Autorijles en rijbewijs halen

In juni werd mijn oudste dochter zeventien, en komend schooljaar doet ze eindexamen voor de Havo. De kans is groot dat ze hierna een studie gaat volgen, met de daaruit voortvloeiende kosten. Nu bedacht ik me ineens of het niet slim zou zijn om haar nu alvast rijlessen te laten volgen.

Dan kan ze als ze achttien is, wellicht meteen zelfstandig autorijden, en dan hebben we de kostenpost van rijlessen tenminste al achter de rug. Op het platteland speelt de auto toch een grotere rol dan toen we nog in de stad woonden… Dat gezegd hebbende, het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn dochter met haar gloednieuwe rijbewijs op kamers gaat, en vervolgens vooral gebruik maakt van het openbaar vervoer! Tegelijkertijd vind ik een rijbewijs toch wel heel handig om te hebben, en wellicht zelfs een onderdeel van de opvoeding.

Dus ben ik op zoek gegaan naar rijscholen en kostenplaatjes. Want wat kost het tegenwoordig eigenlijk om je rijbewijs te halen? Zelf zakte ik eerst maar liefst twee keer, en pas de derde keer kreeg ik het felbegeerde roze papiertje, want dat was het toen nog.

Brancheorganisaties en keurmerken van rijscholen

Allereerst ontdekte ik dat er verschillende keurmerken/ brancheorganisaties zijn die rijscholen kunnen hebben. Ik ben als consument blij met keurmerken, want ze geven me het gevoel dat er kwaliteitsbewaking is. Dat zijn o.a. Bovag, Sean en ANWB.

Op de Bovag website staat hierover het volgende: BOVAG rijscholen moeten voldoen aan een strenge gedragscode. Die schrijft onder meer voor dat de instructeurs hun deskundigheid op peil houden. En dat de lesauto’s altijd goed onderhouden zijn. Je krijgt een duidelijke lesovereenkomst. En dan is er nog het BOVAG Garantiefonds. Dat garandeert dat je vooruit betaalde lessen altijd krijgt. Wat er ook gebeurt. Zo ben je er zeker van dat je goed leert autorijden. Zonder zorgen eromheen.

Maar nu las ik op rijbewijsinfo.nl: slechts 15% van alle rijscholen is aangesloten bij de Bovag, en het is beslist niet zo dat die andere 85% slecht zijn. Volgens de informatie op rijbewijsinfo.nl moet ik eigenlijk niet teveel waarde hechten aan die brancheorganisaties.

Tarieven rijscholen

Bij ons in de buurt vond ik een rijschool die voor 1495 euro 25 lessen én het examen aanbiedt. Ook heb ik míjn oude rijschool gemaild voor informatie. Zij zijn keurig aangesloten bij onder andere de Bovag, en een les van 60 minuten kost 45 euro. Ze schreven dat er gemiddeld 35 lessen nodig zijn om het rijexamen te halen. Dat zou het totaalbedrag op 1575 euro brengen, en dan hebben we het praktische en het theoretische examen nog niet eens gehad.

Overigens meldden zij ook dat je al vanaf je 16e rijlessen mag nemen! Op je 17e mag je examen doen, maar zelfs als je slaagt mag je pas op je 18e in je eentje rijden.

Conclusie

Al met al neig ik er nu naar om de rijlessen op de lange baan te schuiven. Gezien de enorme kostenpost, en de kans dat ze de eerste paar jaar toch weinig met haar rijbewijs zal doen, wellicht voor dit moment de beste optie.

Zie ook mijn post over Rijbewijs verlengen.

Hebben jullie al ervaringen met rijlessen?
En vind je het een onderdeel van de opvoeding, of is het iets wat een kind later zelf moet bekostigen?

Similar Posts

36 Comments

 1. ik heb zelf ruim een jaar geleden mijn rijbewijs gehaald en dat op mijn 35 ste.

  Ik bied onze dochter gelijk de moggelijkheid haar rijbewijs te halen zodra dat kan, zelf weet ik hoe lastig het is in een buitengebied te wonen zonder rijbewijs, hoe vroeger je het leert hoe makkelijker het is.
  Ik heb hem in 42 uur gehaald en de 2 de keer examen, maar wat was het moeilijk.

  gr Deboor

 2. Mijn kosten waren ovegens hoger, je moet de ts toets ook niet vergeten.
  dat vind het cbr belangrijk. ( meer inkomsten uiteraard voor ze )

  ik zat rond de 2000,- ( ben natuurlijk wat ouder, maar heb er gezien mijn leeftijd niet lang over gedaan is me verteld )

  Deboor

 3. Ik heb zowel het theorie als het praktijkexamen in èèn keer gehaald. Ik betaalde toen geloof ik iets van 50 gùlden per rijles. Nu doe ik al jaren lang niks meer met mijn rijbewijs. Een auto kan ik niet betalen en met het openbaar vervoer kom ik toch ook overal waar ik zijn wil. En mijn fiets doet het ook prima.

