Autorijden in de winter 10 tips!
Last updated on September 9th, 2024 at 11:41 am
- Autorijden in de winter: 10 tips om veilig te rijden
- 1. Voorkom bevroren ruiten
- Snelle hulp bij bevroren ruiten
- 2. Winterbanden of All Weather banden
- 3. Rem voorzichtig
- 4. Houd afstand
- 5. Check de weerberichten voor het laatste nieuws
- 6. Warme deken
- 7. Uh-oh: wat te doen als je auto slipt?
- 8. Kies een goed begaanbare route
- 9. Vertrek ruim op tijd
- 10. Zorg dat je auto in orde is
- Auto met standkachel
- Wat is een standkachel?
- Warme auto ook als de motor niet draait.
- Welke auto’s hebben een standkachel?
- Standkachel kopen
- Autorijden in de winter samenvattend
Autorijden in de winter vind ik geen probleem, zo lang er maar geen sneeuw of ijzel ligt.
Zo gauw de wegen glad worden, vind ik autorijden in de winter griezelig. Ik rijd dan het liefst heel langzaam voor het geval de auto slipt of zo. Maar vervolgens voel ik me dan opgejaagd en gestresst door de mensen achter me. Die overduidelijk vinden dat ik harder zou moeten rijden. Meestal doe ik dat dan ook maar. Dan rijd ik met opgetrokken schouders van de spanning en met mijn neus zowat op de voorruit.
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om autorijden in de winter zo veilig mogelijk te maken.
Hoe kun je er voor zorgen dat autorijden in de winter goed verloopt?
Autorijden in de winter: 10 tips om veilig te rijden
1. Voorkom bevroren ruiten
In de winter bevriezen ramen van auto’s vaak. Tenzij je hem netjes in de garage hebt staan. Onze auto staat altijd buiten in weer en wind, en als het vriest, vriezen steevast de ramen dicht. Dat betekent krabben. Je auto voorruit ontdooien is best een intensief klusje soms. Maar soms krijg je het ijs er echt bijna niet af. Om die reden voorkóm ik het bevriezen van autoramen liever. Met behulp van een autopyjama, of zo’n zilveren dekje dat je op je ruiten kunt liggen. Ik kocht onze autopyjama voor 7,95 bij de Wibra. En ze verkopen ze ook bij de Action.
Heb je geen autopyjama of zo’n zilveren dekje dan helpt een deken op de ruit ook.
Snelle hulp bij bevroren ruiten
Zijn je ruiten toch dichtgevroren? Dan kun je voor een snelle oplossing ook kiezen voor een speciale spray waarmee je de autoramen ontdooit. Zo’n spray kun je ook zelf maken. Meng 1 liter spiritus met een kopje water en voeg twee eetlepels afwasmiddel toe. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuiten maar.
2. Winterbanden of All Weather banden
Zorg dat je goede autobanden hebt in de winter. Dat wil zeggen autobanden met flink grip voor gladde omstandigheden. Je kunt kiezen voor speciale winterbanden of voor All Weather banden. Die kun je er gewoon op laten zitten, en het hele jaar door gebruiken. Wij hebben dat laatste.
3. Rem voorzichtig
Moet je onverwacht remmen, doe dit dan voorzichtig. Dat wil zeggen: langzaam en niet te abrupt.
4. Houd afstand
Houd een gezonde afstand aan tussen jou en andere automobilisten. Mocht er iets gebeuren dan rijd je tenminste niet meteen bovenop de persoon voor je.
N.B. Dit is ook een tip voor ongeduldige automobilisten die vlak boven op andere auto’s gaan rijden omdat die naar hun zin niet snel genoeg rijden!
5. Check de weerberichten voor het laatste nieuws
Hoewel ik vind dat het KNMI soms wel erg snel klaar staat met hun code geel en oranje, kijk ik toch altijd wel even om te zien wat ze zeggen over de weersomstandigheden. Soms kan het echt beter zijn om gewoon thuis te blijven.
6. Warme deken
Zorg dat je een warme deken in de auto hebt liggen. Mocht je ergens stranden terwijl het buiten vriest dat het kraakt, dan kun je jezelf in ieder geval warm houden tot er hulp komt.
7. Uh-oh: wat te doen als je auto slipt?
Dit is één van mijn grootste zorgen: dat de auto slipt! Wat je dan moet doen is zachtjes stoppen met gas geven, en rustig het stuur draaien in de richting waar je naar toe wilt. Dit is gelukkig een natuurlijke reactie, dus dat gaat meestal wel vanzelf.
8. Kies een goed begaanbare route
Als ik ergens naar toe wil dan heb ik twee opties. Een gammele zandweg, of een iets minder gammele geasfalteerde straat. Op beide wordt nooit gestrooid, maar in de winter is de straat makkelijker te berijden dan de zandweg. En vervolgens is het zaak om een route te kiezen waar gestrooid is.
9. Vertrek ruim op tijd
Het scheelt stress en spanning als je wat vroeger van huis gaat als je ergens heen moet. Zo bouw je voor jezelf rust in, en heb je alle tijd om vertragingen op te lopen.
