Parkeren, achteruit parkeren en andere parkeer perikelen

achteruit parkeren

Ik vind parkeren best lastig.

Het liefst parkeer ik zo, dat ik er daarna voorwaarts weer uit kan rijden. Dus dat je komt aanrijden en dat er twee parkeerplaatsen tegenover elkaar liggen, en dat je dan doorrijdt naar die tweede plek. Ik zal even laten zien wat ik bedoel:

parkeren
Ik rijd er aan de kant van 'compact' op en parkeer in het vak er achter. Zo kan ik makkelijk weer weg!

Maar mijn oudste dochter die een jaar geleden haar rijbewijs haalde, leerde dat dit niet mag! Maar ik doe het toch geregeld. Want het scheelt me een boel gesjor aan het stuur.

Achteruit parkeren of fileparkeren

Toen ik rijles had, leerde ik achteruit parkeren. Achteruit parkeren is als je je auto tussen een rijtje andere auto's parkeert. Ik vond dat één van de lastigste onderdelen! Maar op een gegeven moment had ik het in de lesauto dan toch onder de knie.

Ik wist precies wat ik moest zien in de spiegel, en hoe ik dan aan het stuur moest draaien. Helaas steekt onze eigen auto anders in elkaar dan de lesauto. En achteruit parkeren kan ik nu dus totaal niet meer. Ik krijg mijn auto echt niet tussen twee andere auto's. Dat is best vervelend, want daardoor moet ik soms een prima parkeerplek links laten liggen. Maar ik ken mijn beperkingen.

Voor iedereen die achteruit parkeren lastig vindt, hier onder de theorie van file parkeren uit Reader's Digest!

Achteruit parkeren in 8 stappen

  1. Zet de auto parallel aan de stoeprand en iets voor de auto die voor de parkeerplek staat waar jij wilt parkeren.
  2. Rijd langzaam achteruit.
  3. Is de achterkant van je auto op gelijke hoogte met de achterkant van de andere auto? Draai dan nu het stuur een keer helemaal rond richting stoeprand.
  4. Zet het stuur nu weer recht.
  5. Rijd achteruit tot de rechtvoorkant van jouw auto voor bij de andere auto gaat.
  6. Draai het stuur twee keer rond in de andere richting.
  7. Rijd verder achteruit.
  8. Zet het stuur recht als de voorkant dichterbij de stoep komt.

N.B. Zorg ervoor dat de auto evenwijdig aan en niet meer dan 30 centimeter van de stoeprand staat.

Zelf doe ik dan nog stap 9:

Geef het op, en zoek een parkeerplek die wél makkelijk is!

Filmpje met instructies hoe je achteruit moet parkeren

In onderstaand filmpje wordt achteruit parkeren gedemonstreerd én uitgelegd.

Kunnen mannen beter parkeren dan vrouwen?

Je hoort het vaak zeggen: 'Mannen kunnen beter parkeren dan vrouwen.' En eerlijk is eerlijk: mijn man kan veel beter achteruit parkeren dan ik. Hij draait zijn hand er niet voor om onze auto tussen twee andere te zetten.

Maar in het meest recente onderzoek naar over de vraag of mannen beter parkeren dan vrouwen, kwamen vrouwen toch beter uit de bus!

  • Vrouwen parkeren beter in het midden van een parkeerplek.
  • Vrouwen zijn wel wat langzamer met parkeren dan mannen.
  • Mannen zijn vaak gehaaster, waardoor ze soms een parkeerplek over het hoofd zien.
  • Mannen hebben meer vertrouwen in hun eigen parkeerkunsten!

Achteruit inparkeren tussen 2 auto's

  1. Activeer je knipperlicht: Voordat je begint met inparkeren tussen 2 auto's, zet je je knipperlicht naar links (of rechts, afhankelijk van de richting waarin je wilt parkeren). Zo weet iedereen dat je iets moeilijks gaat doen.
  2. Stop naast de geparkeerde auto: Parkeer evenwijdig aan de auto voor de parkeerplaats die je hebt gekozen. Zorg ervoor dat je ongeveer een autolengte van de andere auto hebt en stop volledig.
  3. Kijk in je zijspiegels en over je schouder om te controleren of er geen verkeer aankomt en of er voldoende ruimte is om veilig achteruit in te parkeren.
  4. Zet je auto in achteruit.
  5. Draai je stuurwiel in de juiste richting: Als je tussen twee auto's wilt parkeren, draai je het stuurwiel volledig in de richting van de geparkeerde auto naast je. Bijvoorbeeld, als je tussen twee auto's aan je linkerzijde wilt parkeren, draai je het stuurwiel naar links. Als je tussen twee auto's aan je rechterzijde wilt parkeren, draai je het stuurwiel naar rechts.
  6. Begin langzaam achteruit te rijden: Geef heel voorzichtig gas en beweeg langzaam achteruit. Blijf alert en controleer voortdurend je spiegels en de ruimte tussen de auto's.
  7. Als je ziet dat je de juiste positie begint te bereiken, corrigeer je de positie van je stuur om de auto recht te trekken.
  8. Blijf achteruit rijden totdat je goed gepositioneerd bent: Ga door met achteruit rijden totdat je gelijkmatig geparkeerd staat tussen de twee auto's met voldoende ruimte aan beide zijden.
  9. Controleer of je auto netjes staat: is er ruimte genoeg tussen jou en de twee auto's waar je nu tussen staat?
  10. Stap opgelucht uit en of geef het op en ga ergens parkeren waar het niet zo moeilijk is.

