Lichaamstemperatuur meten: 4 thermometers

lichaamstemperatuur meten

Je lichaamstemperatuur meten, of die van een ander, is meestal geen genoegen.

'Niet met het stokje, niet met het stokje!' riep mijn oudste zoon altijd als ik zijn lichaamstemperatuur wilde meten. En met 'het stokje' bedoelde hij de staafthermometer, oftewel de thermometer die je rectaal (tussen de billen) steekt.

Inmiddels zijn er maar liefst 4 soorten thermometers waaruit je kunt kiezen voor lichaamstemperatuur meten.

Maar het spijt mij te moeten zeggen dat de staafthermometer nog steeds het beste en meest accuraat meet... Want zelf ben ik ook geen fan van 'het stokje'.

Laten we eens kijken wat je opties zijn op het gebied van lichaamstemperatuur meten!

Lichaamstemperatuur meten: 4 methodes

1. Lichaamstemperatuur meten met de staafthermometer

De staafthermometer is nauwkeurig en goedkoop. Het grootste nadeel vind ik dat je hem dus in de anus moet aanbrengen om je temperatuur te meten. Voor de hygiëne kun je hem tussendoor schoonmaken met alchohol of gebruik maken van wegwerphoesjes. Maar eerlijk gezegd heb ik een eigen staafthermometer gekocht die ik met niemand deel.

thermometer

Bovenstaande kost 6,05 bij de Kruidvat. Maar ik weet dat je ze bij de Action nog een stuk goedkoper kunt kopen.

2. Lichaamstemperatuur meten met de oorthermometer

De oorthermometer herinner ik me als het eerste alternatief voor de staafthermometer. Een oorthermometer meet je temperatuur met een infraroodsensor. Als je hem goed in het oor doet, werkt hij snel en redelijk nauwkeurig. Maar het schijnt dat in de praktijk de oorthermometer vaak níét goed in het oor wordt gedaan waardoor het resultaat nogal onbetrouwbaar is.

Hij is een stuk duurder dan de staafthermometer en minder betrouwbaar.

oorthermometer

Deze kost 49,99 bij bol.com.

De Consumentengids geeft twee tips om je lichaamstemperatuur meten met een oorthermometer zo betrouwbaar mogelijk te maken:

Maak het oor van tevoren goed schoon.

Kom je net van buiten? Wacht dan 30 minuten voordat je je temperatuurt. Doe in die tijd niets, en eet of drink niets voor de meting.

3. Lichaamstemperatuur meten met de voorhoofdthermometer

Weer zo'n aantrekkelijk alternatief voor 'het stokje': de voorhoofdthermometer! Ideaal om slapende kinderen even te temperaturen. Maar helaas is hij niet zo betrouwbaar. Hier onder een voorbeeld van een voorhoofdthermometer. Ze hebben er een lachende baby bij gedaan om te laten zien hoe fijn hij is ; )

voorhoofdthermometer

4. Lichaamstemperatuur meten met de speenthermometer

De speenthermometer is op de markt gebracht als een alternatief voor staafthermometers bij baby's. Maar ik vraag me stiekem af of je hem als volwassene niet ook kunt gebruiken...

Helaas is ook de speenthermometer niet zo nauwkeurig. De temperatuur in de mond is gemiddeld 0,3 tot 0,5 graad lager dan in je billen. Hier onder een voorbeeld van zo'n speenthermometer:

speenthermometer

Deze kost 15,29 bij bol.com.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een thermometer

Als het gaat om lichaamstemperatuur meten, en je wilt een thermometer kopen om dit te doen, zijn er de volgende vier aandachtspunten:

  • Nauwkeurigheid
  • Gebruiksgemak
  • Hygiëne
  • Prijskaartje

Waar temperatuur meten?

Sommige moeders kunnen met een koele hand op een verhit voorhoofd al aardig de lichaamstemperatuur meten of inschatten. Daarnaast proberen mensen de lichaamstemperatuur te bepalen met een thermometer in de mond, onder de oksel of rectaal. Waarbij de mond en oksel pogingen zijn om het rectaal lichaamstemperatuur meten te vermijden...

In het algemeen kun je lichaamstemperatuur meten via het oor, het voorhoofd (minst betrouwbaar) en via het poepgaatje.

Wat is de beste thermometer volgens de Consumentenbond?

