Bangalijsten

Als moeder leer je voortdurend bij, en deze week leerde ik wat een zogenaamde ‘bangalijst‘ is.

Soms val ik echt van mijn stoel van verbazing over de dingen die ik leer. Zo vertelde mijn destijds vijftienjarige dochter dat haar klasgenootjes zich uitgebreid ‘indronken’ voor een schoolfeest waar geen alchohol geserveerd mocht worden. En toen ik vroeg hoe ze in vredesnaam aan die alchohol kwamen, legde ze uit dat de ouders van die kinderen die voor hen in huis haalden! Dat verzin je toch niet?! En nu is er dus de bangalijst.

Wat is een bangalijst?

Een bangalijst is een zeer onaangenaam fenomeen op internet, en is een lijst met namen van meisjes die makkelijk te porren zouden zijn met seks. En blijkbaar is ‘banga’ straattaal voor slet. De lijsten worden verspreid via sociale media, en doen de ronde op middelbare scholen. Hoewel het verschijnsel dat meisjes worden uitgemaakt voor slet niet nieuw is, is het wel nieuw dat het zo massaal gebeurt en 24 uur per dag, dankzij internet.

Ik heb gecheckt bij mijn kinderen, en zij hebben deze week ook over deze lijsten gehoord naar aanleiding van het bericht dat een dertienjarig meisje zelfmoord zou hebben gepleegd omdat ze op een bangalijst stond. Maar bij hen op school zijn dergelijke lijsten gelukkig niet.

Wist jij van het bestaan van bangalijsten?
En over welke verschijnselen kun jij je enorm verbazen?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

15 Comments

 1. ik vind het vreselijk… weet eigenlijk niet goed wat ik ermee moe, en zowiezo OF ik er wat mee moet…..
  Maar ik had er al eerder van gehoord. Mijn 13 jarige dochter is er btw heel onverschillig over( op dit moment dan in eider geval).lekker boeie.. roept ze…. hmmm

 2. Dit is dus een van die dingen waar ik me ontzettend over kan verbazen. Ik kende ze tot dat bericht ook niet, gelukkig niet. Ik heb ook het idee dat dit soort dingen vaker voorkomen in steden, maar dat kan een vooroordeel van mijn kant zijn. ‘Bij ons op het platteland’ had je helemaal geen straattaal.

  1. Die meisjes die aangiften deden vanwege de ‘bangalijst’ kwamen uit Zeeland, en dus niet uit een grote Randstad-stad. Dus dat ontkracht jouw vooroordeel.

 3. mijn dochter wist eerst van niets en kende het ook niet van haar school.
  Ik vind het vreselijk, ik weet soms niet meer waar het heen moet met deze maatschappij, en ook al ben ik wat ouder en zullen onze ouders dit ook hebben gezegd , toch vind ik dit een extreem fenomeen wat ook bij de wortels moet worden uitgeroeid!

 4. laatst was er op tv. iets over scores die studenten bijhouden over hun sexuele escapades. Vreselijk vind ik dat. Sexualiteit is echt ontaard. Zo jammer, want het is zo mooi bedacht door de Schepper.

 5. Het gebeurt echt niet alleen in de randstad. Wij wonen in een klein plaatsje in het oosten van het land. En over het algemeen stonden er keurige meisjes op de lijsten (vier inmiddels) met netjes 1 vriendje.

  Groetjes Jolanda

 6. Wanneer veranderen wij vrouwen toch eens de maatschappij?
  Bangalijsten, pooiers die geld verdienen doordat vrouwen sex hebben met mannen die ze niet leuk vinden, verkrachtigngen van vrouwen, eerwraakn Nederland, Moslima’s die zich zo kleden om zich te beshermen voor de mannen.
  Zat benik er van, totaal zat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.