10 manieren om bacillen en virussen de pas af te snijden!

verkoudheid voorkomen

De ‘r’ zit weer in de maand. En dat betekent helaas vaak verkoudheden, griepjes en andere vervelende klachten! Zeker als je kinderen in de basisschoolleeftijd hebt, valt het niet mee om de bacillen te ontwijken. Het kan in scholen soms behoorlijk dampig zijn van natte jassen en veel kinderen. Maar ook als forens in het openbaar vervoer wordt je blootgesteld aan bacteriëren e.d.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam zo sterk mogelijk te maken. Zodat virussen en dergelijke je niet zó maar te pakken krijgen!

11 tips om bacillen en virussen de pas af te snijden.

 1. Was regelmatig grondig je handen. Met zeep.
 2. Leer je kinderen om  te niezen in hun elleboog.
 3. Eet voldoende groente en fruit.
 4. Zorg dat je elke dag minstens een half uur beweegt. Kinderen zelfs een uur. Een goede lichamelijke conditie verhoogt je weerstand! Sporten zorgt er namelijk voor dat je Natural Killer Cells in actie komen!
 5. Ga elke dag naar buiten. Frisse lucht is gezond.
 6. Houd oppervlakken die vaak worden aangeraakt schoon. Denk aan je smartphone, tablet, toetsenbord, deurklinken, aanrecht, stoelleuningen, lichtknopjes, afstandsbediening.
 7. Vervang handdoekjes waarmee handen worden afgedroogd regelmatig.
 8. Citrosan zelf maken: het idee is zo extra weerstand aan je lichaam toe te voegen.
 9. Lucht regelmatig je slaapkamer, keuken en woonkamer. Bacillen en virussen houden van warme, vochtige ruimtes. Maak het ze zo onaangenaam mogelijk!
 10. Gebruik papieren zakdoeken.
 11. Draag een mondkapje. Dat voelt misschien overdreven, maar als ik thuis omringd wordt door proestende en niezende mensen, dan verlang ik naar zo’n mondkapje. Omdat virussen door de lucht worden verspreid, helpt zo’n mondkapje wel wat. Wel is het belangrijk dat je het juiste soort mondkapje gebruikt. Er is zelfs onderzoek naar de effectiviteit gedaan.

Heb jij nog handige tips om virussen en bacillen te weren?

16 Responses to 10 manieren om bacillen en virussen de pas af te snijden!

 1. Let op: koud, helder weer is -helaas- NIET slecht voor virussen: kunnen ze prima tegen. Desondanks is goed luchten natuurlijk belangrijk: je wilt frisse lucht in huis, die ook nog eens gemakkelijker opwarmt. Warmte en vocht zijn verder niet heel bevorderlijk voor virussen, maar wel voor schimmels (ook goor).

 2. Mensen worden tegenwoordig juist zo vaak ziek omdat ze totaal geen weerstand meer hebben, omdat alles veel te schoon is. Soms is het juist goed om ziek te worden, om weerstand op te bouwen tegen ergers 🙂

 3. ik had nog meer tips opgeschreven, maar die worden niet gepubliceerd!
  Nog een poging:
  11. Zorg voor voldoende slaap
  12. Vermijd stress
  13. Laat je vaccineren als je tot de risicogroep behoort
  Er waren nog meer tips, maar die ben ik vergeten, misschien niet heel belangrijk.

 4. Luister naar je lijf. In de wintermaanden heb je vaak wat meer slaap nodig. Verder kan het helpen om extra vitamine D te slikken. En als iemand in ons gezin zich niet helemaal fit voelt of een virusje voelt aankomen dan nemen we een paar keer per dag een zinkzuigtablet.
  Ik ben niet zo van de extreme hygiene. Beetje bacteriën geeft meestal niks en dan houd je weerstand. Het ligt er natuurlijk wel aan of er een heel zwaar griepvirus heerst of dat er (je moet er niet aan denken) ebola in Nederland zou zijn. Bij dat laatste is het verstandig om regelmatig je handen te wassen in water met chloor.

 5. Handig lijstje; hier ook fan van frisse lucht en handen wassen. Verder ben ik het met mijn voorganger eens; niets mis met een beetje weerstand opbouwen.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.