5 blogfouten die ik heb gemaakt

blogfouten

Het is alweer zo’n 13 jaar geleden dat ik begon met bloggen. En er is veel veranderd. Ik ben veel veranderd als blogger, want ik heb veel geleerd.

In eerste instantie schrééf ik gewoon alleen maar. Maar op een gegeven moment wil je toch ook wel graag dat mensen het lezen. En dan ga je eens nadenken over de looks van je blog, en hoe je bezoekers zou kunnen krijgen.

Dit alles ging bij mij heel geleidelijk. Maar ik heb het gevoel dat ik nu aardig up-to-date ben! Daarom deel ik graag 5 blogfouten met jullie die ik maakte.

5 blogfouten die ik heb gemaakt

1. Lollige titels gebruiken die zoekmachines niet begrijpen. En sommige bezoekers ook niet…

Ik houd van woordspelingen. En ik had daarom veel post titels die ik zelf erg grappig vond. Dan schreef ik bijvoorbeeld een post over tuinieren met als titel ‘Als het gras 10 kontjes hoog is.’ Maar het punt met dit soort titels is dat zoekmachines er niks van snappen. Wil je dat je blog gevonden wordt op zoektermen, zorg dan de titel de inhoud van je post reflecteert. Ik had dus beter een titel kunnen gebruiken als Tuinieren!

2. Geen h-tags gebruiken

Van h-tags had ik nog nooit gehoord. H-tags gebruik je voor tussenkopjes. Zo maak je het zoekmachines makkelijk om te zien waar je post over gaat. Ik gebruikte simpelweg ‘bold’ als ik een kopje wilde maken. Maar dat is dus een gemiste kans!

3. SEO negeren

Ik las er wel eens over: SEO. Search Engine Optimization. Maar ik schrok van de termen en de grote hoeveelheid informatie, en besloot het dus gewoon lekker te negeren. Maar inmiddels heb ik het licht gezien. SEO is helemaal niet zo moeilijk. En het maakt je blog beter zichtbaar als je het gebruikt.

4. Een overvolle sidebar

Mijn sidebar was druk en vol, want ik had daar allerlei leuke dingetjes in gestopt die ik op het internet tegenkwam. En er was toch plek! Maar een volle sidebar laat je blog langzaam laden, en het staat onrustig.

5. Niet reageren op comments

Ik was vaak zo onder de indruk van een comment op mijn blog dat ik prompt dichtklapte! En daarom reageerde ik niet op de comment. Niet omdat ik het niet waardeerde, eerder het tegenovergestelde! Inmiddels heb ik me hier over heen gezet, en reageer ik zoveel mogelijk op comments op mijn blog. En als extra-tje bezoek ik bloggers terug en laat bij hen ook een comment achter. Gewoon, omdat ik weet hoe fijn het is als iemand eventjes reageert!

Op een gegeven moment had ik zoveel geleerd over bloggen dat ik het graag wilde delen met andere bloggers! Dat werd mijn blog Bloggen en loggen! Je vindt daar informatie, tips en tricks op een laagdrempelige manier! Ik vind het ook leuk om anderen te helpen met bloggen.

Blogland is veranderd

Je zou kunnen zeggen dat ik geen fouten maakte, maar dat Blogland is veranderd. De dingen die ik destijds ‘fout’ deed vond ik niet belangrijk. Ik stond er niet zo bij stil. Bloggen was vooral je post schrijven en dan publiceren.

En persoonlijk vind ik dat nog steeds de kern van bloggen.

Maar ja, als je ook graag wilt dat mensen je blog kunnen vinden, zijn bovenstaande 5 punten toch wel belangrijk.

Vind jij dat Blogland is veranderd? En hoe ervaar je dat?

Similar Posts

69 Comments

 1. Ik vind het erg leuk dat je altijd reageert. Dan krijg je het gevoel dat je commentaar ook echt gelezen wordt.
  Begrijp ik dat je geld verdient met bloggen? Hoe werkt dat dan?

