Moeten bankzaken ingewikkeld zijn?

bankzaken2

Ik geef het eerlijk toe: ik ben niet zo’n licht als het gaat om financiële zaken. En als ik bij de bank kom, en ze gaan mij dingen uitleggen wordt dat er meestal niet beter op. Want vaak gooien ze met allerlei ingewikkelde termen. Ik probeer dan intelligent te kijken, maar dat valt niet mee.

‘Waarom kan dit niet duidelijker en eenvoudiger?’ denk ik dan.

Want volgens mij kan dat best!

Jip en Janneke taal is een teken van kennis van zaken

Sterker nog, volgens mij is het een teken dat je heel goed weet waar je het over hebt, als je het kunt uitleggen in Jip en Janneke taal. Het is namelijk veel makkelijker om je te verschuilen achter ingewikkelde technische termen en een beetje abstract te praten, dan om iets in gewone mensentaal uit te leggen.

Kinderen nemen een dagje een bank over!

In onderstaand filmpje nemen kinderen een dagje de bank over! Ik vond het echt kostelijk. Er zitten échte klanten tegenover het kind, en je zíét ze kijken als ze begrijpen dat ze met een kind te maken hebben in plaats van met de verwachte volwassene.

En vervolgens leggen die kinderen de zaken ook nog eens heel goed uit. Zoals een credit card, en een lening voor een keuken.

Het enige verbeterpuntje aan dit filpmje vind ik dat het een beetje druk is. Er wordt veel gewisseld van scène, en dat vond ik jammer. Want alle scènes zijn zo leuk! Eigenlijk hadden ze van elke situatie een apart filmpje moeten maken.

Kijk zelf naar het filmpje!

Bekijk hier onder het filmpje en oordeel zelf:

Conclusie over bankzaken

Dit filmpje laat prachtig zien dat bankieren niet ingewikkeld hoeft te zijn! Het ligt sterk aan de uitleg en de persoon die je tegenover hebt. Of het kind ; )

En? Hoe vind je het filmpje? En hoe ervaar jíj bankzaken?

Similar Posts

22 Comments

 1. Errug vermakelijk, dat filmpje!
  En inderdaad, die volwassenen met hun wollige praatjes zijn goed inwisselbaar voor een kind dat het wat concreter uitlegt.
  Intelligent kijken doe ik niet wanneer ik zo’n wollig praatje moet aanhoren. Dan deel ik dat warrige verhaal op in hapklare brokken en vraag ik bij iedere brok: “Dat begrijp ik niet, kunt u me dat even uitleggen?” En ook dan krijg weer een warrig verhaal. Dat geeft mij niet veel vertrouwen.

 2. Bankzaken, eummmm ik kom zelden een bank binnen, lang leven internet en de mogelijkheid alles online te regelen. Het filmpje is erg leuk om te zien en het geldt niet alleen voor bankzaken dat veel dingen veel makkelijker kunnen worden verwoord.

  1. Ik kom ook niet vaak meer bij de bank inderdaad. Hoewel ik er nu recent kwam om een nieuwe bankpas voor mijn jongste zoon te regelen die 12 is geworden. Maar dat had achteraf geloof ik ook online gekund.

 3. Helemaal mee eens. Ik was 17 en mijn man 18 toen we een huis kochten. Ik snapte niks van alle hypotheek vormen en alles wat erbij kwam kijken. Ik heb dat toen ook echt duidelijk gemaakt. Ik had mijzelf gelukkig al wel eerst verdiept en veel informatiie gevraagd en opgezocht, maar vond dat de banken het zo onduidelijk maakten dat ik regelmatig vroeg of ze het niet iets simpeler konden uitleggen of als ik nog nooit van een woord gehoord had wat ze daar dan mee bedoelden.

  1. Slim om je van te voren goed in te lezen. Dan kom je toch beter beslagen ten ijs. Onze hypotheek vond ik ook vrij ingewikkeld. En het beklijft ook niet goed in mijn hoofd hoe het nou zit.

 4. Ik snap echt helemaal niks van bankzaken, hypotheken enz… Net voor de zomer was het nodig dat we een gesprek hadden bij de bank over onze hypotheek. Die konden we zonder boete veranderen. Voor het eerste gesprek is mijn zwager met mijn man mee geweest. Die zit in de wereld van cijfers…Thuis hebben ze het mij geprobeerd haarfijn uit te leggen. Maar op een of andere manier komt het gewoon niet binnen!! Maar goed, uiteindelijk leverde het wel een besparing van bijna 20 euro per maand op! Maar ik was wel blij dat ik de eerste keer niet mee was gegaan maar mijn zwager.

  1. Ik snap helemaal wat je bedoelt Jet, als je zegt dat het gewoon niet binnen komt. Daar heb ik ook last van. Ideaal dat je dan een zwager hebt die er wel verstand van heeft. En 20 euro besparing per maand is fijn!

 5. Helemaal met je eens en zwaar belachelijk dat banken dingen door hun taalgebruik onnodig moeilijk maken voor een heel grote groep mensen! Ik ben zo iemand die al dat moeilijke taalgebruik wel begrijpt, maar ik erger me er groen en geel aan! Wollig taalgebruik, oftewel blabla, geeft vaak aan dat degene het zelf niet begrijpt… Enne, ja dat is waarschijnlijk nog steeds de bedoeling van een aantal banken…Gelukkig zijn er nu ook banken die zaken wel in duidelijk Nederlands uitleggen. De uitleg van SNS Bank vind ik een verademing.

 6. Grappig, bij mij gaat er vandaag of morgen een advertorial online over mobiel bankieren. Ik dacht even dat jij dezelfde opdracht had gekregen :) Bankzaken hoeven zeker niet moeilijk te zijn. De belastingaangifte daarentegen ;)

 7. Mooi filmpje zeg! Ben het zo met je eens dat het juist een teken van kracht is als je iets simpel kan uitleggen. Als mijn best vriend me de details van zijn promotieonderzoek in de experimentele natuurkunde kan uitleggen, terwijl ik nooit natuurkundeles gevolgd heb, dan moet een bankmeneer toch ook een hypotheek kunnen uitleggen?

 8. Ik deed altijd de meeste bankzaken en tegenwoordig doet manlief dat vaker. Hij heeft van onze spaarrekeningen internetbankieren gemaakt. Ik kom er heus wel uit, maar ik vind het wel makkelijk dat hij het nu regelt.
  Met de hypotheek heeft manlief alles geregeld. We hebben samen overlegt, maar zijn kennis is gewoon veel groter. Hij heeft tot verbazing van de hypotheekadviseur het hele hypotheekcontract doorgespit. Maar he, je hebt MBA of niet ;-P

 9. Ik kan het filmpje nu op mijn werk even niet bekijken dus die heb ik nog tegoed :)
  Maar ik denk meteen: iemand heeft het die kinderen blijkbaar uitgelegd, anders kunnen zij het niet uitleggen aan anderen. Als die iemand nou voortaan gewoon op dezelfde manier met zijn klanten ‘levelt’ tijdens het uitleggen van zijn bankproduct als hij blijkbaar met die kinderen heeft gedaan, dan komen we een heel eind.

  1. Heel slim Mevrouw Money Wenkbrauw! Je hebt gelijk. Daar moet inderdaad een volwassene achter zitten die het goed kan uitleggen. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht.

 10. Blij dat ik getrouwd ben met een man die zoveel cragen stelt tot de bediende ervan gaat blozen. Hij moet echt alles weten haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.