Zó voorkom je ongewenst gedrag bij je kleintje

huisvlijtDe Amerikaanse Sue Fabisch zingt er een prachtig liedje over: 'Little eyes watching,' over hoe kinderen alles zien wat je doet. En dat je dus moet opletten dat je niet het verkeerde voorbeeld geeft.

Eén van de dingen die ik als moeder erg belangrijk vind is geen schuttingtaal gebruiken. Ik ben zelf ook opgevoed met een ban op schuttingtaal, dus ik vind het niet moeilijk om hierin het goede voorbeeld te geven.

Vivienne Westerhout van mamas.nl schreef een artikel over 5 aandachtsgebieden waarop je als ouder het goede voorbeeld moet geven.

Aan het eind kun je het liedje van Sue Fabisch beluisteren : )

Zó voorkom je ongewenst gedrag bij je kleintje

Door Vivienne Westerhout

Jonge kinderen zijn soms net kleine aapjes. Alles om hun heen wordt nagepraat, nagedaan en uitgeprobeerd. Dit is op zich goed: door dit kopieergedrag leren kinderen, en tasten ze de grenzen van hun gedrag af.

Minder leuk is het, wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met je eigen verkeerde gedrag.

Bijvoorbeeld als je schattige vierjarige er tijdens een verjaardag of familiebezoekje een welgemeend 'Fuck!' uitgooit. ‘Wat zegt ze nou!?’ vragen de gasten zich verbaasd en afkeurend af. Gelukkig bestaan er eenvoudige methodes om te voorkomen dat je koter ongewenst gedrag overneemt.

Taalfoutje

Kinderen zijn erg vatbaar voor het taalgebruik in hun omgeving. Vooral in de leeftijd van 2-3 jaar worden geluiden en klanken gevormd en opgeslagen. Op latere leeftijd, tussen de 5 en 7 jaar, gaan kinderen een link leggen met de betekenis van negatieve woorden en zetten ze deze doelgericht in.

Voor volwassenen is taalgebruik het gewoonste wat er is. We staan er vaak niet eens bij stil wat we er op een onbewust of zwak moment uitschieten. In bijzijn van je kind – of die van een ander- is het dus verstandig om dit wel te doen. Heeft je kind onverhoopt toch ergens een verkeerd woord opgepikt? Op jonge leeftijd kan het dan helpen er gewoon geen aandacht aan te besteden. Of maak er een spel van: wie in 1 minuut de meeste vieze woorden kan bedenken! Maar: ná die minuut is het dan ook helemaal klaar. Hierdoor is het spannende er van af. Is een kind ouder? Dan is het mogelijk consequenties te verbinden aan het taalgebruik, bijvoorbeeld een geldstraf.

Eetgewoonten

Iedere ouder wilt dat zijn kind opgroeit met een gezonde eetlust en een goed eetpatroon. Onze relatie met eten wordt op heel jonge leeftijd al bepaald. Het is daarom belangrijk om ontspannen om te gaan met eten. Gebruik het daarom niet als straf of beloning. Van nature weet een kind waar het behoefte aan heeft. Door het eetgedrag van je kind goed te observeren leer je zijn of haar patronen kennen en pas je de voeding hier eenvoudig op aan.

Offline is een luxe

We brengen steeds meer tijd online door, waardoor we gemakkelijk de wereld om ons heen vergeten. Wanneer er kinderen in het spel zijn, kunnen deze hierdoor het gevoel krijgen op de tweede plek te staan. Even een mailtje sturen of leuke foto delen is natuurlijk geen probleem. Maar wanneer op ieder mogelijk moment de smartphone uit zijn beschermende telefoon accessoires wordt getoverd, is de kans groot dat je kleintje dit als normaal gaat beschouwen. Wat tablets en andere gadgets betreft geldt hetzelfde: die tablet mag best een avondje in zijn Lenovo Tab 3 Essential hoes blijven.

