Afscheidscadeau voor de juf, in low-budget en zero-waste stijl

afscheidscadeau voor de juf

Het is weer die tijd van het jaar: tijd voor een afscheidscadeau voor de juf!

Ik kwam thuis van het boodschappen doen. Toen trof het me als een onverwachts nekschot: ‘Ik ben het afscheidscadeautje voor de juf vergeten!’

Afscheidscadeau voor de juf: is het echt nodig?

Elk jaar opnieuw word ik heen en weer geslingerd tussen het gevoel dat het allemaal ontzettend overdreven wordt, en het verlangen mijn waardering te laten blijken voor de leerkrachten van de kinderen. Ooit kon je met een ferme handdruk volstaan, maar tegenwoordig lijkt het bureau van de juffen wel het bordes van paleis Soestdijk.

Paniekerig keek ik om me heen: ‘Wat te doen, wat te doen?!’ Maar je kunt niet voortdurend Zero Waste blogs lezen zoals Natuurlijk Zuinig, zonder dat het je onberoerd laat.

Afscheidscadeau juf knutselen

Dus maakte ik van de nood een deugd, en kocht niets nieuws. In plaats daarvan, vond ik in mijn badkamerkastje twee lieflijk ruikende zeepjes. Zeep vind ik erg geschikt, want zelfs als de juf ze niet gebruikt, kan ze ze nog in haar kast leggen voor een lekker geurtje!

Print en plak een foto van je kinderen op een zeepje

Om het zeepje te personaliseren, heb ik een foto geprint van de kinderen, en die op het zeepje geplakt. Elke keer als de juf dan een schone onderbroek pakt, kijkt ze in vriendelijke gezichtje van één van mijn zoontjes. Als dat geen geweldig afscheidscadeau is, dan weet ik het ook niet meer.

Andere ideeën voor afscheidscadeautje juf

Een ander jaar herinnerde ik me het afscheidscadeautje voor de juf ook te laat. Toen maakte ik een foto van de kinderen met een vaas met bloemen. Dit lamineerde ik, en dat gaven we cadeau. Je ziet het resultaat hier.

Wat vind jij van de trends van de afscheidscadeautjes?
Geef jij een afscheidscadeautje, en zo ja wat?

30 Responses to Afscheidscadeau voor de juf, in low-budget en zero-waste stijl

 1. Daar ben ik het hardgrondig mee eens! Het wordt allemaal vreselijk overdreven. Ik vind het níet nodig om een cadeautje te geven. Goed, een tekening of iets eenvoudigs zelfgemaakt, hooguit. Ze worden er toch voor betaald? En waardering geef ik door het gewoon te zeggen, wat ik fijn vond aan hun manier van doen… Bij een afscheid wordt al geld ingezameld voor een cadeau, dus vind ik het ook niet nodig om daarna weer met een bloemetje oid aan te komen. Gisteren hadden de juffen van de kleuters hun gezamelijke verjaardagsfeest, dan geef ik wel iets natuurlijk, maar hou het ook eenvoudig. Net als jij, dus.

 2. Volgens mij is het echt van deze tijd. Toen onze zoon van school ging had je dat niet. Tenminste ik heb er niet aan mee gedaan. Maar dat doen de mensen zelf. Als je het niet wilt doe je er niet aan mee zou ik zeggen.

 3. Ik doe er niet aan mee. Gedurende het schooljaar blijkt uit de contacten wel of ik waardering voor de leerkracht heb, of niet:-( Het cadeautje spreekt voor mij ook geen waardering uit want met 3 kinderen kan je het geven van een cadeautje niet leerkracht afhankelijk maken. Nee jouw meeester vond ik niks…….jij mag niets geven.
  Mijn kinderen, 7,8 en 10 jaar oud vragen er zelf niet om maar geven ook niet aan het gemist te hebben.

 4. Ik geef wel iets uit blijk van waardering, maar ook omdat ik het verschrikkelijk zou vinden als mijn dochter als enige niks zou geven!

