Reacties

Pasta koken tips en tricks: zo wordt het lekker! — 73 reacties

  1. Ik breng het water altijd opnieuw aan de kook na toevoegen van de pasta en daarna gaat de pan van het vuur met een deksel erop. Duurt ietsje langer voordat de pasta gaar is, maar het maakt weer ruimte op het fornuis en het scheelt gas. Nog een tip: scheutje olie in het water (maakt niet uit welke soort): samen met 1x roeren na toevoegen zorgt dat ervoor dat de pasta nooit aan elkaar kleeft.

  2. dat van die houten lepel ligt dan echt aan de lepel, want ik laat er expres een lepel in staan zodat de handel niet over kookt.
    Daarbij kun je veel water besparen door je spagettie in een koekepan te koken, dan ligt het snel helemaal onder water.
    Bouillion blokje er bij voor de smaak en je hebt uberhaubt geen saus nodig.
    De meeste dingen die je noemt qua slijmerigheid wat mensen vooral vergeten is dat pasta na het koken nog afgespoeld moet worden met koud! water.

    • Wat een grappig idee om spaghetti in een koekenpan te koken zeg!

      Over dat koud afspoelen met water zijn de meningen sterk verdeeld. Mijn moeder deed dit ook altijd. Maar ondertussen wordt dit weer afgeraden.

  3. Pasta eet ik niet vaak omdat ik nogal koolhydraatarm eet. En ik ben er ook niet zo heel gek op.

    Toevallig gisteravond Carbonara van gewone elleboog macaroni.
    Een deel van de pasta heb ik apart gehouden en maak ik vandaag een salade van met tonijn als lunch.

    Als ik het eet dan is het als carbonara, nep-nasi (GIYF) of spaghetti met ossobuco.

  4. Ik vergeet inderdaad weleens dat de pasta op het vuur staat en dan is het veel te klef... bah! Maar gelukkig gaat het meestal erg goed. Ik vind zelf spaghetti en lasagne erg lekker, maar er zijn nog zoveel meer lekkere soorten... :)

  5. Ik vind spaghetti het lekkerst. Al eten we vaker macarini omdat dar voor mij minder werk is. Spaghetti breek ik voor het koken in drie stukken. Ok, Italianen worden daar niet blij van. Ik wel want anders vind ik het teveel gehannes en geknoei.
    Ik maak me niet sruk om welke saus bij welke pasta hoort en ik denk dat ik ook meer groente en saus maak dan gebruikelijk. Maakt me ook niet, wij vinden dat lekker.
    Ik houd bij het koken de tijd aan die op de verpakking staat. Ik vind glutenvrije pasta wel sneller plakkerig worden dan tarwepasta, maar al dente vinden we gewoon niet lekker en ik krijg daar buikpijn van.

  6. Die laatste tip wist ik niet, alhoewel ik altijd gewoon een samenstelling maak die wij thuis heel erg lekker vinden, maar ik wist niet dat daar een soort regel over was, haha! Zo zie je maar..

  7. Mijn moeder deed ook altijd zout in het water waarin ze de spaghetti kookte. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit. En ik voeg ook aan de saus geen zout toe. Ik roer altijd een scheutje olijfolie door de spaghetti wanneer die klaar is. Dat geeft er al behoorlijk veel smaak aan.

  8. Hier wordt weinig pasta gegeten en als ik een keer pasta eet gaat het me gelukkig vrij goed af haha. Dat van de sauzen wist ik trouwens niet, nooit over nagedacht eigenlijk haha.

    Liefs.x

  9. Gelukkig maken we ook niet zoveel fouten. Oké, de spaghetti hebben we een keer te lang gekookt omdat we niet zagen dat er vlugkokend op de verpakking stond. En wat saus betreft: ook altijd maar 1 saus die we over alle pastasoorten heen doen eigenlijk.

  10. Ook hier pasta liefhebbers .Zout gebruik ik nooit omdat ik zoveel mogelijk zoutloos kook .Maar ik blijf er wel altijd bij als ik pasta kook ,veel te gare pasta brrrr Ook ik doe een klein beetje olijf olie in het water tegen het kleven .De vorm maakt ons niet uit en dan een sausje maar wel met met heel veel groenten .En dat eten we dus vandaag
    Elisabeth

  11. Als ik dit lees dan doe ik het dus goed! Een druppel vloeibare olie tegen het kleven werkt ook :)
    Een niet te kleine pan is inderdaad wel handig, die zal ik onthouden!