Gratis versus betaald parkeren

Ik parkeer het liefst gratis! Daarom doe ik mijn boodschappen liever in een dorpje in de buurt dan in de stad. Want in de stad moet ik betalen om te parkeren. Betaald parkeren kan een drempel zijn voor mensen om ergens naar toe te gaan. Dat bleek bijvoorbeeld in het Engelse dorpje Cardigan. Vandalen hadden daar de parkeerautomaten kapot geslagen. En in de periode dat ze kapot waren, ging de omzet van de winkels enorm omhoog!

Parkeerschijven, bonnen uit de parkeerautomaat en bricken

Ik heb standaard een parkeerschijf in de auto liggen. Want ik kom graag bij de Action in Varsseveld en daar is een parkeerschijf verplicht. Zo'n parkeerschijf is geloof ik bedoeld om te voorkomen dat je ergens te lang parkeert.

Parkeren met een parkeerschijf is gratis. Maar op plekken waar het betaald parkeren is heb je een bon uit een parkeerautomaat nodig. Die leg je op je dashboard als bewijs dat je betaald hebt. Ik vind dat altijd een gedoe. Want je moet helemaal naar de parkeerautomaat lopen en weer terug. Bovendien moet je van te voren inschatten hoe lang je parkeert. Gelukkig is er nu zoiets als bricken dat dit overbodig maakt. Het heeft even geduurd maar ik kan het nu, dat bricken!

Parkeren in parkeergarages

Het allervervelendst om te parkeren vind ik parkeergarages. Omdat je daar zo helemaal ín moet. En vaak hebben ze dan ook nog flinke hellingen en scherpe bochten. Bovendien moet je echt goed onthouden waar je staat. Bijvoorbeeld op de derde verdieping in vak a of iets dergelijks.

Sinds de Ikea in Duiven een parkeergarage heeft kom ik daar zelden tot nooit meer. Voor mij werkt die parkeergarage als een enorme drempel.

Leestips

Eigen parkeerplek

Leuke dingen voor de auto

Kun jij goed parkeren? Wat is jouw favoriete soort parkeerplek? En wat vind je van parkeergarages?

Vergelijkbare berichten

48 reacties

  1. Hier raak je mijn grote trauma ;-)
    Parkeren? Ik durf niet te rijden.......ik heb wel een rijbewijs maar doe er al jaren niets meer mee. Ik laat het wel verlengen omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat als het echt zou moeten ik altijd nog lessen zou kunnen nemen. Maar ik doe nooit nooit noooooooit meer rijexamen!

    1. Wat vervelend voor je Wilma. Hoe is dat ze gekomen? Heb je een keer een enge ervaring gehad bij het autorijden?

      Ik kan me voorstellen dat rijlessen eventueel kunnen helpen om het weer te gaan durven. Dan zit er tenminste iemand naast je die kan helpen als het niet goed gaat. Stel ik zou verhuizen naar Amsterdam, dan zou ik daar denk ik eerst ook rijlessen nemen. Anders zou ik daar denk ik niet zo goed durven te rijden.

    2. Na het behalen van mijn rijbewijs in januari heb ik bij de rijinstructeur nog een les aan gevraagd in onze eigen auto. Dit zodat ik meervertrouwen zou krijgen in onze auto. Elke auto is toch even anders.