 4. Ik heb op mijn 40ste mijn rijbewijs gehaald, theorie, tst en praktijkexamen in een keer…! Wij wonen in het buitengebied en mijn kinderen krijgen op hun 17e rijles. Het belangrijkste bij autorijles: een goede rijinstructeur! Bij een goedkopere rijschool kan je duurder uit zijn omdat je misschien langer moet lessen…ik zou altijd gaan voor kwaliteit! Vraag in je omgeving naar ervaringen met verschillende rijscholen, het slagingspercentage etc. Doordat de kosten voor rijles ieder jaar zullen stijgen laat ik ze zo snel mogelijk lessen. En inderdaad dan heb je de kosten niet tijdens het eerste studiejaar. Ook vind ik het belangrijk dat ze hun rijbewijs al hebben voor ze gaan afstuderen, wie weet hebben ze hun rijbewijs nodig bij een eventuele baan, al was het maar voor woon/werk verkeer. En in het buitengebied is een rijbewijs onontbeerlijk! Scheelt jezelf ook weer de nodige ritjes!

  1. Daar zit ook wel weer wat in! Een rijbewijs staat goed op het cv.

   Het zijn de kosten die afschrikken. Per maand gaan rijlessen bij mijn vroegere rijschool, die een goede naam heeft, 180 euro kosten. Ik zit te twijfelen of het belangrijk genoeg is om dat nu aan te gaan.

  2. Rijles wordt alleen maar duurder…kan/wil ze zelf misschien ook mee gaan betalen aan haar rijles? Optie: betaal het van de kinderbijslag?

 5. Volgens mijn ouders hoorde het bij de opvoeding en heb ik het van hen gehad. Mijn opleiding heb ik dan weer nagenoeg zelf betaald, lood om oud ijzer dus.

  Ik zou met name kijken of je dochter zelf er aan toenis en gemotiveerd is. In mijn omgeving heb ik gemerkt dat mensen (m.n. Meiden) het rijbewijs sneller haalden als ze er zelf zin in hadden en de lessen en het rijden leuk vonden. Ik jen een paar meiden die op aandringen van hun ouders de lessen hebben gevolgd en die zijn verschillende keren gezakt en hadden daarna ook meer angst om te rijden.

  Groetjes Anne
  Mocht je dochter er nu nog niet aanwillen beginnen, kan je natuurlijk ook nu alvast beginnen met het geld apart zetten (of is die te simpel ;-) )

 6. Mijn dochter heeft net haar rijbewijs gehaald, € 2345,- , vooral de theorie is ontzettend moeilijk geworden, je moet geluk hebben om daar in een keer voor te slagen. Ze heeft 30 lessen gehad. Ook heeft ze het zelf betaald, ze heeft er voor gewerkt. En als ze het rijbewijs hebben, krijgen ze dan ook een auto van je? Ik vind het nogal wat, het is nu niet direct een eerste levensbehoefte.

  1. Nee, ze krijgen absoluut geen auto van ons! Maar over die rijlessen zit ik dus te twijfelen. Wat ik uit jullie comments begrijp is 1500 euro een vrij lage inschatting van de kosten.

 7. Een rijbewijs hoort op t platteland bij de opvoeding, vind ik. Openbaar vervoer is hier een concept. Nauwelijks realiteit. En ja een rijbewijs halen is duur. Maar t wordt vast niet goedkoper, en je andere kinderen zijn ook zo 17. Met een beetje pech willen ze dan gelijk op rijles…. Succes, Annelies

 8. Een goede rij-instructeur vind ik wel belangrijker dan alleen maar kijken naar de kosten. Want een instructeur waar je zenuwachtig van wordt, kost ook meer rijlessen.
  Oudste dochter heeft het hier ook pas gehaald. Makkelijk als zij eens een boodschap kan doen en de kleintjes van school kan halen.
  Wij hebben een x-aantal lessen betaald, de rest heeft ze zelf betaald.

