Als het winkelalarm steeds afgaat als jij er doorheen loopt + mogelijke oorzaken

Winkelalarm

Ken je dat? Dat telkens als je een winkel uitloopt het alarm afgaat?

En NIET omdat je proletarisch gewinkeld hebt?!

Dat is heel onprettig kan ik je vertellen. En stresserig. Op een gegeven moment word je al zenuwachtig als je richting de alarmpoortjes loopt.

Winkelalarm ging steeds af

Toen we deze zomervakantie naar Oberhausen gingen, had ik meerdere keren dat het winkelalarm afging als ik een winkel uitliep. Bij Saturn wilde de beveiliger zelfs mijn tasje zien. Gul gaf ik hem mijn hele tas, zodat hij er in alle rust in kon grasduinen. Voor de zekerheid voegde ik er in mijn beste Duits aan toe:

‘Ich bin innocent!’

Maar hij deinsde geschrokken terug. Blijkbaar is je hele tas overhandigen ook weer niet de bedoeling.

Hoe dan ook, ik heb op een gegeven moment mijn hele tas omgekeerd op zoek naar de oorzaak van het winkelalarm. Maar pas aan het eind van ons bezoekje aan Oberhausen ontdekte ik de oorzaak: een label in mijn gele rokje van de Hema.

Lekker dan!

Oorzaken winkelalarm

Voor iedereen die wel eens last heeft van een winkelalarm dat onterecht afgaat, hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken die collega slachtoffers van een winkelalarm noemden.

 1. Je hebt inderdaad iets in je tas zitten, dat je nog niet hebt afgerekend.
 2. Labels van kleding die je gekocht hebt. Dit zijn vaak labels met een hard stukje erin. Er in het geval van de Hema staat er op: ‘Voor het dragen verwijderen’ met een behulpzaam schaartje erbij afgebeeld.
 3. Heb je nog kleine kinderen? Soms heeft je kind iets gepakt. Controleer dus altijd even de kinderwagen/buggy.
 4. Ze zijn in de winkel vergeten het antidiefstal ding er af te halen.
 5. Een pas gekocht boek.
 6. Een nieuwe tas.
 7. Nieuwe portemonnee.
 8. Label in bh.
 9. Medicijndoosjes waarop nog een antidiefstalsticker zit.
 10. OV-chipkaarten.
 11. Gehoorapparaat.
 12. MP3-speler.
 13. Rugzak.
 14. Garen waarmee knopen aan jas waren genaaid bevatte ijzerdeeltjes.
 15. Rijbewijshoesje.
 16. Zool van de schoen.
 17. Bankpasje.
 18. Kinderwagen!
 19. Elektrische rolstoel.
 20. Lippenstift.

Winkelalarm: oorzaak proberen te vinden

Als je met je tas door een antidiefstal poortje loopt en het winkelalarm gaat af, dan is stap 1 de ‘Zwaai Met Je Tas Methode’.

Zwaai Met Je Tas Methode

Jij blijft in de winkel staat, en zwaait met een soepele beweging de tas door de poortjes. Als het alarm gaat, zit de oorzaak dus in je tas. Gebeurt er niets, ga dan zélf door het poortje, en kijk of het winkelalarm dan afgaat.

Check Jezelf Methode

Als je tas niet de oorzaak is, en het alarm gaat af als jíj er doorheen loopt, is het tijd om je kleding te controleren op rare labeltjes.

Wat kun je verwachten als het winkelalarm afgaat?

Als het goed is zal er een winkelmedewerker naar je toe komen als het winkelalarm afgaat. Ergens is het wonderlijk als er níemand naar je toekomt denk ik. Meestal vragen ze vriendelijk of ze even in je tas mogen kijken. Of ze vragen zelf al of je misschien ergens een labeltje hebt zitten in je kleding/tas/portemonnee of één van de andere 20 genoemde oorzaken.

Meestal loopt het dan met een sisser af. Hoewel de meeste mensen het enorm vervelend vinden en zich schamen.

