Basisschool: trip naar de Cariben
Last updated on November 8th, 2014 at 04:45 pm
‘In mijn tijd’ werd je op de basisschool beloond voor goede prestaties met eenvoudige dingen.
Beloning 1978: met rode pen schrijven!
Als je bijvoorbeeld drie keer een rode krul kreeg voor een foutloos dictee, dan mocht je het volgende dictee met een rode pen schrijven!!! En dat vónd ik toch fijn. Maar wacht, het wordt nog beter! Als je vijf keer met een rode pen had geschreven… DAN, mocht je daarna één keer met groen! En daarna kon je weer opnieuw beginnen met ‘sparen’.
Beloning 2014: 6-weekse trip naar Caribisch gebied
Van de week fietste ik naar de stad. Ondertussen luisterde ik naar Radio Gelderland. En daar hoorde ik dat kinderen van de scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam, een zeilreis in het Caribisch gebied kunnen winnen als ze hun best doen! De reis duurt 6 weken. Ik viel bijkans van mijn fiets van verbazing.
Er zitten 520 leerlingen op deze school, en 90 van hen winnen iets. Dat varieert van boekenbon tot pen.
Een beetje weemoedig fietste ik verder. Wat is er gebeurt met de beloning van ‘met rode pen mogen schrijven’?!
Hoe werden jullie op school beloond voor goede prestaties? En hoe werkt het op de school van je kinderen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij kregen een stempel of een poëzie plaatje in het schrift als juf tevreden was. Bij een andere juf konden we voor knikkers sparen. Dit vooral om goed gedrag te stimuleren (denk ik). Want als je braaf was, werd je naam op het bord geschreven en zo kon je elke dag een kruisje verdienen. Was je weer vervelend, dan werd er een kruisje weggepoetst.
Naam en kruisje stonden voor 1 knikker. Dus een weekje braaf zijn leverde wel ffies mooi 5 knikkers op. Dan konden we weer knikkeren op het schoolplein. Win win…
Leuk zeg! En knikkers is inderdaad win-win. Want zo stimuleer je kinderen ook nog om buiten te spelen.
Plaatjes en stempels was het in mijn tijd en voor zover ik me kan herinneren ging dat ook nog zo toen mijn meiden klein waren. Dit soort beloningen als een reis kunnen winnen vind ik echt te gek voor woorden… Hou het alsjeblieft gewoon, dat gaat in het echte leven ook gewoon zo. Het is toch de bedoelong dat de kinderen worden voorbereid op de harde maatschappij? Daar kun je ook niet zomaar 6-weekse reizen winnen door alleen maar goed je best te doen… Belachelijk dus…
Ik wens je een heel fijne dag,
Lieve geoet,
Mirjam
Ik vind het ook raar. En ik snap ook niet hoe basisschoolkinderen gewoon 6 weken van huis kunnen eigenlijk.
Bij ons waren het vaak stickers en plaatjes bij rekenen en rode en groene pen bij schrijven/dictee. Ik sluit me aan bij Mirjam: hou het gewoon!! Want op het voorgezet onderwijs werkt het niet zo… En later als ze een baan hebben al helemaal niet.. Gevolg: allemaal gedemotiveerde mensen, omdat ze geen extra (grote) beloning krijgen!
Goed punt! Als je kinderen de boodschap geeft dat je hard moet werken voor een externe beloning, dan gaat het later nog vies tegen vallen…
En wat te denken van tripjes als kinderen van de basisschool gaan? Ik sta zelf voor de klas en maak al mee dat kinderen met papa of mamma een lang weekend naar Barcelona of Parijs gaan. Maar tegenwoordig gaat het al heel ver. Wat te denken van een kleuter die 5 wordt en trots verteld een eigen tablet gekregen te hebben? Wat is er mis met Lego, kleurpotloden of buitenspeel materiaal? Totale verstandsverbijstering en alleen maar kijken naar wat een ander heeft.
Nee, geef mij maar de stickers, een stempel of schrijven met een gekleurde pen.
Maar vroeger luisterde je op de fiets ook niet naar Radio Gelderland, toch…!?
Nee, en…?
Scherp opgemerkt, lol.
Ik kan me niet herinneren dat we iets kregen voor je best doen. Ik zat op de kleuter en lagere montessorischool en rapporten kregen we ook niet. Kan me heel weinig van de schooltijd herinneren, was gewoon wat je deed als je die leeftijd had. Kan meook maar 1 3-daags schoolreisje herinneren naar de Veluwe. Heb een foto waarop we midden in een bos zitten te picknicken.
Ik fiets tenminste.
Met stempels en plaatjes bij mij vroeger.
