8 aspecten van vloerkleden om rekening mee te houden bij aankoop

Vloerkleden

Stel je wilt een vloerkleed. Dan ga je er toch gewoon even eentje kopen?!

Maar dat klinkt simpeler dan het klinkt. Want er is zoveel keus, en er zijn zoveel verschillende materialen, vormen, prints en prijzen dat menigeen overweldigd raakt door alle mogelijkheden. Het ene vloerkleed is het andere niet. Daarom hieronder een lijst met punten waarin vloerkleden van elkaar kunnen verschillen.

8 aspecten van vloerkleden om rekening mee te houden

1. De vorm

Je hebt ronde vloerkleden, vierkante vloerkleden en natuurlijk rechthoekige vloerkleden. De meest bekende vorm voor mij is het rechthoekige kleed. Eerlijk gezegd is dat ook mijn favoriete vorm vloerkleed. Maar ik heb ook een rond vloerkleed in onze woonkamer. Op mijn rechthoekige vloerkleed staat een rechthoekig salontafeltje, en onder een rond bijzettafeltje ligt een rond kleed. Ik heb daar wel eens een rechthoekig kleed onder gelegd maar dat stond gewoonweg niet mooi.

2. De grootte

Vloerkleden zijn er in allerlei maten. Een hele gangbare maat is 170 bij 230. Die maat vloerkleed vind je bijvoorbeeld ook bij een winkels als de Action. Een kleinere maat vloerkleed vind ik zelf vaak wat minder mooi. Zo'n relatief klein vloerkleed kan wat te klein zijn voor de woonkamer.

3. Het materiaal

Dit vind ik een heel belangrijk kenmerk van vloerkleden. Je hebt bijvoorbeeld aan de ene kant van het spectrum goedkope acryl vloerkleden die je voor rond de 50,- koopt bij winkels als de Action en vloerkleden die je koopt bij doe-het-zelf zaken als de Gamma. En dan heb je helemaal aan de andere kant van het spectrum prachtige kelims die van wol en katoen zijn gemaakt. Persoonlijk houd ik het meest van kelims van natuurlijke materialen, maar helaas zijn die vaak ook een stuk duurder.

4. De onderkant van een vloerkleed

De onderkant is ook een niet te onderschatten aspect van een vloerkleed. Hierboven schreef ik dat ik van katoenen vloerkleden houd, maar soms zit daar geen antislip laag onder. Dat betekent dat je over zo'n vloerkleed heel makkelijk uitglijdt. Dit is op te lossen met een speciaal antislipkleed. Dit leg je onder het vloerkleed en het probleem is opgelost. Maar zo'n antislip kleed is in mijn ervaring ook echt geen luxe!

5. De pool van het vloerkleed

En pool van een vloerkleed zijn de opstaande draadjes in het weefsel. Als zo'n pool relatief lang is, dan heet een kleed hoogpolig. Hoogpolige kleden zijn vaak lekker warm en behaaglijk aan de voeten. Maar ze zijn wel lastiger schoon te houden vind ik.

6. Het motief op een vloerkleed

Het motief van een vloerkleed bepaalt de uitstraling en sfeer die het heeft. Het motief bepaalt of een vloerkleed een moderne uitstraling heeft, een klassieke of landelijke.

7. De prijs

Vloerkleden vind je in allerlei prijsklassen. Van zo'n 50 euro bij de Action tot wel 3.000,- voor een handgeweven kelim.

8. Schoonmaken

Of een kleed makkelijk is schoon te maken is voor mij ook een belangrijke factor. Sterker nog, ik koop tegenwoordig vloerkleden die in de wasmachine kunnen. Een vloerkleed schoon laten stomen is best duur. Maar je kunt ook zelf een poging doen met zuiveringszout ook bekend als baking soda.

Zie ook mijn post: Wat kost een vloerkleed reinigen?

3 Voorbeelden van vloerkleden

Hieronder een mooi wollen vloerkleed dat te koop is bij Gamma. Ook bij doe-het-zelf zaken kun je dus terecht voor vloerkleden van natuurlijke materialen.

Wollen vloerkleed Gamma
189,- bij de Gamma
Vintage kleed Action
19,95 bij de Action
Screen Shot 2018 10 27 at 07.14.47
690,- bij Rozenkelim

Samenvattend

Vloerkleden zijn echte sfeermakers. In deze post gaf ik een overzicht van eigenschappen van vloerkleden waarop je kunt letten als je er eentje wilt kopen. Dat maakt het keuzeproces wat makkelijker omdat er zoveel keuze is!

Zie ook Vloerkleed schoonmaken.