Net als bij paracetamol is het niet nodig om een duur merk te kopen. Volgens de Consumentenbond zijn er prima thermometers van Kruidvat en Medisana en dure merk thermometers die het niet goed doen. Je kunt dus niet simpelweg op het merk afgaan.

Hema thermometer als beste getest

Als beste uit de test komt de Hema thermometer! Dat is een rectale thermometer die maar 4,95 euro kost. De thermometer krijgt een 8,5 van de Consumentenbond.

hema thermometer

Ook de Kruidvat thermometer krijgt een mooi cijfer: een 8.

Conclusie over lichaamstemperatuur meten

Waarom zou je eigenlijk je lichaamstemperatuur willen meten? Het antwoord is heel simpel: om te kijken of je misschien koorts hebt en dus ziek bent. Soms voel je je verhit, en blijk je toch geen koorts te hebben. En soms voel je je juist koud en rillerig en heb je wel koorts.

Een koortsthermometer is een objectieve manier om te bepalen hoe het is met je lichaamstemperatuur.

Je lichaamstemperatuur meten is het goedkoopst en meest nauwkeurig met een 'ouderwetse' staafthermometer. Dus niet via het oor of voorhoofd, maar gewoon ouderwets via je poepgaatje.

Leestip: EHBO-doos

Wat voor koorts thermometers heb jij in huis? En welke gebruik je het vaakst?

Vergelijkbare berichten

15 reacties

  1. Voor zoon heb ik een oorthermometer, voor mezelf een staafthermometer. Eerlijk gezegd gebruik ik beiden nauwelijks.

    De oorthermometer niet, omdat hij niet nauwkeurig is. Bij zoon is het trouwens duidelijk genoeg: een beetje warm = een beetje koorts = een beetje hangerig = niet erg. Gloeiend heet + echt ziek = temperatuur boven de 40 graden = goed in de gaten houden + paracetamol geven.

    Mijn staafthermometer gebruik ik ook niet: ook als ik flink ziek heb heb ik nauwelijks verhoging.

    En toch durf ik ze niet weg te doen...

    Zijn er mensen zonder thermometer in huis?

    1. Hallo,
      Wat grappig
      Hier dus geen thermometer in huis
      Gister hier onze dochter ( 1 kindje ) en onze buurvrouw en laat nu net praatje thermometer gaan
      Wij alle 3 geen thermometer
      Als ik t nu lees dan denk ik wel,
      Raar eigenlijk
      Maar ja

      Gr Hilda

      Dus er zijn nig mensen zonder

  2. Ik heb een staafthermometer in huis voor de baby's. Tijdens de kraamdagen en eerste maanden is dat de beste en handigste manier om de temperatuur te meten. Voor de rest van het gezin geb ik een oorthermometer. Die werkt prima. Misschien niet helemaal goed, maar het geeft toch wel aan of er sprake is van verhoging/ koorts of niet.
    Ook tijdens de kraamdagen gebruikte ik gewoon de oorthermometer. Ik moet echt niet zo'n ding in mijn ....*piep*

  3. Wij hebben ook de eerste twee in huis. We hebben een braun oorthermometer en die is hier erg nauwkeurig. Je moet er simpelweg een halve graad bij optellen.
    Goed genoeg dus om te weten hoe het zit.
    Toen DL baby was heb ik nog wel de staaf gebruikt, verder alleen de oorthermometer. Die het overigens al 15 jaar doet dus zijn prijs wel waard :)

  4. Wij hebben een oorthermometer. Ik weet dat hij niet altijd even nauwkeurig is (beide oren vaak een verschil van een paar decimalen) maar dat vind ik niet erg. Als mijn kinderen hangerig zijn, vind ik het prettig om te kunnen kijken of ze wellicht koorts hebben, maar de exacte temperatuur is voor mij dan minder van belang.

  5. Zelf gebruik ik een oorthermometer, al is het heel moeilijk om te zeggen wat de beste methode is. Je hebt zelfs apps op je smartphone tegenwoordig, maar daar geloof ik totaal niet in. Temperatuur is ook niet iets wat altijd perse de oorzaak voor een volwassen is om je ellendig te voelen. Soms heb je het gevoel dat je een hoofd hebt als een biet, rood en heet, maar als je dan meet, kom je niet verder dan 37,1.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.