Bij mijn dochter nu in groep 8 mogen ze als ze zoveel stermpels hebben, deze omwisselen voor kaartjes. Die kaartjes kunnen, ik geloof als ze er 15 hebben, weer omgewisseld worden op het einde van het schooljaar voor de laatste maand geen huiswerk. Dit is echter alleen groep 8.
De rest krijgt die betreffende kaartjes bij stempels.
Er zijn dus nog wel beloningssystemen. Maar de meeste zijn dus gewoon zinnig, zonder grote vakantietrips.
Wij werden ‘vroegâh’ beloond met stickertjes en daar bleef het bij. Achteraf heb ik zelfs daar al een wat raar gevoel over. Ik was op de basisschool zonder al te veel inspanningen altijd één van de besten van de klas, het kwam me aangewaaid. Stickers genoeg, dus. Ik heb me later weleens afgevraagd hoe dat moet zijn geweest voor kinderen die wél hun stinkende best deden maar toch geen goede cijfers wisten te behalen en dus (bijna) nooit een stickertje in hun schriftje kregen.
Ik heb dus een wat dubbel gevoel over belonen voor goed gedrag en goede cijfers. En helemaal als het gaat om een beloning in de vorm van zo’n reis. Da’s toch echt van de gekke. Je zou daar als ouderraad niet in mee moeten willen gaan. Die reis en de andere prijzen moeten, neem ik aan, van het budget van de school betaald worden. Volgens mij kun je met dat geld ook heel andere, wél zinnige, dingen doen die ten goede komen van alle leerlingen.
Bij ons op school krijgen de kinderen een sticker en als je drie keer je dictee heel netjes hebt geschreven mag je de volgende keer het dictee met een gekleurde glitter pen schrijven. En dan ook nog zelf kiezen welke kleur ;-) Man je wil niet weten hoe trots ze thuis komen vertellen dat de sticker kaart vol is of dat ze vandaag met de blauwe glitter pen hun dictee hebben gemaakt (groep 4 en 6). De sticker beloning is niet alleen voor de prestatie maar verdienen ze ook voor inzet en gedrag. Dat vindt ik wel belangrijk. Ondanks je goede inzet kan iets toch niet lukken en daar worden ze dan toch voor beloond.
Ingrid
Mooi onderscheid inderdaad tussen inzet en prestatie. Ik zette me bijvoorbeeld altijd enorm in voor wiskunde en haalde dan toch een 1. Inzet en prestaties matchen elkaar helaas niet altijd.
Mooi dus om de inzet te belonen.
Tien krullen was een klein stickertje. Of rond kerst of pasen een toepasselijk stempel dat je zelf kon inkleuren. Ik was zelf razend verguld met dit beloningssysteem, maar zoals een van de andere reageerders al zei: ik kon gemakkelijk leren en had dus regelmatig een krul. Zoals het me bij staat, ging dit systeem er in de loop van de lagere school (ergens in de 5e of 6e klas, groep 7 en 8 dus) uit. We moesten toen ook meer zelfwerkzaamheid tonen met de meester in de achtergrond, hij was een warm mens die graag complimenten gaf. In die tijd was het onderwijs wel vrijwel uitsluitend gericht op de cognitieve vaardigheden. Als je je taken af had, mocht je vaak tekenen en lezen uit de schoolbibliotheek, dat was aan mij wel besteed. Ik las wel zeven boeken per week buiten de bibliobus om en schreef op school gedichten en verhaaltjes. In de achtste klas moesten we, als we klaar waren met alle rekenboekjes, verder werken uit voorbereidende wiskunde boeken. Buiten schooltijd kregen alle achtsteklassers een uur per week (verplicht vrijwillig volgens mij) extra ontleden, om ons voor te bereiden op de middelbare school. Dat was voor alle leerlingen, zowel degenen die VWO gingen doen als de toekomstige huishoudschool leerlingen.
Dat les in ontleden heb ik ook nog gehad! Hoewel ik best goed was in taal, snapte ik van dat ontleden helemaal niets. Volgens mij kan ik het nu nog niet.
Fijn dat je zo’n warmhartige meester had. Dat doet veel voor een kind.
Ik kan me helemaal geen beloningen herinneren! Geef mij maar zo’n reisje, dan doe ik m’n huiswerk wel ;) Gekkigheid natuurlijk, ik weet niet of ik m’n kind op die leeftijd liet gaan… En vraag me ook af of dit niet ten koste gaat van andere dingen of een hoger schoolgeld oplevert…
Daar zeg je me wat! Ik vraag me inderdaad af hoe ze dat reisje eigenlijk bekostigen…