Afschaffing studiefinanciering argument voor HBO via LOI?

Het omzetten van de studiefinanciering in een lening, zet de overweging voor een hbo-opleiding via de LOI voor mijn dochter, beslist kracht bij.

Hoewel we er nog niet uit zijn, en de open dag van de Vertaalacadamie in Maastricht definitieve duidelijkheid moet verschaffen, zou één van de voordelen van een LOI HBO opleiding het vermijden van een studieschuld zijn. Over een paar weken weten we hopelijk meer, want ik ben me terdege bewust van de matige reputatie van de LOI. Een ook jullie ervaringen met de LOI waren beslist niet juichend.

Maar één ding kan niemand ontkennen: de LOI weet verrassend leuke reclamefilmpjes te maken! In onderstaand filmpje zie je Bram Moszkowicz, die recent voor zijn hele leven uit zijn vak is gezet, enigszins gelaten een spoedcursus belastingconsulent overwegen!

En overigens ook complimenten voor Bram Moszkowicz voor zijn zelfspot!

Hoe beïnvloedt de afschaffing van de studiefinanciering jullie?

Similar Posts

17 Comments

 1. Demonstraties, rellen op straat, lange debatten in het Parlement… Waar ging het over? Het verhogen van het collegegeld tot £9000 per jaar – in Engeland (ongeveer 11.000 Euro) tegen een achtergrond van studieleningen die al jaren lang bestaan. En wat is de
  realiteit? Studenten en ouders bekijken iedere cursus veel kritischer dan vroeger het geval was en menige “Mickey Mouse cursus” valt weg.

  Wat de schuld betreft, het gaat hier om aflossingen tegen 3% via de belasting vanaf het ogenblik dat er behoorlijk verdiend wordt (£21.000 per jaar en dat zal ongeveer 24.00 Euro per jaar zijn). En voor mensen die zover nooit komen vervalt de schuld na een jaar of 15 of 20. Wat er geleend wordt hangt natuurlijk ook af van ouderlijke bijdragen of bijdragen van de student zelf. Er zijn er veel die eerst een jaar gaan verdienen om een spaarpotje op te bouwen (wat ook wat denktijd meebrengt als je dat nodig hebt) en die ook daarna nog een deeltijdbaantje kunnen aanhouden.
  Of die thuis kunnen blijven wonen. Wie daartoe de kans heeft kan ook in grotere bedragen terugbetalen of soms helpen ouders daarbij wanneer ze wat beter bij kas zitten.

  Wat ik wil zeggen is dat je hier niet meteen zo negatief tegenaan moet kijken.
  Geld is niet alles. Zie het als een investering in de toekomst en ook als een investering in enkele belangrijke jaren waarin men sociaal groeit, vriendschappen voor het leven aangaat en zijn horizon verruimt. Op afstand leren heeft niet de enorme toegevoegde waarde die, vooral als het de juiste cursus is, een opleiding in gezelschap van leeftijdgenoten meebrengt.

  Bij mij thuis was het indertijd geen vetpot, mijn ouders hadden niet gestudeerd, ik “mocht” van alles maar het “mocht niets kosten”. En ik wilde niet in de verpleging of plaatselijk op een kantoor gaan.
  Ik heb toen inderdaad wat initiatieven genomen die niets kostten, die mijn ouders niet begrepen en die leidden tot interessante ervaringen, vaardigheden, een wijde vriendenkring in het buitenland en een enorme verruiming van de geest. Het leidde helaas niet tot een diploma voor een bepaald beroep maar ook daar was wel omheen te werken..
  En toen onze kinderen ouder werden hebben mijn man en ik hemel en aarde bewogen om ze, met behulp van leningen, de kans te geven om te doen wat het allerbeste was.
  En wat goed is voor de ene is niet altijd goed voor de andere en wat de ene wil is ook lang niet altijd wat de andere wil.

