Kool: zo maak je het klaar! + 14 soorten op een rij

kool

Wist jij dat er maar liefst 14 verschillende soorten kool zijn?

Ik niet!

Maar in het boek Kooltje kwam ik ze tegen!

Wat zijn koolsoorten: 14 soorten kool op een rijtje

Allemachtig wat zijn er veel soorten zeg. Van onderstaand rijtje eten wij regelmatig rode kool, bloemkool, witte kool, boerenkool, spruitjes, zuurkool en broccoli. Met andere woorden: ik heb nog 7 kolen om uit te proberen!

  1. Rode kool
  2. Bloemkool
  3. Spitskool
  4. Witte kool
  5. Boerenkool, zie ook mijn recept voor boerenkool koken met handig stappenplan!
  6. Spruitjes
  7. Zuurkool
  8. Groenekool
  9. Broccoli
  10. Romanesco
  11. Palmkool
  12. Chinese kool
  13. Paksoi
  14. Koolrabi (Zie ook Koolrabi koken!)

Is kool gezond? Jazeker!

Kolen zijn gezond, goedkoop en ze worden bijna allemaal gewoon verbouwd in Nederland! Ze zijn dus met recht een lokaal product.

De reden dat het zo gezond is, is dat er zogenoemde glucosinolaten in zitten. Die beschermen tegen kanker.

Dat zijn geen vitamines maar bioactieve stoffen. Glucosinolaten zijn verantwoordelijk voor de vaak wat bittere smaak van kolen.

Kool klaarmaken

Als ik kool eet, dan kook ik het eigenlijk altijd simpelweg. En heel soms eet ik het rauw, zoals bloemkool. Maar je kunt deze groente ook prima stomen, roosteren en wokken.

Kool snijden en verwerken doe je zo!

In onderstaand filmpje zie je hoe je een kool kunt snijden en verwerken!

Recepten voor kool

Pascalle Vonnier en Mathijs Kok, de makers van het boek Kooltje aten twee maanden lang elke dag kool! En dan niet alleen 's avonds. Ze aten het bij het ontbijt en de lunch. Dat resulteerde in een heleboel recepten voor ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten.

En daar zitten verrassende gerechten bij!

Wat te denken van een gebraden bloemkool?!

Of een bloemkool- of broccolibrood met cashewnoten? Maar mijn favorieten zijn toch wel de bloemkool bitterballen.

De recepten worden mooi gepresenteerd met mooie foto's erbij. Maar ik haakte af op de grote lijst met ingrediënten die je nodig hebt.

Witte kool klaarmaken tutorial

Hieronder nog een handig tutorial/recept voor witte kool klaarmaken!

Zelf kool verbouwen

Pascalle en Mathijs leggen ook nog uit hoe je het zelf kunt verbouwen.

Veel kolen doen er maar liefst 6 maanden over om rijp te worden.

Dus je moet wel een beetje geduld hebben. Maar omdat kool in de winkel zo goedkoop is, moet je wel goed gemotiveerd zijn om ze zelf te gaan kweken vind ik. Als besparing schiet het niet hard op.

Conclusie over kool

Kool is een oer Hollandse groente die gezond, en ook nog eens goedkoop is! Wat wil een mens nog meer. En Pascalle en Mathijs geven allerlei bijzondere recepten waardoor kool ook nog eens heel hip en happening wordt.

Als je van koken houdt, of gewoon zin hebt om vaker kolen te eten dan is dit boek een aanrader.

Praktische informatie over Kooltje

Kooltje is voor 19,95 te koop bij bol.com.

kool

Eet jij wel eens kool? En welke soorten?

Zie ook: Hoe lang moet bloemkool koken?

Vergelijkbare berichten

29 reacties

    1. Ik was ook best verrast door het grote aantal soorten kolen : )

      Wat handig dat je door zo'n bioboer vanzelf in aanraking komt met veel verschillende soorten groentes.

