Portemonnee van 1 euro

portemonnee action
1 euro bij de Action!

Ik ben dol op kantoorspullen zoals pennen, schriften en mappen.

Portemonnee

Maar daarnaast houd ik ook erg van portemonnees.

Als kind spaarde ik echt voor bepaalde portemonnees. Ik herinner me er eentje die rood-wit-blauw was, en met heel veel vakjes. Prachtig vond ik die. En ik vond het niet eens erg dat ik geen geld meer had om er in te doen, nadat ik hem had gekocht. Herinner je je nog van die kleine vierkante portemonneetjes waarbij je aan de zijkant moest duwen, en dan ging hij open. Een soort druk portemonneetje?

Ik heb een knipportemonnee

Tegenwoordig doe ik al heel lang met dezelfde. Ik vind hem erg leuk, en handig. Het is eigenlijk een toilettasje van de Hema in zo'n 'knipmodel'. Daarin heb ik twee goedkope kleine portemonneetjes zitten van de Wibra. Zo heb ik zelf vakjes gecreëerd! Ik schreef er ooit een post over! Die vind je hier.

Portemonnees in allerlei soorten en maten

Iedereen heeft anno 2013 zoveel pasjes, dat er veel speciale portemonnees op de markt zijn alleen voor pasjes. Maar ik heb ik alles liever bij elkaar.

Portemonnees kun je kopen in allerlei soorten en maten en vormen. Je hebt langwerpige, rechthoekige en vierkante portemonnees. Zelfs ronde! Maar het knipmodel dat ik gebruik zie ik helaas bijna nergens. Of alleen in die kleine vorm. Daarnaast heb je ook nog speciale reisportemonnees.

Portemonnee: komt uit het Frans

Ik dacht het al wel, maar ik heb het nog even nagekeken! Het woord portemonnee komt inderdaad uit het Frans. Porte betekent dragen, en monnaie betekent geld. Letterlijk betekent het dus geld dragen. Eigenlijk sneu dat ze haar functie verliest. Tegenwoordig zitten er denk ik meer pasjes in een portemonneetje, dan geld! De overheid wil immers dat we zoveel mogelijk pinnen.

Het woord blijkt trouwens nog lastig te schrijven. Ik vond portemonee, portemonaie maar ook pottemonnee!

Andere woorden voor hetzelfde!

Mijn man kan zo een uur volpraten over de herkomst van een bepaald woord! Dat het zo'n bijzonder woord is, en waar het toch vandaan komt. Ik vind dat altijd nogal saai. Maar nu ga ik me er ook schuldig aan maken.

Andere woorden zijn:

  • Geldbeugel
  • Beurs
  • Portefeuille
  • Knip
  • Platvink! (Die vond ik op synoniemennet. Geen idee waar dat woord vandaan komt!)

In het Frans heet portemonnee weinig verrassend portemonnaie en in het Duits Börse. Maar in het Engels heet ze 'wallet'.

Portemonnee van de Action

Gisteren kwam mijn 14-jarige dochter thuis met deze leuke versie van de Action! (Zie linksboven). En hij kostte maar 1 euro. Moet je kijken hoeveel vakjes er in zitten!

portemonnee

Wat voor model portemonneetje heb jij? 

Vergelijkbare berichten

34 reacties

  1. Oh die is leuk! Heb ook zo'n tuttige oma-knip-ding van de Hema. Heb er alleen maar pin- bieb- en verzekeringspas inzitten. En m'n rijbewijs. Dan heb je ook die zevenmiljard vakjes niet nodig. Maar die vakjes zijn altijd wel leuk, als je een verloren gewaand briefje van 10 vindt ofzo :D

  2. Ik ben sinds kort overgestapt van zo'n grote huishoudportemonnee op een kleiner formaat, vooral omdat ik ook een kleinere handtas wilde. De belangrijkste pasjes kunnen erin, de rest zit in een binnenvakje van mijn handtas. Eigenlijk is dat vakje bedoeld voor een telefoon, maar een smartphone past er niet in. Een stapel pasjes en visitekaartjes juist wel. Voor mij werkt dat prima.

    1. Het nadeel van zo'n grote portemonnee is inderdaad dat die vaak niet in een klein tasje passen. Gelukkig gebruik ik eigenlijk nooit een klein tasje. Maar mijn rode knipportemonnee kan helaas niet in het portemonneevak van mijn tas. Of de rits kan dan niet meer dicht. Dat vind ik wel een nadeel, want zo is de portemonnee toch minder beschermd tegen diefstal.

