5 redenen om je kinderen te laten helpen in het huishouden

opvoeden

Ik geef het niet graag toe, maar ik kijk dus dagelijks het programma Utopia. En één van de dingen die me opvalt is dat bijna niemand het huishouden doet. Het wordt er viezer en viezer. Op een gegeven moment hadden ze zelfs een kakkerlakkenplaag. Regelmatig komen er nieuwe bewoners die de boel op orde willen brengen zoals De Huishoudcoach, maar stuk voor stuk branden ze op door de laksheid van de Utopia bewoners.

Kortom: het huishouden moet je bijhouden!

En wie beter dan je bloedeigen kindertjes om je daarbij te helpen! Sterker nog: je bewijst ze een dienst door ze te laten helpen. En wel hierom:

5 redenen om je kinderen te laten helpen in huis

 1. Door ze te laten helpen in het huishouden leren ze waardevolle vaardigheden. Daar hebben ze later veel gemak van. Vaak sjouwen ouders naar allerlei clubjes en lessen toe zodat ze zich goed kunnen ontplooien. Maar laten we niet de belangrijke basisvaardigheden vergeten!
 2. Kinderen leren zo hun verantwoordelijkheid te nemen. En dat er consequenties zijn als je iets niet doet. Dat is een prima les voor het latere leven. Heb je je was niet opgeruimd? Prima, maar dan heb je dus geen schone onderbroeken meer. Acties, of gebrek aan acties hebben gevolgen.
 3. Je zou het misschien niet denken als je met je kind aan het bakkeleien bent over huishoudelijke klusjes, maar je kind laten helpen is goed voor de onderlinge band. Als iedereen bijdraagt aan het huishouden geeft dat een gevoel van verbondenheid. Je deelt iets met z’n allen.
 4. Het geeft jou wat meer ruimte en tijd om andere dingen te doen.
 5. Kaboutertjes bestaan niet. En er zijn dus ook geen kaboutertjes die het huishouden voor hen gaan doen. Door huishoudelijke klusjes te doen ontdekt je kind vanzelf dat er tijd en moeite moet worden gedaan voor het huishouden. Het gaat niet vanzelf.

Maar wat kan ik ze dan laten doen?

Wil jij je kinderen wel laten helpen, maar vraag je je af: ‘Wat kan ik ze vragen te doen?’ Bekijk dan hier een handige lijst met geschikte taken en klusjes voor kinderen geordend naar leeftijd!

Wat laat jij je kinderen thuis doen?

15 Responses to 5 redenen om je kinderen te laten helpen in het huishouden

 1. Zou ik eigenlijk meer moeten doen. Zelf de kleren in de was, helpen met tafel afruimen. Doe het meestal zelf ondat het sneller gaat, maar het is eigenlijk beter van niet.

 2. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat het alleen maar goed is voor kinderen om te helpen in het huishouden. Zo leren ze hun verantwoordelijkheden nemen en het is naar mijn idee een goede voorbereiding op later, als ze op zichzelf gaan wonen. Mijn zoon is nu bijna anderhalf en ik vind het al heel erg belangrijk dat hij leert om zijn eigen speelgoed op te ruimen. Gelukkig gaat dat heel goed en hij vind het ook leuk om te doen, het is een soort spelletje geworden :).

 3. De mijne zijn nog vrij jong ( 5 en 8 ) en bij ‘huishoudelijke klusjes’ denk ik vaak aan stoffen, stofzuigen, afwassen en poetsen. Toch hebben ze hun ‘taakjes’ Zo moeten ze allebei hun bordje na het eten op het aanrecht zetten, hun vuile was in de wasmand gooien ( anders was ik het niet 😉 ) en ruimen ze hun speelgoed ( meestal ) op. Ook moeten ze hun slaapkamer opruimen en kunnen ze met een kleine stofzuiger de vloer stofzuigen. Gelukkig vinden ze dat laatste leuk.
  De oudste doet af en toe een boodschap bij de plaatselijke supermarkt en samen helpen ze wel eens met koken, maar dat is gewoon omdat ze het leuk vinden. Ik ga wel eens even je lijstje checken, kijken wat er nog meer bij staat, want ik ben het met je eens dat ze het allerbelangrijkste moeten leren. Het huishouden!