 9. onze ervaring is juist dat een goede rij-instructeur veel belangrijker is dan hoeveel je per les kwijt bent .
  En als je er zelf goed bij heb leren rijden wil dat niet zeggen dat dat nu nog zo is.Onze zoon had rijles van dezelfde rijschool als mijn man had leren rijden .Alleen kwamen we er pas na een paar keer zakken en overstappen naar een andere rijschool achter dat rijschool 1 op een verouderde manier les gaf(oa stuur vasthouden en omgang met het navigatiesysteem en te zelfstandig rijden).Toen kon zoon eerst alle oude gewoontes afleren en opnieuw beginnen.
  Heeft heel veel geld gekost.Overigens hebben we een deel van de rijlessen betaald,wij vinden het belangrijk dat bij volwassen worden je ook leert dat niet alles voor je betaald wordt en dat je keuzes moet maken.
  Overigens heb je als student recht op een studentenreisproduct ,al is openbaar vervoer niet altijd handig,als je kind binnen een bepaalde periode afstudeert is dat wel een gift .Terwijl autorijden geld kost.
  Rijdt je kind dan weinig of niet kun je beter wachten tot het meer tijd heeft om ervaring op te doen .

  1. Een deel mee laten betalen hebben wij ook bedacht. Ook voor de motivatie en het verantwoordelijkheidsgevoel. Door haar mede verantwoordelijk te maken voor de kosten, denk ik dat ze meer betrokken zal zijn bij de rijlessen.

 10. Van mijn kinderen hebben er 5 een rijbewijs, meteen begonnen toen ze 18 of 17 waren. Ook allemaal in 1x geslaagd. Drie hebben er nu zelf een auto, ze zijn 23, 25 en 18. Dit zijn de werkende kinderen. De studerenden hebben geen auto, maar voor hen is het wel handig een rijbewijs te hebben, er heeft er een een baan als chauffeur bij een studentenbedrijf dat autorijders levert voor mensen die zelf niet kunnen of willen rijden in hun eigen auto. Ook tijdens studentenactiviteiten is het handig als je een rijbewijs hebt. Zelf hebben we voor hen alleen de eerste rijles betaald, maar verder hebben ze zelf het geld verdiend.

 11. Ook bij ons betalen de kinderen het grotendeels zelf.Wij hebben de 1ste les, de kosten van de theorie en het examengeld betaald.Daar staat tegenover dat wij de volledige studiekosten op ons nemen.

 12. Ik heb mijn rijbewijs van mijn ouders gekregen. Ik woonde in hetzelfde woongebied als jij. Met uitgaan naar merlijn ( daar hing ik rond) vonden mijn ouders het erg prettig dat ze mij niet meer hoefden te halen, en drinken was dan zeker geen issue. Maar nog belangrijker was dat ik in mijn studententijd een bijbaantje had in het groepswerk en hiervoor moest ik regelmatig met cliënten op pad. Wat was ik blij met mijn rijbewijs! Ook mijn reguliere baan in het welzijnswerk is een rijbewijs onontbeerlijk. Jongeren zijn er sowieso sneller in, in het halen van het rijbewijs. Mijn kinderen krijgen ook hun rijbewijs van ons als ze de leeftijd hebben, je hebt dan toch een streepje voor is mijn ervaring.
  Groet,

  Sophie

 13. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zo snel als het kan leren autorijden. Wij wonen in een buitengebied, met maar zeer beperkt openbaar vervoer. Daarnaast, als ze het rijbewijs al halen als ze net 17 zijn, dan kunnen wij ze nog (bijna) een jaar begeleiden bij het autorijden. Dat geeft een beter inzicht in hoe hun rijstijl zich ontwikkeld. Een eigen bijdrage voor de lessen is overigens wel verplicht in ons gezin.

 14. Ha huisvlijt,

  Mijn kinderen hebben de helft zelf betaald en ik de andere helft. Zijn allebei in één keer geslaagd en hebben vanaf hun 18e al een rijbewijs. Voor zoonlief betekent dat dat hij kon werken als studentenchauffeur. De kosten van het rijbewijs zijn alleen maar hoger geworden. Als je het nu kan missen, zou ik het doen. Vooral op het platteland is OV niet een goed alternatief.
  Ik zie veel vrienden van mijn kinderen die dachten dat ze dat nog wel gingen halen en 6 jaar later nog steeds tegen de kosten aanhikken. En de moeite. En het maar al te fijn vinden dat mijn zoon of dochter dan wel weer de BOB of sowieso de chauffeur zijn.