  Mijn zus is zelf lerares en wordt ook elk jaar overstelpt met allerlei cadeautjes. Toch vindt ze een zelfgemaakte tekening of knutselwerkje vaak nog het leukst! Al zijn zelfgebakken koekjes ook altijd lekker 😉

  Ik ben het er wel mee eens dat het eigenlijk geen verplichting zou mogen zijn.. maargoed, ik vond het zelf vroeger ook altijd leuk om de juf iets te geven en wat het dan is maakt weinig uit!

 5. goed idee hoor! Ik vind het ook altijd zo overdreven. Vorig jaar kreeg ik bijna bonje met één van de moeders, ik had al een kleinigheidje gekocht (ook toevallig een zeepje met een foto van Zoon erbij en een persoonlijk tekstje). Toen begon die ene moeder geld ineens 2 dagen van te voren geld in te zamelen en was des duivels dat ik niet meedeed! Ik zei dat ik al iets had maar ze vond het belachelijk dat ik niet aan het gemeenschappelijke kado meedeed, alsof het de koningin is zeg….

 6. Het werd een (kleuter)boekje ‘Bedankt Juf’ – en het werd meteen voorgelezen in de klas en daarna in de klasbib gezet, want het is ook handig om aan het begin van een schooljaar uit te leggen wat er allemaal in de klas gebeurt …

 7. ik heb ook een kleinigheidje gemaakt.. (zie blog) maar vind het jammer als het een wedstrijd zou worden, vanmorgen kwamen er 2zusjes met een groot kado voor alle juffen en dat vind ik wel overdreven.. Ik heb per juf 1,19 euro besteed. Dat x 7 want de 2 oudsten hebben 2 juffen, de jongste op de peuterspeelzaal 3, vind ik meer dan genoeg.
  Het is niet verplicht hoor, je waardering kun je natuurlijk ook op een andere manier laten blijken.. Maar ik heb diep respect voor het vak ‘juf’ dus wat mij betreft verdienen ze wel een extraatje. Ik vind het zelf toch ook leuk als ik eens een fooitje krijg omdat de mensen mijn boeketje mooi vinden..

 8. ach, gelukkig was ik dit jaar, zelfs wel zalig te noemen 😉 een jaar basisschoolloos…..maar ik deed er wel aan mee, want de leerkrachten die mijn kinderen lesgaven, daarvan vond ik dat ze best eens een leuk extraatje verdienden.Het is vast hun eigen keus, maar ondertussen word door hun toenemende vereiste regels( door overheid opgelegd) het daadwerkelijke lesgeven niet altijd leuker, noch makkelijker, denk daarbij de tegenwoordig toch vaak wat veeleisende ouders nog eens bij…. neem ik zeg ze verdienen echt een blijk dat ik , als ouder, het werk wat ze doen werkelijk waardeer.(en op welk tijdstip je dat dan geeft…. tja dat mag je lekker zelf weten toch?? maar eind van het jaar is wel een vrij gemakkelijke reminder , die dag vergeet je meestal niet)

 9. Ik vind het niet nodig om een cadeau te geven. Bij ons op school wordt er een cadeau gekocht voor de juf van het geld dat er nog in de klassenpot zit. De kleuterjuf heb ik wel eens een mooie steen cadeau gedaan , niet speciaal gekocht maar gewoon ééntje uit een hele grote verzameling.
  Groet Thea

 10. Gebeurt dat aan ‘t eind van ieder jaar? Oe, ben blij dat ik daar niet in mee hoef te gaan.
  Het eerste jaar dat mijn kids hier op school zaten, heb ik de school wat gegeven (waaronder bloemen uit eigen tuin, hier nogal bijzonder) omdat ik blij was dat ze – vers uit N’land nieuw in Spanje – zo goed opgevangen waren. Ik kreeg niet de indruk dat ze gewend waren iets te krijgen.

 11. Toen ik nog de cursus Samen Bevallen gaf, ervaarde ik cadeautjes van cursisten op de laatste avond ook altijd als heel warm, en als een blijk van waardering.

  Dat geef ik de juffen op school ook graag.