 4. Toen onze kinderen klein waren, lieten wij hen ook helpen met het huishouden en ze vonden het leuk : tafel dekken en afruimen, afwassen en afdrogen, stofzuigen, ….. Eens ze tiener werden, verdween de interesse en het spontane helpen en hadden ze allerhande excuses om toch maar niet te moeten helpen : muziekschool, balletles, dictie, tekenschool….en natuurlijk ook het schoolwerk. Akkoord, ze hadden meerdere buitenschoolse activiteiten en de overige tijd die ze hadden, liet ik hen dan om te studeren. Afwassen, afdrogen, stofzuigen,…. waren er totaal niet meer bij. Eens ze een jaar of 15 waren, was het enige wat ze tijdens het schooljaar deden hun vuile was in de wasmand gooien, hun eigen kamer opruimen en stofzuigen (zeker niet meer of dat), opgeplooide was in hun kast leggen (eerder ‘gooien’). Tijdens hun vakantie was er ook al niet veel tijd over om te helpen aangezien ze zelden thuis waren : leiding in vakantiekampen waar de nodige tijd inkroop, vakantiewerk om een zakcentje bij de verdienen,…..
  Sommigen zeggen, je moet hen van jongsafaan mee doen helpen in het huishouden zodat ze het later ook doen maar wij hebben ondervonden dat het laten meehelpen als ze nog klein zijn, geen garantie is dat ze eens ze ouder worden, nog steeds helpen. Wij ondervonden dit met onze kinderen maar hoorden dezelfde verhalen van familie en kennissen…..
  Ouders met kleine, helpende kinderen, geniet van hun hulp zolang het duurt want ze blijven niet zo hulpvaardig…
  Onze kinderen zijn nu allemaal volwassen en het huis uit, hebben hun eigen gezin. Ondanks dat ze sinds hun tienerjaren weinig deden (en leerden) in het huishouden, loopt hun huishouden heel goed.Eens ze zelf moeten instaan voor hun huishouden, zullen ze het wel kunnen…..

  • Goed van je Liesbet dat je de tieners ook even noemt. Want die zijn inderdaad meestal weinig behulpzaam. Toch denk ik dat wat je ze leert wel degelijk blijft hangen. Dat zie je ook bij jou kinderen. Het is alleen even buffelen in de tienerperiode!

 5. Ook hier ‘moeten’ de kinderen wat meehelpen in huis. Zoals bijv. dagelijks de tafel opruimen en de vuile spullen in de vaatwasser pakken. En zaterdags de wastafels schoonmaken. En als ik bedden verschoon haalt het kind zelf het bed af en neemt het beddegoed mee naar beneden waar de wasmachine staat. En natuurlijk ook wel eens een paar boodschappen doen. Het ene kind helpt graag terwijl de andere liever de kantjes eraf loopt… Dan is het best wel lastig om juist het kind dat geen zin heeft aan het werk te zetten terwijl de andere het graag doet… Je hebt soms geen zin in gezeur hè…

 6. mijn dochter mopperde wel eens als ze weer eens moest helpen in huis. maar toen ze op zichzelf ging wonen was ze blij dat ze zich zelf zo goed kon redden. veel van haar vriendinnen en vrienden wisten niet eens hoe ze de was moesten doen of koken, die waren gewend dat mams dat allemaal deed en gingen heel vaak nog met was naar huis en bleven dan ook maar eten ,omdat ze zelf meestal alleen maar afhaalmaaltijden aten.

 7. Ik moet eerlijk toegeven dat ik als kind heel erg weinig heb hoeven helpen in het huishouden. Mijn moeder deed het liever allemaal zelf. Waarschijnlijk omdat ze dacht dat we het toch niet goed zouden doen en ze het dan alsnog zelf over kon doen. En dan kon ze het ook allemaal op haar manier doen. We hielpen wel eens met de tafel afruimen en de vaatwasser uitruimen. Soms deden we een boodschapje voor haar, maar meer was het eigenlijk niet. Ik vraag me dus heel erg af hoe ik het zelf ga doen als ik kinderen heb. Ik ben het ene gewend, maar ik zie ook de positieve kant van het andere.

 8. Als kind moest ik altijd heel veel doen. Als 10 jarige kookte ik elke avond, mijn moeder zette voor ze naar haar werk ging alles klaar. Als het dan 5 uur was zette ik de boel op. Zodat het eten klaar was als moeders thuis kwam. Elke zaterdag mijn eigenkamer stoffen en stofzuigen. Door de week de woonkamer ook, dagelijks de afwas. Kleding altijd in de was mand anders werd er niet gewassen. Regelmatig een was aanzetten. Altijd mee boodschappen doen op de fiets zodat mijn moeder niet 2 keer naar de winkel hoefde voor de week boodschappen. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Vriendinnen vonden het maar raar dat ik dat allemaal moest doen. Wij waren thuis met zijn 3 mijn moeder, broertje en ik. We roeide met de riemen die we hadden, hielpen elkaar en waren er voor elkaar. En nog steeds ben ik er trots op hoe wij het met zijn 3 altijd voor elkaar kregen.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.