Alchohol drinken?

alchoholIk drink zelden tot nooit alchohol. Hoogstens met Kerstmis. Dan drink ik wel eens een glaasje Glühwein van de Lidl.

Ik ben niet een bewuste geheelonthouder. Maar ik zie totaal niet de meerwaarde van alchoholische drankjes. En er zitten nog calorieën in ook. Een glaasje wijn is goed voor 80 calorieën. Dat valt nog wel mee, maar dan eet ik liever een extra stuk chocola.

Toch schijnt menigeen best veel alchohol te drinken. Sinds de jaren zestig is het alchoholgebruik maar liefst vervijfvoudigd. Gemiddeld slaan we tweeëneenhalf glas per dag achterover.

Als vrouw word je zelfs al tot een ‘overmatige drinker’ gerekend als je dagelijks twee glazen alchohol drinkt.

Waarom drinken mensen alchohol?

Omdat ik geen alchohol blief, was ik wel benieuwd waarom anderen alchohol drinken. Hier onder zet ik een aantal redenen om alchohol te drinken op een rijtje!

 1. Het werkt ontspannend. Of zoals ze in het Engels zeggen: ‘It takes the edge off’. Het leven wordt er nét even iets makkelijker van.
 2. Sociaal smeermiddel: als je je ongemakkelijk voelt in sociale situaties kan alchohol je verlegenheid verminderen. Je wordt er wat losser van.
 3. Het hoort er bij, het is een gewoonte geworden. Voor veel mensen betekent een moment van ontspanning dús een glaasje wijn.
 4. Alchohol als beloning. ‘Ik heb het verdiend,’ denkt menigeen en schenkt zichzelf nog eens bij. Bijvoorbeeld na een zware dag.
 5. Sociale druk. ‘Ah, doe niet zo ongezellig!’ wordt er nog wel eens gezegd tegen iemand die alchohol afslaat en liever een glaasje spa rood drinkt.
 6. Marketing psychologie: we krijgen via reclames al jarenlang de boodschap dat alchohol bij mooie momenten en Genieten hoort. Onderstaand plaatje is daar een mooi voorbeeld van: drank
 7. Om jezelf te verdoven. Dit is een zorgelijke reden om te drinken… Als je alchohol gebruikt omdat je je ongelukkig voelt, of om de narigheid even niet meer te voelen is het belangrijk om hulp te zoeken.
 8. Omdat het lekker is. Sommige drankjes zijn erg lekker, hoewel ik niet uit ervaring kan spreken.
 9. Om interessant te lijken en iets over jezelf te vertellen. Het soort drankje dat je bestelt kan een statement zijn. Het kan iets zeggen over wie je bent. Zo drinkt James Bond altijd Martini, en Carrie Bradshaw’s drankje was een Cosmo.
 10. Op Fantastic Moms noemen ze wijn als methode om rustig te blijven als je kind lastig is.

Redenen om geen alchohol te drinken

De belangrijkste reden om geen alchohol te drinken is eigenlijk heel simpel: het is niet goed voor je gezondheid. Dat is ook de reden dat ik geen interesse heb in alchohol. Waarom zou ik onnodige risico’s gaan nemen met mijn gezondheid voor iets waarvan ik weet dat het niet goed voor me is? Het is al erg genoeg dat ik zo dol ben op chocola en zoute chips.

Doe de test!

Als je je afvraagt of je misschien teveel alchohol drinkt, kun je op de website van Psychologie Magazine deze test doen. Het is een populaire test, want hij is al vaker dan 5.000 keer gedaan! Ik scoorde aangenaam laag, en zat in de groep ‘laag risico’.

Hoeveel alchohol drink jij per week?

Similar Posts

50 Comments

 1. Ik drink geen alchohol, ik zie er geen meerwaarde in en vind dronken mensen heel vervelend.
  Als student heb ik een paar keer wel gedronken, soms een beetje teveel. De volgende dag hondsberoerd dus niet vaak gedaan en meteen afgeleerd.
  Ik ben leuker zonder alchohol dan met alchohol.

  1. Dat vind ik mooi, dat je zonder alchohol leuker bent dan met! Zo hoort het toch eigenlijk ook.

   Dat je je niet lekker voelt als je teveel gedronken hebt is eigenlijk wel een handig mechanisme: zo wordt ongewenst gedrag afgestraft.

 2. Die test hoef ik niet te doen. Ik drink ook echt zelden. Als ik wel eens iets pak is het thuis en dan Bessen 7-up. Ik bedoel heel veel 7-up en bijna geen bessen ;-).

