Ben jij aardig tegen jezelf?

aardig zijn voor jezelf

‘Jeetje wat ben je toch weer een Loser!

‘Tsjongejongejonge, dat heb je stom aangepakt zeg! Ik zou me echt doodschamen!’

‘Dat kwam heel klungelig over. Je hebt volgens mij echt een slechte indruk gemaakt.’

‘Wat ziet je huis er úúúit zeg! Je moet echt een keer opruimen. Dat kan zo echt niet!’

‘Wat deed je raar zeg. Geen wonder dat je bijna geen vriendinnen hebt.’

Zou jij één van deze dingen tegen je vriendinnen zeggen? Of zelfs tegen een kennis? Vast niet! Maar vaak praten we wel zo tegen ons zelf! Waarom zijn we vaak zo onaardig tegen onszelf?! En wat kun je er aan doen?

5 Tips om aardiger te zijn tegen jezelf

 1. Vind je dat je iets niet goed hebt gedaan? Of maak je je zorgen? Stel je dan voor dat het om een vriendin van je gaat. Wat zou je tegen háár zeggen? Zeg dit nu tegen jezelf!
 2. Check jezelf op negatieve gedachtes. Stel jezelf voor dat je een politieagent bent, op zoek naar negatieve gedachtes. En als je er eentje vindt, vervang die dan door een positieve gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Niemand vindt mij aardig!’ vervang je met ‘Ik ben hartstikke aardig!’
 3. Onderzoek je negatieve gedachtes op waarheid. Sommige kunnen kloppen. Stel dat je last hebt van overgewicht. En je zegt tegen jezelf: ‘Ik ben te dik.’ Als je inderdaad wat pondjes kwijt zou mogen, bedenk dan een plan van aanpak. Of vraag jezelf: ‘Wat zou ik een vriendin adviseren die te zwaar is?’
 4. Weg met zogenaamde superlatieven! Een superlatief is een overtreffende trap. Iets is bijvoorbeeld niet ‘lastig’, maar meteen een ‘ramp’! Iets is niet  ‘vervelend’ maar ‘het einde van de wereld!’
 5. Plan tijd in voor jezelf! Tijd waarin je dingen doet die jíj fijn vindt. Gun jezelf dat.

Hoe behandel jij jezelf?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik ben een ramp :) Nee effe serieus , ik zit in een heel diepgaand verwerkingsproces ( zie blog) en daar leer ik ook dat ik beter mag en moet gaan denken over mezelf, ik ben echt mijn grootste criticus! En dat is niet altijd heel erg gezond….
  Groetjes, Evangeline

 2. Ik moet zeggen dat ik nog zo slecht niet ben voor mezelf. Misschien ben ik soms zelfs wel wat te lief voor mezelf, ik vergeef mezelf mijn eigen fouten gemakkelijk. (Een anders fouten trouwens ook.) Maar gelukkig is er dan manlief om mij een schop onder mijn kont te geven en mij eraan te herinneren dat mijn huis eruuuit ziet!!! ;-)

  1. Ik heb trouwens wel veel zelfkennis; ik weet precies wat mijn manco’s zijn! Maar daar werk ik aan en verwijt ik mezelf niet. Al heb ook ik mijn slechte periodes natuurlijk, waarin ik wat harder ben voor mezelf :-).

 3. Ik lees het boek Zelfcompassie, stop met jezelf te veroordelen, van Kirstin Neff. Met zeer herkenbare voorbeelden oeps.
  groet Silvia van blijmakersenzo.blogspot.nl

   1. Ik heb het boek Zelfcompassie vorige week bij de B.runa gekocht voor 15 euro ik weet niet of dat bedrag bezwaarlijk voor je is. Misschien heeft de bibliotheek het in zijn bestand, daar maar eerst kijken. Succes hoor. groet, Silvia

 4. Het ligt er per dag soms aan hoe aardig ik voor mezelf ben. En dan vooral ivm de hoeveelheid energie die ik heb. Als die echt heel laag ligt dan heb ik een kort lontje naar mezelf.
  Wij zijn hier bezig met persoonlijkheidstesten. Ken je MBTI testen? Heel leuk en leerzaam. We leren elkaar en onszelf beter kennen. En soms maakt het duidelijk waarom we soms botsen :-)

 5. Het is vast je interne criticus die tegen je spreekt…..(die spreekt altijd on(w)aardig)
  En nee ik ben dus zeer zeker niet aardig voor mezelf. wel voor anderen hoor :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.