6 Tips: waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een keuken

Last updated on July 10th, 2023 at 10:58 am

keuken kiezen

Keukens staan bekend als het ‘hart van het huis’.

Mijn favoriete type keuken is zo’n landelijke keuken met een Aga als fornuis die ook de keuken meteen behaaglijk verwarmt. Met middenin de keuken een verweerde houten tafel met daarop een glazen vaas gevuld met een prachtig veldboeket. En dan voor de kachel natuurlijk een slaperige labrador. En zo’n porseleinen wasbak in het aanrecht! Ook een bakkersrek mag niet ontbreken in mijn favoriete keuken.

Toch voldoet mijn eigen keuken niet helemaal aan bovenstaande droombeeld. En dat komt door de beschikbare ruimte en ons budget destijds. Maar behulp van losse elementen heb ik toch wel het effect van een landelijke keuken bereikt. Zo ben ik bijvoorbeeld erg blij met mijn plakstickers van de Xenos die ik op mijn keukentegels heb geplakt : ) Zo lijkt het net alsof ik nostalgische keukentegeltjes heb. En veldbloemen zijn gratis.

Manon schreef onderstaand artikel waarin ze 6 aandachtspunten geeft voor het uitzoeken van een keuken.

6 Tips: waar je aan moet denken bij het uitzoeken van een keuken

 

Je weet het nu zeker: er komt een nieuwe keuken. Je vingers jeuken om met het uitzoeken te gaan beginnen zodat je de oude gedag te kunt zeggen. Wil je de perfecte keuken? Vergeet dan niet om vooraf over de onderste 6 vragen goed na te denken.

1. Wat is mijn budget?

Heb je al bepaald hoeveel je aan je nieuwe keuken wilt uitgeven? Dat betekent namelijk dat je gericht kunt zoeken. Maar ook met budget kan het lastig zijn. Zie je net die hele gave keuken, blijken de kosten iets hoger dan je in gedachten had. En er zijn zoveel leuke extra’s. Ineens heb je veel meer uitgegeven dan je van plan was. Erg? Nou, wel als je hierdoor weinig geld over houdt voor andere dingen. Geld kost een nieuwe keuken altijd. Maar bereken vooraf wat je er echt aan uit wil en kan geven, en waar dus de grens ligt.

2. Hoe groot is de ruimte?

Een veelgemaakte fout is een keuken uitzoeken zonder te weten hoe groot deze mag zijn. Klinkt natuurlijk logisch, maar alsnog zijn veel mensen in de veronderstelling een kookeiland te kopen, maar uiteindelijk blijkt de ruimte hiervoor te klein te zijn. De minimale afstand tussen het keukeneiland en de keukenopstelling moet 90 tot 120 centimeter zijn. Vergeet ook de hoogte van het plafond niet te berekenen, zo weet je hoe hoog een eventuele kastenwand kan worden.

3. Welke opstelling is geschikt?

De grootte van de ruimte bepaalt grotendeels welke keukenopstelling voor jouw nieuwe keuken geschikt is. Heb je weinig ruimte, dan kun je het beste gaan voor een rechte keuken tegen de muur in combinatie met een praktische inrichting en compacte inbouwapparatuur. Heb je nog een tweede wand tot je beschikking, dan is een hoekkeuken een aanrader. Maar er bestaat ook nog zoiets als een L-, T- of een U-vorm, een keuken met kookeiland, een woonkeuken of open keuken. Ken daarom je ruimte en je smaak.

keukenopstelling

4. Welke stijl keuken past bij mij?

Na de praktische zaken zoals het bepalen van een geschikte opstelling en het opmeten van de keuken is het tijd voor het leuke werk, het uitzoeken van de keuken. Omdat het aanbod groot is, is het beter om vooraf te bedenken welke stijl keuken bij het interieur past. Keukenstijlen variëren van landelijk, modern, klassiek tot design, al zien we de laatste jaren dat deze stijlen steeds vaker gecombineerd worden. Zoals de landelijk moderne kijken die erg populair is vanwege het eigentijdse effect.

keuken

 

Ga je liever voor een echte nostalgische keuken dan is een klassieke keuken een passende stijl. Rust en symmetrie is weer wat moderne keukens bieden. En houd je van strakke lijnen, luxe en eenvoud, dan houd je waarschijnlijk van een design keuken. Weten wat je mooi vindt, help je enorm bij het uitzoeken.

 

5. Welke apparatuur en materialen?

Bepaal voor jezelf welke apparatuur je nodig hebt: o.a. aanrechtblad, spoelbak met kraan, kookplaat, koelkast, diepvries, oven, afzuigkap, magnetron, vaatwasser en keukenkastjes. Wil je bijvoorbeeld gas, inductie of keramisch koken? En hoeveel opbergruimte heb je nodig? Kijk ook eens naar je oude keuken. Welke apparatuur wil je wel en niet in je nieuwe keuken? En wil je ze in dezelfde opstelling of op dezelfde plaats? Bedenk ook dat je je keukenappararatuur makkelijk moet kunnen schoonmaken. Zie ook mijn post over de vaatwasser schoonmaken!

Materialen zijn er ook in verschillende soorten: hoogglans, rvs, hout, kunststof, graniet, composiet, beton. Vaak bepaalt de keukenstijl welke materialen in de keuken gebruikt worden. Zo zijn in een landelijke keuken natuurlijke materialen zoals natuursteen en composiet gebruikelijk. Bij design keukens zie je meer rvs en hoogglans. Net als bij de keukenstijl helpt het enorm als je weet wat je mooi vindt.

