Ben ik een afspraak-drilsergeant?

Afspraak Nazi
‘Houd je aan je afspraken!’

Een tijdje terug schreef ik over het blognetwerk waarvan ik lid ben. We wisselen onderling gastartikelen uit. Dat wordt gedaan aan de hand van een schema. Iedere week moet je een artikel inleveren, en een artikel plaatsen.

Aanvankelijk aarzelde ik of ik wel zou meedoen. Ik zag namelijk op tegen de verplichting elke week een artikel te produceren. En als je ergens ‘Ja’ tegen zegt dan moet je het wel waarmaken. Uiteindelijk besloot ik de sprong te wagen. Ik heb het schema uitgeprint en houd me er strikt aan.

Maar nu komt het probleem: de anderen niet!!!!

Ik krijg helemaal geen artikelen toegestuurd! Alleen het artikel over de Monchou taart van iemands oma werd netjes op tijd ingeleverd. En ik moet er soms wel drie keer achteraan mailen met het verzoek mijn, wél op tijd ingestuurde, gastartikel te plaatsen.

Dit leidt tot irritaties en frustraties. Bovendien voel ik me een enorme zeur, als ik alwéér mail of ze mijn artikel al geplaatst hebben. Maar ik wil niet achterkomen op het schema, dat vrij strak is.

Toch vraag ik me af: ben ik een soort afspraak-Nazi? Is het teveel gevraagd dat mensen zich aan hun afspraken houden?

Hoe ga jij met afspraken om? Mis jij gemakkelijk deadlines?

Similar Posts

16 Comments

 1. Afspraak is afspraak bij mij. Kom maar eens bij een dokter en je hebt je afspraak vergeten dan kan je dik betalen. En gelijk hebben ze. Nee ik vind je geen zeur als je steeds herhaald waar je voor komt. Fijne dag.

 2. Oef… ik probeer er heel strikt in te zijn (en meestal ben ik dat ook).
  Maar sommige dingen slippen er gewoon doorheen.
  Zo zou ik nog foto’s naar iemand mailen, van haar kind. Nooit gedaan en ik vrees dat ik het ook niet meer ga doen.
  Overigens kom ik afspraken met mensen die ik goed ken altijd na.

  Ik vind je overigens zeker niet te strikt met de afspraken. Kijk: iedereen kan wel eens een keer hebben dat hij / zij een afspraak niet nakomt, of een periode hebben waarin het niet lekker loopt (dus ook niet met afspraken).
  Als je iemand echter vraagt om mee te doen en je geeft dan zelf zonder nadere uitleg niet thuis..
  Dat is gewoon lullig..

  Is het mogelijk om uit te spreken wa je verwacht?

 3. Hm wellicht komt het doordat velen bloggen als hobby zien en jij ehm meer als een soort werk? :-) maar afspraak is afspraak daar ben ik ook wel van.

  1. Dat is zeker mogelijk Sillie. Maar doe in dat geval dan niet mee aan zo’n uitwisseling van gastartikelen, waarbij met deadlines wordt gewerkt.

   Ik heb eerst ook geaarzeld om mee te doen, omdat ik niet wist of ik het wel kon waar maken.

   1. Precies, kun je je niet aan een deadline houden dan moet je er niet aan beginnen toch? Nee ben ook allergisch voor dat soort mensen. Afspraak is afspraak, en kun je dat niet waarmaken moet je de afspraak niet eens aangaan, zeker niet herhaaldelijk ;)

 4. Ik vind het ook vervelend als mensen hun afspraken niet nakomen. Maar ik probeer er wel rustiger onder te blijven. Soms weet je niet waarom mensen hun afspraken niet nakomen en hebben ze er een goede reden voor. Daarnaast denk ik ook steeds vaker, als ik al 3 mails heb gestuurd en 5x heb gebeld: die persoon is mijn energie gewoon niet waard. Dan ga ik het wel bij iemand anders zoeken.

  Ik weet ook van mezelf dat ik behoorlijk plichtsgetrouw en verantwoordelijk ben. Ik neem het mezelf echt kwalijk als het niet lukt een afspraak na te komen. Door milder voor mezelf te zijn, hoop ik dat ook voor anderen te kunnen zijn.

 5. Afspraak is afspraak. Een kwestie van respect ! (bij formeel EN bij informeel en het begint hier in huis).
  Er kan wel eens iets tussen in komen … netjes verklaren. Echter moet er niet een gewoonte ervan worden. Zowel, weer overleggen.
  En idd, bij dokter afspraak enzo kost het je geld. Gelukkig geen ervaring mee ;-)
  Ik doe bij anderen wat ik graag wil dat anderen bij mij doen. Simpel.

 6. Vervelend voor je,dat men de afspraken niet na komt. Kun je niet een keer uitproberen,wat er gebeurt,als jij je aanpast aan die mentaliteit?

  1. Ik voel de weerstand gewoon in me opborrelen Izerina! Ik wil me dus echt niet aanpassen aan die mentaliteit. Want ik vind die niet netjes. Maar het is wel een interessant perspectief! Bedankt voor het idee!

 7. Ik ben heel erg van; afspraak is afspraak en als iemand zich daar niet aan houdt (okee het kan een keertje gebeuren dat iemand iets vergeet, maar niet elke keer) dan kan ik daar heel erg giftig van worden. Ik durf het niet altijd te laten merken dan, maar ik hou er echt niet van… Ik hou mij aan afspraken, dat verwacht ik van anderen ook. En als iemand dan zegt; ja, je weet toch hoe hij of zij is…. nou berg je dan maar, want dat vind ik echt heel goedkoop…… O jee, gevoelig puntje….!
  Fijne avond hoor,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Even afgezien van de inhoud van je bericht: ik vind de term ‘afspraak-Nazi’ eerlijk gezegd echt niet kunnen. Als we het over Nazi’s hebben, gaat het over een groter probleem dan wat je nu benoemt, om het heel voorzichtig uit te drukken.

  1. @ Zita – daar ben ik het hélemaal mee eens!

   En over de inhoud van je blog: ik ben makkelijker geworden met afspraken, omdat ik vaak (te vaak) gewoon niet toe kom aan dingen te doen volgens afspraak. Maar het blijft wringen: ik ben o.a. zo druk doordat ik vaak veel tijd kwijt ben met het ánderen aan hun (werk-)afspraken houden. Als iedereen (in principe, behoudens noodgevallen) gewoon zou doen wat hij / zij beloofde, en wanneer zij beloofde – dan zou ik het een heel stuk minder druk hebben – en dus vaker mijn eigen afspraken na kunnen komen!

   Maar ik denk dat íedereen een stuk nonchalanter is geworden met afspraken – dat geldt voor deadlines, maar ook bijv. voor afspreken in de kroeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.