 15. Hier iemand van 27 zonder rijbewijs. Nooit van gekomen als student zijnde, nooit gemist. Alhoewel de wereld om mij heen het er wel moeilijk mee heeft dat ik rijbewijsloos ben. Men beschouwd dat nog altijd erg als een beperking in vrijheid. Ik zelf zie dat niet in. Ik woon in een grote stad waar alles op de fiets te doen is en waar alles met het OV kan. De reistijd is aanzienlijk langer, maar dat neem ik dan maar voor lief.
  Ik vind dus ook niet dat het bij de opvoeding van mijn kinderen hoort. Ze hebben goede manieren om van A naar B te komen in de stad en als zij een rijbewijs willen mogen ze dat zelf bekostigen. Ik wil best een duwtje in de rug geven door wat geld te geven op hun 18e verjaardag, maar daar blijft het ook bij.
  Overigens heeft mijn wederhelft wel een rijbewijs. Ik moet toegeven dat dit wel handig is als je buiten de stad moet zijn. Maar de noodzaak om twee mensen met een rijbewijs te hebben is er nu niet.

  1. Als vriendlief en ik gaan stappen en hij wil een biertje drinken doe ik niet moeilijk. Dan gaan we fietsen, pakken de taxi of blijven bij iemand logeren. Ik begrijp dat het niet leuk is om altijd de BOB te zijn, dus die keuze laat ik dan bij hem.

 16. Ik heb mijn rijbewijs gekregen op mijn 17e verjaardag en heb op mijn 18e mijn rijbewijs gehaald, in 1x. Ik moet zeggen dat ik er destijds geen zin in had en niet nodig vond, maar 10 jaar later ben ik blij dat ik het papiertje toen wel gehaald heb. Het geeft veel vrijheid en ik zou nu bv ook mijn moeder ergens heen kunnen rijden mocht dat nodig zijn. Verder heb ik geen auto want woon in de randstad maar als ik er 1 nodig heb kan ik die altijd huren. En dan is het fijn als je al een tijdje je rijbewijs hebt: vaak moet je al een paar jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om er 1tje te kunnen huren.

 17. Op deze site: rijschoolgegevens. nl kan je heel veel info vinden. Dat zorgt dat je een soort prijs-kwaliteitverhouding kan bepalen. Erg handig vond ik.
  Ik heb het zelf moeten betalen en heb bij klasgenoten gezien die het van de ouders kregen, de ouders behoorlijk op kosten werden gejaagd. Vooral als er wat nonchalant werd gedaan ;)
  Ik zou iets afspreken als, de eerste 30 lessen of tot en met het eerste examen. En dan ook al een plan maken voor als het mis gaat. (Want als ze dan 3 jaar de boel stil laat staan is ook niets.)
  En voor als het rijbewijs er is zou ik ook al door laten schemeren wat jij verwacht van het autogebruik. Waargebeurd verhaal uit de buurt: tank leeg rijden tot aan de voordeur want geen geld om te tanken ;) en moeders kon dus de kinders niet naar school brengen door de sneeuw. Moest toen zelf op de fiets benzine halen want zoon was zelf al weg en had niets verteld en zich vooral ook niets gerealiseerd.

 18. Hier is het straks ook aan de orde, maar zoonlief wil gaan studeren en op kamers dus heeft dan volgens mij niet zoveel aan een rijbewijs, een student met een auto heb ik nog nooit gezien..
  Toch is het wel iets om over na te denken natuurlijk maar of het handig is je rijbewijs te hebben terwijl je de eerstkomende jaren nog geen auto kunt rijden…

  1. Daar zit ik dus ook nog mee: als mijn dochter op kamers gaat, zit ze in de stad, en daar zal ze toch met en openbaar vervoer gaan. Dat roept de vraag op, of ze er de komende jaren veel aan zal hebben.

 19. Wij geven onze kinderen een startbedrag voor dit doel op hun 18e, hebben ze meer lessen nodig dan moeten ze die zelf betalen, kunnen ze met minder toe dan houden ze over. Onze oudste heeft een all in autoschool gevonden waar vrienden goede ervaringen mee hebben en die gaat als een speer. Jongste is er nog niet aan toe maar daar sparen we nu al vast voor.
  Het geeft betere mogelijkheden bij (bij)banen en je bent bij groepsuitstapjes met vrienden ook minder afhankelijk van de chauffeur.
  We spreken trouwens regelmatig met de kinderen over het belang de chauffeur niet af te leiden of op te hitsen bij reisjes, en dat ze nooit bij een chauffeur in mogen stappen die zich niet als verantwoordelijke BOB gedraagt. Dan bellen ze ons maar.