  2. Gelukkig heb ik niet veel problemen met parkeren, ook achteruit niet. Nu heb ik een kleine auto, dat scheelt al 'een slok op een borrel'.
    Parkeergarages mijd ik niet. In Rotterdam neem ik altijd de Jacobsplaats. Daar hebben ze veel afgebakende stukken die bestemd zijn voor 2 auto's en het is er nét iets minder duur dan die pal in de binnenstad. Parkeergarages hebben alleen vaak betrekkelijk smalle plaatsen en/of er zijn bestuurders die zich nergens iets van aantrekken. Dan sta ik netjes - als eerste - zover mogelijk naar de zijkant, achteruit - geparkeerd, komt er een of andere figuur met een grote auto naast me staan die mij nagenoeg klem zet aan de bestuurderskant, zodat ik me ertussen moet persen om erin te komen. En hij/zij er zelf lekker makkelijk uit kon aan zijn kant. Moet je nog uitkijken dat je niets beschadigd ook.

    1. Knap Gerda, dat je zelfs achteruit kunt parkeren!

      Ik zet mijn auto ook altijd heel netjes neer. Maar herken het fenomeen dat andere autorijders het niet zo nauw nemen, en je gerust klem zetten...

  3. Fileparkeren, ik begin er niet meer aan. Klotsende oksels krijg ik dan. Ik rijd nog liever 10 minuten om. Parkeergarages vind ik nogal benauwend en de oudere hebben hele smalle plaatsen. In mijn woonplaats ken ik de goede plekjes (voor gratis parkeren). Ben ik in een onbekende plaats, dan maak ik me niet zo druk om het parkeergeld en ga voor het gemak.

  4. Ik ben ook niet zo goed in fileparkeren. Uiteindelijk lukt het wel, maar ben altijd een tijdje bezig haha terwijl manlief hem in één keer neerzet. Verder vind ik het niet erg om ergens te parkeren. Ik moet wel zeggen dat ik de laatste jaren vaker weg ga met de auto en daardoor ook bepaalde angsten heb overwonnen en veel zelfverzekerder ben. Zo heb ik in mei toen we naar Italie gingen, de eerste 400km gereden. Drie jaar geleden was ik daar echt niet aan begonnen. Oefening baart kunst zeggen we maar.

    1. Ja dat was een flinke rit. Ik heb in Duitsland gereden, maar in Oostenrijk met al die haarspeldbochten in de bergen durfde ik het niet aan hoor haha. Wie weet de volgende keer als we die kant op gaan ;-)

  5. Helaas heb ik nog niet mijn rijbewijs. Ik doe ontzettend mijn best om het halen. Helaas de 1e x gezakt. Wat ik wel jammer vind is dat ik niet mijn rijbewijs heb gehaald toen ik 18 was. Als ik toen had doorgezet had ik nu geen gedoe, maar ja beter laat dan nooit.

  6. Ik ben kan niet achteruit inparkeren en ben ook geen ster in fileparkeren. Ik vermijd dat zoveel mogelijk. Helaas moet ik nog wel eens fileparkeren bij ons voor de deur, ik zoek dan de meest ruime plek uit. Op grote parkeerplaatsen rijd ik ook rechtdoor op 2 parkeerplekken (als dit mogelijk is) zodat ik er zo weer uit kan rijden, nooit geweten dat dat dus eigenlijk niet mocht. Anders rijd ik er gewoon vooruit in en achteruit weer uit, want dat lukt me dan wel weer goed. Maar parkeren blijft niet mijn ding.

    1. Wij hebben inderdaad geen oprit, zou kunnen naast ons huis, maar dan raken we een flink stuk tuin kwijt. Maar we kunnen goed voor de deur parkeren en meestal is er genoeg ruimte. Maar soms moet ik dus wel fileparkeren. Maar als het niet hoeft doe ik het niet, dan parkeer ik wel wat verderop waar ik de auto zo neer kan zetten.

  7. ghBen ik dan een uitzondering? Ik parkeer op het kleinste plekje, of dat nu fileparkeren parkeergarage of ergens anders is.Maakt me eigenlijk niet uit, ik denk er ook niet over na, als ik een plek zie waar mijn grote stationcar in zal passen parkeer ik daar, soms met wat vaker voor en achteruitrijden in parkeergarages maar erin krijg ik mijn auto. Ook met dubbelasser aanhangwagen rij ik regelmatig rond, zelfs achteruit parkeren daarmee zou ik kunnen, maar dat doet vriend liever zelf, maar indien nodig kan ik het.

    Vakanties reed ik jaren met vouwwagen rond, met alleen dochter en later samen met een vriendin die met caravan reed en die soms aan mij vroeg die te parkeren.

    Nu rij ik al bijna 50 zeer regelmatig, ook altijd auto gehad en ik leerde autorijden vanuit de binnenstad van Amsterdam.

    1. Het zit misschien ook wel in de genen. Mijn pas overleden vader (90) reed nog tot 14 dagen voor zijn dood en mijn moeder van 90 rijd ook nog, niet ver maar voldoende om zich niet te afhankelijk te voelen.