Wat is jouw favoriete winkel voor vloerkleden?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik vind ronde vloerkleden echt heel leuk, maar in rechthoekige kamers vind ik het al snel niet mooi passen. En as hoogpolig as possible, lekker warm ???? Handig artikel dit!

 2. Hier geen vloerkleden, maar het is zeker zo dat je niet zo maar even een kleed koopt, er komt zeker heel wat bij kijken. De kleur kiezen lijkt me al zo moeilijk.

 3. Handig artikel als ik nieuw verkleden ga kopen. Hier ligt een vloerkleden maar die niet meer zo fris uitzien. Ik zou graag andere voerkleden in de woonkamer liggen.

 4. Wij zijn nog steeds op zoek naar hét geschikte vloerkleed aangezien de meeste materialen veel te veel stof vasthouden en mijn vriend is zwaar allergisch. Tot nu toe nog geen geschikt exemplaar gevonden, helaas!

 5. Ik vind vloerkleden sfeervol in huis en comfortabel met onze stenen vloer zonder vloerverwarming.
  Een kleed waarin wol is verwerkt, verhaart in het gebruik nogal. Dat vind ik een nadeel!

 6. Handige tips. Ik had zelf een schitterend veelkleurig hoogpolig vloerkleed die ik door omstandigheden nu niet meer heb, maar hij gaat zeker weer op mijn verlanglijstje voor wanneer ik mijn eigen plekje weer kan realiseren. Een vloerkleed is niet alleen lekker warm onder je voeten, het is ook een soort kunst op je vloer...

 7. Ik heb zelf nu tapijt liggen, maar wanneer ik een houtenvloer heb wil ik er graag een mooi oosters tapijt op leggen. Bedankt voor deze tips voor als ik ga uitzoeken

 8. Vloerkleden zijn zeker sfeermakers! Mijn vriend en ik hebben ook best lang gezocht naar het perfecte kleed, ook omdat we allebei eigenlijk iets anders wilde en we dus op zoek moesten dat we allebei mooi vonden ;) Maar het is gelukt!

 9. Wij zijn nog op zoek naar een nieuw vloerkleed. Maar wij willen er eigenlijk nooit te veel aan uitgeven ;) Misschien dat we iets gaan vinden bij onze grote Zweedse vriend :D

 10. Het kleed van Rozenkelim is geweldig mooi en staat op mijn verlanglijst.
  Nu ligt er in de woonkamer een grote, oude “pers” bijna van muur tot muur Daaronder ligt gewone effen vloerbedekking en daaronder isolatieplaten. De vloer is nl gestort op zand en daarom trekt in de winter de kou in de vloer (huis is van 1856)

 11. Leuk artikel! Handig ook, ik ben namelijk op zoek naar een ander kleed. Afgelopen zomer de woonkamer veranderd en het oude kleed past er niet meer bij. Momenteel dus geen kleed liggen en dat voelt best kil. Ik ga nog ff zoeken. ????

 12. Bij janssens oriënt carpets in Tilburg (ook wel het hoofdkantoor van Perez) is enorm veel keus! Ze hebben geprinte patchwork vloerkleden (goedkoop) maar ze hebben ook de echte patchwork kleden gemaakt van oude perzische tapijten in allerlei kleuren en maten. Ook katoenen, wol geweven, moderne handgeknoopt, viscose (met zo'n fluweelglans) je kunt t zo gek niet verzinnen. Ik keek mn ogen uit! Op de website staat niet zoveel, je moet echt in de winkel kijken. Komt sjiek over maar ze hebben echt in alle prijsklassen wel wat.

 13. Wat een handig artikel! De enige vloerkleden die wij in huis hebben zijn van die speelmatten, eentje met autowegen erop en eentje met een heel groot mens-erger-je-niet bord erop. Wie weet als de kinderen ouder zijn, dat we een vloerkleed nemen dat meer mijn smaak is ;)

  1. LOL. Het zijn wel multifunctionele vloerkleden Danielle omdat je er op kunt spelen. Het mens erger je niet kleed kende ik nog niet. Die met de straten hadden wij vroeger ook.

 14. Ik houd erg van vloerkleden, vooral van die uit het Midden-Oosten. Sinds we langharige katten hebben die enorm verharen gebruik ik ze alleen veel minder.

 15. Wij zijn toevallig op zoek naar een nieuw kleed voor onze nieuwe bank. Denk wel voor laagpollig ga dat is lekker makkelijk schoon te houden maar hoogpollig is wel lekker warm voor de voetjes

 16. Ik wil al een hele poos een vloerkleed kopen, maar ik heb tot op heden nog niet de juiste gevonden. Ik vind het ook erg lastig te bepalen wat mooi is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.