Positief beeld

Samen met een gezond eetpatroon is een positief zelfbeeld het beste wat je je kind kan meegeven. Van beide hebben ze namelijk een leven lang plezier! Ga eens na hoe het met je eigen zelfbeeld is gesteld. Zijn er misschien momenten waarop je dat onbewust projecteert op je kind? Lichaamstaal speelt hierin een belangrijke rol en spreekt boekdelen voor een kind. Een zucht voor de spiegel of afkeurende blik naar de knellende kleding is al genoeg voor een kind om conclusies te trekken. Vooral wanneer het herhaaldelijk voorkomt. Ook je uitspraken over het uiterlijk vertoon van andere mensen, bijvoorbeeld op straat, geven een boodschap af.

Waar rook is…

Samen met het drinken van alcohol, is roken de lastigste gewoonte om van af te komen. Vooral in het bijzijn van je kind kan dit ernstige gevolgen hebben, omdat het direct invloed heeft op de gezondheid van je kind. Daarnaast wordt het al gauw als ‘gewoon’ gezien, en raakt je kind op latere leeftijd gemakkelijker in de verleiding dit vertrouwde gedrag te kopiëren. Simpelweg minderen met roken heeft dan ook geen zin. Het beste is om het volledig te schrappen. Schakel hulp in met stoppen, en zorg dat je omgeving op de hoogte is van deze stap. Alle asbakken het huis uit, en geniet samen met het gezin van een schone en veilige leefomgeving! Vergeet je jezelf niet te belonen met een lekker flesje parfum, leuke accessoires of een luxe Huawei GT3 hoesje voor je telefoon?
Wees je bewust van je gedrag. Zo voorkom je niet alleen dat je kleintje dit overneemt, maar word je er zelf ook beter van!

Nawoord van Vlijtig Liesje

Het goede voorbeeld geven is volgens mij één van de peilers van een goede opvoeding. Misschien nog wel meer dan wat je zégt. Want je verliest immers je geloofwaardigheid als je iets preekt, maar je er zelf niet aan houdt!

Hier onder het liedje Little eyes watching van Sue Fabisch!

Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor jou als ouder en opvoeder?

Vergelijkbare berichten

14 reacties

    1. Dat kan ik me goed voorstellen Huiselijk genoegen. Omdat ik fulltime blog maak ik me ook wel eens zorgen dat ze mij teveel achter de computer zien zitten. Dat is net zoiets.

  1. Soms zijn affiliate links wel logisch en nuttig. Ik krijg bij dit blogbericht het idee dat het geschreven is om maar zoveel mogelijk links te kunnen droppen. Jammer. Het maakt je blog veel minder prettig en geloofwaardig.

  2. Voorleven wil nog niet zeggen dat je kind ook naleeft.
    Hun wereld is natuurlijk groter dan onder moeder's rokken. Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, speeltuin en vriendjes/vriendinnetjes.

    Eten is zo'n leuk idee dat als je maar genoeg aanbied en niet moeilijk doet het wel goed zal gaan. Nou met 2 kinderen die hetzelfde aanbod hebben gehad eet de 1 zeer beperkt en de ander met smaak bijna alles. En voorleven doe je toch eigenlijk niet als je alles aanpast aan de voorkeuren van je kind?

    Er zit veel meer in het kind zelf dan dat we denken. Voorleven is altijd goed, maar de wereld is groter.

  3. Het goede voorbeeld geven is inderdaad zeer belangrijk! Ik probeer er op te letten, maar soms zeg ik per ongeluk al eens iets zoals 'sh*t'. Ik vind dat vreselijk van mezelf en maak er dan snel 'chips' van ;-)
    Met twee grote pubers in huis en een zesjarige is het soms wel moeilijk om de 'lelijke' taal hier buiten te houden, maar gelukkig valt het nog mee... waarschijnlijk omdat ik zelf altijd het goede voorbeeld heb gegeven ;-) (ahum)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.