10. Zorg dat je auto in orde is
Dit klinkt zo simpel, maar zorg ervoor dat je auto in goede conditie is. Laat de banden, accu, remmen en dergelijke controleren als de winter voor de deur staat.
Als je auto goed op orde is kun je daarna je auto leuk inrichten!
Auto met standkachel
Nooit meer ‘s ochtends rillend van de kou de ramen schoonkrabben en vervolgens in een ijskoude auto stappen? Dan kan als je een auto met standkachel hebt! Een standkachel kun je vergelijken met een soort van kleine cv-ketel in je auto. Hij wordt trouwens ook wel parkeerverwarming genoemd.
Wat is een standkachel?
Een standkachel in de auto is een soort verwarmingssysteem dat je auto warm kan houden, zelfs als de motor is uitgeschakeld. Stel je voor dat het buiten erg koud is en je je auto parkeert. Normaal gesproken zou het binnen in de auto ook snel koud worden zodra je de motor uitzet. Met een standkachel kun je een timer instellen, zodat de kachel nog een tijdje blijft werken nadat je de auto hebt uitgeschakeld.
Warme auto ook als de motor niet draait.
Met een auto met standkachel ben je niet meer afhankelijk van de warmte die wordt gegenereerd als je de auto aanzet. Omdat een standkachel werkt op brandstof, elektriciteit of een andere energiebron kan hij zelfstandig de auto verwarmen. Hierdoor blijft het comfortabel warm in de auto, zelfs als deze geparkeerd staat of de motor niet draait!
Standkachels kunnen vaak worden geprogrammeerd, zodat ze op een vooraf ingestelde tijd automatisch starten en de auto opwarmen voordat je instapt. Bovendien heb je geen bevroren ramen meer.
Welke auto’s hebben een standkachel?
Net zoals niet alle auto’s een airco hebben, zo hebben ook niet alle auto’s een standkachel. Een standkachel is meestal een extra functie die je kunt kiezen. Of zo’n kachel in je auto een optie is hangt af van het automerk, het model en het bouwjaar van de auto. Wel is het zo dat je bij luxere auto’s meer kans hebt op een auto met standkachel.
Standkachel kopen
Tot mijn verbazing is zo’n standkachel niet eens duur. Wie handig is installeert zelf een standkachel in de auto, en anders kun je het voor je laten doen. Op bol.com vind je deze standkachel voor 125 euro:
Aan een auto met standkachel die er al in gebouwd is, hangt een hoger prijskaartje.
Autorijden in de winter samenvattend
Autorijden in de winter is in theorie weinig anders dan autorijden in de winter. Maar in de winter krijg je te maken met anderen omstandigheden. Zo wordt het vroeger donker, is het vaker slecht weer en kun je te maken krijgen met sneeuw en ijzel. In deze post las je 10 tips voor veilig autorijden in de winter.
Hoe vind jij het om te rijden in de winter?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik vind het met sneeuw en ijzel altijd heel akelig. Gelukkig nog niet vaak moeten autorijden met sneeuw en ijzel. Fietsen met ijzel en sneeuw vind ik ook niet fijn, ik ga dan het liefste lopen.
Ik snap wat je bedoelt. Mijn dochter is een keer gevallen met de fiets toen het glad was en moest prompt in het gips.
Wij hebben een periode gehad, dat we elk jaar in de winter een weekje weg gingen – waarbij het altijd sneeuwde. En dan in zo’n klein autootje met kleine bandjes op stap. Zo niet mijn hobby….
We hebben er wel aardig van leren rijden in dergelijk weer, maar als het kan dan vermijd ik het.
Oh ja: die douwers negeer ik. Zij betalen de schade niet als ik te snel rijd en slip.
Rijden ze te dichtbij, dan ga ik langzamer rijden…
Dat zou ik ook moeten doen, maar ik word toch zenuwachtig van ze. Ik vind duwers echt heel akelig : (
Met ijzel of dikke sneeuw vind ik rijden heel akelig.
In de winter is voor mij een zonnebril ook onmisbaar om veilig te rijden. Vanwege de laagstaande zon. Voor je het weet raak je een fietser, als je in de bebouwde kom een bochtje hebt gedraaid en ineens vol in de winterzon kijkt.
Die zonnebril is een goede tip. De zon kan behoorlijk fel schijnen in deze tijd van het jaar en daardoor verblinden.
Door het koude weer sneeuw en gladheid maakt het lastig en wat ingewikkelder met auto rijden. Ervaring en jouw tip helpt.
Ook goeie tip; aansteker en waxine lichtjes in een plastic zakje in de auto leggen. (Plastic zakje voor de zomer wanneer er smelt kans is) wanneer je stil komt te staan steek je kaarsje aan en je hebt een paar uur een beetje licht en een beetje warmte
Briljant! Bedankt Joyce! Ik ga dit ook doorgeven aan mijn oudste dochter!
Ik vind sneeuw en ijzel niet fijn om in te rijden, ik ben niet bang, maar ik merk dan dat vooral andere mensen heel “raar” gaan rijden waardoor ze juist dingen doen die onvoorspelbaar zijn. Mijn beste tip is om niet bang te zijn en vooral rustig te blijven, je rijstijl aanpassen aan het weertype scheelt echt de helft!
