Tips om te besparen op je auto

besparen op je auto
Dit is onze tweedehands Opel Zafira met plek voor 7 personen

Kun je besparen op je auto?

Sinds onze verhuizing naar het platteland zijn onze benzinekosten flink gestegen helaas. Maar dat kan ook gewoon bijna niet anders, want we zitten overal veel verder vandaan. Toch probeer ik ons autogebruik zoveel mogelijk te beperken.

Als ik op zaterdag met één van de kinderen naar de stad ga (18 km heen + terug) doe ik dat zoveel mogelijk op de fiets. Onderweg som ik dan graag alle voordelen van fietsen op tegen de kinderen:

  1. We sparen benzine uit!
  2. Het is gezond dat we fietsen.
  3. Het is beter voor het milieu!

Ons autogebruik: maandag en vrijdag

Ik gebruik de auto meestal alleen op maandag. Dan rijd ik naar mijn wekelijkse koffieafspraak en doe de boodschappen voor de hele week. Op vrijdag neemt mijn man de auto mee naar het station. Die dag ben ik autoloos, en dat betekent op het platteland best een beetje geïsoleerd. Maar meestal ervaar ik dat juist als rustgevend.

Omdat mijn man dus vier dagen per week naar het station fíetst, en naar zijn werk gaat met de trein, kunnen we  prima toe met 1 auto.

De meeste benzinekosten maken we op zaterdag op de één of andere manier.

Vivienne Westerhoud schreef onderstaand artikel over hoe je kunt besparen op je auto. Gebaseerd op mijn ervaring is de simpelste oplossing in de stad gaan wonen!

tips om te besparen op je autoTips om te besparen op je auto

door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl.

Autorijden is duur, dat is een feit. Veel gezinnen doen de (tweede) auto eruit omdat ze daarmee veel geld kunnen besparen. Maar als moeder met één, twee of meer kinderen is het wel heel handig om een auto te hebben. Zeker als je erop uit met de kinderen wilt met de kinderen.

Er zijn ook wel wat mogelijkheden om te besparen op je auto. Als je veel kilometers maakt kun je op gas of diesel gaan rijden. De wegenbelasting is dan wel duurder, maar je bespaart op brandstof omdat gas en diesel aan de pomp een stuk goedkoper is dan benzine. Als je weinig gebruik maakt van je auto, kun je beter op benzine rijden, zodat je bespaart op wegenbelasting. Hieronder vind je vijf tips om te besparen op je auto:

1. Kies een kleine (elektrische) auto

Kleine auto’s verbruiken vaak minder benzine per kilometer dan grotere auto’s. Ze zijn ook voordeliger in de wegenbelasting omdat daarbij gelet wordt op het gewicht van de auto. Kies je een hybride auto, dan was je voorheen vrijgesteld van wegenbelasting. Deze regel is helaas veranderd. Je betaalt wel minder omdat je als het ware kilo’s van je hybride auto mag aftrekken, waardoor het toch nog voordeliger is.

2. Pak vaker de fiets om te besparen op je auto

Het ligt voor de hand, maar ook als je een auto voor de deur hebt staan, kun je besparen op je auto door vaker de fiets te nemen. Ongemerkt kost een auto aan brandstof veel geld als je vaak kleinere afstanden rijdt. Dus zodra het kan, neem dan de fiets. Het is ook goed voor je kinderen om samen met jou te fietsen.

Zij leren dan beter hoe zij zich in het verkeer moeten gedragen. Dat zorgt voor een betere veiligheid als ze eenmaal zelfstandig naar de middelbare school moeten fietsen. En het is ook nog gezond voor jou en je kinderen omdat je ongemerkt lekker veel beweging krijgt. Is de afstand erg groot, kies dan eventueel voor een elektrische fiets. Die is milieuvriendelijk en ook een elektrische fiets is gezond. In de trein is een elektrische vouwfiets handig. Bijvoorbeeld de fiets van Makita!

3. Kies een oude auto

Voorheen betaalde je voor een auto van 25 jaar of ouder geen wegenbelasting. Inmiddels is die leeftijdsgrens verhoogd naar 40 jaar. Dus kies een leuke 40plus oldtimer en spaar de wegenbelasting uit. Een oudere auto vraagt wel meer onderhoud. Dus maak daarin een afweging.

