Aangekoekte pan

aangekoekte panAlweer een aangekoekte pan! Sinds onze verhuizing naar het platteland moet ik koken op een inductie fornuis. En dat ding is zo snel, dat ik zelfs na een jaar nog regelmatig de boel laat aanbranden. Dat leidt tot een aangekoekte pan!

Aangekoekte pan met cola behandelen

Gisteren was het weer raak. Een aangekoekte pan doordat ik de rode kool liet aanbranden. Dus ik googlede ‘aangekoekte pan’. De eerste tip die ik las was: giet cola in je aangekoekte pan. Het artikel beloofde dat de aangekoekte pan binnen vijf minuten weer schoon zou zijn. Cola had ik warempel in huis, dus ik goot het in de pan.

Helaas zag ik na vijf minuten nog geen verschil. En toen ik er venijnig met de afwasborstel door heen ging, hielp dat ook niks. De dikke laag zwart bleef koppig zitten. Zou het aan de (goedkope) cola kunnen liggen? Ik heb nog tien minuten extra gewacht, maar de cola hielp niet voor de aangekoekte pan.

Aangekoekte pan: zout met water

Een andere tip die ik tegenkwam luidde: doe keukenzout in de pan, water erbij en breng het aan de kook. Ook dit hielp nauwelijks.

Schoonmaakazijn in de aangekoekte pan

Omdat ik geen gewone azijn meer in huis had, heb ik toen schoonmaakazijn in de aangekoekte pan gegooid. En die aan de kook gebracht. Daarna heb ik dit nog een half uur laten staan. Daarna kon ik er met de afwaskwast flink wat zwarte aanslag uit poetsen. Maar de pan was nog steeds te aangekoekt om weer te kunnen gebruiken.

Vaatwasmachineblokje oplossen in water in aangekoekte pan

Toen heb ik opnieuw water in het pannetje gedaan, en een vaatwasmachinetablet van de Lidl. Ik had gelezen dat dit ook wonderen zou verrichten. Het advies was het pannetje zo een nachtje te laten staan. Dus dat heb ik gedaan. De volgende ochtend zag ik al veelbelovend veel van de zwarte roet drijven. En inderdaad, ik kon het pannetje echt zo schoonmaken met de afwasborstel!

De belangrijkste resultaten op een rijtje in een galerij

Conclusie: Vaatwasmachine blokje oplossen in aangekoekte pan beste oplossing

Mijn conclusie is dus dat je een aangekoekte pan uitstekend kunt schoon krijgen door er een afwasmachineblokje in op te lossen. Het zou natuurlijk kunnen dat als ik de cola ook een nacht had laten intrekken, dit ook had geholpen. Het idee van cola klinkt zo handig.

Wie weet er nog meer goede methodes om een aangekoekte pan schoon te krijgen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Water met een beetje afwasmiddel opkoken in de aangebrande pan. Dan deksel erop en ook een nacht of een aantal uren laten staan.
  Vroeger hoorde ik ook nog weleens de tip om de pan te weken in biotex, maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd.

  Mijn ouders hebben ook inductie en zij vinden het helemaal geweldig. Ik heb gas en dat bevalt me goed. Hoe bevalt inductie jou verder? Moet je wellicht bij het fornuis blijven als je kookt? En verbruikt het veel energie? Ik heb gelezen dat inductie ook veel stroom gebruikt als het toestel uit staat. Mijn ouders hebben dat (nog) niet gecontroleerd en zeggen dat ‘uit’ gewoon echt ‘uit’ is.

  1. Nog even een aanvulling. Omdat wij naar huizen kijken zie ik vaak fornuizen die niet op gas zijn en ik ben benieuwd naar ervaringen.
   In Duitse vakantiehuisjes heb ik vaak op elektrisch gekookt en dat vond ik best fijn.

  2. Ik mis mijn gasfornuis soms nog steeds, maar moet toegeven dat inductie veeeel sneller gaat. Dus zelfs als het duurder is, dan heb je het maar korter nodig dan gas. Ook heb ik nooit meer een vies fornuis: dit inductie fornuis maak ik veel makkelijker schoon.