Op de site van MKB vind je instructies voor winkelmedewerkers wat ze moeten doen bij winkeldiefstal. Dat is dus vanuit het perspectief van het personeel, en geeft je een idee van hoe ze zouden kunnen reageren.

winkelalarm

Winkelalarm samenvatting

De antidiefstal poortjes zijn er om te voorkomen dat mensen dingen stelen. Maar helaas gaan ze regelmatig onterecht af. De meeste mensen vinden dat geen prettige ervaring. Als het alarm afgaat kun je eerst kijken of de oorzaak in je tas zit, of in jezelf door de tas door de poortjes te zwaaien.

De bekendste oorzaak van onterecht winkelalarm is een labeltje in je kleding. Zeker bij de Hema zitten die in veel kledingstukken.

Similar Posts

58 Comments

 1. Wij hadden ooit een alarm, dat afging bij het binnenkomen in de winkel. Mijn man droeg een shirt,dat eerder daar gekocht was. Gelukkig kon de beveiliger ook lachen.

 2. Ik heb voor het bankpasje(als ik die al bij me heb) een RIFD-hoesje.
  Ook voor OVkaart.Bedoeld om de gegevens op de chip te beschermen tegen digitale criminelen, maar een alarm gaat ook niet af daardoor.

 3. Heb het ook al vaak gehad als ik met me moeder was die in de rolstoel zat daar zit blijkbaar ook iets in waar die alarmen van af gaan

 4. Vreselijk als dat gebeurt! JBC is een Belgische keten en ook daar zitten er altijd alarmen in (is dus niet alleen bij Hema zo). Daarnaast is het bij ons ook soms gewoon de buggy, alles eruithalen, inclusief kinderen en de lege buggy geeft alarm, gelukkig niet in alle winkels!

 5. Ik had vroeger een tas waar zo’n hard labeltje IN de flap was genaaid :( Dus het was of overal het alarm laten rinkelen, of de tas verminken :P En laatst ging ik online gekochte schoenen in de winkel ruilen en ging het alarm ook af, heel apart.

 6. Soms gebeurt het ook als je een pacemaker of ICD hebt. Het overkomt mij ook weleens, ik vind het vervelend om het uit te moeten leggen. Gelukkig heb ik er een speciale pas voor.

 7. hahaha ja dat is herkenbaar. Vooral met spullen van de Hema haha.
  overigens doen de winkelmandjes van de Lidel dit ook wanneer je te dicht met het mandje bij de uitgang/ingang komt.

 8. Als het alarm afgaat kunnen daar inderdaad zóveel redenen voor zijn, haha. Logisch dat ze dan even in je tas willen kijken. Al had een vriendin van me ooit wel een keer in een winkel dat ze ‘zomaar’ in haar tas wilden kijken..

 9. Echt beschamend als het in een grote winkel gebeurd want je ziet iedereen meteen kijken haha. Ik zie bij heel veel winkels ook personeel wat niets doet.

 10. Ja hoor ook hier een bekend gegeven ,een labeltje van een andere winkel wat niet verwijderd was .En idd soms doet winkel personeel gewoon helemaal niets .

 11. Ja dat stomme labeltje! Die heb ik soms al een paar keer gewassen voordat ik erachter kom. Gek genoeg nog niet bij de poortjes meegemaakt. Ik heb dan ook zoveel kleding. Dan heb ik dat kledingstuk waarschijnlijk net niet aangehad…

 12. Herkenbaar! Ik heb een tijdje het probleem gehad dat ik bij elke winkel bleef piepen, wekenlang. Ik wist totaal niet wat er was want ik had alle labels van mijn kleding & tassen afgehaald. Bleek het een lipbalsem te zijn heel diep in m’n make-uptasje, waarbij Kruidvat het alarm niet had weggehaald. Ik was zo opgelucht eens ik de oorzaak wist!