      Mijn dochter slaagde ook de eerste keer en sindsdien reed ze in alle auto's die op haar pad kwamen. Haar vriendjeswaren altijd blij het rijden na uitgaan aan haar over te laten.

      Niet om op te scheppen maar ik kan ook nog goed ouderwets kaartlezen.

    2. Ha ha Ik zie nu eigenlijk pa dat er een figuurtje met uitgestoken tong rechts bij mijn reactie staat. Iemand een idee hoe ik dat kan veranderen?

    3. Wie weet is er een erfelijke factor inderdaad! Zo weet mijn oudste dochter na 1 keer er naar toe rijden overal de weg, en mijn jongste verdwaalt altijd. De jongste lijkt op mij, en de oudste op mijn man : )

    1. Heb je goed openbaar vervoer in de buurt Daantje? Dan maakt het denk ik ook niet zoveel uit of je kunt autorijden of niet. Hier op het platteland is een auto een must-have.

  8. Heb een buscamper en kan vanwege hoogte niet in parkeergarage, maar geen nood inparkeren op een parkeerplaats gaat prima, en Nicole ik zet de bus bij de Macro op het parkeerterrein tegenover Ikea wellicht ook iets voor jouw? Of bij de praxis even klein stukje lopen.

  9. Toen ik mijn rijbewijs haalde woonden we in het Westerkwartier in Delft. Vergunninghoudersparkeren en dan nog in de avond 4 keer een rondje moeten rijden voor je een plekje vond, soms wel een kilometer van huis. Nou, daar heb ik fantastisch leren fileparkeren, ik kreeg hem in de kleinste gaatjes! Hahaha.

    Nu een veel grotere station maar parkeren gaat nog altijd prima, maar liefst parkeer ik gewoon vooruit in en rij er achteruit weer uit.

    Parkeergarages vind ik niet vervelend (heen en weer lopen en gokken voor parkeerautomaat zoals jij heel goed beschrijft wél)
    maar ik erger me wel wild aan asociale bestuurders die op twee plekken tegelijk parkeren!

    Liefst ga ik met de fiets naar de stad om kosten te vermijden. Maar als we elders naartoe gaan neem ik het voor lief en ga ik voor het gemak van in het centrum parkeren.

    Groetjes,

    Anke

  10. Ik heb geen probleem met inparkeren of wat dan ook. Bij ons in Roermond hebben ze een parkeergarage die een hele stijle opgang heeft voordat je bij de kaartjesautomaat bent. Brrr. als het druk is moet je op die stijle weg hellingtrekken. Mijn angst is dan altijd dat de auto dan niet naar boven wil, maar naar beneden. Ik ga naar die garage als ik zie dat er geen auto voor me zit. Zo ja, dan rijd ik om.

    1. Ieieie, dat vind ik ook eng inderdaad, zo'n hele steile helling om uit een parkeergarage te komen. Zo een hebben we er in Doetinchem ook. Ik gebruik hem soms wel, maar vind het altijd wel lastig.

  11. Ik vind autorijden doodeng. Een paar weken geleden heb ik voor het eerst in onze auto gereden. Deze auto hebben we al dik twee jaar. Die auto is voor mij te groot. Dus laat ik het al helemaal niet hebben over parkeren...
    Wij hebben zo'n grote automgekocht toen manlief ver moest rijden voor zijn werk. En we passen met zijn vieren in deze auto. We hebben nogal lange zoons. Verder krijgen we erg weinig terug voor deze auto als we een andere kopen. Dus helaas voor mijn rijden blijft de auto voorlopig wel. Gelukkig heeft oudste zoon nu ook een rijbewijs :-)

  12. Toen ik in de std Rotterdam woonde vele jaren geleden, parkeerde ik als de beste,
    Nu parkeer ik al 25 jaar op eigen terrein.
    Ik ben het fileparkeren helemaal verleerd, dat doe ik niet meer.
    Sommige stedelijk parkeergarages hebben ze bewust zo gebouwd dat je er beroerd kunt pakeren met een grote auto,
    In de parkeergarage van mijn werk zag je langs de muren en palen vele strepen van afwijkende kleur. Velen kunnen niet parkeren of nemen de bocht te ruim.

    Mijn er ervaring is dat mannen prima kunnen inparkeren, maar slecht afstand houden.
    Heeft iets met mannelijk inzicht en testosteron van doen, denk ik dan.