 2. Graag zou ik zien dat mijn kinderen straks een studie kiezen die bij hen past! Geld mag dan geen overweging zijn om dan wel/niet voor een bepaalde studie te kiezen. Doordat het kabinet een sociaal leenstel wil gaan invoeren gaan jij en je dochter(en anderen met je) dit punt wel meenemen in je beslissing wel of niet voor een bepaalde studie te kiezen. De kloof tussen arm en rijk wordt hierdoor weer vergroot!
  Ik verbaas me er over dat hier niet massaal tegen in opstand wordt gekomen…
  Liever een langstudeerboete (waar ik het ook zeker niet mee eens ben) dan het sociaal leenstelsel. Door het invoeren van het sociaal leenstelsel wordt een veel grotere groep benadeeld!
  En hier hoor ik ook bijna niemand over:
  Verlaging van de kinderbijslag
  Schoolboeken niet meer gratis
  OV kaart wordt kortingskaart voor studenten
  Ik begrijp dat de lasten gelijk moeten worden gedragen maar ik heb het gevoel dat ik er wel veel van draag…Afgezien nog van de inkomensafhankelijke zorgpremie…
  Sterkte met het maken van je keuze!

 3. Heftig vind ik het nieuws! Dat houdt in dat mijn kinderen misschien niet kunnen studeren later (mits wij miljonair worden). Terwijl je ze dat wel heel erg gunt natuurlijk.

  Op het moment heb ik zo en zo heel erg het gevoel dat iemand anders over mijn geld beslist en daar voel ik me niet happy mee kan ik je vertellen.

  Nee het staat me niet helemaal aan dat mensen met een behoorlijke bankrekening over ‘ons’ geld gaan..

 4. Het allerbelangrijkste is de kwaliteit van de vertaalopleiding, daar kijkt een toekomstige werkgever (bijvoorbeeld grote werkgevers en overheden, denk eens aan de Europese Unie) naar. In een globaliserende wereld met veel concurrentie tussen afgestudeerden wordt de naam van de opleiding die je hebt gevolgd steeds belangrijker.
  Ik zou daar zelf als ouder – maar ik sta niet in jouw schoenen – dus niet op willen bezuinigen. Met een LOI opleiding kom je vermoedelijk slecht aan de bak.
  In Antwerpen heb je ook zeer goed aangeschreven vertaalopleiding. Is dat eventueel een mogelijkheid? Waren de kosten van studeren in Belgie niet een stuk goedkoper?

  1. De opleiding in Antwerpen hebben we inderdaad onderzocht, maar daarvoor is een VWO-opleiding vereist, en mijn dochter doet nu Havo.

   Overigens leiden de HBO-opleidingen van de LOI tot dezelfde titels op als het reguliere HBO-onderwijs. In die zin zou de kwaliteit dan toch hetzelfde moeten zijn zou je denken? Sterker nog, het examen van de LOI is een staatsexamen, dus je zou verwachten dat dit zeer degelijk is.

   Ik vind het erg verwarrend allemaal. In theorie zou de opleiding van de LOI dezelfde kwaliteit hebben, maar in de praktijk ben ik er net zoals jullie nog niet zeker van. De LOI heeft duidelijk een imago probleem!

 5. Natuurlijk staat er niemand te juichen wanneer iets dat vroeger gratis of goedkoper was (d.w.z. gesubsidieerd door de belastingbetaler)voortaan door de gebruiker moet worden betaald. Het is echter niet waar dat studenten die niet uit een welgestelde kring komen hierdoor benadeeld zullen worden worden. In principe kan iedereen lenen (in de naam van de student) wat er nodig is en dat hoeft pas langzamerhand te worden terugbetaald wanneer er redelijk goed wordt verdiend.
  De ouders hoeven dus niet hun hand in de zak te steken als ze dat niet willen of daartoe niet by machte zijn. En de studenten krijgen een hoognodige duw in the rug om hard te werken en geen vertraging op te lopen(en om goed na te denken alvorens een studie te kiezen).