  1. Ja kool is heel veelzijdig. Als student kocht ik vaak 1 witte kool en daar at ik dan dagen van, in diverse varianten. Maar tegenwoordig niet meer want Dave houdt er helemaal niet van en piept ook altijd over de geur als ik iets voor mezelf maak...

    1. Hij kan er heel slecht tegen. Hier in de buurt worden ook diverse soorten kool verbouwd en na de oogst ligt er altijd nog wel wat op het veld wat dan gaat liggen rotten.
      Dat heeft zijn afkeer van kool niet verbeterd! :P

  2. Wij eten vaak kool. Rode kool is altijd (in heel DK) een vast onderdeel van het kerstdiner. Witte-en boerenkool horen bij de traditionele kerstlunches. Ze worden wel heel anders klaargemaakt dan in NL.

  3. Van de 14 soorten ken ik er 12, wat uit te zoeken met romanesco en palmkool!
    Ik ben dol op kolen, vooral ook voor stampotten.
    Lust heel graag spitskool rauw, heerlijk om een salade van te maken.
    In ieder geval wanneer je kunt kiezen uit 14 soorten moet dit toch voldoende afwisseling geven in het menu!
    Mensen zeggen vaak, eet je weer kool, nu door je log kan ik zeggen dat er minsten 14 soorten zijn en dan hebben we het niet over de vele recepten die er zijn!

  4. In Oost Europa, zo heb ik horen verluiden, wordt er veel 'coole' kool gegeten ! Omdat het goedkoop is en héél gezond. Dat heb ik in mijn oren geknoopt en toevallig deze Week 3 kolen in de groentelade geschoven.
    Eet smakelijk!

  5. Dankzij ons groentepakket ken ik ze allemaal. De romanesco was de enige die ik tot dit jaar nog nooit gegeten had en die zullen we zelf ook nooit kopen geloof ik want vinden het beiden niet zo lekker. De rest eten we allemaal graag en je kunt er inderdaad heerlijk mee variëren al ben ik toch ook wel heel benieuwd naar dit boek! In elk geval eens doorbladeren bij de boekwinkel.

    1. Zit trouwens nog eens te denken hè, maar zuurkool is toch eigenlijk geen koolsoort maar gefermenteerde witte kool. En is paksoi kool? Want dat is ook verwant aan misome oa. En koolrabi is toch een knolgroente? Je leest het al, ik heb zo mijn twijfels bij dit lijstje, ik ga huiswerk doen ;)

  6. Koolrabi is wel een kool, maar ook wel een aparteteeltvorm.
    De koolrabi is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teeltvormen van kool.
    De knol die van de koolrabi wordt gebruikt is het hypocotyl, een verdikking van de stengel, de knol is dus geen wortel.

  7. Ik ken ze allemaal en heb ze ook allemaal wel een keer (of vaker) gegeten.
    Het kookboekje lijkt me leuk alleen zou ik het niet kopen. Reden; kookboeken zat, ik kijk liever op internet voor 1 of 2 interessante recepten.

    1. Dat snap ik wel. Er is zoveel op internet te vinden dat kookboeken verkopen me nog best lastig lijkt soms. Anderzijds is het natuurlijk wel fijn om met een boek in de handen te zitten.

  8. wij eten voornamelijk Rode kool, Bloemkool, Boerenkool en Broccoli zo als groente. Andere koolsoorten voornamelijk door de wok en of salades.

    Love as always
    Dimario

  9. We eten graag kool, bloemkool , rode kool, boerenkool zijn favoriet maar ook savooiekool, broccoli en spitskool (salade!) zijn heel smakelijk. Verder zuurkool (ben ik de enige liefhebber van) en witte kool in bijv griekse witte koolsalade. Of american coleslaw. Ook koolrabi is lekker, bijv knabbelen uit het vuistje. WE kopen voor de hele week groente en dan begin je met bladgroente eten en komen kolen en wortelen in de laatste dagen op het menu.
    Palmkool heb ik nog nooit gegeten. Wellicht onterecht maar dat komt me voor als de chique en dure versie van boerenkool. Net zoiets als quinoa terwijl de zelfde stoffen in boekweit zitten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.