4. Zelf sleutelen aan je auto

Het onderhoud aan je auto is een grote kostenpost. Je kunt deze kosten drukken door zelf meer te doen. Nieuwere modellen staan bol van de elektronica en zijn misschien lastig om zelf te onderhouden. Oldtimers zijn veel gemakkelijker om zelf aan te sleutelen. Je kunt onderdelen vinden via Reservedelenstore.nl.

5. Deel je auto met de buren om te besparen op je auto

De tijd van de ‘deeleconomie’ is aangebroken. We delen steeds meer. En niet alleen heggenscharen of grasmaaiers. Er is zelfs een speciale site waarop je jouw auto kunt aanbieden om te delen met anderen. Uiteraard tegen betaling. Maar je kunt natuurlijk ook iemand in jouw buurt zoeken, die graag wil besparen op de kosten van de auto. Als je goede afspraken maakt over het delen van één auto, kun je genieten van de voordelen van een auto en tegelijk de kosten halveren.

Zie ook Besparen in 7 stappen!

Een andere manier om op je auto te besparen is door er niet heet water overheen te gieten als je voorruit bevoren is! Lees nu wat je wel kunt doen voor voorruit ontdooien!

Hoe kom jij het van A naar B? Wat gebruik je het meest: fiets, auto, ov, lopen?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Wij hebben een station op diesel (die overigens 1 op 20 loopt, kleiner is niet altid zuiniger) omdat we veel reden. Nu rijden we vele malen minder omdat mijn man in Alkmaar werkt (waar wij ook wonen) tegenwoordig, en mijn ouders in de buurt zijn komen wonen. Dus eigenlijk zouden we nu, qua wegenbelasting, beter een benzineauto kunnen rijden. Maar goed, een auto kopen is nog veel duurder dus we rijden 'm gewoon af.

    Overigens, de tip van de oldtimer lijkt me dubieus: volgens mij is een oldtimer onderhouden duurder en zéker veel tijdsintensiever dan wegenbelasting. Of heb ik dat mis?

    De tip die ik mis: koop geen (te) nieuwe auto, want afschrijving is vaak het duurste!
    En natuurlijk van een betrouwbaar merk, scheelt een hoop reparatiekosten

    Fijne dag gewenst!

    1. Ik heb gehoord dat als je met een nieuwe auto de garage uit rijdt, hij dan op de hoek van de straat al de helft in waarde gedaald is of zo! Goed punt dus dat je niet een 'te nieuwe' auto moet kopen.

  2. Wij wonen ook in het buitengebied: het dichtstbijzijnde dorp is op 3 km, maar daar zijn geen winkels en andere voorzieningen, dus moeten we altijd verder voor boodschappen, sporten, huisarts e.d. Omdat manlief 60km verderop werkt en ik hier in de buurt hebben we 2 auto's, waarvan gelukkig 1 lease. Ik pak vrijwel voor alles de auto, want dat kost me gewoon minder tijd en vaak combineer ik ritjes met andere dingen. Nu allebei de kids op het voortgezet zitten hoef ik ze niet meer naar school te brengen en halen, omdat ze zelf fietsen en scooteren en dat scheelt me ca 3000 km in het jaar!

    1. De tijdfactor herken ik. Soms wil ik ook liever de auto nemen omdat het een boel tijd scheelt. Wel fijn dat de kosten van halen en brengen wegvallen nu je kinderen naar de middelbare school gaan. Ook omdat de middelbare school weer nieuwe, andere kosten met zich meebrengt.

  3. Wij hebben heel hoge autokosten. Grote diesel en manlief moet minimaal vier dagen per week 250 km per dag rijden. Hij krijgt een lage onkostenvergoeding want hij werkt in de zorg. Geen lease auto ofzo.
    Wij gaan dichterbij het werk wonen, dus lagere kosten. Of het echt goedkoper wordt is een tweede want de huizen zijn daar een stuk duurder dan hier.
    Als we echt dicht bij het werk wonen komt er een kleinere benzine auto. Anders rijden we deze diesel eerst af.

    1. Wat een enorme afstanden moet je man afleggen! Ik kan me voorstellen dat je dan wel dichterbij je werk wilt wonen. Wonderlijk hoe je daar dan vervolgens weer meer geld kwijt bent aan woonlasten. Het blijft toch altijd een afweging van factoren.