 6. En dan nu nog eerlijke info als je bij een opleiding gaat kijken. Ik heb een zoon die heel teleurgesteld is in zijn opleiding. Voor het nieuwe schooljaar wordt deze richting ook niet meer aangeboden. Dus veel geld betaald en gelukkig heeft hij nu wel een propadeuse, maar hij denkt er hard over om te stoppen met de opleiding waar hij niet leert waarvoor hij naar school ging.
  Ik ben het helemaal eens met WMT. Gezinnen met kinderen worden heel hard geraakt.

  1. Dat lijkt me ook een heel vervelende situatie: dat de voorlichting over een studie niet matcht met de werkelijkheid.

   1. Dit gebeurt helaas heel vaak. Ik hoor het regelmatig. Het is dus echt de moeite waard om meer info te krijgen over een opleiding.
    Helaas is er voor zoonlief geen andere mogelijkheid in Nederland of in België om de opleiding te doen die hij graag wil.

 7. Als het gaat om een opleiding zou ik vooral mee laten wegen in hoeverre het lukt om hem op een goede manier af te ronden. Als het qua geld niet te doen is, dan is dat een minpunt, maar als het qua discipline of beperkte ondersteuning niet te doen is, is dat even goed een minpunt. Neig je niet ergens sterker naar? Of dochter? Want die moet het uiteindelijk doen.

  1. Mijn dochter heeft een enorme voorkeur voor de LOI. Als het aan haar lag koos ze die, maar we willen toch eerst die open dag in Maastricht meepakken zodat we alle informatie hebben.

 8. Het ligt er ook erg aan wat voor type je dochter is. Kan ze goed zelfstandig leren? Is het iemand die graag alleen “doorstoomt”? In dat laatste geval kan de LOI een uitkomst zijn, zeker als het een staatsexamen is.
  Echter, een HBO-opleiding kan behave kennis, ook andere vaardigheden opleveren (ik werk in het HBO). Ik zie meiden in vier jaar van “bange muisjes” uitgroeien tot jonge vrouwen, die meer hebben geleerd dan alleen de kennis die wij ze aanbieden. Juist ook het samenwerken, functioneren in een groep, je plaats daarin bepalen, leren hoe je jezelf preseneert, netwerken… kunnen ook dingen zijn die je veel kunnen opleveren. Dat is dus een overweging waard…

 9. Als iemand die zelf vloeiend 4 talen spreekt en schrijft en momenteel met een 5e aan de gang is zit ik me af te vragen hoe het mogelijk is om zonder je huis te verlaten een professioneel niveau te bereiken in tolken en vertalen. Aan een verblijf in het buitenland kom je niet onderuit en een goede vertaalacademie zal zoiets verzorgen. En hier is nog een idee: VWO nodig voor een degelijke cursus? Toon aan dat je een jaar weg bent geweest en toen vloeiend 2 talen hebt leren spreken! Dan steek je werkelijk boven de gemiddelde kandidaat uit. Voor dit beroep zijn wereldburgers vereist die zich weten aan te passen in allerlei situaties. Wringt hier misschien de schoen?
  Is er een vrees om van huis te gaan? Voor iemand die graag bezig is met taal in het algemeen zijn er ook nog genoeg andere beroepen die misschien beter bij je dochters persoonlijkheid passen.

  1. Nee hoor, mijn dochter wil graag op kamers. De zelfstandigheid van de LOI spreekt haar gewoon erg aan. Maar we zullen het a.s. zaterdag gaan zien.

  1. Bedankt voor de tip Alice! Ik heb het bericht gelezen, en ook het bijbehorende artikel. Over vijf weken wordt bekend om welke opleidingen het gaat! Ik ga dat zeker in de gaten houden. Fijn dat je dit doorgaf!

 10. Toen ik dit artikel las moest ik meteen aan jou denken: https://www.refdag.nl/achtergrond/onderwijs-samenleving/vraagtekens_bij_diploma_s_deeltijd_hbo_1_696192

  LOI geeft te makkelijk hbo-diploma’s weg en is dus een soort Inholland. “e studielast bij de vaak private aanbieders van verkorte hbo-opleidingen was gemiddeld 
45 procent te laag. Er is niet altijd sprake van een volwaardig programma.” Aldus het artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.