 3. Uh mag ik het ook per maand aangeven…? Ik denk dan iets in de hoeveelheid van 1/2 tot 1 eierdopje….

  Ik lust het wel hoor, maar het hoeft gewoon niet zo ‘s avonds thuis op de bank. Soms vind ik een glaasje goede wisky of rum wel lekker en een lekkere rode wijn of rosé lust ik ook wel, maar in de praktijk komt dat er eigenlijk nooit van. Wij moeten namelijk altijd rijden voor feestjes en dan drink ik niet. Daarbij raak ik heel snel aangeschoten doordat ik nooit drink en dat vind ik niet prettig. En wat ik zeg: om nou thuis op de bank aan de drank te gaan…. Neuh… doe mij dan ook die chocolade maar :-).

 4. Ik zou liever wat minder rode wijn drinken dan ik nu doe. Maar ik eet weer geen chips en chocola. Houd niet van zoet en vet. Waarom ik de smaak van rode wijn dan wel waardeer? Geen idee. Maar volgend jaar wil ik zo min mogelijk alcohol drinken. Helaas zijn de ouders van de vriend van mijn dochter flinke innemers en daar ben ik nogal eens. Dus ja, dan w moet het het daar met spawater, want van zoete drankjes hou ik niet.
  Overigens hebben nogal wat niet-alcoholdrinkers wel degelijk een leververvetting, vanwege teveel suikers/geraffineerde koolhydraten inname.

 5. Hier ook een niet drinkster !
  Niet uit overtuiging of uit principe , maar ik zie het nut er niet van in en heb er totaal geen behoefte aan …
  Heb een bloedhekel aan dronken mensen en vooral aan de gevolgen van dat drankgebruik .
  De slogan “drank maakt meer kapot dan je lief is” zou mijn lijfspreuk kunnen zijn .
  Datzelfde geldt ook voor roken trouwens , nooit aan begonnen , zelfs nooit een haaltje genomen .
  Volkomen nutteloos en erg slecht voor je gezondheid …
  De stank die rokers om zich heen hebben hangen , brrrr !
  Waarmee overigens niet mee gezegd is dat ik een gezonde levensstijl heb , want ja , overgewicht heb ik dan weer wel …

 6. Ik drink inmiddels al 1,5 jaar ongeveer geen alcohol meer omdat ik toch steeds hoopte zwanger te zijn. Daarvoor dronk ik af en toe eens een wijntje op een feestje maar ik drink net zo lief (of zelfs liever) een glas frisdrank.

 7. Ik drink nooit alcohol. Ik vind het niet lekker en word al misselijk van de geur. Ik ben ook meer van de zoutjes en de chocolade. Al koop ik bijna nooit zoutjes en maar heel af en toe chocolade. Soms neem ik ‘s avonds als koekje een cracker met chocoladepasta. Kan ik zo van genieten :-) Ik ben ook gek op hagelslag. Dat eet zelden want dan vliegen de kilo’s er bij mij aan. Wel jammer.

 8. Niet om mezelf o de borst te slaan, want ik denk dat iedereen zelf mag bepalen hoeveel men wel of niet drinkt, maar ik drink weinig. Niet dat ik alcohol niet lekker vind: ik vind het alleen niet altijd lekker. Bier kan ik zeer waarderen op een warme zomerdag. En Bailey’s met ijs op een koude winterdag. En echt goeie (maar daardoor dure) champagne, ook. Maar niet elke dag, niet elke week. Het heeft ook niets met het alcohol promillage te maken: sommige zwaardere bieren of ales vind ik lekkerder dan alcohol-laag bier.
  Hoewel ik een paar stevige drinkers in mijn omgeving heb (vergeleken met mezelf), zijn dat verder prima functionerende, sociale, gezonde en sobere mensen. En ik ken ook niet-drinkers die ik oer- en oervervelend vind. :)
  Dus of alcohol echt voor iedereen hetzelfde werkt, dat betwijfel ik. Richtlijnen zijn leuk bedacht, maar gelukkig mag iedereen zelf bepalen tot hoever die richtlijn op henzelf te betrekken is.

 9. Ik lust geen wijn, maar een likeurmixje vind ik wel lekker. Toch drink ik zelden, gewoon omdat het er niet van komt. MIjn vriend is groot wijnliefhebber. Die kan zo genieten van een goed glas wijn. Leuk om te zien vind ik.