 13. Aan het begin van het jaar gebeurt het heel veel, nieuwe agenda van de Hema in de tas, en ja hoor, daar zit een label in. Ook een keer een klant die beslist wilde weten waardoor het alarm af ging, al de 3e winkel waar dat gebeurde. Bleek hij nieuwe schoenen aan te hebben, met een alarm onder de binnenzool! Heel vaak is het make-up, daar zit zo’n langwerpige sticker op, en veel dames staan daar niet bij stil als ze het in hun handtas doen.
  Dat personeel niet altijd in de tas wil kijken heeft zo z’n redenen (die ik maar niet allemaal hier publiek maak).
  Van bepaalde producten weten wij dat daar het alarm op zal afgaan, ik vraag de klant dan altijd om het product aan de achterkant van de band te pakken, dan is de klant al door de beveiligingspoort gelopen. Weliswaar zit er een magneet onder de loopband, maar die de-activeert niet altijd het alarm.

 14. Ik leerde laatst dat het ook aan de volgorde van de pasjes in je portemonnee kan liggen. Bepaalde pasjes naast elkaar gaf alarm. En medewerkster van de winkel vertelde dat dat regelmatig voorkwam.
  Nu niet meer zo’n grote kans maar voorheen was ook v&d berucht om de labels die je moest verwijderen. Ik had ontzettend veel mensen in de winkel met die labels.

 15. ooh dit heb ik zo vaak gehad! Een keer zat er nog een alarmpje in de bh die ik droeg een andere keer was het een lipliner en die keer daarna een tas. Maar het uitvinden wat het nou is, dat maakt het lastig! Aan de andere kant maar goed dat die dingen erop zitten, anders zou iedereen er zo de winkel mee uitlopen.

 16. Ooooh zo herkenbaar dit! Super vaak is het bij producten van de Hema inderdaad, als je dat niet weet is het zo stom. Ik had het ook eens met een boekje of agenda ofzo, die in mijn tas zat. Dan hebben ze zo’n elektronische sticker ergens tussen die velletjes gelegd. Heeft ook weken geduurd voor ik daar achter was!

 17. Ha ha ja meestal zeggen ze ‘loop maar door hoor’ maar dan ben je in een volgende winkel weer de pineut. Volgens mij is de Hema inderdaad wel één van de grootste ‘aanstichters’ van dit leed ;)

 18. Ik had het laatst nog bij de C&A maar had toen een boek van de bieb bij me en daar ging het alarm op af maar je voelt je inderdaad wel erg opgelaten, ook al weet je dat je niet fout zit.

 19. Zo vervelend als dat gebeurt! Ik heb bij de Kruidvat regelmatig dat ze de beveiliging er niet goed afgehaald hebben. Maar alle ogen zijn dan wel ineens op je gericht

 20. Bij mij waren ze dus laatst vergeten om het alarm uit mijn nieuwe tas te halen. Heel vervelend was ook dat ik hem in een andere stad gekocht had. Gelukkig was de verkoopster van de winkel in mijn eigen stad zo aardig om het alarm er op haar vrije dag uit te laten halen (ze hadden een ander systeem in haar winkel) Nu kan ik er weer rustig mee door de poortjes lopen

 21. Het is inderdaad heel vervelend wanneer het gebeurt, want mij is het ook een paar keer overkomen. En ja die labeltjes vergeet ik er ook zo vaak uit te halen. Gelukkig is het personeel in het algemeen wel relaxed wanneer je meewerkt.

 22. De laatste tijd gaan ze bij ons ook af. Geen idee hoe dat komt. Tot nu. Mijn man draagt hoorapparaten! Ik ga er eens op lettdn, merci!

 23. het gebeurt nog heel vaak dat je gewoon toch mag doorlopen, zo raar. Jaaaren geleden, mss wel 25 jaar, ging bij mij het alarm bij C&A af. Na inspectie gaven ze me een grote bos bloemen en een heel groot excuus. Als ze dit nu zouden doen, denk ik dat ze veel verlies zouden lijden!
  Onder een losse zool van een schoen heb ik ook eens gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.