 2. ik moet zeggen dat ik niet speciaal terug ga naar een blog waar ik een reactie achterliet om te kijken of de blogster op mijn reactie gereageerd heeft. Ik heb er laatst van jou 1x een melding van gekregen. Maar meestal gebeurd dat niet. Dus of mensen jouw reactie op hun reactie meekrijgen weet ik niet.
  Dus of dat zo belangrijk is vraag ik me af.

  punt 2 en 3 ga ik nog eens bekijken ;)

  wat mij wel opvalt is dat ik bij jouw blog iedere keer mijn naam en email en website moet invullen. Op andere blogs wordt dat automatisch onthouden.

 3. Zelf blog ik nog niet zo lang, maar ik lees al jaren blogs. Voordat ikzelf blogde reageerde ik nooit. Nu ben ik er inderdaad achter dat het leuk is dat iemand een reactie achterlaat en ben ik zelf hierin ook actiever. Ik waardeer het echt dat jij vaak de moeite neemt om een reactie achter te laten!

  Als beginnende blogger vind en vond ik het best lastig om mijn draai te vinden in alle termen en dergelijke. Er gaat een hoop tijd zitten in alles, er is nog genoeg wat ik anders wil, maar dat komt te zijner tijd wel.

  Hoeveel verschillende blogs heb jij?

 4. Zelf blog ik pas een paar maanden en voor mij zijn er dus nog geen dingen veranderd. Wel valt het me op hoe ontrouw lezers kunnen zijn. Laatst was ik helemaal blij met 50 bloglovin volgers en de volgende dag stond ik weer op 44.

 5. Ik blog eigenlijk nog niet zo lang, dus ik zou niet weten of het echt veranderd is. Als ik andere bloggers hierover lees, dan denk ik het wel. Ik vind lollige titels eigenlijk juist wel leuk, maar ik snap het dat zoekmachines hier geen kaas van kunnen maken. Toch jammer dat ze geen humor hebben eigenlijk.

 6. Soms maak ik ook heel bewust “fouten” ten opzichte van de huidige trends en tips. Gewoon omdat ik eigenwijs ben en ik wil doen wat ik leuk en mooi vind.

 7. Ik ben begonnen met bloggen toen mijn kinderen nog klein waren, over ditjes en datjes in mijn dagelijkse huishouden en natuurlijk over de kinderen. Dat zijn nu inmiddels pubers en jong volwassenen.
  Het werd voornamelijk gelezen door familie en vrienden en dat vond ik toen goed.
  Maar juist door de veranderingen in blogland ben ik mij gaan verdiepen in hoe het allemaal werkt. Je kunt echt alles hierover op internet vinden. En met deze kennis ben ik een maand geleden ‘echt’ gaan bloggen. En ik moet zeggen dat met alle kennis die ik heb vergaard over het laatste jaar het best aardig gaat. En ik leer iedere dag nog bij. En als ik iets niet weet, zoek ik het op of vraag ik iemand ;).

  Maar om op je vraag terug te komen. Ja, ik vind dat blogland wel is veranderd. Maar je kunt zelf beslissen in hoe ver je erin mee wilt gaan. Wil je gewoon lekker schrijven en publiceren, dan komen de lezers ook als je goede content levert, ook al gaat het dan niet zo snel.
  Maar wil je veel lezers, veel reacties en snel hogerop in ranking, dan zul je mee moeten in de rollercoaster. En er een hele hoop vrije tijd insteken, waardoor de hobby al snel op een fulltime baan begint te lijken.

 8. Bedankt voor je vijf punten. Ik doe ze op zekere maten alle 5 wel beter de laatste tijd. Ik moet wel eerlijk zijn. Ik ben soms gewoon wat eigenwijs en doe wat ik leuk vind. Dat kan zijn dat het voor SEO juist wat minder werkt. Ah ja, het blijft een hobby, en ik vind het heerlijk!

 9. Dat je regelmatig op mijn reacties reageert waardeer ik erg.

  Bij jouw blog moet ik inderdaad ook elke keer naam en e-mailadres typen en ik kan geen verdere comments lezen als ik zelf heb gereageerd, vandaar dat ik soms later nog een zinnetje type (dat kan dan ook niet te kort zijn want dat mag ook weer niet).

  1. Als je via Firefox naar dit blog gaat kan je wel de rest van de comments lezen. Via Google lukt het bij mij ook niet.

     1. Weet ik nog niet, bij een volgend logje zal ik dat wel merken en rapporteren. Firefox wil ik eigenlijk niet ook nog installeren. Laptop is al niet zo snel en alles extra vertraagt.