 10. Wij drinken regelmatig een rood wijntje en zomer’s een rosé. Gewoon omdat we het lekker vinden.
  Mijn man geniet erg van een sinaasappellikeur, maar niet te vaak…

  We drinken alleen een wijntje in het weekend, en dan ook maar 1.
  Helaas valt de wijn de laatste tijd regelmatig verkeerd, dus denk dat ik voorlopig lekker alcoholvrij door het leven ga. Cola is ook lekker!

 11. De sociale druk om alcohol te drinken is inderdaad groot. Zelf houd ik wel van een glaasje, maar mijn dochter van 20 houdt er in het geheel niet van. Aanvankelijk vond ze het heel moeilijk om op feestjes en informele studiebijeenkomsten te zeggen dat ze niet wilde drinken. Mensen dringen ALTIJD aan. Maar inmiddels heeft ze het zelfvertrouwen gewonnen om dat aandringen gedecideerd af te slaan. Als je dat consequent doet, dan houdt men op een gegeven moment op met aandringen.

  1. Wat wonderlijk eigenlijk dat mensen aandringen dat je alchohol moet drinken. Dat doen ze denk ik niet bij Fanta of cola.

   Fijn dat je dochter genoeg zelfvertrouwen heeft om haar eigen weg te gaan.

 12. ik ben geen liefhebber van alcohol, de smaak vind ik zo bitter.
  Toen ik een tijdje na de bevalling van mijn jongste niet lekker in mijn vel zat en niet in slaap kon komen, adviseerde mijn huisarts mij een ‘s avonds een glaasje rode wijn te drinken om te ontspannen. Dat heb ik toen geprobeerd maar dat hielp niet om de nacht helemaal door te slapen ;) Ik wordt er wel heel moe van, voel het echt in mijn benen en hoofd. Dat komt dus doordat ik zo weinig drink.. Het is jammer als je alcohol nodig hebt om plezier te maken.

 13. Ik drink zelf helemaal geen alcolhol simpel weg omdat ik het echt niet lekker vind, zelfs geen champange met oudjaar brrr sommige vinden dat raar of gewoon ongezellig maar in de loop der jaren heb ik daar maling aan gekregen.
  Vroeger nam ik nog wel eens een glaasje wijn omdat anderen dat “gezellig” vonden maar daar ben ik mee gestopt, iemand anders drink/eet toch ook niet wat je niet lekker vind.

  1. Het is toch wel interessant dat het ‘gezellig’ wordt gevonden als je alchohol meedrinkt, en dat meedrinken met frisdrank dan blijkbaar niet gezellig is. Waar zou dat toch vandaan komen vraag ik me af. Want je drinkt dan dus wel mee. Alleen niet alchoholisch.

 14. Oh, een glas rode wijn of in de zomer een droge witte wijn. En ‘s avonds laat een koud biertje, zalig. Hoewel het me geen enkele moeite kost ervan af te blijven als ik zwanger ben. De laatste jaren krijg ik sowieso hoofdpijn na een glas of vier, dus meer dan dat drink ik ook niet.

 15. Ik drink af en toe een glaasje wijn.

  Toen ik zwanger werd van mijn eerste kindje ben ik gestopt met drinken tot ongeveer een half jaar geleden. Ik was of zwanger of gaf borstvoeding. Af en toe een glaasje mag wel, maar ik had er geen behoefte aan, dus deed ik het gewoon niet.

  Nu voel ik het al bij één glaasje, ik kan er echt niet meer tegen ;)

  1. Ik lees in meerdere comments dat het effect van wijn op je lichaam kan veranderen. Dat je er eerst prima tegen kon, en er later bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgt. Dat wist ik niet!

 16. In de eerste jaren napijn scheiding ging ik de weekeinden dat mijn dochter bij haar vader was, regelmatig stappen en dronk dan best wel stevig, maar toen ik niet meer ging stappen was het ook gelijk gedaan met het drinken, nu drink ik nog zelden, tegenwoordig vind ik het ook gezellig zonder drank al drink is bij bijzondere gelegenheden nog wel eens een wijntje en heel af en toe ook nog wel eens een mixte bijvoorbeeld cola met rum, maar alleen bij heel speciale gelegenheden.

 17. Dagelijk een glas witte wijn, af en toe een martini, bailey’s of een goeie trappist in de zomer…een glaasje bubbels:heerlijk! Maar ik doe niet meer mee. Met een hoop medicatie is dat niet aan te raden. Af en toe rode wijn zou mogen maar daar ben ik dan weer niet zot van. Ik heb er geen enkel probleem mee gehad ien nu,jaren later,nog steeds niet.