 12. Een cadeautje hoef niets te kosten.. dat laat jij wel weer zien!

  Mijn kids zijn die tijd allang voorbij zoals je weet maar ik greep ook vaak naar spulletjes uit eigen kast.

  Ook heb ik met regelmaat een kuffelbeestje genomen waarnaar toch niet werd gekeken, pootjes bij elkaar genaaid en daar tussen een stukje zeep gepropt.
  In het doorzichtige folie en klaar is klara 😉

 13. Ok.. om heel erg eerlijk te zijn: ik vind het ronduit be-la-che-lijk! Zoals je zegt: het bureau puilt aan alle kanten uit van de grote ongewone cadeau’s. Manlief roept daarbij ook al weken: “Het is toch gewoon haar wérk?!”
  Tot overmaat van ramp werd er ook nog even een rondzameling gedaan à € 1,50 pp. Oók voor de juf! Om nog maar te zwijgen van haar trouwerij die we net achter onze kiezen hebben…

  Helaas was ik te laat met lezen van deze megatip, anders had ik het zéker van je overgenomen. Ik heb me nu mee laten slepen met die hele gekte (eerlijk alleen om zoonlief zijn gezicht niet te laten verliezen) en kocht een klein plantje voor haar. Maar volgend jaar? Dan krijgt ze een zeepje! ;o)

 14. Ik vind het overdreven! Je geeft de juf toch ook een cadeautje voor haar verjaardag. Met woorden kun je ook aangeven dat je iemand zijn werk goed vindt doen. Zelf geef ik les op de middelbare school en vind het erg leuk als ik een compliment krijg. Waarom alles altijd zo materialistisch?

 15. Mijn kinderen wilden op de basisschool zelf ook wat geven. Ik haalde meestal iets kleins in de Wereldwinkel (meteen goed doel),
  een klein papieren doosjes, voor bijzondere briefjes, of iets in de biologische winkel, een lekker pak sap of zo. Vindt het gezin van de juf ook leuk.
  De laatste jaren hadden wij “klasse-ouders” die dat soort dingen regelden. Bij het afscheid van groep 8 hoort een “groot” kado aan de school, en er wordt ook een boek gemaakt, wel heel leuk, alle kinderen krijgen een exemplaar van dat boek.

 16. Ik ben zelf juf en moeder, maar je hoeft inderdaad echt niks te geven, hoor! Ik voel me ook altijd erg bezwaard. Zeker met echt soms dure dingen. Het is inderdaad gewoon mijn érg leuke baan, waar ik voor betaald wordt. Ik vind een lief kleurplaatje of een kaartje wel erg leuk. Door mijn eigen kids laat ik meestal zoiets frobelen, of iets zelfgebakken als attentie waarde.

 17. Wij hebben de kinderen elk een kartonnen doosje laten beschilderen (spulletjes daarvoor heb ik al in huis). Daarna mochten ze elk in de winkel een gastenzeepje uitzoeken a 60ct per stuk. Ze kozen elk hun lievelingskleur natuurlijk. Die hebben we in de doosjes gedaan, mooi papiertje erom en klaar. Ik vind het leuk om op die manier een stukje extra waardering te laten merken.
  Immers, veel bankdirecteuren doen hun werk ook maar gewoon (of niet) en die krijgen ook een jaarlijkse bonus 😉

 18. Bij ons op school kozen de kinderen allemaal 1 kraal uit via een website. Hierbij schreven ze op waarom ze juist deze kraal voor de juf hadden gekozen.
  Juf kreeg de kralenketting tezamen met het boekje teksten.
  Gemiddeld waren de ouders 20 a 25 cent kwijt.

 19. Ik gaf de meester en juf een doos eieren, van onze eigen kipjes!
  Heeft het hele gezin van de leerkracht iets aan, en kost mij niets extra’s, de kipjes leggen meer als we op krijgen. Na jarenlang eieren te geven bij traktaties en eind schooljaar, verheugen de leerkrachten zich erop en spreken hun waardering uit, vind ik dan extra leuk om dat via de kinderen terug te horen!
  Groetjes Angelique

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.