Ben jij economisch zelfstandig?

nicoleVolgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ben je economisch zelfstandig als je minimaal op bijstandsniveau voor alleenstaanden zit. In 2015 is dat bedrag vastgesteld op 913 euro per maand.

Een vetpot zal dat niet zijn.

Volgens deze norm ben ik financieel zelfstandig. En dat na jarenlang thuisblijfmoeder te zijn geweest : )

Ben jij financieel zelfstandig volgens het CBS?

Similar Posts

34 Comments

   1. Het verrassende is zelfs dat ik mijn inkomen vergeten was toen ik nakeek hoe het over 5 jaar zit als mijn man 65 wordt. Dacht dat we dan bijna niets zouden hebben totdat hij mag stoppen met werken op zijn ruim 67ste. Maar mijn maandinkomen is er gelukkig ook nog!
    Hele opluchting!

 1. Ja, gelukkig zit ik ruim boven dit inkomen en ben ik niet afhankelijk van toeslagen en uitkeringen (heb er niet eens recht op). Ik vind het persoonlijk ontzettend belangrijk om financieel afhankelijk te zijn.

   1. Wij komen bruto (€489) ongeveer op de helft van dat bedrag en daar kijk ik uiteraard niet blij naar uit. Maar er is momenteel heel weinig aan te veranderen. We komen nergens voor in aanmerking.
    Ook na dit half jaar zullen we onder bijstandsniveau uitkomen.

    Ik draai niet voor niets elk dubbeltje drie keer om!

 2. Nou ben ik héél nieuwsgierig waar jij je geld dan mee verdient, Nicole! Ik lees deze blog nog maar net -via abonnement- regelmatig en ben dus nog onnozel; ik dacht dat jij geen baan had? Het zal toch niet allemaal opbrengt van Marktplaats zijn :-)
  Overigens heb ook ik geen ‘eigen’ inkomen. Maar we zijn gelukkig in gemeenschap van goederen getrouwd. Bij overlijden van mijn man of bij zijn arbeidsongeschiktheid zou ik werk gaan zoeken in de thuiszorg, in de schoonmaak of in de gemeente-huishouding ;-) om onze uitkering dan wat aan te vullen, en mocht dat niet lukken, dan zouden we ons huis moeten verkopen en goedkoper gaan huren of evt. kopen. We staan voor de zekerheid al jaren ingeschreven bij de woningbouwverenigingen.

  1. Irene, ik verdien mijn inkomen met fulltime bloggen. Ik had het nooit durven dromen: dat ik geld kan verdienen met schrijven.

   Fijn dat jullie een back-up plan hebben voor calamiteiten.

 3. Als ik 24 uur per week blijf werken, dan ben ik ook economisch zelfstandig. Alleen ivm omstandigheden werk ik de laatste maanden van het jaar altijd 20. Dus dan niet, maar als die omstandigheden er niet waren hoefde ik ook niet minder te werken. Dat klinkt wel fijn, dat dit bedrag de norm is. Ik zit er iets boven netto, maar heb nu geen recht op toeslagen en dan waarschijnlijk wel als ik er alleen voor kom te staan.

 4. Ik ben m’n hele leven economisch zelfstandig geweest, ook toen mijn kinderen klein waren. Mijn beide dochters, beiden getrouwd en ik heb 3 kleinkinderen, zijn ook alle twee, vanaf hun afstuderen economisch zelfstandig!
  Trouwens mijn man is ook economisch zelfstandig :-)

 5. Ja. Maar bij een bedrag van 931 euro per maand zul je meestal gebruik moeten maken van allerhande ontheffingen en toeslagen. In hoeverre kun je dat dan economisch zelfstandig noemen?
  Ben benieuwd hoe Godelieve en gezin zich redden?

  (Afgeloste energieneutrale woning, goede gezondheid, volkstuin, dat draagt wel mee aan economische onafhankelijkheid.)

  1. Een plicht vind ik het niet, maar ik ben wel altijd economisch zelfstandig geweest. Ik vind het belangrijk om mijn eigen geld te verdienen en mijn dochter te laten zien dat het kan: en moeder zijn en te verdienen. Wat geeft dat een hoop vrijheid! Als ik het uitreken ben ik zelfs 3,5x economisch zelfstandig en mijn man 2x!

