Ben jij gevoelig voor merken?

Martin Lindstrom is een marketing guru, en de auteur van het boek Buyology, een boek over neuromarketing.

Hierin onderzoekt hij de zogenaamde ‘hot spots’ in onze hersenen die ervoor zorgen dat we juist die iPad van Apple kopen, of die Blackberry, of die tas van Oilily. Kortom, ons onbewuste dat reageert op de prikkels die we krijgen via media en reclame.

Brandwashed

In zijn nieuwste boek, met de enigszins alarmerende titel Brandwashed, laat hij zien hoe bedrijven en marketingmensen ons het gevoel proberen te geven dat we iets missen, of dom zijn, als we bijvoorbeeld dat nieuwe model babybuggy niet kopen.

Brandwashtechnieken

 • bangmakerij: beelden laten zien van zonniger en betere tijden, die voorgoed voorbij zijn
 • groepsdruk: als je iets niet koopt, hoor je er niet bij
 • nostalgie
 • sex
 • de belofte van geluk

Eng!

Lindstroms doel is de consument laten weten dat hij of zij gemanipuleerd wordt, en zijn boodschap is een beetje eng: je dénkt wel dat je als consument een bewuste keuze maakt, maar feitelijk is je onderbewuste dusdanig geprogrammeerd dat je precies dat product kiest wat de marketing guru’s en bedrijven willen…

Ik ben merk-ongevoelig! Toch?

Persoonlijk beschouw ik mezelf als behoorlijk merk-ongevoelig! Ik draag rokjes van Zeeman en Wibra, en shirts van Miss Etam en H&M. Sterker nog, ik heb er een hekel aan als er merken op mijn boezem prijken.

Maar mijn computer is wel een Mac, en stiekem vind ik de pizza van Dr.Oetker lekkerder dan de huispizza van de Albert Heijn. Hij is immers door een dokter bedacht?!

Kinderen merk-ongevoelig opvoeden

Ik streef er naar mijn kinderen ongevoelig voor merken op te voeden. Ik vind niets akeliger dan verhalen over kinderen die op school worden uitgelachen omdat ze het ‘verkeerde’ merk dragen. En ik geef ze dan ook altijd de boodschap mee: ‘Je betaalt voor het merk, en dat is zonde van je geld!’

Maar dat neemt niet weg, dat de grote gele letter M, voor hen een baken is, waar ze enthousiast bij roepen: ‘Daar heb je de MacDonalds, mama!’

Ben jij je bewust van de invloed van de media op je koopgedrag?

Praktische informatie

Brandwashed is voor 15,99 te koop bij Bol.com. Helaas nog niet tweedehands.

Neem een email abonnement!

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik ben niet merkgevoelig. Maar 1 van de consuminder-principes is: ga voor kwaliteit. Zeker als het om spullen gaat die je vaak gebruikt. Ze gaan vaak langer mee en je hebt er veel gebruiksgemak van. En dan kom je soms automatisch bij een merk uit. Hier bijvoorbeeld ook een Mac.

  En wat eten betreft ga ik voor lekker. DE koffie vind ik bijvoorbeeld niet lekker, dus ik heb een (goedkoper) huismerk gevonden waar ik tevreden over ben. Maar het is niet zo dat ik van mezelf geen A-merk ‘mag’ kopen. Alleen in de praktijk komt het bij ons weinig voor.

 2. Nee, ik ben absoluut niet merkgevoelig. Ik denk dat ik best veel verleidingen kan weerstaan. Ik heb een nogal streng dieet waarbij ik heel veel moet laten staan omdat ik er anders doodziek van wordt. In sociaal opzicht is dit heel erg lastig, voor mijn portemonnee is het gunstig.

  Groetjes, Monica

 3. Volgens mij ben ik niet erg merkgevoelig. Ik zal eerlijk zeggen dat ik wild ben van mijn Louboutins en ook mijn Hervé Leger rokjes niet snel in zou ruilen, maar dat komt omdat ze gewoon écht heel mooi zijn. Daar kan wat mij betreft niets overheen. En als er Wibra op zou staan, maar ze zouden hetzelfde eruit zien, vond ik dat ook.

  Verder koop ik eigenlijk alleen merken als ze in de aanbieding goedkoper zijn dan het laagsteplankmerk dat ik normaal koop. Wel moet ik mezelf af en toe corrigeren als ik aan het winkelen ben voor bezoek; dan kan ik het idee hebben dat het per se wat meer moet kosten ofzo, terwijl ik dat voor mezelf (of hier thuis) de reinste onzin vind. Dat lukt gelukkig steeds beter en het scheelt ook dat in mijn familie de tendens meer mijn kant op neigt, dus: waarom meer betalen als minder ook kan?

 4. nee hoor, absoluut niet merkgevoelig… Ik heb hier wel wat rokjes voor mn meisies van merken… (maar die komen uit de tweedehandswinkel) en verder kom ik geregeld bij de zeeman, wibra… en ik krijg geregeld complimenten dat mn meisies er erg leuk uitzien!! Dus ik blijf gewoon doen zoals ik doe, en probeer ook mijn kinderen zo merkloos op te voeden… maar idd wat apparaten betreft vindt ik het toch weer wat anders liggen….

 5. Nee hoor ik ben allang niet merk gevoelig meer.Zeker met wasmiddel koffie en schoonmaakmiddel moest dat Merk zijn.Nu kies ik gewoon voor de goedkope versie,zeker de koffiepads van de Lidl zijn nu bij ons heel erg favoriet,caffeine vrij en lekker pittig.Merk kleding heb ik nooit om gegeven .Ook goedkopere apparaten kunnen zeker zo goed zijn als dure merken
  Groetjes Elisabeth

 6. Nee, joh ik ben absoluut niet merkgevoelig. ‘k Kijk gewoon of ik iets leuk en betaalbaar vind. Soms is het zo dat merkloze artikelen veel leuker en of smakelijker zijn, dus waar gaat het dan nog over….

 7. Hallo Nicole,
  Leuk dat je af en toe langs komt en een berichtje achterlaat! Enne over puntje 5… jij ook? Met zoveel blogs nog, haha!! Ben ik gelukkig niet de enige.
  Heb je trouwens die leuke fluitketel nog gekocht of was jij dat niet?
  Wat betreft je blog… ben stiekem wel een beetje merkgevoelig. Ga vaak & liefs voor tweedehands, maar sommige dingen wil ik gewoon van een merk, zoals mijn EDC jeans en Adidasjes…
  Liefs Carolien

 8. Ik heb zo’n collega, als dat kind van haar van net twee ergens een leeg doosje van de Mac ziet (ze gaan nogal vaak) is ie meteen helemaal door het dolle. Echt raar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.