  1. Alchohol en medicatie is geloof ik zelden een goede combinatie inderdaad. In bijsluiters staat geloof ik ongeveer standaard dat je medicijnen niet mag combineren met alchohol. Fijn dat je er geen last van hebt dat je het niet meer kunt nemen.

 18. Alcohol is iets wat ik al jaren nog maar met maten nuttig. Heb heel veel als bob gefungeerd in de laatste 10 jaar en daardoor niet kunnen drinken. Zelf ben ik opgegroeid op het platteland en daar wordt drinken, zeker vroeger, er bijna met de papfles ingebracht. Ik was extreem jong dat ik mijn 1ste biertje in mijn handen had. In mijn pubertijd heb ik echt veel gedronken, maar geen comazuipen gelukkig. Na mijn 20ste a 25ste is dit vrij rap afgenomen. Ik drink nu van tijd tot tijd wel eens een biertje met feestjes, feestdagen of in de vakanties, maar dan is het echt max 3 a 4 en dan vind ik het wel mooi geweest. Dronken ben ik echt al in geen jaren meer geweest en dat vind ik ook totaal niet erg.

 19. Ik drink graag wat in de avond en dan echt om de smaak na de hele dag thee. Vaak ook cocktail zonder alcohol, alleen jammer dat daar dan weer veel suiker inzit.
  En in weekend wijn, nog liever bier maar daar zitten weer zoveel kcal in ook alcoholvrij wat ik ook lekker vind.

  Ik hou er totaal niet van om aangeschoten te zijn en de controle te verliezen en om me gezelliger of vrijer te voelen hoef ik het ook niet te doen.
  Coma zuipen begrijp ik echt niets van,het gaat toch om iets lekkers drinken en niet de vreselijke gevolgen?

 20. Afgelopen jaar heb ik misschien 4 glazen witte wijn en 2 duvel (speciaal bier) op. Ongeveer een keer per maand drink ik een irish koffie.

  Ik ben nooit een grote drinker geweest maar het afgelopen jaar was wel het jaar met de minste alcohol. Ik drink ook alleen als ik er echt zin in heb.

 21. 3 glazen rode wijn per week. Voor mij geldt reden 2 af en toe wel.
  Verder vind ik het inderdaad ontspannend. En idd het is niet gezond maar vleeswaren zijn op de lijst bewezen kankerverwekkend gezet door de gezondheidsraad, ik ben benieuwd wie dat allemaal laat staan.
  Ik gebruik vleeswaren denk ik zo’n 4x per maand, op brood nooit.
  Ik huldig het principe: alles met mate.

 22. Ik drink graag een glas wijn en volgens “de test” zal ik wel een zware drinker zijn. Maar ook daarover zijn de meningen verdeeld net zo goed als de meningen over drinken van alcohol (hier) verdeeld zijn.
  Maar als ik de WHO mag geloven dan is er eigenlijk niets meer goed voor me, dus ook daarin is het belangrijk keuzes te maken en met mate de niet zo gezonde dingen te gebruiken.
  Ik wens jullie een fijne jaarwisseling met of zonder alcohol.

 23. Mijn alcohol consumptie kan ik niet per week meten, omdat het zo weinig is ;) Ik drink denk ik ongeveer eens per kwartaal iets met alcohol. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet echt lekker. Net als koffie, trouwens. Mijn enige verslaving is chocolade…

 24. Hoeveel alcohol? Geen, helemaal niets.
  De reden? Ook ik zie geen meerwaarde in alcohol, ik kan ook plezier hebben zonder, water of thee is beter voor me en vind het gewoon niet nodig.

 25. Wij drinken wel alcohol en alletwee het liefs een speciaal biertje.
  Maar wel alles met mate. Wijn zelf ben ik niet zo weg van.
  Waarom ? ik denk gezelligheid en toch ook wel kunnen genieten van zo,n speciaal biertje .

 26. Hier ook geen alcoholliefhebber. Mijn belangrijkste reden is dat ik het niet lekker vind. Daarnaast wil ik altijd, ook al is het midden in de nacht, in de auto kunnen springen in geval van nood. Mijn moeder woont bijvoorbeeld alleen en stel dat er wat is of als er wat is met de kinderen. Ik wil altijd 100% kunnen functioneren, dus voor mij geen alcohol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.