  13. Parkerenvind ik leuk! Mijn zesde rijles bestond uit, je mag hier even parkeren, wegrijden, hier parkeren, wegrijden, hier parkeren. Ik heb vier parkeerterreinen afgereden, zeven stroken fileparkeren en elke lege plek heb ik op gestaan. Daarna was parkeren nooit meer een issue.
    In duitsland hebben ze speciale parkeerplaatsen voor vrouwen. Goed verlicht, helemaal voorin bij de uitgang, in het zicht van camera's allemaal voor de veiligheid. En ze zijn de helft breder en wat langer. Zodat de volkswagen up vier keer op een vak past. En en nog... Negen van de tien keer hoor je ze iets raken. Ik zet de auto iets verder, op een parkeerplek voor mensen die wel kunnen parkeren.

    Ik probeer meestal om een losse plek te vinden, of een fileparkeerplek. Ik vind namelijk heel vaak krassen op mijn auto. Jassen, tassen, winkelkarretjes die mijn auto beschadigen, en geen briefje en ja krassen waarbij de plastickrullen uit de bumper steken die hoor je...
    En deuken van andermans deuren.

    Vooruit inparkeren vind ik de lastigste. Dat doe ik alleen als ik boodschappen doe met een kar. Die ene auto zo ver mogelijk bij de ingang vandaan, met al die lege plekken eromheen, die is van mij. Ik krijg onze auto op plekjes waar vrienden met een auto die een meter korter is niet aan beginnen.
    Mijn ouders wonen aan een doodlopende weg, waar je als er vier auto's staan niet meer kunt keren. Ik rijd er uit voorzorg achteruit in. Haakse bocht, eendje recht, wat slingertjes, haaksebocht met paaltjes, spoorbielzen, heg, en dan een haaksebocht en parkeren. Vooruit wegrijden. Regelmatig rijden we een auto naar de doorlopende weg. Durft de eigenaar het niet aan en kan er niet gekeerd worden.

    Waarom baal ik zo van krassen en deuken? Het is een leaseauto. En voor elke weg te werken kras en deuk betaal ik 150 euro zelf. En mijn leasemaatschappij vind slijtage in de bestuurdersmat het enige acceptabele gebruiksspoor.
    Vorige week heb ik iemand klemgezet en de politie erbij gehaald. Ik kwam aanlopen, een kind drukt de winkelkarretje in mijn deur! Een ander kind gooit de deuren open, beide raak en moeders besluit om te doen of het niet is gebeurd. 450 euro voor mij. Invullen dat schadeformulier.

    1. Een compliment voor je rij instructeur die je het zo goed geleerd heeft Petra!

      Wat bijzonder vervelend voor je dat dat elke kras of deuk 150 euro kost... Zeker als je er niets aan kunt doen en het wordt veroorzaakt doordat anderen slordig en weinig correct zijn.

  14. Toevallig moest ik gisteren nog fileparkeren. Een vriend, die mijn nieuwe auto nog niet gezien had, wist de mijne feilloos eruit te halen: hij stond zo scheef as wat. Bedankt voor het filmpje, ik ga het nog eens proberen. Was al die trucjes al lang vergeten!

    Toevallig kom ik ook in de IKEA in Duiven, en wat ik meestal doe is de auto gewoon op de begane grond zetten. Hetzelfde bij het ziekenhuis, want ik ben ook geen fan van parkeergarages.

  15. Zolang manlief me geen aanwijzingen geeft lukt het me aardig om achteruit te parkeren, haha. In de lesauto (jaaaaaaaaren geleden) lukte het perfect, evenals fileparkeren. De auto had stickers als richtpunten. Inderdaad, elke auto is anders en ik rijd dan ook het liefst in een relatief kleine auto.

  16. Vooral achteruit parkeren vindt ik een drama. De enige keren dat het wel lukt is als ik inmiddels zo geïrriteerd ben omdat medeweggebruikers niet doorrijden of vaak stoplichten tegen heb.
    File parkeren lukt me verbazingwekkend genoeg wel, maar als ik het toch voor het kiezen heb, zet ik 'm eigenlijk altijd vooruit in het parkeervak....

  17. Fileparkeren is me nooit goed afgegaan maar achteruit inparkeren is voor mij geen probleem. Ik heb al jaren geen auto meer en rij misschien nog maar 1 x per jaar maar kan nog steeds heel goed parkeren op een parkeerplaats en ook nog tussen de lijnen !

  18. Ik heb ook nog steeds moeite met achteruit inparkeren. Natuurlijk heb ik het tijdens mijn rijlessen wel geleerd, maar ik heb deze parkeermogelijkheden altijd vermeden in de stad. Toch is het wel handig wanneer ik dit weer ga oefenen. Ik zal het stappenplan bewaren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.