 10. Altijd fijn om dit van de ervaring van een deskundige te lezen.  Fijn dat je H2 deelt daar doe ik nooit mee, misschien wordt tijd om verandering aan te brengen. Bij bloggen en loggen lees ik je tips ook al voor ik Huisvlijt had bezocht, vind het echt zeer handige tips. Bedankt!

 11. Dit zijn inderdaad geen fouten maar veranderingen, ik weet nog dat wij helemaal geen SEO hadden, ben jij bij web-log begonnen ooit? Ik bij blogger.com en dan op mijn eigen site, dat was een crime, je werkte nog met een ftp server zelfs om up te loaden, ik bedoel, weet er iemand in het nu nog wat een ftp server is? Ik denk het niet, hahahahaha

  Toen had je stats en die moest je ook al zelf aanmaken, weer een account, dat is nog steeds hetzelfde dan, account hier, account daar om dat allemaal te laten draaien.

  Het mag dan veranderd zijn, ik zie het niet, goed ik heb misschien minder cijfers omdat ik geen .nl of .com domein meer heb, maar dat maakt mij niet uit, aan de reacties te zien, weten de mensen mij ontzettend goed te vinden en laten graag een reactie achter.

  Wel hou ik rekening met de titel eventueel, natuurlijk, maar dat leerden we toen ook al, toen de zoekmachines kwamen en belangrijker werden. Zeg nu zelf, in het jaar 2000, toen ik begon met bloggen op mijn eigen site, was Google er nog niet eens, maar alleen een Tripoc-Lycos.

  X

 12. Toen ik 10 jaar geleden begon met bloggen,was mijn doel voornamelijk om eigen gedachten onder woorden te brengen. En was verbaasd,dat mensen reageerden.Nog is het vaak een mijmeringen blog. Maar het wederzijds reageren als een bijna-gesprek ervaar ik als heel plezierig.

 13. Ik vind het zo leuk dat jij reageert op commentaar :-)
  Ik heb geen blog rnaar lees er best een aantal. Mij valt het op dat de vormgeving tegenwoordig belangrijker is geworden en dat er nu zi enorm veel leuke blogs zijn dat ik de neiging heb om veel te lang allerlei leuks te lezen :-)

  Op jouw blog zou ik het fijn vinden als mijn naam en emailadres bewaard blijven. Is daar een instelling voor? Ik heb dat eigenlijk alleen op jouw blog. En ik heb dat met de Ipad en met de laptop. Dus ik denk niet dat het aan de browser ligt, want ook daar wissel ik mee op de laptop.

 14. Het stomme is dat ik eigenlijk zo min mogelijk wil doen om mijn blog bekend te maken. (Ik zou dus ook de commentluv uit moeten zetten, maar ja :P) Voor mij hoeft het namelijk niet: ik ben voor mijn werk als met SEO bezig, en op mijn filmsite heeft het geleid dat problemen met mijn (achteraf dus crappy) host. Die vonden 500 bezoekers op een dag te veel :S Moest ik mijn pakket maar uitbreiden: kassa!
  En ondanks dat ik er niet mee bezig ben, en dus bewust ‘fouten’ maak, doe ik het best redelijk.
  Moraal: ook als je deze fouten maakt, kan je blog nog redelijk bekend worden.

 15. Goede tips! Het enige puntje waar ik nog aan kan doen is SEO, maar momenteel is mijn doel niet per se meer mensen trekken via zoekmachines. Misschien later eens!

 16. Ik lees al een jaar of vier op je blog mee en kan me die blogtitel nog herinneren;-) Ik vind het leuk, dat soort grapjes, maar jongere lezers weten mogelijk niet naar welk liedje je refereert.
  Qua opbouw is je blog wat strakker en zakelijker geworden dus (vindbaarheid etc) maar je persoonlijke toon is dezelfde gebleven en dat vind ik mooi.

 17. Ik blog pas 4 maanden en volg andere bloggers ook pas zo lang, dus ik kan er weinig over zeggen. Ook al schrijf ik vooral voor mijzelf, een reactie of like op een bericht geeft zo’n goed gevoel! Altijd leuk als iemand een comment achterlaat.