  12. Nou, ik ben schuldig aan heel veel, zo te zien. De houten lepel laat ik nooit meer in de pasta staan. Ik deed dat namelijk (ik was nog een tiener) ook een keer en de smaak was niet zo erg, maar wat erger was, was dat de lepel na een poosje brak toen ik ermee begon te roeren. Mijn hand schoot in het kokende water. Sindsdien heb ik uiteraard nooit meer een houten lepel in een pan laten staan.

  13. Ik ben ook dol op pasta! We maken eens per week een dubbele portie, zodat we het op mijn sportavond snel kunnen opwarmen. Wij gebruiken eigenlijk altijd volkoren penne van de Lidl. 8 minuutjes, een beetje al dente, vind ik het lekkerst.

  14. ik eet geen pasta omdat ik dat niet mag maar als ik het maak voor de rest is het water met een veel zout, water koken, pasta erin, en ik kook de pasta altijd 4 a 5 minuten langer dan op de verpakking en dan afgieten en kookvocht bewaren en niet afspoelen :D
    mijn vader is italiaans dus zodoende ik het zo doe omdat ik dat vanuit de familie heb meegekregen

  15. Ik kan helaas geen gewone pasta eten ,maar de glutenvrije variant. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg te koop. Er zit wel veel verschil in, qua smaakbeleving. Dat is dus uitproberen welke je het lekkerst vind. Ik vind die van Semper het lekkerst (te koop bij AH)

  16. Ik kijk nooit op de verpakking voor de bereidingstijd. Na 7 minuten begin ik te proeven zodat ik weet hoe lang de pasta nog moet koken. Ik kook een half pak spaghetti in ruim 3 liter water. Hier voeg ik 2 suikerlepels bouillon in poedervorm aan toe. Het niet afspoelen met koud water zorgt voor een goede hechting met de saus.

  17. Kooktijden voor de diverse soorten pasta kijk ik na op de verpakking. Van droge pasta koop ik altijd hetzelfde merk (Barilla) en weet dat ik één minuutje extra moet rekenen. Makkelijk dus.

  18. Kookles van Nicole! Eerlijk geef ik toe dat ik nog nooit pasta zelf heb gekookt. De structuur van bijvoorbeeld spaghetti is niet aan mij besteed. Ik ga dan liever voor de rijst. Waarbij ik overigens kenmerken herken. Want zonder roeren gaat rijst ook plakken.

  19. Hier inderdaad verschillende sauzen bij verschillende pasta's! Bechamel-gehakt-saus bij de tagliatelle, rode tomatensaus bij de spaghetti, en voor de pastasalade gebruik ik graag volkoren penne.

  20. Pasta vind ik ook heerlijk.
    Maar gebruik de laatste tijd courgette of aubergine als vervanger voor de pasta, let toch een beetje op de koolhydraten. En ik vind het nog lekker ook :)

  21. Vroeger maakte ik ook wel iedere week pasta maar nu meestal eens in de 3 weken. Ik probeer steeds vaker koolhydraatarm te eten en daar past pasta jammer genoeg niet zo goed bij. Mijn favoriete is verse ravioli. Maar tagliatelle en penne met bolognese of roomsaus vind ik ook yummy.

  22. Ik vind plakpasta echt heel lekker hahah, en ik doe er altijd pasta saus uit een potje koud overheen, beetje kaas erover, ham er door en voillaaa. Je kan het ook gewoon in de koelkast zetten en koud opeten

  23. Ik ben dol op pasta. Alle soorten. Heerlijk! Mijn moeder kookte nooit pasta dus we hadden dat nooit in huis. Soms kookte ik vermicelli (dat was er wel altijd) en at dat met tomatenketchup. Later kookte is zelf pasta. Dan at mijn moeder een restje van de dag ervoor. En mijn vader en ik pasta.

  24. Toch gaat het koken van de pasta nog geregeld fout bij mij.. zo jammer haha. Ik zou het zo tof vinden om eens een kookcursus te doen in Italië om het echt goed te kunnen leren.

  25. Het is een makkelijke maaltijd, zegt men.
    Maar ik lees toch heel veel dingen waar je rekening mee moet houden.
    Gek, ik het het minder dan voorheen, verandering van maak? Hans

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder