Huishoudelijke beslommeringen

Apart slapen?

apart slapen

In Dan maak  je maar zin houdt Sylvia Witteman een pleidooi voor gescheiden slaapkamers. Niet omdat ze haar man niet mag, maar voor de rust. En omdat ze heel verschillende voorkeuren hebben als het om slapen gaat. Eerlijk gezegd klonk het best aantrekkelijk! En als mijn man ‘s nachts ligt te snurken, en we vervolgens ruzie krijgen omdat hij zegt: ‘Ik snurk niet,’ en ik op mijn beurt: ‘Ik zeg het toch niet zo maar!’ dan lijken aparte slaapkamers me zo gek nog niet.

Aparte dekbedden – aparte bedden – aparte slaapkamers

Je kunt het natuurlijk ook in fases doen: eerst aparte dekbedden, dan aparte bedden, en vervolgens aparte slaapkamers. Aparte slaapkamers schijnt iets te zijn wat mensen liever niet vertellen. De norm is toch dat je samen in één bed slaapt. Maar relatietherapeute Anette Heffels snapt het verlangen wel. Veel vrouwen voelen zich overvraagd, en hebben sterk de behoefte zich terug te trekken. Alleen. Maar is apart slapen niet slecht voor de relatie? (Lees ook: Van dit boek ga je beter slapen).

Redenen voor aparte slaapkamers

Koningin Elizabeth van Engeland en haar man prins Philip hebben aparte slaapkamers. In een onderzoek in de VS in 2005 bleek dat 1 op de 4 echtparen aparte slaapkamers had. En meer dan 40% van de 70-plussers slaapt apart.

De Britse slaapexpert dr. Neil Stanley slaapt heel bewust in een andere slaapkamer dan zijn vrouw. Volgens hem hebben stellen die samen slapen 50% meer last van een gestoorde slaap. Aangezien voldoende slaap belangrijk is voor een goede gezondheid zou je dus zelfs kunnen beweren dat apart slapen beter voor je is.

Laten we de redenen voor apart slapen eens op een rijtje zetten:

 1. Als één van beiden snurkt
 2. Als je een kind met slaapproblemen hebt dat bij jullie wil slapen kun je afwisselen.
 3. Als je een hele lichte slaper bent en van het minste of geringste wakker wordt. Daar heb ik nog wel eens last van. Mijn man kan zich zo wild op zijn andere zij draaien dat het hele bed deint en schommelt en ik wakker word.
 4. Als jij bijvoorbeeld het liefst met het raam open slaapt (ik dus) en hij het liefst met het raam potdicht en eventueel zelfs nog de verwarming aan.
 5. Als jij graag met de gordijnen open slaapt, en hij ze juist graag dicht wil.
 6. Als jij of je partner de neiging heeft om de dekens van de ander af te trekken.
 7. Als de graag onder een zware of verzwaarde deken slaapt, en de ander juist niet.
 8. Als één van beide ‘s nachts steeds op zijn of haar smartphone of tablet ligt te kijken.
 9. Het is beter voor de romantiek misschien? Het haalt in ieder geval de vanzelfsprekendheid er van af.
 10. Als één van beide griep heeft en je uit de beurt van de bacillen wilt blijven.

Waarom slapen stellen eigenlijk in hetzelfde bed?

Waar komt eigenlijk de norm vandaan dat als je getrouwd bent of samenwoont je dus in hetzelfde bed slaapt? Is het een gewoonte uit de oertijd omdat het destijds je overlevingskansen vergrootte?

Er zijn periodes in de geschiedenis waarin echtgenoten apart sliepen. In veel romantische, historische boeken hebben de man en vrouw bijvoorbeeld allebei een eigen kamer. En dan komt de man ‘s nachts ‘op bezoek’!

Hoewel ik de voordelen van apart slapen zeker zie, is samen het bed delen een belangrijk element van een huwelijk voor mij. Ik blijf dus toch maar het bed delen. En zelfs het dekbed.

Hoe slapen jullie? Aparte dekbedden, bedden of slaapkamers?

 

Similar Posts

30 Comments

 1. In die historische romans slapen ze alleen maar apart tot ze getrouwd zijn, meestal ;) Als de man de vrouw nog niet heeft veroverd, zeg maar :P Ik las ze vroeger veel en ze volgen eigenlijk altijd een beetje hetzelfde verhaallijntje :D

 2. Ik slaap nu alweer zo n 20 jaar apart..en het bevalt mij uitstekend. Echt zeer comfortabel .. ik ben hooggevoelig blijkt … Dus heb ik een ander slaap
  ritme ..ik slaap alleen en dat wil ik graag zo houden.

 3. Wij slapen de laatste maanden jammer genoeg noodgedwongen apart.
  Noodgedwongen omdat we anders niet aan onze slaap komen.