   Het grootste nadeel vind ik dat er geen draaiknopjes aan zitten. Ik moet het fornuis bedienen met een soort touch screen, en dat blijft raar vind ik!

   Afgezien daarvan bevalt het eigenlijk heel goed. Over stroomgebruik als het uit staat heb ik nog niets gehoord. Maar ik hoop natuurlijk dat dit een fabeltje is!!!

  1. Ik gebruik ook soda. Een eetlepel soda + een bodempje water even laten koken en een tijdje laten staan, dan is je pan zo weer schoon. Niet gebruiken bij aluminiumpannen, want soda lost het aluminium op. Een kg soda kost ongeveer 99 cent en daar kun je héél lang mee.

   1. Ik gebruik ook altijd een eetlepel soda met een bodem water. Veel voordeliger als een vaatwasserblokje en werkt minstens net zo goed :-D

 2. Ik ken de tip van een schepje soda erin opwarmen, nachtje laten staan. Maar ehm ik heb nooit aangebrande pannen dus ik spreek niet uit ervaring :-)

 3. Wat een ‘leuk’ experiment! Volgens mij gebruikte mijn moeder ook Biotex. Ga ik even vragen van de week, dan maak ik daar nog even opmerking over, hoe zij dat deed.

 4. Het is geen wonder dat het lukt met een vaatwastablet. Volgens mij is dat een van de chemische schoonmaakmiddellen die er zijn. Google maar eens op : 700.000 badkuipen nodig om vaatwastabletten uit water te zuiveren

  Maar een pan weggooien is natuurlijk altijd milieuonvriendelijker dan een vaatwastablet gebruiken.

  Ik ben benieuwd wat het resultaat was geweest van een nachtje met gewoon water (met eventueel een beetje soda). Of soda en dan wat azijn erover. Dat bruist veel vuil los.

 5. Hoi,
  Ik weet alleen dat het de echte cola moet zijn bij dit soort schoonmaak klussen. De wc schijnt er ook erg schoon van te worden, maar het lijkt mij een dure oplossing.

  Groetjes Alice

 6. Het overkomt mij de laatste tijd ook weleens. In ieder geval meer als vroeger toen er geen internet was. Hm. Biotex of met brillo. Zelf gebruik ik meestal brillo maar ik zet hem dan eerst wel een tijdje in warm water zo dat ik niet erg hoef te schuren.

  1. Ja, ik moet bekennen dat ik soms heel eventjes mijn mail check, en daardoor het eten aanbrandt… Mijn kantoortje zit achter de keuken, en het is zo gemakkelijk om éven te kijken.

 7. Ik laat een aangekoekte pan een paar uur weken in water met wat afwasmiddel. Dan laat het meeste wel los. De rest schuur ik schoon met een aluminum schoonmaaksponsje. Werkt goed.

 8. Ik gebruik ook soda met water. Even opwarmen, en het wordt gemakkelijk schoon. Overigens denk ik dat de kwaliteit van de pannen ook uitmaakt – ik heb geïnvesteerd in een paar goede kwaliteit pannen, en die krijg ik bijna altijd ook schoon na eventjes weken in alleen water.

 9. Met zo’n grove stalen spons ( dus niet zo’n brilloding, mar zo’n ding die je maanden achtereen kunt gebruiken) krijg je alles schoon met een minimum aan moeite is mijn ervaring.

  Zelfs ingebrande rijstkorrels…

 10. commentluv+
  Schepje soda in het water en even aan de kook brengen. In de pan af laten koelen. Daar krijg zelf dikke aangebrande voedsel koeken mee los. Je kunt de pan met een zachte spatel schoonvegen. Een andere tip voor vlekken in je pannen is: als er wittige wolkjes aanslag in de pan achterblijven, gewoon met een doorgesneden citroen boenen.
  Dat zijn eiwitresten en vliegen met citroen de pan uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.