Ik pas mijn rijgedrag zeker aan bij gladheid. Ik hoop maar dat ik niet raar rijd. Maar wel wat langzamer.
Goede tip om zo’n spray te maken! Die ga ik onthouden. En ik rijd inderdaad ook voorzichtiger en ga eerder op pad. Maar liever heb ik natuurlijk dat het niet vriest of glad is.
Wat een goede tips! Vooral die spray die ga ik zeker zelf ook een keertje maken. Meestal doe ik alles met de fiets, omdat ik in de stad woon, maar met de fiets moet je natuurlijk ook opletten:) Liefs xx
Soms is het juist handiger om niet te vroeg weg te gaan. Als je over wegen gaat waar wel gestrooid wordt, scheelt het veel in de gladheid als er al flink wat auto’s overheen zijn geweest.
Verder heb ik geen tips. Ik durf niet auto te rijden. Ik heb mijn rijbewijs maar heb al meer dan vijftien jaar nauwelijks gereden. Ik vind het te vermoeiend met al die indrukken om me heen en ben bang dat ik daardoor ongelukken maak. Verder hebben we een nogal grote auto en dat maakt het er niet makkelijker op. Ik heb het idee dat ik de auto niet onder controle heb.
Gelukkig heeft oudste zoon nu ook een rijbewijs en zijn er hier twee die wel kunnen rijden.
Als het mogelijk is kan het inderdaad helpen om later op de dag pas te vertrekken omdat wegen dan weer beter begaanbaar zijn.. Maar voor kinderen die naar school moeten of mensen die naar het werk moeten is dat meestal geen optie. In dat geval kun je dus beter wat vroeger gaan zodat je rustig de tijd hebt.
Ik houd er ook echt niet van om te rijden als het glad is. Maar sinds ik een greppel ingleed hebben we winterbanden, en daar voel ik me een stuk zekerder mee. Heb gelijk een “winterpechpakketje”( warme deken en waxinelichtjes) in de auto gelegd! Bedankt voor de tips! Je komt er meestal pas achter dat je zoiets had moeten doen als je het mist….
Ieh, dat lijkt me eng zeg, als je een greppel inrijdt! Fijn dat je je met winterbanden toch weer veilig kunt voelen!
In hartje Amsterdam wonend, wegen voor mij de voordelen van een auto niet op tegen de nadelen. Sinds ik mijn auto heb weggedaan, bespaar ik bakken met geld op mijn vervoer, zelfs met die torenhoge kosten voor het openbaar vervoer.
En het scheelt me hoofdbrekens als deze…
Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel mensen niet te doen is zonder auto en dan kunnen de tips die jij hier geeft van levensbelang zijn!
Als ik in de stad woonde, deed ik de auto ook weg! Het lijkt me fijn om zonder auto te kunnen. Maar dat is op het platteland toch wel erg lastig. Ze hebben hier zelfs in het weekend de busdienst naar de stad gewoon opgeheven!
Wat een goede tips! Ik vind sneeuw en ijzel echt helemaal niks, brr het idee alleen al.
Alleen bij ijzel ga ‘k niet de weg op, dat vind ‘k dooooooodeng, en die douwers: soms helpt het om even op de rem te gaan, ze zien dan jouw remlichten opflitsem en weten vervolgens dat jij je niet laat intimideren.
Dat remmen ga ik een keer doen! Hopelijk houden ze er dan mee op!
Goede tips!
Wij gooien altijd een oude deken over de ruit heen. Dit deden we vroeger toen ik een abonnement op de krant had met oude kranten. Verder ben ik niet bang om te rijden als het glad is.
Ik rij het liefst in de sneeuw. Liever dan in wind, regen en zon.
Ijzel vind ik iets minder prettig, maar ik heb vooral een hekel aan mensen die uit angst de gekste dingen uithalen. 50 rijden op de snelweg. Waar 130 op dat moment gewoon veilig is. Als je nou echt perse moet rijdt dan met een vrachtwagen mee.
Ik heb toen ik rijkessen nam dik 12 lessen op ijs en sneeuw gehad. Omdat er een tijdje sneeuw lag. Ik ben de instructeur eeuwig dankbaar voor de schuiflessen. Handrem, sturen en glijden maar. Noodstop op sneeuw met alle automatische systemen uit.
Als je echt bang bent bel dan een rijschool om de mogelijkheid te bespreken om gewoon een les in de sneeuw te rijden.
Zaterdag reed ik op een verse sneeuwlaag op een verder lege weg. Tot ik een bejaarde tegenkwam.midden op de weg, mistlichten aan, alarmlichten aan, ruitenwissers op maximaal en met 20 kilometer per uur. Die heb ik vlot ingehaald. Ik rij liever voor zulke angsthazen dan erachter. De angsthazen zijn meestal ook de brokkenpiloten.
Je klinkt als een zelfverzekerde automobilist Petra. Ik kan me ook wel voorstellen dat je dan ook de minste ongelukken maakt. Top dat je zoveel lessen hebt kunnen oefenen in de sneeuw!