  3. Grappig: die heb ik ook. Gekozen om het aantal vakjes om de weekbudgetten over te kunnen verdelen. Zacht prijsje ook. Ik weet nog goed hoe frustrerend ik het als tiener vond als ik een portemonnee kocht en geen geld meer overhield om er in te stoppen :).

  4. Ik heb een kleine portemonnee, waar precies m'n biljetten en pasjes in passen. En het geldvakje wil ik aan de buitenkant. Ik moet regelmatig in amsterdam betalen, en dan hoeven ze niet de binnenkant te zien.
    Verder wil ik mijn portemonee graag zo klein mogelijk hebben, anders past -ie niet goed in m'n zak of (kleine dames)tasje. Ik hou niet van veel gesleep.
    En ik wil m graag niet van leer (er hoeft geen dier dood voor mijn gelddragerij) of plastic(slijt te snel). M'n huidige is van stof gaat nu al een jaar of 8 mee, van de wereldwinkel. de hoekjes beginnen wel door te slijten, dus ik zal ook aan een nieuwe moeten. Heb er nog wel 2 liggen, van beurzen (weggevertjes, met zo'n bedrijfslogo). Die waren voor vakanties, maar als tussentijdse oplossing ook ok.

    1. Daar had ik nog niet eens aan gedacht: dat je liever niet wilt dat anderen zien wat er in je portemonnee zit. Dan is zo'n geldvak aan de buitenkant een goede oplossing inderdaad.

      Acht jaar vind ik netjes voor een portemonnee. Zelf heb ik altijd het idee dat een leren portemonnee van de beste kwaliteit is. Maar die knipportemonnee van de Hema is dat geloof ik ook niet.

  5. Ik heb er 2, een degelijke donkerblauwe knip, daar zit alleen losgeld in met name muntgeld, deze ligt altijd royaal gevuld in een la, bedoeld voor: collectegeld voor de collectanten aan de deur, als de kinderen opeens bv. 2 euro mee moeten en dat bij voorkeur smorgens in de vroegte melden, of voor een vergeten boodschap te halen door een der grote kinders, of bij het aantreffen van een lekke fietsband is er contant geld om een buskaartje te kopen (dat kan hier nog gewoon hoor ,in de bus) en zo toch op tijd op school te komen.
    Dan heb ik nog een fucksia-roze net zo'n modelletje als die van je dochter maar dan van leder, daar zitten mijn 101 pasjes en bonnetjes in (die laatste gaan dan thuis weer in onze bonnenbak, voor garantie etc etc) oh en een beetje contant zit er in.

    1. Dat vind ik een goed idee: een portemonnee met los geld! Dat heb ik namelijk niet, en zoals je zegt: het komt regelmatig voor dat de kinderen 's ochtends ineens geld mee moeten naar school. Ik denk dat ik dat ook ga doen!

    2. ik heb ook een portemonneetje met muntgeld ,dat spaar ik ij elkaar van statiegeld ,handig als je wat los geld nodig hebt en ik neem het ook mee naar rommelmarkten, kan ik altijd gepast betalen.

  6. De fijnste portemonnee (en zo schrijf ik het bij voorkeur) is voor mij een huishoudportemonnee, met een ritsje of knipje. Maar ik heb nu ook iets anders, zo'n vouwding, ziet er wel leuk uit maar ik vind het in gebruik niet zo handig.
    Voor een euro is de jouwe ook een leuke zeg, gaat -ie gauw kapot is er nog niks aan de hand, kun je weer gauw een andere uit gaan zoeken ;-) Ben je ook dol op tassen zeker?

  7. Ik heb mijn portemonnee vast al zo'n jaar of acht. Destijds gekocht bij de Wibra. Net zo'n model als die van de Action en van kunstleer.
    Op de website van Huisteilcreacties kun je heel leuke portemonnees vinden. Jammer dat ik nog geen nieuwe nodig heb, want ik word er hebberig van ;-)

    1. Ik heb huissteilcreatief gegoogled, en wat een leuke portemonnees hebben ze daar zeg! Nog leuker dan die rode knipportemonnee. Die eigenlijk best wel kapot aan het gaan is….. Hm, misschien tijd voor een nieuwe?

  8. Ik heb sinds een paar maanden er eentje van de hema. Die ik had was al jaren oud en ging scheuren. Ik heb een kleine, voor in een kleine tas of binnenzak.

    Die van action is leuk, leuke prijs ook. Die van mij was zo'n 15 euro.