  Zoon wordt ‘s nachts vaak wakker en we slapen op dit moment sowieso allebei slecht. In één bed worden we 3 keer per nacht wakker van elkaar om dan slechts moeizaam weer in te slapen. Dat is niet vol te houden in combinatie met werk en een kleuter. Want uitslapen / bijslapen is er niet bij.

  Ik hoop wel dat deze fase snel weer voorbij is. Want samen in 1 bed vind ik veel gezelliger!

 4. Het is echt een taboe merk ik, wij slapen ook apart. Het is begonnen toen ik heel ziek was en amper sliep. Inmiddels zijn we het zo gewend en slapen wij beiden als rozen. Nu speelt het werk ook mee van meneer williams. Vaak staat hij rond 4 uur op, er gaan dan twee wekkers en dan ben ik ook klaar wakker. En voor de romantiek vind ik het alleen maar voordelen hebben :-)

 5. Ik heb sinds 11 jaar mijn eigen slaapkamer (met gebloemd dekbedovertrek) en dat hadden we veel eerder moeten doen. Het is echt overal goed voor! Ook voor onze relatie!

 6. Wij slapen in hetzelfde bed, wel met aparte dekbedden. Zelf merk ik geen verschil in hoe ik slaap, maar ik vind het nog even gewoon bij elkaar liggen ‘soezen’ voor we in slaap vallen erg prettig. Mijn man is nogal prikkelgevoelig, en als hij een erg drukke dag heeft gehad slaapt hij nog wel eens op de bank, dat wel – gelukkig vindt hij die erg lekker slapen, anders hadden we daar het logeerbed voor gehouden. Maar over het algemeen slapen we in hetzelfde bed.

  Dat ik dat prettiger vind komt misschien ook wel door de voorbeelden die ik heb. Mijn ouders delen hetzelfde bed, en hebben een hoop kinderen en een gelukkig huwelijk, zijn heel duidelijk nog steeds gek op elkaar. Mijn schoonouders slapen gescheiden, en leven zo langs elkaar heen dat mijn man zich afvraagt waarom ze nog samen zijn … En dat nog los van dat ik nooit op mijn schoonmoeder wil lijken, maar dat is een ander lang verhaal ;-)

 7. Hier slapen we gewoon gezellig in 1 bed. Wel 2 matrassen en bedbodems (van die verstelbare) maar we 1 dekbed. Dat blijven we ook gewoon doen. Ik wordt niet vaak wakker door mijn man, daar komt wat mij betreft het slaaptekort niet van.

 8. Ik slaap al 5jaar in mijn eigen slaapkamer het is begonnen omdat ik toen die zenuw aandoening aan mijn been gekregen heb en ik kon geen aanraking verdragen en sliep heel slecht ,dat is wel wat verbeterd maar ik ben het nu gewoon en mijn man ook ;alleen als de kleinkinderen blijven slapen dan ga ik daar slapen want die willen s’morgens bij moeke en vake kommen liggen ,,,eventjes toch.

 9. Wij delen ons bed, matras en dekbed! En ik zou niet anders willen. We slapen allebei goed en hebben geen last van de ander. Mijn man is geen snurker (gelukkig ;-)) Een enkele keer snurkt hij, dan geef ik hem een por en draait hij om. Dan is het meestal over.

 10. Samen, maar met steeds meer moeite. We hebben een volstrekt verschillend slaapritme, heel verschillende behoefte aan licht/duister, en mijn man snurkt behoorlijk. Ik ontdekte dat ik op zakenreizen veel beter sliep dan thuis, omdat het dan zo lekker donker en stil was. Als die verschillen er niet waren, zou ik samen slaapkamer delen veel knusser vinden.

 11. Wij slapen ongeveer 3 jaar apart en ik zou het ook liever anders zien maar als ik samen met mijn man in één bed lig, kom ik totaal niet aan slapen toe. Ik ben een zeer lichte slaper : slaap heel moeilijk in, word wakker van het minste beetje lawaai en raak dan niet meer in slaap. Mijn man heeft zeer onregelmatige werkuren en komt vaak pas thuis tegen 23.45 u. ‘s Morgens moet hij voor het werk vaak opstaan rond 4.45 u. Hij heeft, tot nu toen, geen problemen met onregelmatige werk- en leefuren maar ik heb echt regelmaat nodig.
  Ik slaap gemiddeld 4 onderbroken uren per nacht en als ik in één bed met mijn man lig, kom ik aan nog minder uren slaap toe door zijn gesnurk en door het feit dat hij op zo onregelmatige uren naar bed kan of heel vroeg moet opstaan.
  Indien ik beter zou slapen, zou ik zeker terug het bed met mijn man delen.
  Enkel als de kleinkinderen blijven slapen, ga ik in het gemeenschappelijke bed omdat de kindjes dan in de kamer liggen waar ik normaal gezien slaap.
  We hebben wel nog slaapkamers ‘over’ maar daar staan geen bedden meer aangezien de kinderen, eens ze het huis uitgingen, hun slaapkamermeubels hebben meegenomen om ‘te starten’.