  Ik ga gauw je bloggen en loggen blog lezen, want ik kan nog heel veel leren!

 18. Ik blog nog maar van eind oktober, dus ik kan niet echt de vergelijking maken met vroeger. De meeste puntjes die je aanhaalt komen me gelukkig bekend voor.

  Dank je wel om te verwijzen naar Bloggen en loggen!, ga ik zeker eens bekijken!

 19. Sinds kort gebruik ik SEO dus ik weet het niet hoe zal gaan gebeuren.
  Veel veranderd. aantal volgers is tegenwoordig belangrijk in de blogland, anders dan vroeger. Vroeger schreef ik regelmatig wat ik heb gemaakt (soort online dagboek) maar nu kan ik niet meer (vraag niet waarom) geen woorden meer uit mijn hand als ik persoonlijk dingen op mijn blog schrijven. Dus ik schrijf nu alles van lifestyle, fashion etc

  Thanks om te verwijzen naar Bloggen en loggen. Ik ben benieuwd, ga zo eens kijken

 20. Ja dat reageren vind ik ook gewoon leuk om te doen, net als reacties krijgen. Maar moet wel eerlijk zeggen dat ik het mobiel wel een heel gedoe vind om zoveel te typen. Daar zou nog wat op gevonden moeten worden. Al is het maar dat alle sites standaard je naam, email en site onthouden.

 21. Jammer he, van die lollige titels, dat dat niet werkt. Ik ben al mijn oude titels aan het nalopen en aanpassen, niet dat ze bij mij lollig waren, maar ze kunnen wel beter. Leuk om de tips te lezen!

 22. Wat herkenbaar allemaal. Vooral ook die lollige titels ja. Ik moet me nog steeds inhouden, en af en toe glipt er nog een lollige tussendoor. Ik vind het altijd heel leuk dat je zo trouw reageert op mijn posts. Dat stimuleert mij mede om weer aan nieuw stukje te beginnen.

  1. Dat is ook één van de redenen dat ik reageer bij mensen: zodat ze weten dat hun posts gelezen en gewaardeerd worden. Anders kan bloggen toch al snel voelen als een potje tennis in je eentje: je slaat een balletje op en er komt niets terug….

 23. Gefeiciteerd met je bloggen en het harde werk dat het kost. Ik weet het ik blog ook. Zo las ik afgelopen week blogs terug uit 2011. Mijn manier van schrijven is er dankzij de grote hoeveelheid tijd erg op vooruitgegaan. Er valt nog veel te verbeteren, natuurlijk.

  Schrijven van een blog is deels inhoud, maar vooral de manier van schrijven.

  Dat jouw blog mijn gegevens iedere keer ‘kwijt raakt’ stoort me. Ik reageer de laatste tijd dan ook niet vaak op je blog.
  Bij andere blogs van WordPress heb ik dat niet. Je schreef ooit een blog dat ik mijn gegevens moest vastleggen om dan gemakkelijker te kunnen reageren?! Ik doe dat niet.

  Je reageert regelmatig op mijn blog, dat vind ik fijn. Ik waardeer dat. Ik weet dat Google je vindbaarheid verhoogt als je veel reacties hebt. Die waardering van Google is prettig voor de verdiensten.

  Ik neem aan dat jouw blog in WordPress is opgemaakt. Zeker weet ik het niet. Ik sluit me dus aan bij Veggie Mo.
  Als ik dan alle regels heb doorgewrocht, houdt me dat ook tegen om dan ook nog eens extra op een advertentie te klikken.

  Internet maakt mensen ongeduldig. Teksten moeten korte zijn. Teksten moeten je als lezer pakken. De intro moet je gelijk het verhaal in meenemen. Schrappen van teveel tekst. Als je een review over een boek schrijft, moeten we twee keer klikken. Daarmee haal je lezers weg. Misschien vanaf alinea 1 de juiste link plaatsen?
  Nogmaals, succes.

  Je schrijft twee keer per dag. Ik zie dat de hoeveelheid lezers na een aantal uur opdroogt.

