Mijn zoektocht naar een basisschool op het platteland
Last updated on December 16th, 2024 at 01:48 pm
Deze week bezocht ik de basisschool uit mijn kindertijd, in verband met de schoolkeuze voor mijn twee jongste zoontjes, voor als we verhuisd zijn.
Deze basisschool ligt ongeveer twee kilometer van onze toekomstige woning, en is daarmee de dichtstbijzijnde.
Golf van nostalgie
Toen ik binnenstapte werd ik overspoeld door een golf van nostalgie en verwondering: ‘Wat is het klein!!!’ Het klassieke fenomeen dat gebouwen uit je kindertijd als volwassene kleiner lijken, simpelweg omdat je zelf groter bent. Het kostte me best even moeite me te concentreren op mijn taak als moeder die een goede basisschool moet kiezen, maar uiteindelijk lukte het mij om me los te rukken van alle herinneringen!
Ik zet hier alle informatie even op een rijtje
- Het totale leerlingenaantal is 42
- Er zijn twee lokalen in gebruik: in het ene lokaal zitten de groepen 3,4 en 5 bij elkaar. In totaal 18 kinderen.
- In het andere lokaal zitten de groepen 6,7 en 8, in totaal 14 kinderen.
- Er is een continurooster, en de kinderen zijn om 14.30 uit.
- Er zijn gemiddeld vier studiedagen per jaar
- De school werkt met de Kanjertraining
- Het schoolplein is kindvriendelijk, en grenst aan een groot grasveld met speeltoestellen
- De omgeving is schitterend, en toen ik weer op mijn fiets stapte, keek ik regelrecht in de ogen van een paard dat traag op een struik gras stond te knagen.
- De school werkt met MI kaarten: Multiple Intelligence kaarten. Dat wil zeggen dat ze ervan uitgaan dat kinderen op verschillende manieren leren: het ene kind leert door te horen, het andere door te zien, weer een ander kind door het te doen. Daar speelt de school op in.
- Ouders moeten minstens 1 keer per jaar helpen met schoonmaken van de school
- Het is onzeker hoe lang de school nog blijft bestaan
Wat zegt de onderwijsinspectie?
Volgens het laatste rapport van de onderwijsinspectie dat dateert uit 2009, is de kwaliteit goed. Op alle punten scoort de school 3, wat staat voor ‘draagt voldoende bij’. De school springt er noch naar boven, noch naar onderen uit. Het is allemaal heel gemiddeld.
Is dit de geschikte school?
Op basis van de sfeer en omgeving, in combinatie met het feit dat het de dichtstbijzijnde school is, zou ik de kinderen zo hebben ingeschreven. Ook een blik op de adressenlijst van eventuele klasgenootjes is positief: allemaal in de buurt. Het onderwijskundig rapport is ook voldoende.
Maar: het feit dat de toekomst zeer onzeker is, weerhoudt mij. Want wat als ik de kinderen hier naar toe doe, en dat de school over twee jaar sluit?!
Ik ben er dus nog niet uit. Komende week hoop ik de dorpsschool in het naburige dorp vier kilometer verderop te bezoeken.
Leestip: basisschool kiezen
Wat vinden jullie van de balans tussen alle positieve aspecten van deze school aan de ene kant, en de onzekere toekomst aan de andere kant? Welke kant zouden jullie zwaarder laten wegen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Jazeker, Loonlijstmama! Dat stond bovenaan mijn lijstje met vragen!
Omdat ik de overgang voor Ot en Piet zo makkelijk mogelijk wil maken op de nieuwe school, heb ik me al voorgenomen daar meer te participeren dan nu. Bijvoorbeeld helpen in de klas met lezen e.d.
Sigrid, de groepen 1 en 2 was ik een beetje vergeten inderdaad. Die zitten in wat vroeger de kleuterschool was. Wat potentiële vriendjes betreft is de spoeling inderdaad best dun in zo’n klein klasje.
De dorpsschool verderop zal waarschijnlijk grotere klassen hebben. Maar de toekomstige buurkinderen gaan in ieder geval naar mijn vroegere school.
Ik zou mijn gevoel volgen en er voor gaan. Als hij eventueel sluit, kun je altijd nog een andere school zoeken. En misschien blijft hij gewoon bestaan. Krijg je spijt!
Liefs Frederique
Gewoon de school die dicht bij huis is. Maar ja; oma spreekt……..aan al die overwegingen deden we gewoon niet. Kinderen gingen zelf in groepjes naar school, brengen deed ik alleen de eerste weken. Hier brandde een school enkele jaren geleden tot de grond toe af. Alle kinderen moesten toen verkassen, het kan aan veel dingen liggen of een kind naar een andere school moet, maar wat maakt dat uit! Ik ben nog van de; een school is een school en de (op)voeding doen we thuis wel. Nicole; niet verder zoeken, het brengt je alleen maar aan het twijfelen en kinderen bezitten een vorm van radar, die twijfel breng je over.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie
Ik zou voor deze school kiezen, ik ben juf en dit ziet er gewoon heel goed uit.
Komt tijd komt raad als de school sluit.
Super bedankt voor al jullie feedback! Ik heb daar echt heel veel aan!
Morgenmiddag bezoek ik een Daltonschool, twee kilometer verderop, en vrijdagmiddag de dorpsschool in het nabijgelegen dorp.
Op dit moment denk ik dat ik inderdaad voor mijn oude school ga. Maar voor mijn gemoedsrust, wil ik echt alles onderzoeken!
‘t Ligt ook heel erg aan de aard van je kinderen. Hebben ze meer structuur of rust, meer uitleg, meer uitdaging nodig? Dan zijn combiklassen vaak niet heel handig, maar ook dat ligt weer aan de kwaliteit van de school. Ben je in de klassen geweest? Heb je een indruk van het klassenmanagement van de leerkrachten?
Jouw lijstje voordelen vind ik indrukwekkend en zeker de afstand is prettig, denk ik.
Het rapport van de onderwijsinspectie is ook heel aardig, zeker als je meeneemt dat het een kleine school is op het ‘platteland.’