 12. Leuk artikel. Je bent mij voor, ik wilde binnenkort ook zoiets plaatsen. Wij hebben aparte kamers. Dat vind ik heerlijk. Vooral nu ik zwanger ben. Mijn slaapritme is niet wat het geweest is, ik wil uit bed kunnen en het licht aan wanneer ik dat wil zonder met iemand rekening te moeten houden. Bovendien snurkt mijn man nogal en daar wil ik niet wakker van liggen. Natuurlijk krijg je rare reacties, maar daar wen je aan. Recent had ik het er ook met getrouwde vriendinnen over. Geen van hen slaapt apart maar ook bijna geen een ging op dezelfde tijd naar bed als hun partner.

 13. Wegens gesnurk en gedraai apart, en dat bevalt prima. Met twee uitgeruste mensen wordt het er alleen maar romantischer op:).

 14. Samen op aparte bedden met 1 dekbed, gaat over het algemeen goed.

  Kort geleden wel een apart 1-p. aangeschaft voor in logeerkamer. Het is gewoon prettiger als de mogelijkheid er is. Nu de kamer nog opknappen, is nu bouwplaats. .

 15. Ik snap ergens wel dat mensen lekkerder slapen als ze apart liggen. Veel stellen hebben toch andere slaapgewoontes of andere bedtijden en dan is het voor beiden prettiger als je apart ligt. Toch associeer ik apart slapen met een aflopende relatie. Vooral omdat je vaak overdag al zo weinig tijd hebt voor elkaar als stel en dat samen slapen één van de weinige momenten op een dag is van intimiteit. Voorlopig slapen mijn man en ik dus gewoon in één bed, hoe fijn ik het ook zou vinden om een heel bed voor mijzelf te hebben ;).

 16. Heel eerlijk lijkt het me funest voor de intimiteit in je relatie als je apart gaat slapen, ik heb er zelfs al moeite mee met aparte bedden en dekbedden. Misschien beter voor je nachtrust maar nee, we hebben gewoon een 2-persoonsbed met 1 groot dekbed en liggen lekker tegen elkaar aan te slapen.

 17. Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarbij je liever apart slaapt, bijvoorbeeld met extreme snurkers ofzo (waarom ga ik er automatisch vanuit dat dat mannen zijn? :P). Zelf ben ik wel een lichte slaper, maar als ik eenmaal aan iemand (of iets, qua geluiden) gewend ben, dan gaat het prima met z’n tweetjes. En dan vind ik dat toch een stuk gezelliger!

 18. Wij slapen met z’n drieën in een bed, onder 1 dekbed. De dreumes heeft wel z’n eigen liggedeelte in de vorm van een ledikant die aan mijn bedient open is. We zijn het gewend, soms denk ik wel dat in verband met de ploegendiensten van de wederhelft een tweede slaapkamer handig zou zijn voor hem. Om ongestoord (bij) te slapen.

 19. Bedankt voor jullie reacties! Leuk dat jullie je slaapgewoontes willen delen! Het blijkt dat er best een aantal zijn die apart slapen om zo een goede nachtrust te kunnen krijgen.

 20. Wij hebben wel 2 matrassen maar 1 dekbed. Ik heb wel vaak het kortste stuk van het dekbed. Maar mijn man slaapt meestal eerder dan ik dus zo gauw hij slaapt, trek ik mijn portie dekbed wel mijn kant op. Ik zou er niet aan moeten denken om apart te moeten slapen! Veel te gezellig zo hoor!

 21. Sinds jaren heb ik mijn eigen slaapkamer. Tussen die van mij en mijn man zit een dun wandje en daar hoor ik hem nog doorheen snurken. Oordopjes zijn soms zelfs nog nodig. Hij wordt al wakker als ik eens zucht en wordt razend als hij door mij niet slapen kan. (Verbazend genoeg sliep hij door een krijsende baby lang geleden makkelijk heen!) Ik durfde op den duur haast niet meer adem te halen. Toen de oudste naar een grotere slaapkamer wilde, dacht ik: het is genoeg geweest. Sindsdien heb ik mijn eigen kamertje, heerlijk rustig, slaap ik met de gordijnen open als de maan schijnt en is de vrede weer hersteld tussen man en mij. En ons huwelijk consumeren doen we beneden op de bank wel :-)

 22. Wij hebben 2 aparte bedden, en soms een eigen laken (dekbed is te warm hier). Dit vooral in een periode dat een van de 2 onrustig slaapt.
  Aparte kamers zou ikniet willen, maar kan mij wel voorstellen dat het in sommige gevallen een stuk prettiger is.

 23. Wij slapen al jaren (meestal!) apart. Ik schijn te snurken… en daar kan hij absoluut niet door slapen. Vroeger schaamde ik me daar een beetje voor maar ach, je hoort het ook steeds meer. Voor ons is het heel normaal. Leuk dat je hier aandacht aan besteed hebt :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.