  1. Dat lijkt me helemaal fijn, als je in je directe omgeving vrienden hebt die actuele, goede ervaringen hebben met een bepaalde rijschool. Ik zal mijn dochter eens vragen of haar klasgenoten al ervaringen hebben met bepaalde rijscholen. Mijn eigen oude rijschool weet ik eigenlijk niet hoe daar nu over gedacht wordt. Destijds had die een goede reputatie. Maar ja, dat is natuurlijk wel een tijd geleden…

 20. Onze kinderen zijn nog lang niet zo ver maar als we het kunnen bekostigen krijgen ze zeker hun rijbewijs. Voor hun 18e als dat dan nog kan omdat ze tot ze 18 zijn aleen begeleid mogen rijden maar zo kunnen ze mooi ervaring opdoen. Hier is het o.v. ook niet super, er zijn alleen wat bussen, en het staat inderdaad goed op hun c.v. Bovendien kunnen ze met stages en bijbanen er wellicht ook al gebruik van maken. Het hoort niet persé bij de opvoeding vind ik maar als de mogelijkheid er is, is dat mooi.
  Voor jou is er ook nog een voordeel: zij kan straks mooi de rest hier en daar heenbrengen en tegen de tijd dat ze daar genoeg van heeft is de volgende misschien zover.

  groet, Cola.

 21. Onze kinderen krijgen van ons rijlessen en rijbewijs kado, als ze niet roken tot ze 18 zijn. Wij wonen ook op het platteland, ze zijn nu 13 en 14. We moeten ze vaak ‘s avonds ergens halen. Al beginnen met 17 jaar zie ik niet zitten.
  Mijn ouders betaalden ook alles voor mij en mijn broers en zussen (7 stuks) Duur, maar ze konden het blijkbaar wel betalen.

  Jacqueline

 22. Onze dochter krijgt het ook , is een stuk opvoeding vind ik.

  Een kennis heeft mij rijlessen gegeven, en ze was geweldig maar streng.
  Theorie had im in een keer, een kwestie van goed leren is mijn ervaring.

  Deboor

 23. Rijlessen horen (net als vroegah danslessen) bij de opvoeding, vin ‘k. Idd duur maar noodzakelijk, wij gaven de lessen dan ook in de vorm van een heul duur verjaarscadeau,
  groet

 24. Wat een bedragen poeh!! Ik ben toen ik 18 was op mijn verjaardag begonnen met lessen. Ik heb theorielessen gehad, theorie-examen, tussentijdse toets en rijexamen plus 40 lessen (dit was een pakket van een maand) voor toen 2.000 gulden. Wat toen al een smak geld was. Ik spreek over het jaar 2000 Ik weet dat je hier in de regio ook een pakket van een week kan krijgen en de laatste keer dat ik checkte was dat 900 euro (zal wel al 3 tot 4 jaar geleden zijn). Ik heb dit gekregen van mijn ouders, maar vind het geen deel van de opvoeding. Ik vond het een fantastisch kado. Het is net hoe je hier zelf mee om wilt gaan en om kunt gaan.

 25. Mijn vader vond het bij de opvoeding horen en ik heb hetzelfde bij mijn dochter gedaan van een potje wat we met kaartspelletjes bij elkaar hebben gespaard. Gelukkig is ze in 1x geslaagd want het potje was bijna leeg, rond de 1000 gulden in 1995 was dat. In “mijn tijd” rond 1968 was het 10 gulden per les.
  Toen zij slaagde heb ik vreselijk zitten huilen bij het CBR, voor mij was het het eerste lichtpuntje na de scheiding en ik kon het daarna ook niet meer bekostigen. Dochter vond het eigelijk heel normaal dat ze slaagde, ze hield meteen erg van auro rijden. Wat ik me niet voldoende gerealiseerd had was dat ze natuurlijk ook MIJN auto ging lenen. Snel erna reed ze met alle auto’s die ze maar te pakken kon krijgen, busjes inclusief ze kon het echt goed.

 26. Erg duur allemaal dus.Hier,overzee,kost het niet zo duur. Theorie,iets van 20 dollar,Afrijden,35 en het kaartje iets van rond de zeventig of zo.Je mag rijden vanaf 16(verschillend per provincie)als je je theorie haalt moet je een jaar rijden met iemand naast je met een geldig rijbewijs.Ook al begin je met je 25e ofzo,dezelfde regels.
  Raak je je rijbewijs kwijt(na teveel strafpunten)kun je helmaal overnieuw beginnen.
  Wij hebben het dus betaald voor de kids,maar dat zal duidelijk zijn.
  Groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.