Hier onder een voorbeeld van materiaalgebruik en het verschil in uitstraling:

keuken

sink-1335476_640

6. Welke kleur(en) keuken wil ik?

Witte keukens blijven populair, het geeft rust en past eenvoudig bij de rest van je interieur. Wit is mooi in elke keukenstijl, want het zijn de materialen en afwerking die je nieuwe keuken de gekozen uitstraling geven. De kleur is dus niet meteen het belangrijkste, maar het maakt de keuken wel af. Heb je geen zin in wit, dan kun je ook voor iets gewaagder gaan, koper bijvoorbeeld. Welke kleur vind jij mooi in je keuken en wat past bij de rest van je interieur?

Alles op een rijtje

Heb je alles (samen met je adviseur) bepaald voor jouw ideale keuken? Dan is de laatste stap het aanvragen van offertes op basis van je wensen om de beste prijs en levering te krijgen. Lees elke offerte goed door op prijs, meerwerk, demontage van de oude keuken, voorwaarden en garanties.

Nog een laatste tip: wettelijk hoef je niet meer dan 50% van het aankoopbedrag te betalen.

De juiste offerte gevonden? Dan hoef je alleen die afspraak voor het plaatsen van je nieuwe keuken nog te maken. Is dat gebeurd, dan kun je gaan genieten en je helemaal thuis voelen in deze nieuwe ruimte.

Nawoord

Ik vind Manons tips stuk voor stuk heel zinnig en praktisch. En ik denk zeker dat ze helpen bij het kiezen van een keuken.

Lees ook mijn post: Wat is een open keuken?

Wat was jouw nummer 1 criterium toen je een keuken koos?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

34 Comments

  1. Toen we ons huis kochten zat er opzich best een mooie keuken in: ruim en modern en lichte kleuren. Ik zelf houd persoonlijke meer van een landelijke keuken. Misschien ooit, maar nu kunnen we er ons prima mee redden.

    1. Als een keuken prima functioneert en best oké is qua uiterlijk is het inderdaad ook al zo wat om puur om cosmetische redenen een nieuwe te kopen.

      Kun je er met losse dingetjes een landelijke uitstraling aangeven? Of met verf?

  2. Ik vond het heel belangrijk dat het een mooie keuken was dit binnen ons budget paste. We hadden een mooie deal, maar zijn toch verder gaan kijken. Uiteindelijk terug bij de eerste. Die voelde gewoon het beste.

  3. In mijn sociale huurwoning valt er niet zo veel te kiezen. Daar zit gewoon standaard zo’n wit keukentje in van dat hele bekende merk. Maar mocht ik er ooit aan toekomen om over mijn eigen keuken te beslissen, dan denk ik dat mijn belangrijkste criterium in die beslissing de apparatuur en materialen zou zijn en dan met name de apparatuur.
    Hoe mooi ik een landelijke keuken ook vind, uiteindelijk gaat het mij erom dat ik er goed uit de voeten kan en er op een praktische manier in kan koken.

  4. Echt hele goede tips! Wij hebben drie jaar geleden een Nieuwe keuken uitgezocht. Gelukkig is vriendlief timmerman. Maar het blijft een heel project.

  5. Mijn keuken is 6×4 en ruimte en opbergmogelijkheden waren belangrijk criteria. En geen randjes die snel vies worden.
    Weinig inbouwapparatuur nodig want losse koelkast en vriezer waren er al en die wilde ik houden, wasmachine en droger in de schuur. Uiteindelijk gekozen voor beide kanten te bebouwen.
    Aan de ene kant onder in het midden aanrechtkast en links en rechts 2×3 lades, bovenkasten bijna tot plafond en over de hele breedte werkblad en inductieplaat.
    Andere kant heeel veel kastruimte 3 hoge kasten en in het midden klein aanrecht met vaatwassen en kast. Kasten zandkleur en de achterwanden zijn hetzelfde als het werkblad, granieteffect en wat beige/blauwe effecten om het levendig te houden, vloer is zelfde soort graniettegels en wandtegels vanille.
    En bijna alles staat vol altijd veel voorraad en er staan ook bakken met schoenpots, pleister en verbandjes etc in. OOk veel stopcontacten aan alle kanten.
    Zit er nu 3 maanden in en ik ben er heel blij mee.
    Het enige wat ik me niet had gerealiseerd is dat de vaatwasser aan de ene kant staat en de kasten waarin alles weer wordt opgeborgen aan de andere kant, veel loopwerk dus.

    1. Het klinkt mooi Lot! En met lekker veel bergruimte als ik het zo lees.

      Wel lastig inderdaad dat je veel moet lopen van de vaatwasser naar de kasten. Anderzijds is dat ook weer gezond : ) Zo kom je makkelijker aan 10.000 stappen per dag : )

  6. Ook ik heb een huurwoning, en toen ik er zestien jaar geleden in kwam wonen bedacht ik me niet, ik heb de vreselijke standaardkastjes oranje geverfd (mijn lievelingskleur) wetende dat ik dat zou moeten herstellen als ik eruit moet, maar…dat duurt wel even hoor. Dat blijkt, na zestien jaar zijn ze nog steeds naar tevredenheid oranje en ik ben nog lang niet van plan hier te vertrekken.

  7. Toevallig hebben wij vorige week een keuken uitgezocht. De ruimte is klein en wij hebben gekozen voor een strakke keuken met een mooi keukenblok wat een hout-look heeft, omdat we de meubels ook allemaal gaan vervangen en het één geheel moet gaan worden.

  8. Een nieuwe keuken uitzoeken, dat is zeker een serieuze zaak om over na te denken. Zeker handig tips! Ik zelf ga graag op vakantie dan een nieuwe keuken hihi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.