  1. Ik hoor van meer mensen dat ze op Huisvlijt telkens opnieuw hun emailadres in moeten typen. Ik probeer er achter te komen waardoor dit komt. Hopelijk kwam het door commentluv; dat heb ik nu uitgeschakeld.

   1. Idd, het blijft nu staan, als je op de Ipad de browser niet tussentijds sluit. Ga je uit de browser naar een andere app. is tie het alsnog vergeten. In Chrome worden vaker gebruikte termen onthouden, maar op andere devices niet.

 24. Reageren is echt belangrijk heb ik gemerkt. Ik dacht ik begin met bloggen en mensen vinden mij wel. Maar zo is het niet. Het is veel meer bloggen lezen en reageren en dan lezen ze ook jouw artikelen. Van de zoekmachines ben ik nog niet heel goed op de hoogte.

 25. Die H1/H2 vind ik nog steeds lelijk in mijn lay-out maar voor de seo eigenlijk wel heel erg belangrijk. Misschien toch maar eens aan geloven.

 26. Van kleins af aan maakte ik zelf websites, maar echt een blog heb ik nooit gehad. Ik kan daarom ook niet echt oordelen of het veranderd is, maar ik lees vaak genoeg op blogs dat het een aantal jaar geleden echt een online dagboek was. Dat is het natuurlijk allang niet meer! :)

 27. Haha, ik maak me nog steeds schuldig aan de eerste drie, maar ben me daarvan bewust. Waarschijnlijk verander ik het in de loop van de tijd wel, omdat ik sinds kort ook naar zaken als bezoekersaantallen kijk mbv GoogleAnalytics, maar een goed verhaal met een woordspeling als titel vind ik vooralsnog belangrijker en leuker :)

  Wat ik heel fijn vind bij jou is dat ik een mail krijg als je op mijn reactie hebt gereageerd, dat mis ik bij veel blogs. Hoe heb je dit ingesteld?

 28. Met het bloggen ben ik ook gewoon begonnen met schrijven en het online zetten, zonder verdere aanverwante zaken.

  Nog niet zo lang geleden ben ik begonnen met H tags en SEO bijvoorbeeld, op reacties reageren deed ik dan weer wel. En in de sidebar, ooit stond die vol met foto’s en allerlei andere zooi, dat is verleden tijd. En nog vindt ik hem “vol” voor mijn gevoel.

 29. Een paar jaar geleden heb ik geblogd via Blogger maar daar ben ik na een tijdje mee gestopt. Ik volgde toen zelf de nodige blogs en reageerde regelmatig op interessante posts. Het aantal bezoekers van mijn blog nam daardoor gestaag toe. Verder ondernam ik eigenlijk niets om te worden gevonden en gelezen.

  Na een hele tijd niet geblogd te hebben, ben ik eind vorig jaar weer begonnen, nu in WordPress en opnieuw met een persoonlijk blog. Ik heb niet als doel er inkomsten mee te genereren(misschien ooit wel maar dat weet ik nu nog niet) en ben dus ook niet zo bezig met hoe ik precies schrijf en of mijn blog wel gevonden wordt door zoekmachines. Ik reageer nog steeds op blogs die ik interessant vind en vind het erg leuk wanneer iemand op mijn schrijfsels reageert, zoals jij, Nicole. Ik probeer ook terug te reageren, al kan ik niet garanderen dat dat altijd 100% lukt.

  Ik houd zelf van niet al te drukke blogs en dat vind je hopelijk terug in mijn layout. Blogs met een heel drukke layout laat ik doorgaans snel aan me voorbijgaan. Ik word daar onrustig van. Ook blogs met een pietepeuterig klein lettertype of heel lichtgekleurde tekst laat ik meestal voor wat ze zijn. Je moet het de lezer gemakkelijk maken om jouw blog te lezen, vind ik.

  1. Leuk dat je het bloggen weer hebt opgepakt Polly. Hoe bevalt wordpress vergeleken met Blogger?

   En ik ben het helemaal met je eens: je moet het je lezers inderdaad makkelijk maken!

 30. Bedankt voor de tips. Ik doe al wat meer met SEO, maar kopjes heb ik meestal niet en anders zijn ze inderdaad Bold. Dat is het volgende puntje waar ik aan ga werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.