto lenen dan nemen we zoveel dingen mee dat het niet bespaart. Ik ga ook bewust naar de groenteboer en de slager om de lokale economie te steunen en omdat dit een zoveel betere kwaliteit is dan supermarkt”voer”. En ja, ik ben nog steeds goedkoop uit :)

  1. Dat vind ik een sympathieke insteek: je boodschappen doen bij de plaatselijke middenstand, om zo de lokale economie te steunen. Ik vind dat ook nog iets gezelligs hebben eigenlijk.

   Hier in de buurt weet ik nog wel ergens een slager, maar de groenteboer zit bijvoorbeeld weer in een ander dorp. Dan wordt het wel duur, vanwege het rondrijden om al die middenstanders te bezoeken.

 13. Ik snap de redenering wel achter de stelling dat het goedkoper is om 1 supermarkt te bezoeken. Maar ik doe er zelf echt niet aan mee. Bij ons op het dorp is een Emte. Daar haal ik mijn boodschappen, maar ik ga ook 1 x per 2 a 3 weken naar de Aldi. Gewoon, omdat ze daar of goedkoper zijn, of dat we de spullen lekkerder vinden. Verder ga ik ook naar de markt en dan nog eens naar een lokale fruitboer en een kaasboerderij. Soms op de fiets, maar soms met de auto. Maar van die autoritjes kan ik echt genieten… we rijden dan over het platteland en dat is elke keer weer een uitje. Zo kun je het ook zien. Ik lees dit stukje nog eens na en bedenk me dat ik ook nog naar de natuurvoedingswinkel ga. (wij proberen te eten zonder ‘schadelijke’ e-nummers).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.