 6. Dat is weinig 913 euro. Gelukkig is jojw inkomen hoger met het bloggen. Wel leuk, dat je daarmee economisch zelfstandig bent.

  Ik ben economisch onzelfstandig. Ik heb een uitkering van het rijk:-)) Een luxe, toch verlang ik naar de tijd dat ik weer onafhankelijk ben,

 7. Gelukkig wel. Mijn moeder werd heel vroeg weduwe en heeft altijd gezegd dat wij allemaal moesten zorgen om economisch onafhankelijk te zijn. We hebben daarom opleidingen gedaan en ik heb altijd gewerkt. Meestal full-time. Dat is hier in Denemarken geen uitzondering; mijn dochter werkt ook full-time en is moeder van drie :-)

  1. Ik ben sinds vorig jaar ook weduwe (was toen 51, nu 52) en hamer er bij mijn 3 jongvolwassen kinderen ook op economisch zelfstandig te zijn en te blijven.

 8. Nee, niet economisch zelfstandig, thuisblijfmoeder hè en de man is kostwinner. Ben wel voordat er kinderen waren altijd economisch zelfstandig geweest. Maar nu dus niet meer….

  1. Technisch gezien inderdaad niet Carolien. Maar jij en je man delen natuurlijk zijn inkomen. Ik vind dat er wel eens erg gemakkelijk aan voorbij wordt gegaan dat een huwelijk een verbond is waarin twee mensen beloven dat ze er voor elkaar zullen zijn. Jij doet het ‘binnenwerk’ en hij het ‘buitenwerk’. Zo hebben mijn man en ik het ook altijd verdeeld.

   De statistiek dat 1 op de 3 huwelijken sneuvelt, wilt altijd nog zeggen dat 2 van de 3 huwelijken goed gaat.

 9. Nee, helaas ben ik niet economisch zelfstandig en waarschijnlijk zal ik het nooit meer worden ook. Gelukkig ben ik het wel een paar jaar geweest toen ik een fulltime baan had.
  Ik stopte destijds met mijn werk toen mijn oudste zoon geboren werd. Het plan was om als de kinderen wat groter waren dat ik weer zou gaan werken. Helaas werd ik chronisch ziek in die periode (ik was al ziek, maar wilde dat niet aan mezelf toegeven en bleef dus doorgaan).
  Ik kan nog wel de meeste dagen ons huishouden runnen. We hebben een heel goede overlijdensrisicoverzekering afgesloten en een hypotheekverzekering zodat ik het financieel kan redden als mijn man zou komen te overlijden.

 10. Ik heb een parttime baan en ik ben economisch zelfstandig. Toen ik werkte en nog single was, werkte ik meer uur en verdiende ik net boven dat bijstandsniveau. En hard ook. Heel hard. Het strookte niet met hoe weinig ik er voor betaald kreeg, vond ik. Omdat ik graag wilde dat mijn gozer naar Nederland zou komen, heb ik toen een beter betalende baan gezocht en gevonden. Daarmee konden we de tijd overbruggen dat hij nog geen economische zelfstandigheid had :P
  … Hij is me nu voorbij gestreefd, natuurlijk. Ik heb een hogere opleiding, ben ouder, maar ja: ben vrouw. Volgens mij zit het verschil in uurloon ongeveer op hetzelfde niveau als hoeveel meer mannen verdienen dan vrouwen in het algemeen. Ligt vast aan dat uithangende stukje vlees wat mannen hebben. Daarom moeten ze natuurlijk meer verdienen ;)
  Maar goed, we hebben het goed en leuk samen, en daar gaat het om. En de nieuwe generatie vrouwen die nu gaan werken worden stukken beter betaald. Dus: yay!

 11. Bedankt voor jullie reacties. De overheid hamert erg op het belang van financiële onafhankelijkheid. Maar soms denk ik wel eens dat je ook met een goed salaris nog steeds financieel afhankelijk bent. Van je baas, cliënten etc.

  Is echte financiële onafhankelijkheid eigenlijk niet dat je jezelf helemaal kunt bedruipen zonder inkomen?

 12. Echt, is dat de norm? Verrassend.
  Dan ben ik zowaar financieel onafhankelijk. Maar ik ben wel erg afhankelijk van mijn inkomen, dus ècht onafhankelijk ben ik niet ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.