    2. Als we hetzelfde soort huis terug zouden kopen zou dat al duurder zijn, maar we maken het zelf ook duurder. Het is altijd onze wens geweest om in een vrijstaand huis te wonen. Daar sparen we al heel lang voor.
      Wij zijn mogelijk één van de weinige mensen die de dalingen van de huizenprijzen niet zo erg vinden. Als de huizenprijzen nog net zo hoog waren als vijf jaar geleden dan hadden we in onze nieuwe woonomgeving waarschijnlijk geen vrijstaand huis naar ons zin kunnen kopen.
      Eerst wilden we een wat kleiner huis, maar het ziet er naar uit dat onze volwassen zoons voorlopig nog bij ons blijven wonen. Is prima, maar gelukkig weten we dat nu en kunnen we daar rekening mee houden.

  4. Ik ga zo veel mogelijk met de fiets, maar ik woon ook overal dichtbij. En naar mijn kinderen en mijn ouders is ook maar zes kilometer, dus heel goed te fietsen. Maar bij slecht weer pak ik ook net zo makkelijk de auto hoor. We hebben één auto, want Ben werkt offshore en die breng ik gewoon naar Den Helder, met de auto, dat dan weer wel haha...
    Fijne dag vandaag,
    Lieve groet,
    Mirjam

  5. Omdat mijn man thuis werkt, staat de auto altijd voor de deur. We wonen buitenaf, school en winkels zijn op ongeveer 5 km afstand. Best te fietsen dus, maar ik pak (veel te snel) de auto omdat dat veel minder tijd (en inspanning) kost. Gewoon gemakzucht dus
    Boodschappen doe ik in één keer voor de hele week, en af en toe een winkelochtendje in het grotere dorp verderop voor de "bijzondere" boodschappen.
    Maar ik zou veel meer kunnen besparen door de kinderen op de fiets naar school te brengen ( de oudste gaat wel altijd zelf fietsen, die vindt dat heerlijk)
    Verder gaan we niet veel ver weg, af en toe een familiebezoekje, altijd per auto.

  6. Ik heb geen gezin, maar voor jullie met de kinderen is de Zafira een mooie auto.
    Als je op zaterdag met de kinderen naar de stad fietst begrijp ik dat de overige gezinsleden de auto gebruiken voor andere ritten.
    Mijn situatie is onvergelijkbaar met die van jullie. Heerlijk buiten wonen, veel fietsen, ik herken het vanuit mijn jeugd. Alleen toen vond ik het buitenwonen niets, omdat er geen andere kinderen in de buurt woonden.
    Ik ben benieuwd of jouw kinderen dat ook zo ervaren.

    Nu ik beter mobiel ben zou ik graag buiten wonen. Gelukkig woon ik op de grens van stads dorp en midden delfland. Vijftig meter van mijn huis heb ik de polder en op twintig meter van mijn huis de tram en bus, begin- en eindpunt.

    1. Als moeder vind ik soms wel dat de kinderen minder mogelijheden hebben om te spelen met andere kinderen. Ook omdat we niet via de basisschool een boel lokale kinderen hebben leren kennen. Die ging namelijk net dicht toen we hier kwamen wonen. Maar zelf vinden ze dat veel minder een punt.

      En de oudste vier fietsen vrij gemakkelijk even naar 'de stad' om met een vriendje af te spreken.

  7. Een oldtimer verbruikt veel meer brandstof dan een moderne auto.

    Wij hebben een klein zuinig autootje en gebruiken die zo weinig mogelijk.
    Boodschappen doe ik maximaal een keer per week. Fietsen kan en mag ik al jaren niet meer dus dat is voor mij geen optie. Als we geen auto zouden hebben, zouden we hier niet meer kunnen wonen.

  8. Jaren lang hebben we tamelijk nieuwe auto's gekocht en er dan zolang mee gereden totdat ze nog weinig waard waren en er een dure reparatie nodig was. En dan moest er weer fors geleend worden voor een nieuwe. Hoe verstandig was dat? We hebben nu een nog heel goede 4 jaar oude auto verkocht en er een 6 maanden oude voor in de plaats gekocht. Die betalen we in 2 jaar af terwijl hij hopelijk nog heel wat waard zal zijn en komt er weer een zo goed als nieuwe. Ik denk dat dit financieel uiteindelijk op hetzelfde neerkomt en zo heb je geen reparatiekosten. Oh, en deze is niet groot, gebruikt weinig benzine en in de stad maak ik veel gebruik van openbaar vervoer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.