  9. Ik heb een kleine lederen portemonee. Hij heeft een openslag voor biljetten en pasjes en aan de andere kant een vakje voor muntjes. Er kunnen maar 6 pasjes in, de rest bewaar ik in mijn handtas. Bevalt mij prima!

    1. Nee hoor, want ik heb dan enkel mijn id kaart, rijbewijs, 2 pinpassen, ov chipkaart en zorgverzekeringspas bij me. meer heb ik niet dringend nodig.

  10. ik heb een hele dikke rode met heel veel vakjes voor de steeds groeiendere massa pasjes.
    Geen zg huishoudportemonnee, die zijn zo lang dat ze niet in m'n broekzak passen.
    En aangezien ik er geen handtasjes op na houdt is dat toch wel belangrijk.
    Hij lijkt meer op het bekende mannenmodel maar dan 3x zo dik.

    Mijn eerste portemonneetje kreeg ik op de kleuterschool.
    Een paarse met een ritsje in de vorm van een moccasin en helemaal versiert met kraaltjes en franje.
    Ik heb het nog steeds.

    1. onderaan de reacties van mensen staat normaal vaak een link naar het nieuwste wat op hun site staat.
      nu zie ik dat alleen bij jou en niet meer bij mezelf en de rest.

  11. ik heb sinds december weer een grote portemonnee met meerdere vakken ,ook een dure dit keer ,want voorheen kocht ik altijd goedkope portemonnees die betrekkelijk snel kapot gingen en als je dan kijkt wat je kwijt bent aan geld blijkt dat toch een dure grap te zijn ,dus nu anders gedaan en wat meer uitgegeven ,wel met een cadeaubon die ik met enquetes verdient heb,dus dat scheelde 15 euro. ook vind ik een grote portemonnee voor dagelijks gebruik handiger , voor speciale gelegenheden waarbij ik een kleine handtas gebruik ,heb ik een klein portemonneetje waar mijn bankpas en wat geld past.

  12. Ik heb sinds vorig jaar een nieuwe, met de vorige heb ik bijna 15 jaar gedaan. Maar dat gaat deze echt niet lukken, begint nu al wat minder te worden. Mijn nieuwe heb ik bij de H.ema weg.

    Die van de action ziet er ook leuk uit.

  13. Die met het ruitje vind ik wel heel leuk, maar ik ben ook helemaal om met jouw oplossing van toilettasje met twee mini-portemonneetjes erin...
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

  14. Ik heb een paar weken geleden een nieuwe gekocht. Eerst had ik heel lang mijn geld in van die mini portemonneetjes die eigenlijk ook voor sleutels bedoeld waren die ze bij de Action hebben. Maar toen ik besloot weer wat meer op mijn geld te gaan letten en het dan ook graag letterlijk wilde kunnen zien besloot ik iets te kopen wat wat meer overzicht bood.

    Ik wilde een model wat lijkt op een heren portemonee, maar wel in een knal kleurtje zodat ik hem goed terug kan vinden in mijn (grote) tas. Er moest ruimte zijn voor mijn muntjes, briefgeld , en alle bonnetjes van mijn aankopen. Ook moesten er pasjes in kunnen. Het exemplaar wat ik gekozen heb heeft dat allemaal, er kunnen véél pasjes in in verschillende delen van de portemonnee waardoor ik ze nu veel makkelijker kan vinden. Er zijn twee vakjes voor briefgeld zodat ik in één ervan mijn bonnetjes kan opbergen. Een vakje met drukknop voor mijn muntgeld. En wat ik super handig vind is dat er in het midden nog een ritsje zit met een groot vak erachter waar ik nu mijn geld in stop wat over is van het weekbudget van vorige weken. Zo houd ik dat toch apart van mijn normale weekgeld, maar heb ik het wel bij me als ik het graag wil besteden aan een goede aanbieding ergens. Oh ja, hij is Aqua blauw, dus goed terug te vinden. Hij was absoluut niet goedkoop, ik heb er 23 euro voor moeten betalen op de markt. Maar het is leder, dus gaat hopelijk lang mee, en erg belangrijk: Ik ben er héél erg blij mee.

  15. Ik heb gewoon een simpele portemonnee van de HEMA en hij is erg goed. Je hebt 1 kant voor briefgeld en pasjes. 1 kant voor pasjes en 1 vakje met een rits voor muntgeld hij is erg handig misschien een beetje duur vergeleken met die van de action 9,99 euro. Maar wel perfect :P

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.