5 manieren om geld en energie te besparen bij het koken

koken

In het weekend kookt mijn man.

En hij doet dat op zijn geheel eigen wijze.

Ondanks mijn goede adviezen…

Want hij kookt zonder deksels op de pannen, doet veel te veel water bij de groentes en laat ze ook nog eens aan gort koken. Dat kan veel beter en zuiniger. En omdat mijn man het vertikt naar mijn goede tips te luisteren, zet ik ze dan maar op mijn blog.

Ik moet mijn wijsheid toch ergens kwijt!

5 manieren om energie + geld te besparen bij het koken

1. Gebruik de juiste pan voor de juiste pit!

Gebruik de juiste pan voor de juiste pit. En daarmee bedoel ik dat je niet een klein pannetje op een grote pit moet zetten. Want dan gaat er een heleboel energie warmte ongebruikt verloren! En dat is zonde. De Consumentenbond geeft deze handige richtlijn:

 • Kook je op inductie? Dan mag de pan maximaal 1 tot 2  diameter kleiner zijn dan de diameter van de kookplaat.
 • Bij gas hoort de vlam niet om de pan te krullen. Zie ook Gas besparen!

2. Gebruik een deksel op de pannen

Als je zonder deksel kookt, gaat er ook weer een boel warmte verloren. Net zoals wanneer je een te kleine pan gebruikt op een grote pit. Houd daarom zoveel mogelijk het deksel op de pan.

Een deksel op een pan voorkomt 3/4 warmteverlies!

Om die reden geldt ook: til niet om de haverklap het deksel van de pan om te kijken hoe het er voor staat! Kostbare warmte gaat verloren. Door het deksel erop te laten kun je op energiekosten besparen.

3. Gebruik zo min mogelijk water

Hoe minder water je gebruikt, hoe minder tijd en energie er nodig is om het op te warmen. Tegelijkertijd is het ook nog eens een behoud voor de vitamines in je groentes.

4. Bijna klaar? Fornuis alvast uit.

Is je eten bijna klaar? Dan kun je vaak al best het fornuis uitzetten. Rijst en groentes stomen dan stilletjes vanzelf gaar. Daar is het fornuis niet meer bij nodig. Zie ook rijst koken.

5. Kook je eten niet te lang

Zeker bij groentes geldt dat ‘beetgaar’ het gezondst is. Dus waarom zou je ze langer koken. Dat kost ook alleen maar energie en vitamines.

Zie ook Pasta koken!

Nog meer tips om te besparen vind je bij Aad Actief.

Let jij tijdens het koken op zuinig koken? En heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

26 Comments

   1. Nee niet heel groot. Gewoon…. eerst de aardappelen ondertussen het vlees en jus maken. Aardappelen 10 min laten nagaren en ondertussen dan de groenten.

 1. Opzetten met warm water. Eieren in kokend water kun je eerder uitzetten. Het gaart wel na. Met inductie is nagaren misschien wat lastiger omdat er geen restwarmte van het fornuis is.
  Mijn man kookt nooit. Vroeger wel, maar hij vindt het niet leuk. Gelukkig staat hij bij andere dingen wel open voor op- en aanmerkingen. Waarover we dan meestal in gesprek gaan over de reden :-) Terecht, dingen hoeven niet sltijd te gaan zoals ik ze wil. Ik doe best veel op routine, maar als dat per ongeluk niet lukt dan let ik extra goed op het eindresultaat en dan kom je regelmatig op betere manieren om iets te doen.

 2. Ik ken de tips wel, alleen deksel op de pan is wat lastig, omdat ik als alleenstaande in kleine steelpannetjes kook en daar heb ik geen deksels voor.
  Inderdaad wel eigenwijs van je man om groente tot gort te koken, dat is niet eens lekker, beetgaar is lekkerder door meer smaak.
  Vind hij jouw maaltijden door de week dan wel lekker, want jij zult wel beetgaar koken…

  Groetjes Lily

 3. Jazeker, de waterkoker kookt het water alvast, want gas kost meer geld.
  Als de eieren koken gaat het gas uit en worden de eieren naar verloop van tijd vanzelf hard.
  En gietijzeren pannen houden de warmte vast en kan voortijds het gas al uit (kip)

 4. Frustrerend voor je. Wel fijn dat hij kookt. Knap dat je het niet door dramt de goede adviezen. Heel knap. Mijn laatste tip is om het theewater niet eerst helemaal te laten koken. Ik heb bedacht dat het dom is. Kraanwater is al drinkbaar. Na het koken, moet je langer wachten tot je een temperatuur hebt waarbij je slokdarm in tact blijft. ????

  1. Ik heb het opgegeven Consuminderen. Hij luistert er helaas toch niet naar : (

   Als je het theewater niet helemaal laat koken, krijg je dan niet die vieze schuimkraag? Dat vind ik er altijd zo vies uitzien…

   1. Groot gelijk dat je het hebt opgegeven. Ik drink kruidenthee dat zal het verschil maken. Als het water goed raast gaat het uit. Omdat het kruidenthee is, ik zet 1,5 liter tegelijk, is het zelfs koud aantrekkelijk. Behalve met verse muntthee. Dat is bjegg.

 5. Ik bak roer, dat is snel en bespaart veel gas. Gemiddeld verbruik is 16 liter gas, wat neerkomt op 1 cent per eenpesoonsmaaltijd. Is daarnaast gezond. Kan met heel veel zoals rösti.

  Het echte verbruik/verspillen zit overigens in ovens. Zo’n ding komt niet in m’n huis. Maar als mensen een waterbed of vaak een wasdroger gebruiken, dan doen dit soort beetjes van het koken er niet meer toe.

  1. Dat is niet veel Ximaar, 1 cent per eenpersoonsmaaltijd! Fijn. Een waterbed of droger heb ik niet, maar mijn oven zou ik niet graag missen. Die gebruik ik bijna dagelijks geloof ik.

 6. Investeer in grote pannen en schalen en kook voor 2 dagen. Ik denk hierbij aan stoofpotten, ovenschotels, soep. Dit spaart tijd, geld en afwas uit. Kook de bijpassende groente uiteraard vers en/of voeg sla met bijbehoren toe. Maar, zoals iemand al opmerkte, het zijn de grote dingen waarop je vooral moet letten zoals wasdrogers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.