Ben jij zuinig met energie?

Zuinig huishouden is niet alleen goed voor je portemonnee, feitelijk bewijs je er de hele wereld een dienst mee. Door zuinig om te gaan met energie bespaar je bakken met geld, en wordt het milieu minder zwaar belast.

Eigenlijk zou ik dan ook elke ochtend een rondje moeten maken door alle slaapkamers, om lampen uit te doen en gordijnen open, want de kinderen vergeten dat vaak.

En mijn moeder mag graag beweren: ‘Je stookt voor de mussen,’ omdat ik vrijwel altijd het keukenraam open heb staan en tegelijkertijd de verwarming. In mijn verdediging: ons huis heeft snel de neiging muf te worden, en het raam staat maar een klein beetje open.

En dan zijn er ook nog de laptops van de twee oudsten die op de middelbare school zitten, die ze permanent op ‘standby’ laten staan, en het broodrooster waar we altijd vergeten de stekker uit te trekken.

Dit zijn de duidelijk zichtbare verspillingen van energie in ons huishouden. Ik sidder bij de gedachte aan alle verspilling waar ik niet eens aan denk.

Maar ik word me er meer en meer van bewust dat elke generatie feitelijk te gast is op deze planeet, en als gast hoor je immers alles netjes achter te laten!

Schoorvoetend deed ik daarom de Verspillingstest om pas op de plaats te maken.

Door wat persoonlijke energie te stoppen in bezúinigen op energie wil ik mijn steentje bij aan het milieu en onze persoonlijke portemonnee!

En als je me nu wilt excuseren: ik ga een brief aan onze gemeente schrijven dat de lantaarnpalen in onze straat om elf uur ‘s ochtends heus niet meer hoeven te branden!

Similar Posts

3 Comments

 1. Wat dacht je er van om een brief naar de grote mensen van Nederland te sturen? Moet je voor de gein eens kijken hoeveel verlichting er dagelijks langs de rijkswegen brand. Persoonlijk vind ik het wel een klein beetje overdreven. En weet je waarom? Omdat men in bijvoorbeeld Zeeland en Drenthe (dit weet ik toevallig uit ervaring) wél zonder al te veel verlichting op de snelweg gereden kan worden. Waarom in de overige provincies dan niet? Toch?

  Maar goed, dat even terzijde ;o)
  Ik wens je graag alle succes met het zoeken naar de onmerkbare energieverslinders. Wij zijn nu begonnen om elke avond nagenoeg alle stekkers uit de muur te trekken. Ben benieuwd of dát nog wat opleverd.

 2. Hoi Vlijtig Liesje, dank je voor je lieve berichtje op mijn blog. Leuk, want zo ontdek ik ook jouw blog en ik voel me hier helemaal thuis, wat een leuke blog heb je en wat een heerlijke verhalen en nuttige tips. Ik ga je volgen.
  Wat deze post betreft ben ik het helemaal met je eens, we moeten zuinig zijn met Moeder Aarde en dus bewust met energie omgaan. Ik probeer daar ook mijn steentje aan bij te dragen door spaarlampen, de verwarming iets lager en apparaten te kopen met een zuinig energieverbruik. Ook hebben we een energiechecker, zodat we kunnen controleren hoeveel een apparaat daadwerkelijk verbruikt als een apparaat aanstaat of in de standby modus.
  Groetjes Mea

 3. Energie besparen is het eerste verdient.

  Ik stoor me ook aan de overheid, bedrijven en andere landen (zoals VS) waar ze niet zuinig zijn met energie.
  Dan vraag ik me af wat voor zin het heeft als ik als 1 persoon zuinig ben. Maar dan valt de afrekening van het energiebedrijf in de bus en dan weet ik waar ik het voor doe. Mijn portemonnee ;-). Misschien niet wereldveranderend, maar voor mij wel een motivatie om zuinig te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.