Reacties

Handhygiëne: handen wassen met desinfecterende wasgel? — 23 reacties

  1. Ik heb altijd een klein flesje handzeepgel in mijn tas. Zodat ik na het oppompen van de banden van mijn auto mijn handen optisch kan schoonmaken. Dan zien ze er in ieder geval schoon uit.
    Grappig dat je dit onderwerp aansnijdt. Morgen verschijnt er namelijk een artkel over " hoe schoon is het toilet op het station" , op mijn blog.

  2. Ik was mijn handen vaak. Na alle punten die je hier al opschreef (hoewel ik nooit mijn huis aai :-). Handgel heb ik op reis altijd bij me. Ik gebruik het ook wel nadat ik in de supermarkt ben geweest. Vanwege de boodschappenkarretjes die door heel veel handen worden vastgepakt en niet worden schoongemaakt.

  3. Ik was ook met zeep en water, of iig met water. Heb het idee dat de bacterieen e.d. achterblijven met zo'n handgel. En zo niet wat voor chemisch iets is het dan? Dat heb ik toc liever niet op mijn handen!

    • Voor tijdens zo'n reis lijkt het me ook wel ideaal! Zeker als je geen gelegenheid hebt om je handen te wassen met water. Dan is zo'n gel beter dan niets.

  4. Tjonge, we worden echt steeds banger. Juist door alle bacterien te willen uitschakelen krijgen de echte pathogenen steeds meer ruimte omdat die meestal wat moeilijker af te doden zijn.

    Door een te korte inwerking van zeep etc dood je de zwakke af en geeft dus de sterke pathogenen meer kans.

    Dus ben ik niet panisch van mijn vaatdoekje dat elke dag gewisseld wordt voor het koken en alleen voor het aanrecht gebruikt wordt. Aai ik mijn huis niet, maar ook was ik mijn handen niet als ik mijn huisdier geaaid heb.
    Wel was ik mijn handen na het toiletgebruik, als ik ga koken of als ik met mijn handen mijn voedsel aanraak.

    Meer is volgens een zeer bekende docent microbiologie niet nodig.

    • In deze reactie kan ik mij goed vinden.
      Ook ik aai mijn huis niet :-)
      Ik gebruik geen handgel, was wel mijn handen na toiletgebruik en voor het koken en voor het eten. Of als ik een vies werkje gedaan heb en dus vieze handen heb. Maar verder niet om de haverklap. Ik denk niet dat ik ziek wordt van een vaatdoekje dat elke dag schoon op het aanrecht ligt en waar niets spannends mee gedaan wordt.
      Tijdens mijn werk met kwetsbare ouderen was ik natuurlijk wel goed en vaak mijn handen.

    • juist de YOPIES young, old, physically impaired.
      Of te wel de heel jonge, de heel oude en de zieken daar moet je extra maatregelen treffen. Maar verder valt het wel mee.

    • Ik weet niet of mensen panisch zijn Soraya. Er is denk ik meer kennis, en daardoor een groter bewustzijn.

      Zelf was ik wel mijn handen als ik mijn huisdier geaaid heb en daarna iets ga eten.

    • In je stukje schreef je "Als je je huis hebt geaaid" in plaats van "je huisdier" :-)

    • Argh. Wat stom van me. Ik heb het nu verbeterd. Bedankt Christina.

      Hoewel ik zou natuurlijk kunnen proberen te beweren dat ik elke week een rondje door mijn huis doe en het overal aai ; )

  5. Ik aai mijn huis zelden ???? Niezen en hoesten doe ik in mijn elleboogholte. Ik was mijn handen inderdaad na het toiletbezoek, voor ik ga koken of bakken, voor de maaltijd en als ik vuil werk gedaan heb (zoals in de tuin werken, wasmachine vullen, dweilen etc.) maar echt niet iedere keer als ik het vaatdoekje pak.
    Hygiënisch werken en leven is goed maar we moeten niet te bang zijn voor 'n beetje vuil!

  6. Ik heb het filmpje niet gekeken dus wellicht dubbelop :)

    Maar door antibacteriële zepen onstaan juist resistente bacteriën. Hier gebruiken we gewone (marseille of zo) zeep. Geen chemische narigheid op onze handjes :)

    Ik heb wel in mijn tas een spray van Sodasan, zónder troep, grotendeels alcohol, zodat als ik echt iets vies' aan mijn handen heb of inderdaad wil eten buitenshuis na onhygiënische omstandigheden even kan sprayen :-)
    Ik ben wel een klein beetje smetvrezerig....

  7. Hebben jullie ook Katja Schuurman gezien op tv, toen ze de opdracht kreeg om haar handen 5dagen helemaal
    niet te wassen ? Er werd elke dag gescreend hoeveel bacteriën er achter bleven. Wat bleek na die 5dagen? Haar handen werden elke dag steeds schoner. De natuurlijke afweer is hard aan het werk. Wij hoeven denk ik niet zo angstig te zijn om besmet te raken.

  8. Handen wassen na de vieze was in de wasmachine gedaan te hebben, doe ik nooit.
    Met eten, toilet bezoek natuurlijk wel.

    Ik heb eigenlijk wel altijd een flesje gel in mijn tas. Voor mijn gevoel is dat beter dan niks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder