Alles wordt duurder

Dat las ik in het Het Parool. Vorig jaar gingen we achteruit in koopkracht en beschikbaar inkomen, en het komend jaar zal onze koopkracht nog verder afnemen.

Dit zou blijken uit de gegevens die het CBS deze week over de economie in 2010 heeft bekendgemaakt.

Vanaf 2005 daalt de koopkracht

Ter vergelijking: van 2000 tot en met 2004 stéég de koopkracht met gemiddeld 1,7 procent per jaar. Vanaf 2005 vermínderde de koopkracht met 0,3.

En voorlopig wordt het nog niet beter volgens het Centraal Planbureau. In 2011 zal de koopkracht 1% dalen, en in 2012 1,25%.

Boodschappen pakken inderdaad duurder uit

Vaak vind ik dit soort cijfers vrij abstract, maar nu herken ik er wel wat in. En dan heb ik het over de kosten van onze boodschappen, die aanzienlijk gestegen zijn. En dat terwijl ik even zuinig inkoop, en niet makkelijker geld ben gaan uitgeven. Ik krijg het gewoon niet meer voor elkaar om binnen ons oude budget te blijven.

Hoe gaat het met jullie kosten voor boodschappen?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik laat het maar gewoon los. Je kan er toch niks tegen doen en op een gegeven moment houdt je creativiteit gewoon op.

 2. Ik vind vooral kleding zo duur. Je bent voor een compleet setje zomaar 100 euro kwijt, bij een niet-dure winkel. Vroeger vond ik het al veel als het 100 gulden was.
  Wat betreft de gewone boodschappen ben ik een zeef, kan meestal niet zo onthouden wat het allemaal kost.

 3. Het is inderdaad allemaal duurder. Ik heb erg genoten van onze groentetuin afgelopen zomer. Ook al zijn alle groentes in de winkel ook in de aanbieding als de groente in je eigen tuin ook geoogst kan worden, het scheelt toch weer.
  Ik merkte vooral dat biologisch echt met percentages van 25% duurder is geworden. dat vind ik erg veel.

 4. Per product onthoud ik de prijzen ook niet altijd even goed, maar ik merk wel dat het eindtotaal de laatste tijd hoger is.

  Kledingprijzen merk ik eigenlijk niet veel van! Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Maar ik koop eigenlijk nog maar heel weinig, en als ik wat koop meestal op de Engelse eBay.

  Dus voor mij zijn de hogere kosten vooral merkbaar voor het dagelijks huishouden.

 5. Voor ons is het omgekeerd. Ons budget is sinds 2 maanden gedaald van 350 per maand voor boodschappen naar 240 euro. Ik ken inmiddels alle prijzen van onze vaste boodschappen uit mijn hoofd van verschillende winkels maar overal zijn de boodschappen duurder geworden en kost het moeite om rond te komen met ons gezin. Elke keer een paar cent maar op maandbasis toch een groot bedrag.
  Een voorbeeld is een blikje kattenvoer. Het merk voor onze katten ging ineens van 0.43 cent naar 0.69. Als je dan 30 blikjes per maand nodig hebt tikt het aan. Verdere opvallende prijsstijgingen zijn bv de koffie en de melk.

  Groetjes Isabelle

 6. Boodschappen doen kan nog wel goedkoop maar dan heb je een kar vol ongezonde dingen.
  Als je wel gezond en diervriendelijk wilt eten kost dat helaas telkens meer. Omdat ik daar niet op in wil leveren bezuinig ik op andere posten.
  Fijn weekend!

 7. SO TRUE! Kostte Euroshopper speculaas een jaar of twee geleden nog 61 cent bij AH, nu betaalde ik 79 cent! Heel bruin brood van ES kostte eerst 40 cent, nu 65 cent! De pindakaas is 15 cent duurder geworden. Het zijn iedere keer ‘maar’ een paar dubbeltjes, maar allemaal opgeteld scheelt dat echt veel!

 8. Ben gestopt met zuivelproducten eten, scheelt al heel veel. Ook manlief eet het minder omdat het vaak niet in huis is. Verder zo veel mogelijk zelluf doen en economisch inkopen… Maar ja… Het is wel balen…

 9. Kan er hier niet erg veel van merken. Let wel goed op de reklame artikelen die we gebruiken, kijk goed naar de datum en sla meteen in. Deze week waren b.v de glutenvrije koeken bij de A.ldi in de reklame, heb meteen 8 pak ingeslagen. Tegen de tijd dat ze op zijn is er wel weer een nieuwe aktie.

 10. We zitten op het moment in een dure periode met studerende kids… dus zijn genoodzaakt de broekriem wat aan te halen. Maar dan komt er wél meer creativiteit naar boven. Is een voordeel denk ik dan maar….

 11. Ja het is waar, ik merk het echt bij de kassa en zie het aan de prijzen op de bonnen. Maar wij zijn heel arm begonnen, en wij gaan inkomen de laatste jaren erg voorruit. Dat scheelt dan qua koopkracht theoretisch ook weer. Alleen heb ik daar niets aan. Wij blijven even sober leven als altijd.

 12. Wij kopen ook steeds minder boodschappen voor het zelfde geld.. kortom het is puzzelen.
  Hou goed de reclame’s in de gaten, daar waar de aantrekkelijkse aanbiedingen zijn daar doe ik mijn boodschappen.

 13. Ik heb dit jaar nog géén tijdschrift gekocht in de winkel!!Heb alle loterijen opgezegd,alle abonnementen zijn de deur uit en moet zeggen alleen dit al scheelt veel geld.Nu we in het Noorden wonen valt mij wel op dat de supermarkten duurder zijn dan Brabant.De Aldi is hier ook duurder dan in Brabant.Mijn vertrouwde Dirk v.d Broek waar ik zeker 85% van mijn boodschappen deed kennen ze hier niet.Ook ik hou de folders goed in de gaten,is er iets in de aanbieding wat wij vaker gebruiken dan sla ik wat meer in en vries het in(vooral vlees,brood,vis).Het is inderdaad wel stukken duurder geworden,dus volgend jaar beginnen we gelijk weer met een moestuin.Door de slechte oogsten dit jaar worden de groentes,brood,fruit volgend jaar nog duurder.Alles wat je zelf kunt zaaien en oogsten is mooi meegenomen en persoonlijk smaakt het ook nog eens beter.
  Groetjes Alexandra

 14. Ik moet weer wat beter op gaan letten, maar ik koop sowieso bijna altijd alles in de aanbieding, alleen voor brood, pap en melk kan ik dat niet echt kiezen. En ik heb natuurlijk ook vaak lage-plank-merken die al zo goedkoop zijn, dat ze nooit in de aanbieding zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.